luni, 28 iunie 2010

Romania incotro?


Am avut în intenţie ca, imediat după pronunţarea Curţii Constituţionale, să scriu o scurtă analiză. Datorită unui cumul de factori nu am mai avut timpul necesar şi am sfârşit prin a admira opiniile mulţimii. Evident, ca orice întâmplare de pe plaiurile mioritice, subiectul cu pricina a fost în actualitate trei zile deoarece, după această perioadă de valabilitate, orice ştire cu beţivi, drogaţi sau ţâţele Biancăi devine subiect de primă pagină(asta în cazul în care politicienii nu reuşesc să încropească o altă petardă).

Aşa se face că, din toată avalanşa de ştiri care a urmat pronunţării Curţii Constituţionale n-a mai rămas nimic, motiv pentru care voi încerca să reiau totul de-atunci din dorinţa de a înţelege mai bine ce a fost şi către ce ne îndreptăm. În primul rând, nu voi cădea în corul celor care clamează independenţa Curţii constituţionale numai pentru că a luat o decizie  aparent împotriva cuplului Băsescu-Boc. Am avut din nou de-a fac cu un vot cvasipolitic în care fiecare judecător a votat după cum i-a cerut partidul sau persoana care l-a instalat. Astfel, cei patru judecători ai opoziţiei au votat contra, cei patru ai lui Băsescu au votat pro, iar reprezentantul UDMR a votat cu "inima curată" gândindu-se probabil că în cazul trecerii pachetului de legi partidul care l-a numit ar fi spus adio Parlamentului la următoarele alegeri.

În ceea ce priveşte povestea cu pensiile rămân consecvent opiniei pe care am exprimat-o aici: era o prostie ilegală care n-avea de-a face cu reforma. Mai mult, simplul fapt că s-a pus această problemă va avea efecte dintre cele mai perverse în viitorul apropiat. Cealaltă componentă a "reformei" propusă de Băsescu, reducerea salariilor bugetarilor, este la fel de prostească şi, în opinia mea, reprezintă o mostră clară de comunism întârziat. Statul nu are nevoie de măsuri egalitariste ci de o subţiere a sa. Păstrarea unor oameni inutili pe salarii micşorate nu va avea decât un singur efect: generalizarea corupţiei. Acum era momentul propice pentru a face o reformă profundă a statului, dar această acţiune e împiedicată de lipsa de viziune şi de prostie. Voi da un singur exemplu: decât să faci un site de jumătate de miliard de euro, mai bine te concentrezi asupra definirii unui protocol solid de comunicaţie cu entităţile externe şi astfel vei avea peste noapte o puzderie de site-uri care vor face mult mai bine aceleaşi lucruri care se doresc a fi implementate acum cu o căruţă de bani. Un  alt exemplu este cel al colectării de taxe şi impozite. Chiar nu înţeleg de ce nu este externalizată această operaţiune. Atâta vreme cât ai bănci la fiecare colţ de stradă, menţinerea unor servicii care implică lucrul cu numerar este contraproductivă(ca să nu mai vorbim de recuperarea mult mai facilă a restanțelor). Şi putem continua la nesfârșit cu alte exemple care sunt ignorate.

În ceea ce priveşte reacţiile de după pronunţare pot spune că, un colaj al acestora ar putea fi cel mai reuşit clip umoristic. De departe cele mai hazlii reacţii au venit din partea BNR. În primul rând Vasilescu ne-a explicat magistral cum se calculează impactul inflaţionist al măririi TVA-ului: înmulţeşti cu doi diferenţa de valoare şi apoi aduni doi. Adică, în formă matematică am avea ceva de genul: FV=(TVAN-TVAV)*2 +2(FV=Formula Vasilescu). Oups, ce simplă e ieconomia. Un alt personaj ne ameninţa cu cursuri de 7-8 RON/EUR încercând să ne demonstreze că tot echilibrul monetar stătea în pensiile unor amărâţi.

