Este într-adevăr o adevărată nebunie ceea ce se întâmplă. Un program de șaptezeci de milioane de euro se blochează pur şi simplu, lăsând oamenii care făceau coada pentru a da bani statului pur şi simplu cu buza umflată. "S-a blocat serveru'!". Asta a fost explicaţia aberantă şi sfidătoare pe care au oferit-o bravele noastre autorităţi. Ca lucrurile să pară de-a dreptul tragice s-a dat vina pe Oracle care, chipiurile are o problemă atât de mare încât softul minune trebuie oprit până luni. O aberaţie mai mare nici că am auzit. Păi pe logica asta deşteaptă ne rezultă că mai mult de trei sferturi din băncile lumii ar trebui să stea deoarece şi ele folosesc baze de date de la Oracle.
Măreţul program pentru care s-au aruncat atâţia bani face ceva excepţional: este capabil să spună dacă un individ este sau nu asigurat şi ţine evidenţa reţetelor compensate şi a diagnosticelor asociate. Într-adevăr, o chestie extrem de complexă; un task pe care i-l poţi da unui student ca să verifici dacă a înţeles ce-s alea baze de date relaţionale. Având în vedere că firma Siveco nu e la primul contract baban cu statul, aş fi şi eu curios să mi se motiveze pe ce s-au cheltuit banii ăia, sau, mai bine spus, cum s-a făcut taxarea. Sunt curios cât dracu' e preţul pe linia de cod la această firmă. De asemenea, ar fi interesant de văzut cine anume a făcut caietul de sarcini, selecţia furnizorului şi care a fost motivarea. Nu de alta, dar Băsescu şi Boc se dădeau de ceasul morţii că e un dezastru la bugetul asigurărilor de sănătate. Mai mult, am înţeles că dezastrul e atât de mare încât mai trebuie închise nişte spitale. Păi dacă lucrurile stau atât de nasol, de unde naiba există banii ăştia pentru ultraperformantul sistem informatic, girat de însăşi măreţia sa băsescu? Evident, întotdeauna se găsesc bani pentru nişte chestii "de calitate". Şi pentru că am ajuns la acest punct, aş avea şi eu o întrebare subtilă: cât a cheltuit până acum statul român(incluzând aici şi companiile din subordine) cu softurile produse de firma Siveco şi câte din aceste softuri sunt încă funcţionale?
Ajunşi în acest punct ar trebui să ne mai punem o întrebare: de unde are statul bani să arunce pe costisitoarele tehnologii software americane? Când lumea e plină de sisteme de operare gratis, de software ultraperformant open source, de ce aruncă statul bani pe licenţe? Bineînţeles, amărâţii de nemţi au înţeles de vreo zece ani că nu-şi pot permite plăţile piperate pentru nişte programe care au alternative gratuite şi şi-au trecut, în mai multe landuri, întreaga infrastructură informatică a administraţiei pe sisteme open source. Vi se pare că Germania ar fi blocată din cauza acestei iniţiative?
Risipa care se face în România e strigătoare la cer. Vârful acestei acţiuni de risipire(finalizată probabil cu sifonarea) va fi site-ul web numit popmpos proiectul e-România şi care va costa cinci sute de milioane de euro. Într-adevăr, e incredibil cum poate cineva să dea jumătate de miliard de euro pentru un site(cioacele cu tehnologiile asociate sunt doar praf în ochii proştilor). Şi culmea e că toate acestea se fac justificând aşa-zisa modernizare a României. Personal cred că e o modalitate uşoară de a mai sifona nişte bani într-o ţară în care prostia este la cote gigantice. Evident, pentru pulime se găseşte o explicaţie facilă: unu' pişă ochii şi spune patetic "ruşine, Dinu Patriciu".
P.S. Poate cineva să ne pună la dispoziţie caietul de sarcini pentru realizarea programului minune de la CNAS? Cred că nu e secretizat, nu-i aşa?
Cred ca si la casa de pensii este aceasi situatie.
RăspundețiȘtergereAu platit o carca de bani ani la rand, pentru un sistem informatic centralizat si pentru transferul unui dosar de la un oras din judet la resedinta de judet, au fost necesare 4 luni (in 2010).
Daca dosarul era dus de un "badea Cartan", la cei 75 km distanta, putea ajunge in doua zile.
Se pare ca majoritatea solutilor institutilor statului sunt vulnerabile, pentru ca au mers pe ideea de server central in loc sa adopte modelul de baza de date distribuite. Orice blocaj la aplicatia de pe server provoca "paralizie generala".
Din pacate ai inceput prea mult sa comentezi politic. Optiunea ta pentru Antonescu este prea evidenta. Ai impresia ca Basescu este raul suprem, prezent in toate. Din fericire, nu e asa. Mai bine analizeaza modul in care Antonescu a impus alianta aia cu PC si modul in care a dat peste nas unora care s-au opus si vezi cine este dictatorul in devenire.
RăspundețiȘtergereSunt de aceeasi parere cu Anonimul de mai sus.
RăspundețiȘtergerePacat ca acest blog o da in politic tot mai des.As fi curios daca Dan ar fi avut aceeasi pozitie critica si in varianta
in care Geoana,Voiculescu,Vantu.... and company,ar fi fost la butoane.
Ura asta viscerala contra lui Basescu
nu aduce nimic bun.
Inca o data ....pacat.
Anonim, esti trist. Indiferent cine era la putere tot aia. Acum e plangaciosu'. Aia e, putea fi arogantu', la fel. Dadea vina pe altcineva. Ei nu sunt niciodata de vina!!! ;)
RăspundețiȘtergereDaca, prin absurd, ai pune mana pe caietul de sarcini, ai constata ca anexa tehnica se potriveste ca o manusa pe oferta lui Siveco. Prietenii stiu de ce.
RăspundețiȘtergereReferitor la e-romania - 500 milioane euro? Esti optimist. Asta e cifra vehiculata. La final, pun pariu pe salariul lui funeriu ca se va apropia de miliard.
Anonim(1),Bobo: Desigur, asa e, Antonescu e de vina! Bai oameni buni, voi puteti gandi cu creierul vostru? Pentru voi nu e evident ca ala care are fraiele puterii e de vina?
RăspundețiȘtergereDaca pentru voi e normal sa-i gasesti circumstante unuia care efectiv a distrus Romania inseamna ca nu prea avem ce discuta.
Si inca o chestie pentru basistii platiti: nu incercati sa mai postati comentarii aiurea pt. ca anti-spam-ul de la Google isi face singur datoria, scutindu-ma sa mai sterg manual comentarii! :-)
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereFrate, dar esti destept de nu mai poti. O fi fost prezent Basescu la lansarea softului, dar ghici cine a semnat contractul in 2002?
RăspundețiȘtergerehttp://www.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-7777315-cheltuielile-informatizarea-institutiile-stat-episodul-4-cnas-119-milioane-euro-contract-atribuit-2002-plus-alte-contracte-peste-20-milioane-lei.htm
caietul de sarcini ar tb sa fie public, in atasamentul la anuntul de participare pe e-licitatie.ro. daca nu se gaseste acolo...daca!
RăspundețiȘtergeredin cate inteleg eu IMPLEMENTARE lui eRomania este 500 de milioane (contract initiat de Tariceanu).
