miercuri, 10 august 2011

Londra 2011AD


Un om stă şi plânge lângă maşina carbonizată în urma uneia dintre numeroasele răzmeriţe. Imaginea lui spune totul: trăieşte din greu şi, cel mai probabil, maşina nu era asigurată. Ea făcea diferenţa între el şi cei care se revoltă vocal. Câteva zile mai târziu, o altă imagina face turul presei londoneze: un bătrân care face comerţ cu mobilă de cinci generaţii a pierdut totul. Stă trist încadrat de doi tineri, probabil nepoţii săi. Magazinul său din Croydon a fost incendiat; imaginea imensei clădiri arzând le-a amintit multor londonezi de cel de-al doilea război mondial, când clădirile se prăbuşeau sub teroarea bombelor "paraşutate" de aviaţia germană. Astăzi imaginea nu arată cu mult diferit, însă atacatorul nu mai răspunde comenzilor unui dictator nebun ci reacţionează violent la presiunea pe care o simte.

Privind din celălalt punct de vedere, lucrurile par a avea o justificare. Puţini ţin minte că, în urma atacurilor teroriste de le metroul londonez, poliţia a început să aibă un comportament abuziv atât cu cine trebuie cât şi cu cine nu trebuie. Dacă vă mai amintiţi, atunci poliţia a reuşit performanţa să omoare un tânăr brazilian absolut nevinovat doar pentru că semăna cu portretul robot al unui terorist. Ce s-a întâmplat în urma acelui incident? Mai nimic. În urmă cu câteva zile, un alt tânăr a fost împuşcat total aiurea de poliţie. N-avea nicio vină şi iniţial poliţia a îmncercat să muşamalizeze incidentul. Aceasta a fost picătura care a aprins periferia înfometată. În general sunt tineri, proveniţi din familii de imigranţi, la a doua sau a treia generaţie. Dincolo de frustrările generaţiilor trecute, suferă din cauza presiunii sociale căreia trebuie să-i facă faţă. Sunt săraci care au moştenit obiceiurile părinţilor lor, obiceiuri ciudate pentru cei din jur. Nimeni nu înţelege de ce insistă să se închine la ore fixe, de ce femeile lor umblă acoperite, de ce poartă turbane ciudate, de ce-şi lasă bărbi s.a.m.d. Dar cel mai greu e că nimeni nu înţelege că ei nu mai sunt părinţii sau bunicii lor. Ei sunt cetăţeni cu acte-n regulă care nu mai pot îndura umilinţele peste care au trecut ai lor părinţi sau bunici. 

A fost mult timp un război înăbuşit din faşă. Un individ din această categorie se răzbuna scriind un graffiti jignitor sau spărgând o vitrină. Era pe loc arestat, iar totul părea a se rezolva. Cu toate că la nivelul societăţii lucrurile păreau OK, tensiunea creştea la cote inimaginabile. A explodat în urmă cu ceva ani în Franţa. Nimeni n-a înţeles atunci de ce sau, mai bine spus, nimeni n-a vrut să înţeleagă adevăratele cauze. În Anglia, aceleaşi categorii sociale probabil aplaudau revoltele, dar ştiau că sistemul de-aici nu e atât de permisiv precum cel de peste Canal. Ce s-a întâmplat în urmă cu câteva zile odată cu împuşcarea tânărului a fost elementul declanşator al revoltelor. Celălalt vector a fost, cu siguranţă, foamea. Sunt oameni pentru care ziua de mâine înseamnă un nou chin, o nouă zi în care trebuie să găsească mâncare pentru supravieţuire. Aşa a început în Tottenham. Apoi nebunia a cuprins periferia. Enfild, Hakney, Brent Cross, Ealing, Brent Cross, Notting Hill, Catford, peste tot au început să izbucnească incendii, să fie vandalizate magazine şi să explodeze nebunia pe străzi. Poliţia a fost depăşită şi a privit cu neputinţă nebunia din Croyton. S-a regrupat la Clampham Junction deoarece lucrurile ameninţau să cuprindă centrul Londrei. Între timp au suplimentat forţele de poliţie cu trupe aduse din provincie reuşind să inunde Londra cu peste 16000 de agenţi. Astfel au reuşit să asigure Londrei o noapte fără incidente. 

Numai că, dacă la Londra a fost linişte nu acelaşi lucru s-a întâmplat în restul ţării. Manchester, Birmingham sau Liverpool au avut parte de experienţe similare numai că, de data aceasta, în plin centru, nu la periferii. Au fost operate arestări masive, dar e extrem de greu să-i identifici pe atacatori. Marea majoritate ştiu cum să evite CCTV-ul londonez, iar faţa nu şi-o arată decât cei care vor să se transforme în eroi sau în lideri ai mişcării.

Nu voi mai insista prea mult cu prezentarea ostilităţilor pentru că lucrurile se repetă după acelaşi pattern. Deocamdată n-avem de-a face decât cu răscoale spontane. Nu sunt revoluţii pentru că nu au o doctrină, dar, cu siguranaţă, peste ceva timp va exista şi aceasta. Cel mai probabil lucrurile se vor calma sub imperiul fricii, însă vor fi departe de a fi rezolvate. Ceea ce trăiesc fostele puteri coloniale este o răzbunare a coloniilor. Oamenii aceia nu pot fi integraţi în societatea occidentală. Mi-e greu s-o spun, dar consider că e imposibil să-i pretinzi unui membru al unui trib amazonian să asculte Bach. Cu siguranţă nu-i va plăcea! La fel şi în aceste cazuri, e extrem de greu să le explici acestor oameni cum e cu democraţia. Ei traiesc enclavizaţi şi sunt sufocaţi de binefacerile libertăţii. Mai mult, criza economică le-a tăiat raţia cu care se obişnuiseră şi i-a împins în disperare.

