miercuri, 2 iunie 2010

Dileme de miercuri


Ieri epicureanu' şi Berceanu au recunoscut că au mâncat rahat şi că, de fapt, ştiau că situaţia era alta faţă de ceea ce spuneau. Nu m-am îndoit niciodată că aşa stau lucrurile. Eram conştient că demagogia ieftină ridicată la nivel de politică de stat de Băsescu se bazează pe o imensă minciună. Era cât se poate de logic faptul că, mai devreme sau mai târziu va izbucni bomba. Într-o țară normală o asemenea informație ar fi inflamat cel puțin societatea civila.
Spre exemplu, în 2006, când s-a dat publicității o înregistrare în care Ferenc Gyurcsány recunoștea că a mințit în campania electorală, Parlamentul Ungariei a fost luat cu asalt instantaneu de manifestanți. Opinia publică din Ungaria a taxat corespunzător Partidul Socialist la următoarele alegeri, iar cei care cred că lucrurile au fost tranşate se înşeală. Şi acum partidul lui Gyurcsány e pe ultimul loc în preferinţele electoratului.
La noi, ca de obicei nu se va întâmpla nimic. Mămăliga nu se inflamează niciodată. 

***

Aflu cu stupoare că Nutzi nu mai doarme nopțile de grija creditului pe care trebuie să-l plătească. Având în vedere faptul că a luat creditul pe persoană fizică(parcă şi Vanghele acţionează la fel), sunt tare curios să aflu dacă au fost respectate normele băncii respective. Şi o să vă explic şi de ce: pornind de la gradul maxim de îndatorare permis de bancă în acea perioadă, îmi rezultă că doamna Nutzi ar fi trebuit să facă dovada unor venituri de cel puţin 500 000 EUR pe an, adică vreo 42 000 EUR/lună. Ei bine, aici sunt două întrebări de bază: ori doamna cu pricina a obţinut o derogare de la normă ori într-adevăr s-a făcut dovada respectivului venit. În primul caz banca pică într-o lumină al naibii de neplăcută(şi indirect BNR-ul în cazul în care a închis ochii  la control), iar în al doilea caz ar fi interesant de ştiut ce impozite a plătit Nutzi pentru respectivele venituri. Totuşi, ar trebui să se facă puţină lumină în acest caz. Şi probabil atunci Nutzi ar avea cu adevărat motive să nu mai doarmă nopţile.

***

Ieri am citit un articol excepţional în The Wall Street Journal. Este scris de Václav Klaus şi se numeşte "The Euro Zone Has Failed". Nu vă grăbiţi să trageţi concluzii pripite înainte de a citi întreg materialul, chiar dacă omul e un cunoscut eurosceptic. Experienţa sa e profundă, iar argumentaţia foarte logică. Personal am rămas surprins de modul impecabil în care identifică punctele vulnerabile ale construcţiei europene. Oricum, pentru mine ca "euro-optimist" articolul este despre cum trebuie să arate Europa după ce se va debarasa de problemele identificate. 
În afară de aceasta mi-a mai reţinut atenţia un fragment:
 The Czech Republic has not made a mistake by avoiding the membership in the euro zone. I am glad we are not the only country taking that view. In April, the Financial Times published an article by the late governor of the Polish central bank, Slawomir Skrzypek. He wrote it shortly before his tragic death in an airplane crash near Smolensk, Russia. In that article, Mr. Skrzypek wrote, "As a non-member of the euro, Poland has been able to profit from flexibility of the zloty exchange rate in a way that has helped growth and lowered the current account deficit without importing inflation." He added that "the decade-long story of peripheral euro members drastically losing competitiveness has been a salutary lesson." There is no need to add anything to that.
În aceste condiţii, îmi poate explica şi mie cineva de ce BNR ne tot bate la cap cu aderarea la euro? Cred că stabilitatea economică e ceva mai importantă decât visele de carieră ale unui băiat...

P.S. Sunt proaspăt întors din periplul meu balcanic de unde am tras concluzii interesante. După ce mă aclimatizez probabil o să scriu şi despre asta. Deocamdată mă reobişnuiesc cu ceea ce am găsit. :-))

16 comentarii:

  1. cand geoana promitea 25000 euro cred ca spunea adevarul,nu? sau tariceanu care ne trimitea sa cumparam case in america pentru ca noi nu avem nici o legatura cu criza? au mintit si mint toti in continuare.sper sa cada guvernul sa-i vad si pe guralivii astilalti de unde scot bani

    RăspundețiȘtergere
  2. Primele doua sunt micsto. Pe aceeasi tema discuta si Horea Mihaltan ieri.