RăspundețiȘtergereImplementarea SAP la Airbus, de exemplu, a costat 100 de milioane, dintre care (mare atentie) softul, licenta si programarea (customizarea softului) 4 milioane. Restul au fost costuri cu modificarea proceselor, cumpararea echipamentelor, consultanta in procese, training + cost ca niste oameni nu isi faceau treaba obisnuita si au trebuit sa suplimenteze posturile.
Situatia este mult mai complexa, din pacate - asta si pentru ca expertiza IT a guvernantilor tinde spre epsilon.
Toate ziarele ar urla daca un astfel de contract (cu statul) ar fi dat unui "SRL de apartament". Drept urmare ministerul il da cui a mai facut din astea, ca sa fie acoperiti.
Si au mai facut vreo 3 firme maxim. Din pacate asta e birocratia. Trebuie sa ne strangem mai multi sa luptam impotriva ei
hm, uite ca a fost mai devreme de tariceanu. Mea pulpa, ca sa zic asa...
RăspundețiȘtergerehttp://www.e-licitatie.ro/Public/Common/Notice/CNotice/CNoticeView.aspx
RăspundețiȘtergerenu stiu daca functioneaza link-ul dar, asta a fost oricum anulata in mai 2010! pentru "Abateri grave de la prevederile legislative afecteaza procedura de atribuire sau este imposibila incheierea contractului"
Avea ca obiect "Expertiza independenta pentru analiza stadiului de implementare a SIUI si extinderea functionalitatii acestuia in vederea integrarii in strategia e-Sanatate" si o valoare estimata de 10,625,000 RON
Pb ca d-aia a crapat SIUI acum :)
Siveco face softuri pentru guvern de cel putin 10 ani si toate la fel de scumpe si proaste. Sunt ferm convins ca ei subtractacteaza la cei mai ieftini programatori pe care ii gasesc. Ce se intampla acum nu e o noutate.
RăspundețiȘtergereToata chestia asta nu are nicio legatura cu Basescu, PDL, PSD sau George Bush. Repet, Siveco (si alte cateva firme al caror nume imi scapa pe moment) fac softuri pe sume uriase inca de prin 2000, poate mai de mult timp, insa eu atunci am dat prima data de ei, iar calitatea e fara exceptie execrabila (si stiu ce vorbesc, am lucrat la soft pentru institutii financiare din Europa)
Pana la urma minunea asta de soft de cine este facuta?
RăspundețiȘtergereAnonim(cel cu link-ul): Si a cui este vina pentru ca nu s-a investigat nimic pana acum? In mandatul PSD(2000-2005) cred ca, de asemenea, s-a furat de s-a rupt. Vad ca singurul fapt de coruptie de care trage actuala putere sunt termopanele lui Nastase. Pai daca toata coruptia de atunci e reprezentata de termopanele alea, inseamna ca Nastase e un inger!
RăspundețiȘtergereImi pare sincer rau sa constat ca mai sunt oameni capabili sa puna pasiune in politica. In realitate toata clasa politica e reprezentata(intr-o proportie covarsitoare) de niste golani ratati. In tara asta se fura ca-n codru din 1989 pana in prezent, dar mai sunt fraieri care au impresia ca unii sau altii sunt curati.
Manwe: Pai am impresia ca softu'anterior(cel care costase 7000 EUR) a fost realizat de o firma de apartament. Diferenta dintre cele doua e ca ala functiona, in timp ce asta are mici sincope care se intind pe cateva zile.
In ceea ce priveste eRomania, e clar ca sunt toti manjiti, altfel iti dai seama ce tambalau iesea...
Asa, ca o curiozitate, pentru cei care mai cred in ingeri: Cati parlamentari au votat impotriva contractului de privatizare a Petrom? Dupa ce aflati raspunsul, daca mai aveti pasiuni politice, va recomand un singur lucru: uitati-va in oglinda si strigati "PROSTULE" catre cel pe care-l vedeti!
nu inteleg cum e totusi posibil asa ceva .. "șaptezeci de milioane de euro" ?.
RăspundețiȘtergereSi nici nu face nimeni nimic ? - adica totusi.. DACA a fost o licitatie ce puteau oferi astia in plus incat sa merite atatia bani - fiindca cu 50.000 de euro se putea face o treaba buna la cam orice firma de software..
Si atunci totusi intrebarea: de ce nu da nimeni statul in judecata ? (fie pentru lipsa de transparenta, fie pentru motivele alegerii etc).
De ce ne minunam doar, si in realitae nimeni nu face nimic ? - probabil din cauza ca cei ce pot face ceva - o pot face din cauza ca sunt corupti si tot asa au ajuns unde au ajuns. Restul.. ce sa mai zic. Sunt complet dezamagit de ceea ce se numeste "Romania".
In MApN s-a mai incercat un proiect gigantic pt Logistica - in prima faza se numea AILS - a durat vreo 10 ani, costuri imense (chipurile, banii veneau de la americani), esec total. Multi sarlatani s-au imbogatit. Acelasi erou: SIVECO, cu oameni pe partea de programare slab pregatiti. Cei din sistemul armatei, unii foarte profesionisti, au fost lasati sa plece in alte parti dupa ce pt instruirea lor s-au cheltuit alte sume imense de bani.
RăspundețiȘtergereIn primul rand, Siveco castiga contracte cu statul, indiferent de cine e la putere. Azi l-a mituit pe Basescu, ieri pe Nastase si Tariceanu, maine pe Vadim si DD, ca p-astia ii meritam.
RăspundețiȘtergereIn al doilea rand, se vede ca habar nu ai ce inseamna o aplicatie distribuita. Nu este vorba de studentul care sa-ti scrie pe genunchi niste query-uri SQL, ci este vorba despre baze de date sincronizate, in 42 de judete, care, la randul lor sunt legate de toate farmaciile si spitalele din judet. Sa tii o asemenea infrastructura nu este chiar asa de simplu, nici software, nici hardware. Si da, serverul pica, mai ales cand femeia de serviciu il scoate din priza ca sa bage aspiratorul. Sau cand vine copilul directorului sa apese pe butoane.
Si asta in principal pentru ca Siveco nu este in stare sa furnizeze o solutie inteligenta, scalabila, standardizata si functionala. Si ar putea sa o faca, doar daca-si dau un pic interesul, si, culmea, ar obtine acelasi profit nesimtit. Doar putin interes si ceva munca, atat.
Daca criticai softul si firma era ok. Dar ce D-zeu, orice critica trebuie sa inceapa cu Basescu? Si iara Basescu! E patologic deja...Si oricum Crin nu devine mai destept sau Ponta nu se face mai cu bunsimt...
RăspundețiȘtergereAmice ai studii de IT sa intelegi ce presupune un astfel de sistem la nivel national, cu acces supradimensionat la un momendat, cand fie softul fie serverele nu fac fata.... evident aici este o problema a celor care au estimat gresit intregul sistem hard si soft...restul e POLITICA IEFTINA... Mai documenteaza-te despre baze de date relationale, Oracle, servere etc
RăspundețiȘtergereEu am lucrat intr-un domeniu unde am avut nevoie de un software bun, am chemat la negocieri un reprezentant Siveco si pe parcursul a 2 ore omul vindea vise, ptr unul ca mine care cunoaste cum sta treaba l-am refuzat dar la cat de prosti sunt cei din guvern a fost treaba usoara sa-i convinga. Siveco este cea mai mare teapa din Romania. Merg numai pe prosteala si cum in Romania sunt multi prosti....