Peronal nu cred că impactul TVA în inflaţie va fi unul atât de mare pe cât e prezentat de reprezentanţii BNR sau de mai exaltatul Videanu(vezi articolul de săptămâna trecută). Scăderea puterii de cumpărare şi posibila adâncire a crizei vor fi elemente care vor limita impactul inflaţionist al măsurii. În ceea ce priveşte sumele colectate odată cu introducerea noii măsuri, cred că Ministerul de Finanţe greşeşte din nou estimările. Majorarea preţurilor va orienta consumatorii către produsele de contrabandă sub privirile obediente ale unor funcţionari care vor găsi astfel o modalitate de a-şi rotunji veniturile.

Şi pentru că a venit vorba de inflaţie, cred că este singura modalitate de a corecta dezechilibrele acumulate. Motivul pentru care este în continuare ţinută în frâu ţine probabil de anumite interese cât se poate de pământene. În momentul în care respectivele interese nu vor mai exista, vom vedea cum inflaţia îşi va face treaba. Cursul leului este oricum departe de realitate şi, cu cât ne îndepărtăm mai mult de realitate, cu atât ne costă mai mult.  

Nu fac parte dintre cei care prevăd un scenariu de un negru absolut, dar nici dintre exaltaţii care au impresia că lucrurile se vor rezolva de la sine. Probabil ne vom prăbuşi accelerat din cauza incompetenţelor acumulate la vârful puterii. Prăbuşirea va forţa, în final, luarea deciziilor corespunzătoare. Din păcate, acesta este traiectoria pe care ne-am obișnuit să evoluăm și de ea vom avea parte. Sper ca în urma cutremurului să rezulte o curăţare a sistemului, adică de o depolitizare masivă a sa. Ştiu, la momentul actual sună exaltat, dar dacă ne raportăm la şocul pe care-l vom suferi în perioada imediat următoare, cred că aşteptările mele nu sunt exagerate. Până atunci însă recomand o maximă prudenţă în ceea ce priveşte România care, pe zi ce trece, devine un teritoriu al nisipurilor mişcătoare. E bine să vă reconsideraţi deţinerile şi locaţia acestora pentru a nu avea surprize.

 

17 comentarii:

  1. De efectele ultimei tale fraze ma tem de o buna perioada de vreme. Cred ca ne asteapta o toamna extrem de fierbinte.

    RăspundețiȘtergere
  2. sincer, desi situatia va fi tragica, astia vor muri cu incompetentii lor in brate. dej ain ministere se face curatenie: se dau afara oamenii care nu sunt ai lor. tragic!

    RăspundețiȘtergere
  3. Dane,

    Treaba cu reducerea pensiilor o fi fost ilegala, dar nu era o prostie. Dimpotriva, era indreptatita dpdv economic, pentru ca:

    1. In Romania doua treimi din pensionari sunt pensionati pe cale anticipata, deci o mare parte din viata lor nu au fost productivi.

    2. Pensiile au crescut mult mai mult decat productivitatea - adica ceea ce societatea a produs.

    Problemele in Romania sunt structurale nu conjuncturale, pentru ca timp de 20 ani nu s-a facut nicio reforma a sistemului de pensii, care nu plateste beneficii in functie de contributii ci in functie de cat vor politicienii populisti si demagogi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Astept cu nerabdare sa apara motivarea sentintei C.C . si tare mi-e teama ca o sa fie motivari gen "haine cu doua mineci" si altele asemenea . Oricum dincolo de argumentele juridice pe fond , ramine evident ca un complet de 9 judecatori s-a pronuntat asupra unei cauze in care fiecare dintre ei avea si are interes ( "Exista imprejurari din care rezulta ca este interesat sub orice forma el, sotul sau vreo ruda apropiata;) motiv clar de recuzare sau auto recuzare .
    Daca revenim la fond si presupunem ca solutia a fost corecta atunci ajungem la urmatoarea concluzie : decizia C.C este echivalenta cu declararea de facto a falimentului statului ( o entitatea care nu poate sa-si ajusteze cheltuileliile in functie de venituri este clar condamnata la faliment )

    RăspundețiȘtergere
  5. Zexe: Ai dreptate atat la punctul 1 cat si la punctul 2, DAR nu trebuie sa intelegem ca un individ care s-a pensionat anticipat e infractor. El a beneficiat de niste prevederi absolut legale, deci nu e vina lui(tin sa cred ca inca mai suntem o tara, iar obligatiile asumate le respectam).
    Penalizarea celor care nu merita se putea face perfect legal pe doua planuri:
    1. Un impozit suplimentar pentru pensiile anticipate;
    2. Revederea tuturor pensionarilor medicale si pedepsirea drastica a celor care s-au pensionat abuziv(eventual o perioada de gratie pentru cei care se hotarasc sa renunte la acest statut de buna voie).
    Sunt doua masuri perfect legale care ar fi facut ceva mai multa ordine in sistem.