    La ultima, fara suparare, as schimba termenul cu euro-naiv si as pune mai mult accent pe late... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. BNR sustine idea aderari la euro poate si prin prisma disciplinei de care trebuie sa dam dovada pana sa ajungem acolo. Aceasta disciplina cred ca este benefica.

    RăspundețiȘtergere
  4. Iar referitor la minciuna prin omisiune a lui Bercean [pentru ca Vladescu a zis altceva, gen puteam sa va mintim inca 6 luni, dar nu am facut-o] oare PSD-ul nu cunostea situatia? Nu fusese la guvernare pana cu 1 luna parca inainte?

    RăspundețiȘtergere
  5. @anonim

    Eu sper sa cada guvernul si s-o vad pe Nuti... premieră.

    În cristal îmi apar...ţepe... două ţepe... par a fi din Piaţa Victoriei... da... văd un cap chel si unul... blond. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Dap, si Klaus nici nu este politician de profesie (a se citi "gargarist") de 20 de ani pe putin...

    Trebuie sa il intelegem si pe el, de la conducerea finantelor unei tari, Ceho-Slovacia, a ajuns la conducerea suprema a doar jumatate de tara, Cehia. Si are ambitii mari, sa fie o mare forta politica, sa creeze un nou pol in jurul tarisoarei lui, ca uite ce bine o duce de ceva vreme si cat de succes e...

    Nu pot sa ii urez succes. Nu pot! Ideea integrarii Europei nu inseamna sa facem fiecare bisericute si grupuri de opinie separata. A, daca ar reusi sa ii faca pe francezi si germani sa nu mai traga in directii opuse, atunci ar merita toate laudele noastre. Dar sa te bagi intre ei si sa culegi roadele (al treilea castiga, nu?) mi se pare cea mai mare prostie, pentru ca in cel mai bun caz se va alege cu... resturile.

    Mult BS si multe aproximatii in "marea opera" dezvaluita in articol.

    Parca am mai vazut pe undeva stilul asta revolutionar si bataios, dar unde? A, la unu' Base, spaima cartierului. Cu mici diferente locale, nu difera prea mult de spumele inutile facute pe langa discutie.

    Pur si simplu omului ii lipseste coerenta, in schimb debordeaza demagogia: chiar crede cineva ca in momentul nasterii Euro cei care l-au mosit au fost in necunostiinta de cauza privind economia cu N-spe viteze a Europei? Trebuia sa vina VK sa le deschida ochii, nu? Ce baiat bun! Manca-l-ar economia ceha, aia de care o sa se aleaga praful cand produsele ei de "top" vor fi curvele si spalatorii de parbriz la fiecare colt de strada in Europa unita ca o gogoasa in jurul Cehiei pe post de... GAURA! :))

    RăspundețiȘtergere
  7. De ce vrea Isarescu trecerea la Euro?
    Pai, e evident ca Isarescu si-a dat seama ca onor clasa noastra politica nu va putea inventa decat o pseudosolutie devastatoare de acoperire a deficitului ( si a datoriilor) O HIPERINFLATIE A LEULUI ( mult superioara Euro)ori asta Isarescu stie ca va distruge complet economia Romaniei

    RăspundețiȘtergere
  8. Pe cand, la sedintele organizatiei de baza, parintzii unora ca baetzii de la 14:24 si 00:25 dadeau din membrele superioare ca focile dresate de la circ, Klaus studia stiinte economice in Italia si USA. Pe cand la baetzii mai sus-amintiti le apareau noaptea viziuni cu spatiul de prosperitate al Uniunii Sovietice Europene, cu mare, cu soare, si cu fetitze goale, in care urma sa fim cooptati cat de curand, Klaus anunta (in rasete de baetzi cunoscatori) ca proiectul cel mirific e cam gaunos si va conduce la tragedii nationale. Asa ca intrebarea e, care din cele doua perspective a trecut testul verificarii cu realitatea? A voastra sau a lui?
    Nu va facetzi chipuri cioplite mah baetzi, si nu mai visati in timpul zilei, oti fi fugit voi de aritmetica la vremea scolarizarii dar mai devreme sau mai tarziu aritmetica tot va prinde din urma. Si cine rade la urma, rade mai bine. Domnul Klaus e ilustratia vie a zicatorii asteia batranesti.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cand o sa evoluezi de la "artimetica" matale si o sa afli ca mai exista si matematica, poate o sa descoperi cu stupoare ca citind doar primul rand din Wikipedia, si ala prost inteles de catre cele 1-2 procente ale creierasului pe care degeaba il posezi, nu te faci filozof peste noapte...