RăspundețiȘtergereDan, eu nu inteleg ce te miri. Ceea ce s-a intamplat acum era de asteptat, inca de asta vara!
RăspundețiȘtergerehttp://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-7504184-cum-risca-intre-colaps-sistem-informatic-care-statul-roman-platit-deja-45-milioane-euro-studiu-caz-sistemul-care-asigura-decontarea-serviciilor-medicale-dezvoltat-siveco-sts.htm
In articolul ala sunt prezentate si motivele blocarii, care tin de subdimensionare, nu de calitatea produsului. Ca in jumatate de an nu a luat nimeni masuri pentru evitarea blocarii, e alta poveste. Probabil n-au fost bani.
Ca principiu, in softul scris la comanda clientul scrie specificatiile si isi alege marjele de acomodare ale cresterii viitoare. Si nu cred ca e clar a cui e vina ca in Bucuresti sunt cu 50% mai multi asigurati decat se estimase.
In rest, iti urez multa bafta in contractarea unui student pentru proiectarea si implementarea unei baze de date relationale _utilizabile_ cu mai mult de un utilizator si mai mult de 10 tabele. Chiar bafta. Bafta d-aia de tip "castig la loterie". Vorbesc foarte serios!
Firma americană (Oracle) pe care se aruncă vina dă doar baza softului - totul este construit de SIVECO, veşnicul beneficiar de contracte fără licitaţie cu statul, majoritatea încheiate în guvernarea PSD.
RăspundețiȘtergereSistemele de genul asta nu-s chiar joaca de studenti. Totusi vorbim despre aproximativ 60.000 de entitati care folosesc "site-ul" ala si majoritatea opereaza modificari.
RăspundețiȘtergereTrebuie sa te hotarasti daca-i articol tehnic sau articol politic. Daca-i politic nu discuta tehnicul iar daca-i tehnic nu discuta politicul.
Oricum, din punct de vedere tehnic dupa faza cu studentul imi dau seama ca n-ai nicio treaba.
Te-au pus baietii din Modrogan pe lista neagra de aruncat laturi. Nu de alta, dar un blog de genul asta nu este citit de votantii portocalii. Poate doar la "cerere"...
RăspundețiȘtergere@indignati. Nu ai cum sa nu ajungi la politica. Pentru ca politica influenteaza economicul. Atat in general cat si (in special) in Romania. Prin incompetenta crasa in cazul nostru. Dar de... e greu pentru voi...
@un it-ist spunea...
RăspundețiȘtergerenu stii ce vb amice. Sunt 17 mil asigurati, cati din ei merg la doctor lunar? 20%(estimare mare zic eu)= 3 mil / 20 zile lucratoare = 150.000 interactiuni pe zi / 8 ore lucratoare = 20 mii interactiuni pe ora. Pt asa volum nici macar BD distribuit pe judet nu iti trebuie frate.
Ti se pare mult? Frate ce face soft ala in afara de select/update/insert. nu are nici un algoritm in el. Cauti client bagi o reteta si cam gata.
Hai sa cautam un vinovat si sa-i scoatem ochii.. :)
RăspundețiȘtergereDar ce rezolvam?
Data viitoare vom avea aceeasi oameni la minister, aceeasi ordonatori de credite pe traseu, aceeasi procurori/judecatori care inchid ochii la aceste cazuri de coruptie. Siveco va fi aproape.. cu banii pregatiti pentru spagi. Romania este corupta, nu doar 2-3 care ne conduc.
Solutii?
@PH
RăspundețiȘtergereFalimentul si restructurarea e singura solutie, inclusiv pentru un stat. O sa doara, dar macar se taie coada cainelui dintr-o lovitura ...
Nu stiu daca tii minte, dar prin 2002 siveco a primit un contract cu ministerul educatiei pentru AEL si informatizarea tuturor liceelor din tara.
RăspundețiȘtergereContractul cu CAS-ul a fost semnat tot pe atunci, iar prin 2004-2005 s-a incercat renuntarea la ele dar se pare ca sunt nu foarte bine, ci extrem de bine "infipti" baietii.
Nici acum la aproape 10 ani, calitatea softului lor nu este prea buna, dar cand ai pile peste tot si contracte, dar asta nu e vina lui base, a lui boc sau mai stiu eu a cui.
Din pacate, ce nu vrea majoritatea sa vada e ca noi, acum, tragem ponoasele politicilor de pana in 2004: petrol, energie, asfaltari, tigari ...
Exodul de inteligenta incepe sa isi spuna cuvintul. Prin 90+ au plecat programatorii, prin 2000+ au plecat inginerii, de ceva vreme pleaca doctorii si trendul continua.
RăspundețiȘtergereTara asta este merge usor usor spre groapa; organele incep sa cedeze, rand pe rind, in ciuda cirpelilor.
Putem sa despicam firul in 4 si sa cautam motive oriunde; fapt este ca este pe moarte.
Aveai dreptate cand spuneai ca la fiecare preluare a unui articol de hotnews apar postaci, imbecili si mult tambalau, oricare ar fi pozitionarea articolului...
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereSunt doua aspecte. Unul ca se investeste in IT, ceea ce nu e deloc rau. IT-ul este de fapt singura sau oricum una dintre putinele industii romanesti pe plus, chiar si pe timp de criza. In plus eficientizarea proceselor de business, in orice domeniu inseamna servicii mai bune si preturi mai mici.
RăspundețiȘtergerePe de alta parte, asa cum bine ai subliniat, toate cele de mai sus sunt folosite ca pretext pentru jaf. Pentru ca pana la urma ni se fura niste bani, noua romanilor. Siveco nu e unica firma in Romania prin care se fura bani, mai sunt inca vreo 2-3 binecunoscute.
Vreau totusi sa subliniez ca ar fi bine sa nu cadem in latura cealalta si sa spunem ca nu avem nevoie de soft, ca mai bine scriem cu pixul pe foaie etc. Ar fi gresit. Lucrurile de care avem nevoie in momentul acesta sunt: Licitatii Corecte, Control din partea Statului in ce priveste Concurenta - sa fie onesta si in al treilea rand Tehnicieni IT de Calitate la Ministere. Numai ca astia castiga mii de Euro in privat!
Solutia era un sistem distribuit. Asta putea sa o spuna si un student.
RăspundețiȘtergereCaietul de sarcini trebuie sa se gaseasca pe e-licitatie. Iar firma in cauza castiga contracte, indiferent cine e la putere ... (nu asa ca e bine sa iti faci prieteni de toate culorile politice ?)
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereCatre anonimul care a pus linkul cu Hotnews: Nu stii ca Hotnews e un site pro Basescu. Ce cauti cu astfel de stiri aici? Ce ne intereseaza in ce an a fost semnat contractul, tu nu auzi ce zice Dan: astia ne conduc, astia sunt de vina!
RăspundețiȘtergerespecialistii de la siveco se intoarce...acu au dat cu capul de limitele oracolului, maine poimaine o sa ajunga la capatul internetului si n-o sa stie incotro s-o apuce
RăspundețiȘtergereBine venit articol, Dane!
