De câteva zile lumea este în fierbere din cauza creşterilor continue de pe piaţa grâului. Într-adevăr, e spectaculos ca o marfă să crească cu peste 50% într-o singură lună. De fapt e o mană cerească pentru speculatori, iar din acest moment chiar nu mai contează cauzele. Că e vorba de încălzirea globală sau de secetă prin nu ştiu ce cătun, că a explodat un combinat de fertilizatori sau că s-au înmulţit dăunătorii, toate acestea sunt motive suficiente pentru o nouă nebunie pe cale de apariţie: criza alimentară.
Am vorbit prima dată despre o asemenea posibilitate în urmă cu un an. Lucrurile nu s-au mişcat atât de repede precum estimam atunci. De altfel, nu erau îndeplinite toate condiţiile, iar investitorii smart erau încă în stadiul incipient al investiţiilor agricole. Între timp situaţia s-a remediat, iar controlul obţinut de unii asupra unei părţi a producţiei poate creea premisele unei crize a preţurilor la alimente.
În urmă cu o lună vă relatam despre o mişcare interesantă pe piaţa cafelei(robusta), atunci când preţul a crescut cu aproximativ 18% într-o singură săptămână datorită unei oferte ferme de cumpărare. Spuneam atunci că au fost loviţi speculatorii care pariaseră pe continuarea căderii preţurilor şi că, pe această piaţă, vocea producătorilor începe să se simtă din ce în ce mai puternic.
Iată-ne ajunşi în faţa unei noi mişcări de proporţii. Avem de-a face cu o piaţă finită în care capacităţi importante de producţie au fost achiziţionate de cei care, până mai ieri, trăiau din speculaţii pe pieţele financiare(de fapt şi-acum mai trăiesc din asta, dar la un alt nivel). Cu pieţele de acţiuni în cădere şi cu date fundamentale din ce mai proaste se pare că avem toate elementele unui nou safe haven. Nu ştiu de ce tind să cred că, pe baza diverselor "probleme climatice" vom avea o toamnă fierbinte din punct de vedere al preţurilor la alimente. Este interesant de văzut dacă un mediu deflaţionist ca cel actual poate suporta creşteri de preţuri puternice pe anumite segmente. Nebunia de pe piaţa alimentelor poate însemna un câştig dublu pentru avocaţii de acum ai producătorilor: pe de o parte marfa pe care o au se va vinde la preţuri bune, iar, pe de altă parte, vor apărea oportunităţi fabuloase pentru un exit din business-ul agricol. Un mod clasic de acţiune a ceea ce putem numi really smart money.
Deja Vu...
RăspundețiȘtergereThe macro player - Soviet Union 1972...
The Great Grain Robbery...
Nu începe nimic, continuă! Nişte bani ieşiţi la timp din schema "subprime" îşi căutau locul prin 2007-2008, şi am avut şi atunci un puseu speculativ pe materii prime şi pe alimente. La fel şi acum, şi probabil multă vreme de acum încolo. Nu mă mai obosesc să mă sictiresc. Dacă o lume întreagă, şi mă gândesc la umanitate, în ansamblul ei, acceptă să fie jupuită de nişte derbedei cu bani, şi nu face nimic, ce pot schimba eu? O să ni se dea circ, în compensare, şi vom sta liniştiţi pe coada noastră. Muuuu! Asta e!
RăspundețiȘtergereIn RO avem deflatie ?
RăspundețiȘtergerePutin probabil. In cresterea preturilor la alimente nu exista suportul creditarii, asa cum a fost in imobiliare.
RăspundețiȘtergereIar consumatorii nu au suficienti bani sa sustina o bula. Sunt ocupati cu achitarea creditelor mai vechi.
Cine cumpara grau in stoc se frige rau, chetie pe care le-o doresc lor si familiilor lor. Sper sa fie suficient de tampiti si sa o faca.