    Mai informeaza-te. Macar atat. Si daca nu intelegi nimic, cere ajutorul unui prieten. S-o gasi unul sa iti dea franghie si sapun. Si un impuls.

    RăspundețiȘtergere
  10. Bun articolul din WSJ.

    Cine crede ca UE va functiona si este un model viabil, este prea naiv. In teorie (a se citi modele economice) poate, dar in practica nu prea. Si asta dintr-un motiv foarte simplu: oamenii. Modelele abstractizeaza poporul grec si german (adica le dezbraca de caracteristile proprii) si ii categoriseste drept "membrii UE". Doar asa se pot nascoci si aplica politici/reglementari comune la nivelul uniunii.

    Ori tocmai asta e problema: grecii nu sunt la fel cu nemtii si nici nu vor fi vreodata. La fel romanii si englezii, etc. Degeaba ai politici comune daca membrii UE nu le respecta (va pot da exemple concrete daca vreti).

    Toata UE este o idee politica, care are ca ultim scop concentrarea controlului intregii zone la nivel central si nu bunastarea oamenilor.

    RăspundețiȘtergere
  11. De ce trebuie sa o dai si tu Dane pe politica? Nu vezi cati infierbantati sunt pe aici care cred ca un guvern pleaca pentru ca spun Paukeritele si Ciutacii de la trustul securistului Voiculescu si trustul celui mai mare tepar din istoria postdecembrista a Romaniei - S.O. Vantu. Ce va e asa greu sa intelegeti ca fara sa muncim nu iesim din kakat? Ce e asa greu sa intelegem ca au apus vremurile cand toti se dadeau ologi si orbi pentru a primi bani fara sa miste un deget? Ce e asa greu de inteles ca prin institutiile statului prea multi plimba 2-3 hartii pentru un salariu lunar cu mult peste ceea ce presteaza? Ce ne e greu sa intelegem ca toti astia de mai sus sunt tinuti in spinare de ce a mai ramas din privatii loviti de criza? Avem pensionari foste cadre militare ce au tras in revolutionari care mai beneficiaza si de certificate de revolutionari si au pensii cu mult peste ale unor manageri de IMM-uri. Ce lupte au dus astia oameni buni sa merite banii aia? Se vede la majoritatea de aici ca nu ati scapat de gandirile comunisto-socialiste. Grecia a fost dusa la faliment de astfel de gandiri (se puteau pensiona la 45 de ani cu 80% din salariu, boerie nu altceva). O sa spuneti ca a fost salvata. Da...dar pentru cat timp credeti? Mitingurile bugetarilor au omorat orice bruma de speranta pentru privatii din serviciile lor (exemplul meu: plecam impreuna cu 2 familii la greci dar am anulat si am ales Croatia caci nu aveam chef sa fiu blocat prin vama 2-3 zile, si multe milioane de oameni din intreaga lume au facut asta). Liderii alora ar trebui bagati la puscarie pentru sabotarea economiei lor nationale. In concluzie eu zic sa o lasati mai moale dragilor ciutacei si paukerite caci manipularea asta pe 2-3 posturi tv nu prinde la toti. Aveti grije cu tepele sa nu va intre chiar voua in locuri ceva mai intime caci nu va vad prea bine.

    RăspundețiȘtergere
  12. @trecatorul de la 13.50:
    De la Khruschev la Barroso, multa vreme au trecut, s-au mai schimbat vopseaua si croiala parpalacelor, dar tzafna si arta retorica a aplaudacilor congenitali a ramas aceeasi. Pe vremea primului lumina venea de la Kremlin, acuma lumina vine de la Bruxelles, ca si ceva axiomatic. Nimic nou sub soare. Macar URSS-ul lui Hrusciov isi propunea lucruri mai realiste - "va vom ingropa"; despre agenda Lisabona 2000 a UE ne poti furniza noutati, micutzule activist?

    RăspundețiȘtergere
  13. Aplaudac esti tu. Si inca unul foarte prost. Mai pe romaneste se cheama "pupincurist". Diferenta e ca aplaudacul o face de nevoie, iar pupincuristul cu placere...

    Poti sa imi zici de unde reiese din ce am zis eu ca as avea tendinte pro-comuniste sau ca as fi de acord cu politica UE, bai, inteligentule?

    Iti zic eu, confuzia aia este doar in capul tau: TU esti ala ramas in urma cu 20 de ani! Gata, tata, comunismul a murit in Europa, mai exista doar neocomunism, dar ala e alta Marie, pusa pe capatuiala pe fata, nu pe la spate, cum vad ca iti place tie...