RăspundețiȘtergereIn rest, observ cu stupoare cum toti pupincuristii de serviciu ai lui Basescu au sarit rapid, cu mic... cu mare, chemati la strigarea de partid a Hot News-ului... "sariti, ca-l critica pe basesc!"
N-am nicio afinitate politica! Pentru mine toti sunt niste jigodii ordinare, niste sub-oameni infecti, insa Marinarul cel Chior ma calca pe nervi mai mult decat o facea Bunicuta in vremurile sale de "glorie" din anii '90.
Tara asta nu mai are aproape nicio sansa! Tiptil, tiptil... se indreapta agale spre groapa pregatita abil de toti lupii din politica si sacalii din jurul lor...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereAoleu, cam multa dezinformare pe aici.
RăspundețiȘtergereBun, e blogul tau, scrii ce vrei, inclusiv pozitia politica partizana poate fi trecuta cu vederea, doar oameni suntem si noi ...
Da' chiar asa?
1. SIUI nu a fost implementat de Siveco ci de HP, contractul este semnat in 2002, si este pe 15 ani de zile, adica ON GOING!
Si sa nu-mi vii ca tot guvernul actual este de vina ca nu intervine intr-un acord comercial in derulare, ca te trimit la plimbare!
Si nu, nu te intreb cine a fost prim-ministru la vremea semnarii acelui contract. Ca atunci ar trebui sa te intreb si de Petrom, si de Bechtel etc... corect?
2. Siveco nu are nici un contract cu CNAS, are un singur acord cadru de asigurare a mentenantei asupra unuia din softurile CNAS.
pentru asta, Siveco ia, pe trei ani de zile, un pic peste 50.000 euro. Or fi proaste soft-urile livrate de Siveco statului, insa in cazul acesta concret ai dat-o in bara.
3. La aprecierile asupra complexitatii proiectelor SIUI si e-Romania ai sarit calul in cel mai gretos mod posibil.
Daca nu cunosti nimic despre aceste proiecte, macar nu-ti exprima parerea cu titlu de adevar incontestabil.
Pentru informarea ta, e-Romania de juma' de miliard, nu e doar un site web, ci o platforma NATIONALA comuna pentru TOATE institutiile statului, administratie centrala si locala.
Ai idee ce inseamna asta? Baseline hw comun, Interconectare, Securitate, Tranzactii inter-institutionale, interconectare cu sistemul bancar si alte sisteme de plata institutionalizate, etc ...
Pe de alta parte, daca ai emis doar o opinie politica, atunci te rog nu lua in seama mesajul meu, care ar vrea sa lamureasca putin lucrurile.
1. Daca Siveco ia contracte preferentiale cu statul nu e chiar atat de rau, pt ca banii aia merg tot in romania, si reintra in circuit. Daca ia IBM sau oracle merg toti in SUA.
RăspundețiȘtergere2. Sa dai vina pe serverul oracle e ca si cum ai da vina pe un Maybach pt ca a intrat in santz. Soferul nu are nicio vina.
3. O linie de cod nu o evaluezi ca in constructii - 'cat costa sa mai pui o caramida la zid ?'
4. Cum zicea cineva mai sus, se vede ca cei cu procesoare puternice la mansarda in toate domeniile au plecat din tara. Au ramas numai HC-uri.
@mircea
RăspundețiȘtergere"Au ramas numai HC-uri."
... altfel cum mai castiga idolul tau alegerile?
@alt comentac pupinbasist
"e-Romania de juma' de miliard, nu e doar un site web, ci o platforma NATIONALA comuna pentru TOATE institutiile statului, administratie centrala si locala."
Chiar si o buda sateasca fara bazin, cu acces direct la țava de externalizarea a excrementului, e treaba de juma' de miliard daramite 'tamai platforma de hranit clanuri securistoide.
... nai c-ucine...
Din cate tin minte, acea aplicatie are la baza un JBoss application server si un Oracle database server.
RăspundețiȘtergereMai toata logica aplicatiei este in PLSQL (adica Oracle), nicidecum in cod Java. In acea aplicatie, Oracle nu e doar un server de baze de date, ci acolo se ruleaza tot ce e logica.
Apoi, mare parte din codul Java e generata pe baza de UML. Se genereaza mai orice, mai putin scripturile PLSQL. Ce developer bun de Java isi doreste sa lucreze asa ?! Cat se poate testa (prin JUnit) acea aplicatei, daca logica ei e in PLSQL?! A, si testarea: cum poti avea doar testare manuala la un asemenea monstru ?! Click-click-click si atata!
Dar mai ales, cred ca SIUI-ul are o greseala imensa de arhitectura: in loc sa foloseasca puterea de calcul data de un cluster de servere de applicatii Java (4 instante de JBoss care se comporta ca unul singur, si nu conteaza ca unul din ele se "blocheaza"), au pus toata logica pe un singur server de baze de date Oracle. Care daca crapa, rezulta "s-a blocat serverul" si toata lumea freaca duda.
Dar cea mai mare problema vine tocmai de la CNAS, de fapt: de ce nu au angajat un arhitect (sau o firma de consultanta IT) sa verifice solutia propusa de Siveco ? Orice Arhitect de Java Enterprise le-ar fi zis doar atat: custering pt load-balancing & fail-over; cum rezolva Siveco cele 2 aspecte ?!
Apoi, tot din ce am vazut eu (acum 5 ani) de ce a acceptat CNAS-ul o metodologie waterfall cand legea sanatatii se schimba in Romania mai mereu ?!
Siveco nu are nici o vina; prostia imensa e de la CNAS ca-si inchipui ca o firma mare chiar face lucruri bune.
Cu voia lui Dan, un link pe tema http://csharpin.blogspot.com/2011/01/cazut-serveru.html.
RăspundețiȘtergere@AristotelCostel
RăspundețiȘtergerepana una alta mi-am exprimat civilizat o parere, fara sa jignesc pe nimeni.
tu ai aruncat o jignire, fara sa exprimi nici o parere.
ai vreun argument legat de ce-am spus eu? vezi ca a fost postat intr-un comentariu raspunsul OFICIAL al CNAS cu lista contractelor din 2002 incoace.
pentru informarea ta si a autorului acestui articol:
2005-2010, CNAS a semnat contracte pe infrastructura informatica in valoare totala sub 2 mil lei, aprox juma' de milion de euro.
2002-2004, CNAS a semnat contracte pe infrastructura informatica in valoare totala de peste 20 miliarde si jumatate lei, aprox 5 miliarde de euro.
cine a fost premier in 2002-2004?
cine-i pupincuristul de servici?
Din pacate, atat articolul, cat si majoritatea comentariilor vadesc o totala necunostinta de cauza privind partea tehnica a subiectului. Ca la fotbal si la politica se pricepe toata lumea, inteleg. Dar ca si la IT se pricepe tot omul care a pus degetul pe o tastatura...
RăspundețiȘtergereAsa e in Romania, mai toata lumea se pricepe la toate, cu exceptia lucrurilor la care ar trebui sa se priceapa. Si se pricepe asa de bine, incat isi permite sa ii desfiinteze pe cei care se pricep cu adevarat!