Aur, hrana, combustibili. Recomandam de acum doi ani. Aurul e la 1200, hrana incepe imediat, iar benzina nu s-a mai ieftinit de atunci desi petrolul a scazut si BDI e la pamant.
RăspundețiȘtergereStiu, sunt doar coincidente. Speculatorii e de vina. Eruptiile solare nu conteaza. Cu incidentul BP a fost noroc chior. Nici de albine nu suflam un cuvintel. Monsanto e un ilustru anonim pe aici. Bani sa fie, ca o sa mancam verzisori pe paine... :)
Oare astea inseamna transferul banilor in economia reala( vezi Flavian-aur,alimente) din cea "imaginara" ?
RăspundețiȘtergereSa fie acesta un lucru bun?Inevitabil vor exista si speculanti in acest domeniu,doar totul trece prin stomac.
Domnu' Flavian, sa stii ca daca nu exista "bani viitori", ipotetici si cu grad de risc, adica proveniti din creditare, nu se pot alcatui bule.
RăspundețiȘtergereNici premeditat nici din prostie.
Morcovii se platesc cash si se mananca pe loc.
Alex, intr-un fel ai dreptate, ma simt nevoit sa-l citez din nou pe nea Costel:
RăspundețiȘtergereDar atat timp cat exista cretini care gasesc normala creditarea concomitenta a producatorilor si cumparatorilor de mileuri, dupa ce in prealabil mare parte din sistemul bancar a platit campanii de marketing pentru necesitatea decorarii televizoarelor 3D cu mileuri… sa fie primit.
Singura buba este ca aici nu e vorba doar de bani. Ci de resurse. De o crestere nelimitata a consumului si populatiei pe o planeta limitata. Cu bule sau nu. Atunci cand iconomia reala se ia la tranta cu cea virtuala, ghici cine se va inghesui sa pape sandwich de carduri cu umplutura de FIAT money ?
Cei mai multi nu iau in calcul faptul ca laimentele sunt degradabile intr-un timp scurt spre deosebire de alte bunuri.
RăspundețiȘtergereDar faptul ca graul de la 1800-3000 pe kg a ajuns 4700 (si creste) chiar nu are absolut nici o legatura cu DEZASTRUL DIN RUSIA, adica cu recoltele compromise MASIV de vreme si canicula istorica..
RăspundețiȘtergere:)
ps: am 1000 de tone. Sa mai astept? :)
ps2: inca se cumpara "milioane de hectare" in Uzbekistan, Turkmenistan samd. Stateau campii intregi parasite (ca la noi), si era pacat. Fara "banii virtuali" tipariti "din nimic" ar fi stat si acum.
Sunteti interesati?
(acum, repede, pana nu vin monopolistii aia feroce sa puna mana pe TOT)
:)
Pana una alta Rusia a interzis anul asta exportul graului de panificatie.
RăspundețiȘtergereOrice om NORMAL LA CAP stie ca infometarea populatiei provoaca instantaneu mari miscari sociale.
Asa ca atat timp cat exista natiuni si guverne nationale vor exista si mijloace de protectie.
Din pacate noi avem altfel de belele acum pe moment. Si anume perceptia deformata total pe care o au romanii despre ce li se intampla. Pun mana in foc ca nici un "analist" economic nu o sa ia in seama articolul asta:
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704017904575409354081672176.html?mod=WSJ_economy_LeftTopHighlights
Ma rog, situatia asta in cazul in care nu e insotita de intelepciune, poate fi o premiza pentru oarece foame. Dar fara legatura cu pretul alimentelor.
De cand a fost scris articolul acesta pretul graul a mai crescut cu 15% ajungand la 830 centi pe bushel, adica a trecut de pragul de 300$ tona. Vin vremuri interesante...
RăspundețiȘtergereOligarhia comerciala e noul sistem implementat cu forta. O sa ii vedeti cat de curand coltii
RăspundețiȘtergere