    Sa il pupi-in-cur pe VK si sa te mai lauzi si cu asta se cheama redundanta. Eu am incercat doar sa iti atrag atentia ca nu tot ce se cheama Klaus e bun pentru Europa, cum nici Iliescu nu a fost pro-capitalist o milisecunda in viata lui!

    Ti-am zis sa te mai informezi. O sa te ajut eu la inceput, macar in locul de unde dai citate, adica Wikipedia. Iti dau cu lingurita, asa, sa nu te inneci:

    Intai:
    Jiří Dienstbier, the Foreign Minister and leader of the OF deposed by Klaus, has said "While we were concerned with running the country, Klaus was concerned with building his own power through attacking us as 'elitist'. This is a tactic he has continued to this day."

    Pe urma:
    "He was later forced to resign[14] in November 1997 after a government crisis caused by an ODS funding scandal, an event quickly dubbed "Sarajevo Assassination" (sarajevský atentát, in analogy with the one that started the First World War) by his sympathisers, because the calls for him to resign occurred during his visit to Sarajevo.

    Then President Václav Havel publicly referred to Klaus' economic policies as "gangster capitalism" and blamed the prime minister for corruption surrounding his policy of voucher privatization and his cadre of close allies such as the dentist, politician, and entrepreneur Miroslav Macek."


    Si nu in ultimul rand:
    "Unlike Yugoslavia and the Soviet Union, the end of communism in this country did not automatically mean the end of the "communist" name: the word "socialist" was removed from the name on March 29, 1990, and replaced by "federal"."

    Asta din urma te las pe tine sa gasesti de unde e...

    Acum, folosind creierasul tau ala mic, poti sa faci legatura? Ia sa te vad! :))

    RăspundețiȘtergere
  14. "Ideea integrarii Europei nu inseamna sa facem fiecare bisericute si grupuri de opinie separata." - apoftegma asta e inspirata cumva din bancul ala cu babutza care pana la urma a fost ajutata sa treaca strada, desi initial nu voia?
    Pana una-alta, Klaus o avea pacatele lui (ce poti face, putini sunt desavarsiti ca tovarasii din organizatia centrala), dar ti-a descris, la un moment dat, viitorul. Si viitorul e acum. Stii cum e, gura pacatosului si metoda carteziana :))
    La cestiune: sa stii ca inca astept sa-mi explici ce s-a intamplat cu agenda Lisabona 2000, parca zicea ceva de genul ca integrarea aia europeana trebuia sa ne conduca la cele mai nemaipomenite realizari cincinale de la al IX-lea congres incoace, unde sunt ele si de ce nu le putem observa cu ochiul liber?

    RăspundețiȘtergere
  15. Treaba asta cu zona euro pute urat de tot! Priveste ce face Germania pentru a reduce cheltuielile din aparatul bugetar reduce 40% din personalul militar, nu o face orice tara din lumea asta e vorba de Germania, motorul economic al Europei. sa inteleg ca ei sunt si primii care anticipeaza pericolul care bate de data asta la usa cu o forta si mai mare? Eu cred ca da, restul se scalda in laturi si in tot felul de discursuri care d ecare mai latratoare.
    De ai nostri "conducatori" nu mai zic nimic, fiindca nu am ce si dispretul e prea putin pentru ce simt la momentul de fata.
    Oricum cine nu invata din greselile trecutului risca sa le repete la infinit, e un fel de perpetum mobile.

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonim care ai fi tu. Ca te ei de antenele lui Voiculescu nu ma deranjeaza dar macar fao cu simt de raspundere. Adica nu da vina pe antenutze si irealitatea pentru rahatul din tara asta. Rahat care evident trebuie inlaturat prin munca, dar trecem de la teorie la practica : UNDE SA MUNCEASCA TOTI ASTIA DISPONIBILIZATI DE LA STAT SI CEI CARE VOR URMA? Un raspuns simplu in mediul privat ,ar fi. Care mediu privat domle, asta care se contracta vazand cu ochii? Defectul este mult la baza, trebuie sapat adanc dupa el, asta daca se doreste, daca nu putem inca sa mai aruncam pisica moarta la vecinu in curte, inca se mai poate treaba asta cu pisica. Si asta se face in continuare fiecare sleahta care vine la ciolan da vina pe cei dinainte ca au facut si au dres, asa si cu noi restu cum ramane ? Sunt satul de critici din astea politice doar dintro parte in alta, sa recunoastem ca avem de 20 de ani o clasa politica fripturista, lacoma, si incapabila sa inteleaga nevoile societatii . Pe langa asta mai avem si un popor ce nu isi cunoaste drepturile, dar danseaza pinguinul pe la guvern in fata, curat Caragiale mon cher!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)