Felicitari celor 3-4 comentatori care au incercat sa lamureasca nitel lucrurile. Ma tem insa ca fara prea mult succes...
@bug
RăspundețiȘtergereComentariile abunda de basisme.
In rest ai dreptate, furatul gainilor e pentru gainari.
Orice ar fi un soft se testeaza si comportamentul previzibil spre dezastru este: viteza mica apoi crapa. Deci daca crapa este rau de tot, munca de juniori de liceu.
RăspundețiȘtergereSiveco are niste maniaci care vad totul in scripturi pe server, nu-i vina lui Oracle, este vina Siveco ca nu-si tin oamenii buni si mai ales ca nu-i pregatesc.
Am avut ceva legaturi cu Siveco, doar una a fost placuta, un DBA foarte bun pe Oracle care apoi a plecat de la ei, in rest "profesionistii" Siveco: unii visatori, unii care debia au terminat scoala si erau trimisi ca mari profesionisti in baze de date, DBA care era cu pluta, stiam noi mai multe despre Oracle decit el, etc. Poate nu sunt toti la fel, dar ceva e putred acolo.
E-Romania nu costa 500 milioane, ci intreg pachetul de tehnologii din spatele lui, care implica inter-conectarea administratiei publice. Proiectul va dura ani de zile, probabil cu modificari etc etc.
RăspundețiȘtergerePunerea semnului egal intre un simplu site si suma de mai sus este explicabila (dupa lamuririle aparute in presa) doar prin isteria anti-Marinar care depaseste logica si intra in domeniul resentimentului permanent. Care poate fi util pt. supravietuirea individuala, ce-i drept.
Cat despre isparava softului buclucas, ii recomand dlui Diaconu sa consulte un ITist. I se va spune probabil ce presupune implementarea unui astfel de soft, la o astfel de scara, din perspectiva complexitatii si problemelor de inceput. Mda, abia a fost instalat.
Ce retine cineva din textul dlui Diaconu ? Basescu (peste cativa ani, urmatorul politician usor de antipatizat) e de vina pentru problemele personale ale fiecarui roman.
De pilda, saptamana asta nu mi-am atins targetul pe bursa. Cine e de vina ?
Vargas si altii: Vad ca foarte multi basisti au gasit o chestie foarte interesanta pentru contestare: articolul e varza dpdv tehnic. Daca inca n-ati observat, e vorba de un blog preponderent economic, al carui public nu este in mod necesar de specialitate si, din aceasta cauza, si limbajul utilizat e adaptat acestei realitati. Daca vi se pare ca nu mai puteti de desteptaciune, putem discuta si la nivel tehnic si va pot demonstra oricand ca inteligenta si cunostintele multora dintre voi nu depasesc genunchiul broastei. Chestia cu pachetul de tehnologii e de-a dreptul hazlie(oare ce cacat de tehnologie iti trebuie sa legi intre ele niste ministere, in mare majoritate subtehnologizate). Dar evident, e frumos sa mancam rahat pretinzand ca e caviar. Multi dintre voi n-aveti habar ce e ala un sistem de operare si, probabil, suferiti de fascinatia programarii in limbajului de programare Internet Explorer.
RăspundețiȘtergereIn alta ordine de idei, pentru a clarifica lucrurile, voi mai spune inca odata ca din punctul meu de vedere basistul de astazi este acelasi cu iliescistul din anii '90 sau cu pupatorul in cur al lui A Nastase din perioada 2000-2004. Eu unul i-am urat pe toti la fel de mult. Astfel incat, atunci cand spun basescu spun in aceeasi masura si nastase, tariceanu, iliescu, radu vasile s.a.m.d. Este intr-adevar un lucru deranjant si inexplicabil pentru cei care s-au manjit pe dinti cu rahatul tuturor, dar asta e... Iar cand ma mai acuzati ca sunt omu' lu' X sau Y ganditi-va ca sunt pe lumea asta si unii suficienti de lucizi pentru a se feri de prostie. Stiu, e greu de inteles, dar poate faceti un efort!
Sincer, nu am vazut postaci pdl pe aici, dealtfel obiectiile au vizat strict aspecte tehnice.
RăspundețiȘtergereEsti expert in baze de date/programare, ok, argumenteaza ce-i cu marea nebunie cu care-ti incepi articolul. Articol altfel politic, nici macar economic.
Oricum, nu e chiar politicos sa-ti insulti cititorii facandu-i basisti, ca si cum am fi in anii '50 sa mai avem delict de opinie.
vargas: Am vreo 60 de comment-uri portocalii numai in spam. Din fericire, filtrul spam al google ma ajuta si nu mai trebuie sa stau eu sa-i sterg manual.
RăspundețiȘtergereNu inteleg ce nu ti se pare tie OK cand spun ca e vorba de o mare nebunie. Pai e normal sa platesti 70 milioane pe un soft care se blocheaza precum programele de contabilitate facute in foxpro in anii '90? Mai spunea un destept ca asta e, ca trebuie sa faci update-uri si atunci, ce sa-i faci, opresti serveru'! Ca si cum ai scoate aspiratoru' din priza! Doamne' fereste de esperti d-astia!
Probabil am subestimat capacitatea unor partide de a-si promova agenda...60 de spam-uri ?!
RăspundețiȘtergereAltfel, blocaje la inceput se intampla si la case mai mari.
Am lucrat in 3 banci si la fiecare am prins schimbari de soft. La retea de 200 sucursale se bloca de x ori pe zi punand in pericol tranzactii importante, nu fleacuri de cateva sute de roni contributii sanatate. Uneori, cand ploua, cadea reteaua cu totul, ca era (mi se spunea) prin satelit. Dupa cateva luni lucrurile se mai aranjau. Bani privati, interes privat.
Vrei ca lucrurile la stat sa stea impecabil ? Unde in lume se intampla asta.
Cat despre costurile lui e-romania, calculeaza tu cat costa sa dotezi cu software/hardware cateva zeci de mii de entitati/posturi de lucru din administratie publica, si fa o comparatie cu Germania, simbolul eficientei planetare.
Efortul merita si poate ne spui si noua.
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergere@trenduri: Dane e o placere sa citesc articolele tale pe teme economice dar uneori o cam dai in bara cand abordezi subiecte ca cel de fata.
RăspundețiȘtergereNu contest ca Siveco ia cum ia contractele cu statul - Irinuca Socol e unsa cu toate alifiile. De acord si ca nu livreaza cel mai bun soft de pe planeta. Dar e pacat ca simplifici mult prea tare lucrurile fara sa cunosti amanunte.
Ma amuz si ma intristez in acelasi timp ca din cauza atator intoxicari din presa si declaratii publice, oameni cerebrali si inteligenti ajung sa caute conspiratii in orice.
In cazul de fata problema chiar a fost cauzata de un bug in Oracle. Partea nasoala e ca pe langa coruperea datelor de pe disk au fost corupte si logurile de tranzactii si sunt sanse minime sa se rezolve pana luni.