    RăspundețiȘtergere
  6. Concluzia optimista cu privire la curatarea de care sistemul are nevoie este de bun simt. Singura observatie este ca ea NU se va limita doar la cazul Romaniei.

    Pe ai nostri avem tendinta sa-i vedem mai usor, pentru ca sunt ceva mai prosti si ceva mai aproape, dar nici cu ceilalti nu mi-e rusine. Deloc. Curatenia va fi generala si nu doar in plan politic.

    RăspundețiȘtergere
  7. "bine să vă reconsideraţi deţinerile şi locaţia acestora pentru a nu avea surprize"
    E vreo diferenta fct de locatie intre 2 detineri in Romania? E la Craiova o detinere mai buna decat in Bucuresti de exemplu, te referi la case terenuri cu destinatie rezidentiala sau pur si simplu te referi la active imobiliare in general? Poti sa fi mai explicit, macar prin email? Anul trecut am ignorat cand ai spus ca summitul G8 pune la cale o relansare si m-am fript. Nu as vrea sa fac aceasi greseala.

    RăspundețiȘtergere
  8. Prin detineri in Romania cred ca se pot intelege si depozitele si conturile din banci care datorita inmultirii creditelor neperformante se pot clatina...

    RăspundețiȘtergere
  9. >Prin detineri in Romania cred ca se pot intelege si depozitele si conturile din banci care datorita inmultirii creditelor neperformante se pot clatina...

    Sau la bursa probabil.
    Şi de fapt doar din punctul acesta de vedere cred că are sens avertismentul/concluzie cam ( prea ) apocaliptic din final. ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. @ Zexe si Dan

    1. nu stiu de unde ati scos chestia ca 2/3 dintre pensionari sunt pensionati anticipat

    Gogoritza?

    Oricum asta nu inseamna ca nu au fost productivi cea mai mare parte a vietii! CI dimpotriva: cea mai mare parte a vietii lor! Nu se poate iesi anticipat sub 55 de ani din ce stiu eu, iar atunci deja majoritatea au bagat cate 35 de ani minim de munca.

    Un mic calcul: pentru a lua 1000 lei net trebuie ca angajatorul sa plateasca peste 1900 lei, ceea ce inseamna de fapt ca jumatate din bani ti-i ia statul. Deci daca lucrez 35 de ani astept sa iau pensie (mai mult decat am cotizat caci banii au acum alta valoare) macar tot atat!

    Da... sunt pensionarii care provin din armata, jandarmerie, securitate eliberati la 45 de ani... pe astia i-as readuce la munca, ca si asa nu s-au spetit ei prea mult.

    Deci? Nu mai fiti idioti si mestecati mai bine ce va serveste "Capital", Boc si ceilalti preteni.

    2. Pensiile au crescut mai mult decat productivitatea? Interesant! Punctul de pensie este 75% din salariul mediu. Nu peste 100%. Ai vrut sa spui ca nu ne permiteam sa dam aceste pensii? Oricum, pensia medie este sub 1.000 lei (as zice ca pe la vreo 6-700 dar nu vreau sa ma insel, oricum nu cred ce da INS pe goarna). Destul de slabutz nu-i asa? Ce parere ai avea daca dupa 40 de ani de munca (noi poate 50 ) o sa ai o pensie de 200 EUR? Tare nu? Adica dupa ce s-au facut sacrificiile platirii intregii datorii externe pe vremea lu Ceausescu, dupa ce munca le-a fost furata de toate bancile care au dat faliment spre imbogatirea lui Paunescu, Catarama, etc, SAFI si FNI-ul lui vantu, acum pentru ca pensionarii nu mai au putere, acestia sa aibe veniturile diminuate pentru a se da bani de drumuri umflate de cateva ori, patinoare, partii de ski, site-uri, catedralele mantuirii si alte bazaconii?