Cateva informatii de la sursa:
* marimea bd-ului > 4 tera
* 4 mil USD au costat liceentele de Oracle
* 1 mil USD costa suportul la Oracle pe an
* lucrurile au escalat pana la top-managementul din Oracle, iar fixarea bugului e prioritate no1 a biroului din Australia
P.S.: Nu lucrez si nu am lucrat la SIVECO. Am insa prieteni buni care lucreaza acolo si sunt direct implicati in proiectul acesta
Stalker: Poate e corect ceea ce sustii mai ales ca pari mult mai aproape de problema decat sunt eu. Iti dau insa o singura dilema pe care o am: ce dracu chei s-au pus tabela de asigurati de au ajuns sa figureze peste 25 milioane de persoane acolo. Pe bune, e o chestie de gaga!
RăspundețiȘtergereIn rest poate ca asa e si Larry e de vina, dar ma intreb ca omu' prost daca nu putea fi facuta aplicatia asta pe tehnologii open source. Nu de alta, dar daca google lua tehnologie de la Oracle, nu mai iesea pe profit niciodata...
Cinci sute milioane de euro?? WOW Nici un client nu ar da banii astia pe un site web - produse soft existente de 20 de ani pe piata se vand cu de zece ori mai putin.
RăspundețiȘtergereDar guvernantiiastia pot face chiar asa tot ce vor cu banii care nici macar nu sunt ai lor? Nu ii poate opri chiar nimic?
In urma cu cativa ani, un nou ministru ameninta cu rezilierea contractelor cu Siveco... Saracu nu stia cine sunt actionarii si ce procente au... A aflat insa peste cateva zile si subiectul n-a mai fost auzit. Acum, n-ar dura cateva zile decat inlocuirea ministrului.
RăspundețiȘtergere@Dan "dar ma intreb ca omu' prost daca nu putea fi facuta aplicatia asta pe tehnologii open source"
RăspundețiȘtergereIn nici un caz.
E de preferat o solutie fiabila de firma pentru ca firmele mari iti garanteaza fiabilitate, service si sunt si mai performante.
Pe multe produse chiar de firma scrie ca sunt pentru uz guvernamental, pentru ca in SUA numai produsele certificate pot fi utilizate in adminstratie. Stiu ei de ce.
Cele mai fiabile baze de date relationale sunt DB2 a lui IBM si Oracle, deci alegerea furnizorului nu e rea, dar probabil dimensionarea sistemului nu face fata traficului. Daca era DB2 probabil era si mai buna dar si mai scumpa.
"ce dracu chei s-au pus tabela de asigurati de au ajuns sa figureze peste 25 milioane de persoane acolo."
Posibil sa tina evidenta pe platitorii de contributii si benficiari si atunci se multiplica asiguratii.
Un om poate fi angajat in mai multe locuri simultan sau succesiv si asta explica de ce au mai multe inregistrari decat CNP-uri.
Din pacate nu pot sa fiu de acord cu acest articol. Am lucrat cu baze de date Oracle de dimensiuni destul de mari (sute de GB pana la cativa TB), si in administrare si ca programator.
RăspundețiȘtergereCa programator, sunt cel mai fericit cand lucrez cu Oracle. Are o groaza de functionalitati pe care fie nu le gasesesti deloc in soft open-source, fie gasesti implementari inferioare.
De exemplu, pot face un query semantic de genul "intoarce-mi toate inregistrarile care contin cuvinte care au legatura cu trenurile". Si el iti intoarce inregistrarile care contin "gara".
Ca adminstrator insa, pot spune ca Oracle este un dezastru. Bug-uri, peste bug-uri, peste bug-uri, patch-uri peste patch-uri (pe care nu le poti obtine decat cu un contract de suport, care costa o caruta de bani).
Chiar si cu patch-urile la zi, sunt la ordinea zilei coruperea datelor, procese care crapa, replicari care fie pierd date fie incearca sa duplice date (si ar si reusi daca n-ar exista chei primare).
Singurul lucru pe care il admir ca administrator, macar la nivel de concept, este sistemul de redundanta/load balancing RAC. In combinatie cu ASM, iti asigura redundanta atat pe nodurile de procesare cat si pe cele de storage.
RAC-ul (in combinatie cu ASM-ul) a ajuns atat de avansat, incat poti sa-i spui la un moment dat, "vezi ca am nevoie sa pun jos nodul asta de storage cateva ore sa dau cu aspiratorul prin el.". Opresti nodul, baza merge in continuare, si cand il repornesti baza aplica asupra datelor stocate modificarile ce ar fi trebuit efectuate cat timp nodul a fost oprit.
Dar si redundanta asta prin RAC, e cam degeaba daca din cauza erorilor datele sunt corupte. Ai date redundante, dar corupte. Poti ajunge in situatia ca tot sistemul super redundant, nu mai porneste si pace.
Si aici ajungi la necesitatea unei replici (standby) pentru intregul sistem, care sa poata fi folosita cand sistemul principal cade, sincronizata cu sistemul principal prin aplicarea istoricului de tranzactii.
Daca folosesti standby database, ar trebui sa fie o chestiune minute, maxim ore comutarea de pe sistemul pricipal pe cel standby, cu riscul de a pierde cel mult o parte din tranzactiile efectuate inainte de catastrofa, daca cele mai recente loguri de tranzactii au fost afectate.
Ca manager in schimb, sub nicio forma nu as cumpara Oracle. O licenta pentru versiunea Enterprise costa intre 40000 si 80000 euro pentru fiecare procesor (sau pentru fiecare doua core-uri la sistemele cu procesoare multicore), in functie de optiuni.
Ajungi sa bagi vreo 10000 de euro in hardware, peste 100000 euro in licente, pentru un server banal.
Revenind la oile noastre, ziceai pe la inceputul articolului <<"S-a blocat serveru'!". Asta a fost explicatia aberanta si sfidatoare.>>.
Nu e nimic aberant aici. Nu am vazut sistem linux, windows sau macos sau solaris care sa nu se blocheze sau sa nu corupa date, din diverse motive.
Tot ce poti face, e sa incerci sa reduci probabilitatea ca aceste probleme sa apara. Dar asta costa bani. Cu cat vrei mai putine probleme, cu atat trebuie sa investesti mai multi bani.
Pana cand decizi ca poti trai cu un anumit nivel de risc, pentru ca sunt prea mari costurile de a-l elimina.
Singura intrebare care ramane, este daca pierderile cauzate azi de nefunctionarea sistemului sunt mai mari cheltuilile care ar fi trebuit facute pentru a reduce substantial acest risc.
tl;dr: Oracle e plin de bug-uri, nu e nimic aberant in faptul ca "S-a blocat serveru'!".
Scuze pentru duplicat, a dat eroare prima data, si am crezut ca nu a postat.
RăspundețiȘtergere@anonimul cu JBoss: cum le stii tu pe toate. Angaja-te-ai la Goagle, maica! Or fi Oracle hrapareti dar la o baza de date asa mare cred ca au impus chestiile alea care le zici matale.
RăspundețiȘtergere@vlad, @stalker: cred ca bugurile sun mai degraba in SIUI, Oracle-ul e testat si rastestat de armate de chinezi si indieni pe volume mult mai mari de date - deci e putin probabil ca o galma asa de mare sa vina de acolo. Da, Oracle are buguri, dar nu chiar asa. Oracle e tzapul ispasitor pentru ca, deh, noi suntem cei mai tari la soft din lume si nu puteam face buguri in Romania.
@dan: cool - blogul a ajuns un soi de forum tehnic. Maine ma astept sa posteze cineva aici codul pentru patch-ul de Oracle :)
Deceneu: Toata infrastructura Google se bazeaza pe hardware ieftin si open source. Deci se poate!
RăspundețiȘtergereVlad: Nu contrazic nimic din ceea ce sustii, dar am o dilema: la ce-mi trebuie mie cautare semantica pt. un soft care numara asiguratii si retetele comensate? De fapt de-aici incep toate bubele. E vorba de un program banal care este gandit extrem de complicat.
Anonim(ultimul): Daca ma iau dupa numarul de comentarii la articolele care se interseacteaza cu IT-ul, cred ca ar trebui sa-mi schimb orientarea blogului si sa-i spun Trenduri in IT. Mama ce razboaie ar mai iesi! :-))
@Dan: Uiti insa ca Google are infrastructura sa, oamenii sai si datele sale, asa ca are capacitatea sa-si repare singur softul open-source, atunci cand crapa. Nu toata lumea are aceleasi conditii.
RăspundețiȘtergereAnonim: Pai si statu' de ce nu are? Ca sunt o gramada de informaticieni angajati....
RăspundețiȘtergereDin pacate, intelegerea problemelor este extrem de limitata.
RăspundețiȘtergereIn acest caz, eroarea este in baza de date si a fost recunoscuta si de firma Oracle. S-a constatat ca versiunea actuala de soft pentru baza de date este instabila si au existat astfel de incidente si la alti clienti care utilizeaza aceasta versiune.
In ceea ce priveste Siveco, nici un soft nu este perfect, dar nu-mi aduc aminte ca SIUI-ul sa fi fost nefunctional mai mult de cateva ore in ultimii ani.
Daca exista temeri ca ceea ce afirm aici nu este real, il rog pe initiatorul acestui articol sa verifice informatia sunand la biroul de presa al firmei Oracle Romania.
...si cand mi-amintesc de vremea cand nu erau IT-uri si Soft-uri cu "mofturi", prima poveste ce-mi vine in minte; in anul in curs cereai ce-ti trebuie si la anul in Martie le aveai in BJATM (Baza Judeteana de Aprovizionare Tehnica si Materiala), pana la ultima pioneza ... ce oameni, ce IT-uri, ce soft-uri fara mofturi.
RăspundețiȘtergereAstazi, lucrurile despre care vorbiti domnilor, nu reprezinta nimic altceva decat O PIATRA SCUMPA LA GATUL CAPREI.
Se pare ca in afara de postaci PDL-isti exista si postaci IT-isti eventual Sivec-isti.
RăspundețiȘtergereMai nene si eu lucrez in industria software, dar explicatiile voastre sunt halucinante.
Pai softul ala nu a fost testat inainte? cu versiunea de Oracle din productie? cu un numar de utilizatori foarte mare (chiar mai mare decat cel specificat de client, asa de siguranta)? etc etc
Dragi colegi, tin sa va aduc aminte ca programarea, spre deosebire de pictura sau modelarea in plastilina este o stiinta exacta. Adica toate cazurile trebuiesc prevazute si testate (inainte!). :)
Celor care nu inteleg le recomand o lectura usoara (dar plina de miez): Ion Creanga - Prostia omeneasca (povestea cu drobul de sare, pentru cunoscatori).
@Radu
RăspundețiȘtergereBun! Bun! Softul trebuia testat corespunzator!!!
"Oracle are bug, toate birourile din Australia lucreaza acum la asta". Buna scuza!!! F. buna!!! Dar nu e suficienta chiar daca ar fi adevarata !!!
Softul trebuia testat corespunzator!!!
Simplu!
q.e.d.
http://www.sursadestiri.ro/eroarea-de-la-softul-asigurarilor-cauzata-de-quot-un-comportament-necunoscut-specialistilor-hp-oracle-si-siveco-quot-s419867567.html
RăspundețiȘtergereUn minor "out of memory" pe undeva... :p
da' pina intre cele din urma care e exact problema cu pricina? asa mai tehnic decit "s-a blocat serverul" ca oricum numai it-istii par in continuare pasionati de subiect...
RăspundețiȘtergerealtfel, io lucrez pt ditamai telco-ul in State, daca crapa ceva in productie si tine problema mai mult de citeva ore o ia onor firma care a facut softul de nu mai vrea sa se joace altadata... chestia asta se numeste SLA si nu e chiar de joaca; costul mediu al unui proiect soft pt telco e de sub $20M, deci, daca am inteles bine, la 70M euro cred ca guvernul trebuia sa impuna un SLA adevarat nu de genul "o sa facem totul" ci de genul "n-ai facut ai pus-o"
Radu: Cam asta sustin si eu, dar mai sunt unii 'telectuali care au impresia ca in toata lumea merge ca pe-aici. E cat se poate de logic faptul ca e o idiotenie sa concepi ca o oprire de 4 zile e ceva normal.
RăspundețiȘtergereRahatul asta de soft, care am impresia ca mai e si proiectat ca dracu' (altfel n-avea cum sa le dea un numar mai mare de abonati; o repet pentru cei care n-au habar de baze de date da-si dau cu parerea asa ca proasta-n targ) a intepenit si se gasesc fraieri ca sa mai spuna ca e normal asa ceva. E multa prostie in tara asta asa ca nu face sens sa ne mai miram ca suntem in rahat!
cine a facut SIUI? Siveco
RăspundețiȘtergereCine a facut softul de la APIA? Siveco
am mers APIA sau merge -> NU
merge SIUI -> NU
Cine dadea in SIVECO.Apia in campanie? BASE
Mai da? -> NU
'De CE?
FATAL ERROR -> SPAGA?
IF TRUE THEN YES ELSE e interesanta oarecum lipsa de reactie a lui ORACLE...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergere@Dan: vad ca acuma si-a facut pomana guglea si a vazut ca-s logat si-mi lasa id-ul in pace, data trecuta a trebuit sa scriu de mina... anyways, io zic ca romanu nu mai e demult nascut (numai) poet si frate cu codru: el/ea e si antrenor de fotbal si politician si economist si mai nou si it-ist... imi aduc aminte de cind programarea in FoxPro era un fel de sport national, prin 90 cred?, iar sisteme de contabilitate facea tot giga in acelasi Fox; asa ca de la aceste maretze sisteme pina la asta de la asigurari nu e mare distanta; ce mi-e oracle ce mi-e fox, ca logica tot in sql se pare ca este si sistemul la fel de sigur si multi-looser :D
RăspundețiȘtergereasa de curiozitate, poate stie careva cam ce aplicatii is pe la administratiile locale, inspectorate de munca si alte alea... ASESOFT va spune ceva?
"Rahatul asta de soft, care am impresia ca mai e si proiectat ca dracu' (altfel n-avea cum sa le dea un numar mai mare de abonati;"
RăspundețiȘtergereFaptul ca o informatie eronata furnizata de IT este preluata si transmisa mai departe fara sa fi fost analizata logic, demonstreaza (in)capacitatea manageriala a conducerii de la CNAS, si calitatea slaba a analistilor care au proiectat sistemul sa furnizeze asemenea informatii.