    Misto!

    Nu va mai uitati la televizor!

    RăspundețiȘtergere
  11. @ Flavian


    Sistemul este tinut de incredere! Aceasta nu se va sfarsi curand pentru ca multi idioti privesc la TV si se alimenteaza de acolo!

    Ca totul este putred este evident!

    Stire: Germanii (peste 51%) ar vrea sa intoarca la marca germana =))

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonim, mai fa un pic de corelare, ca altfel ramai la nivelul economistilor de duzina.

    Pe langa incredere mai ai nevoie de energie. Ca fara asta, poti sa imprimi cati bani vrei. Vezi seria alternativelor energetice daca nu iti e clar.

    Mai ai nevoie de forta de munca. Vezi situatia demografica: parintii nostri erau 4-5 frati care munceau pensia parintilor si noi care suntem in medie 2 frati, din care unul somer si traim din ce au produs ei pe vremuri.

    Mai e nevoie si de o planeta intreaga. Vezi situatia resurselor minerale, metale rare, paduri, mediu, poluare si ce mai vrei.

    Economia ? E doar o poveste cu numere care trebuie sa creasca mereu, o oglinda sparta care nu mai reuseste in ultima vreme sa reflecte realitatea... :)

    RăspundețiȘtergere
  13. >nu stiu de unde ati scos chestia ca 2/3 dintre pensionari sunt pensionati anticipat

    Din statisticile oferite de guvern, INS etc.

    >Gogoritza?

    Mai degraba ce urmeaza in replica e o colectie de "gogorite". :)
    S-a iesit si intre 45-50 de ani la pensie ( ba in unele cazuri s-au incasat anterior salarii compensatorii citiva ani ... ).

    >Un mic calcul: pentru a lua 1000 lei net trebuie ca angajatorul sa plateasca peste 1900 lei, ceea ce inseamna de fapt ca jumatate din bani ti-i ia statul.{...}

    Asta e dupa 1995 ... sunt curios cum era pe vremea lu' Ceasca ...

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonim ai mare dreptate germanilor le este dor de marca, nu stiu ce vor face cu acest dor ce devine de nestavilit , dar cu siguranta UE se clatina si se clatina serios.

    RăspundețiȘtergere
  15. Un stat care nu poate reduce pensiile nu este un stat. Dreptul la pensie este castigat pentru ca statul spune asta, nu o sa se cutremure globul si nu o sa ne invadeze rusii pentru ca micsoram pensiile. Pur si simplu pensia este un ajutor social al statului pentru cei batrani care nu muncesc. Acest ajutor este de fapt suportat de toti ceilalti care muncesc, n-are nimic de-a face cu un drept castigat. Impozitele la stat nu sunt numai pentru pensii, sunt pentru servicii medicale, alte cheltuieli etc. De fapt contributia medie pentru pensie este mai mica decat pensia medie. Iar numarul pensionarilor este mai mare decat numarul salariatilor. Ce inseamna asta?

    Aritmetica spune ca pensiile trebuie micsorate. Curtea Constitutionala spune ca legea (lor) prevaleaza aritmetica. Orice e posibil in Romania.

    Apropo, voi chiar credeti ca veti trai din pensie peste 35 de ani ? Chiar atat de ignoranti sunteti?

    RăspundețiȘtergere
  16. >Apropo, voi chiar credeti ca veti trai din pensie peste 35 de ani ? Chiar atat de ignoranti sunteti?

    Şi azi dacă trăieşti doar din pensie trăieşti prost. În multe cazuri la "limita biologică".

    Şi inclusiv pe vremea lu' Ceaşcă - în ciuda legendelor şi bălărelilor debitate azi de cei care erau atunci salariaţi de fapt, nu pensionari ( cu tot ce însemna asta : furt şi "învârteli" cu materiale din fabrici etc ) - pensiile erau mici. De regulă erau mai mici decât cele de azi în termeni reali ... :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Anonim(ultimul): M-am saturat de isteti d-astia ca tine atotcunoscatori cu carnet de partid!
    Nu sper decat sa ajungi sa ti se intample ceea ce sustii. Ah ce-o sa mai rad!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)