Faptul ca o aplicatie a blocat un sistem, demonsteaza calitatea slaba a aplicatiei.
Eu sa fiu in locul lui Oracla as spune ca nu mai furnizez produse institutilor guvernamentale pana nu am certitudinea ca sunt utilizate de specialisti competenti si pe ele se ruleaza aplicatii profesioniste. In caz contrar risca sa se compromita firma Oracle.
Sau le-as cere daune materiale pentru afirmatii denigratoare la adresa produsului Oracle.
Politicenii se tot lauda cu specialistii romani in IT, apreciati peste hotare, dar Romania nu-i un exportator de software, pentru ca sta prost la capitolul analiza-proiectare.
Analistii sunt de regula sefii de compartimente care au ajuns in posturi de conducere pe criterii care nu au nici o legatura cu IT-ul
In Romania toti conducatorii vor sa decida in domenii pentru care nu au cunostite.
Imi amintesc ca la semnarea unui contract intre IBM si o societate comerciala romanesca, cand managerul a vrut sa semeneze contractul, reprezentantul IBM l-a oprit si a spus "intia sa semneze responsabilul tehnic (seful de oficiu de calcul) ca solutia tehnica aleasa este cea functionala", apoi cel economic sa certifice eficineta, juristul sa certifice legalitatea si la sfarsit managerul general.
In Romanica managerul semneaza ca primarul si nu raspunde pentru daunele provocate de decizile proaste.
>Adica toate cazurile trebuiesc prevazute si testate (inainte!). :)
RăspundețiȘtergereAsta e cumva ... o gluma ??
Poate programul de "Hello world" e testat in toate cazurile ... in rest ...
Directorul general al CNAS, dr. Dorin Ionescu, a precizat ca problemele tehnice sunt de la software-ul mama al Companiei Oracle din America si Australia si nu de la Sistemul Unic Integrat al Casei de Asigurari. Acesta a precizat ca specialistii companiei Oracle lucreaza la remedierea defectiunii, insa nu a putut aprecia cat va dura aceasta.
RăspundețiȘtergereAzi: Sistemul Informatic Unic Integrat al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate functioneaza in parametri normali, ca urmare a verificarilor tehnice si operationale efectuate de CNAS, in colaborare cu echipele mixte HP, SIVECO si ORACLE, informeaza institutia intr-un comunicat de presa transmis sambata.
Sper ca ne-am linistit, dupa toata nebunia asta.
vargas: Pai nu prea ne-am linistit... La cat costa softu' ala cred ca trebuie data o explicatie ceva mai ampla. Ca idee, exista SLA intre CNAS si HP? Sunt curios, la cat se ridica despagubirile care vor fi platite CNAS. Cumva la zero?
RăspundețiȘtergereSIUI este functionabil din 2008. In 2010 cu largul concurs al actualei conduceri portocalii s a decis pomparea a inca 36 milioane euro pentru o asa zis retehnologizare ( in realitate e nevoie de bani la partid)
RăspundețiȘtergereLucian Duta vina sa ne spuna ce sistem fantastic a inaugurat cand el deja exista.
Practic s a schimbat serverul si s au pus licente noi. Suma este ENORMAAA!!!!!
Mai dramatic sunt urmatoarele:
1. Costul imens - 36 milioane versus performanta
2. Productivitate scazuta - sistemul nu este online si este foarte greoi de operat. CA dovada cozile de la ghisee
3. Slaba compententa a celor implicati, majoritatea adusi de partid.
Produsele SIveco sunt foarte slabe schema bazei de date fiind aceaisi de ani buni !
2. Productivitate scazuta - sistemul nu este online si este foarte greoi de operat. CA dovada cozile de la ghisee
RăspundețiȘtergerePresedintele Casei sustinea, pe buna dreptate, ca nu informatizarea elimina cozile de la ghiseu, ci plata la distanta.
Problema e ca Ghiseul Virtual abia se ocupa de niste amarate de amenzi circulatie, iar la nivel de impozite locale abia acum se fac primii pasi concreti.
Dan are oarecum dreptate aceste softuri trebuie gandite mult mai simplu - multiplicarea numarului de pacienti sigur nu a tinut doar de niste key lipsa, ma gndesc replicarile crapau dadeau eroari, problemele pot aparea atunci cand se tot adauga la ce este functionalitate minima fiindca tot brodezi pe baza unui sistem care ar putea sa-si atinga limitele. Lipsa specialistilor de la ministere este clara ca de acolo cam pleaca si care sa gandeasca, puna cap la cap informatiilor pentru a se face o specificatie fluenta.
RăspundețiȘtergereDe data asta sistemul a cazut nasol fiindca a pierdut loguri etc. si cu siguranta Oracle nu este strain de buguri ca oricare de altfel hai sa nu aruncam cu pietre in Siveco daca s-ar scrie softurile asa cum se scrie in word am fi o Indie mai mica :) si bogata.
Din toata suma aceasta de zeci de milioane Oracle a costat o gramada, daca nu gresesc in Germania se doreste implementarea de open source pentru costuri reduse. imbunatatiri ale sistemului hmm nu-i o idee rea dar trebuie schimbata abordarea oare Siveco chiar va face asta?
vargas: Cu alte cuvinte, de vina e ori contribuabilul ori o entitate abstracta responsabila cu sifonarea altor fonduri, nu-i asa? Te-ai intrebat totusi ca desteptii aia pe care ii sustii ar fi trebuit sa faca ceva mai mult decat sa fure si sa manance rahat prin conferinte de presa? Spre exemplu, daca ar fi desfiintat casieriile si ar fi folosit contra unui comision mic servicii bancare de colectare, ma gandesc ca s-ar fi rezolvat problema cozilor. Dar desigur, pentru a da solutii mai ai nevoie si de creier...
RăspundețiȘtergerehttp://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Capii_din_Sanatate_stiau_ca_sistemul_va_claca_0_409759352.html
RăspundețiȘtergereInformatii noi si proaspete !!!
Solutia a costat 103.5 milioane euro in total si se stia de anumite limitari ale sale.
Ca sa evite incarcarea pe servere probabil vor baga reguli de genul: azi platesc doar cei ale caror nume incep cu litera A-F, maine cei cu G-L, etc, egal distribuiti pe cele 5 zile ale saptamanii... :D
RăspundețiȘtergereLaser, frate!! =))
Spre exemplu, daca ar fi desfiintat casieriile si ar fi folosit contra unui comision mic servicii bancare de colectare, ma gandesc ca s-ar fi rezolvat problema cozilor.
RăspundețiȘtergereSe poate face plata contributiei CAS prin O.P., fara a mai sta la coada.
Din pacate, la prima vedere site-ul CNAS e foarte misterios in legatura cu nr. de cont disponibile.
Rezolvarea definitiva va veni de la Ghiseul Virtual, care elimina inclusiv drumul la bnaca pt. O.P. (e nevoie doar de un card bancar).
La ora actuala ghiseul.ro se afla in faza de inrolare institutii...de vreo 2 ani. Comisionul unei banci pt. o plata cu cardul (de pilda, la achizitie e-mag) e intre 2-4%, deci bataia va fi pe cine le suporta.
Probabil in 2-3 ani vom putea uita de cozi, in general.
Ne trebuie doar optimism si incredere in politicieni :)