Privind în istorie putem lesne constata cum mişcări similare celor la care asistăm în prezent sunt premergătoare marilor revoluţii. Aşa cum am mai spus-o lipseşte un singur liant, anume doctrina. Când şi aceasta va apărea vom avea parte de evenimente interesante care mi-e teamă că se vor desfăşura la scară planetară.

32 de comentarii:

  1. Desteptule (nu e o rautate, asta mi se pare ca doresti sa ne lasi sa credem), conventia e ca se foloseste "AD 2011" si "2011 ÎC".

    RăspundețiȘtergere
  2. Apoi daca ce s-a intamplat acum la Londra si in Marea Britanie nu e suficient ca sa mai vedem putin si adevarul, nu doar rahaturile false ale corectitudinii politice, apoi sunteti irecuperabil.
    Cu oameni cu idei ca voi a fost colonizata Europa cu zeci si zeci de milioane de lenesi si agresivi.
    Trebuiau sa stea negrii la ei acasa in Africa, arabii la ei in tarile lor, iar englezii sa-si curete naibii singuri WC-urile.

    RăspundețiȘtergere
  3. Doctrina e scrisa de cateva sute de ani si-l are ca autor pe un anume domn Rotschild. Ce se intampla acum sunt primii pasi ai miscarii de opozitie la ceasta doctrina, in care f multi trebuiau sa se supuna unor f putini.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Un pic de informare de la fata locului n-ar strica.
    1. Este trist ca il compari pe Menezes, brazilianul care a murit dupa atentatele de la metroul londonez, cu Duggan. Duggan avea o arma incarcata si era cunoscut ca traficant de droguri. Trebuia politia sa astepte pana tragea el primul?
    2. In Londra se inchina cine vrea, cand vrea, cui vrea. Nu exista nici un protest legat de acest subiect. Sunt pur si simplu niste tineri care nu au fost educati sa respecte munca si pe cei din jur. Fura pentru ca pot, nu pentru ca au nevoie. Citeste profilul celor arestati. Sunt si brianici printre ei.

    Colonii? Rascoale? Esti departe de adevar.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dar va preocupa rau situatia din Marea Britanie in Romania! Saracie... Ce parere aveti despre Romania, ce mai saraca tara din Europa? Sau doriti sa ilustrati emblema romaneasca conform careia la vecinul capra nu se simte prea bine si asta e motiv de chef?

    RăspundețiȘtergere
  7. http://hackneycitizen.co.uk/2011/08/09/turkish-shopkeepers-stand-firm-rioters-dalston-hackney/comment-page-1/ interesante si comentariile

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  9. Dane, ai dreptate la anumite aspecte, dar...ai trait printre ei?
    Nu este vorba doar de fii imigrantilor pentru ca si englezii sadea!!! au ramas fara teluri in viata si fara educatie. Nu stiu decat sa bea, sa stea la taclale pe strazi si sa fuga de munca. La scoala (colegiu inclusiv) sunt total nepasatori, iar in timp ce proful vorbeste sau explica ei stau doar pe telefoane si FB. La fel ca si in randul politiei, profesorii s atem sa ia masuri pentru ca risca sa fie dati in judecata. E pur si simplu o tampenie. Si da, fura si distrug din placere si din instinct animalic. In nici un caz de foame sau alte lipsuri. Si-au gasit in sfarsit ocupatie, iar impuscarea cuiva (chiar de ar fi fost un om cinstitit si nevinovat, nu un traficant) a fost pur si simplu un pretext.
    Sunt oameni decazuti, iar marea provocare este reintegrarea lor in societate..iar aici nu mai este vorba de etnie. Este nu doar provocarea celor din UK cat si a tutoror guvernantilor: generatia tanar nu mai are teluri nobile sau cum vreti sa le spuneti. Se plange lumea ca nu mai exista lideri ca in anii 40-70...oare de ce? daca acum nu exista, atunci in viitor si mai putin.

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am vazut o imagine care m-a umplut de indignare: un negru jefuia un alb in plina strada si il lasa in pielea goala.
    Nu stiu care era starea lor sociala, care era ala cu contul mai mare in banca sau care din ei avea job. Poza nu arata decat ca un nativ englez, era jefuit de un parvenit de pe alte continente. Poate ca si negrul era cetatean cu acte in regula, poate chiar la a doua sau a treia generatie, dar totusi. Sa vii la mine in tara pentru ca vrei o tara mai buna si apoi sa ma jefuiesti mi se pare revoltator. Asa cum tiganii nu s-au integrat in societatea europeana desi sunt pe continent de sute de ani, nici arabii, africanii sau asiaticii nu se vor integra prea curand. Dar, se pune si intrebarea: in ce sa se integraze? Caci europenilor nativi le este rusine de trecutul lor, nu mai au o credinta a lor, sunt tot mai lipsiti de moralitate, nu mai au idealuri. Ii inteleg pe straini. Ei vor doar bunastarea Europei, nu si valorile ei in care nu mai cred nici europenii.

    Se insista pe tanarul impuscat de politie, care mai era si tata a 4 copii, dar nu prea se spune ca era un delicvent si ca a tras asupa politiei. Nu politia e de vina, ci politicienii care au permis valurile masive de imigratie si autohtonii ca au preferat sa dea joburile prost platite unor straini. Acum incep sa se culeaga roadele.

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  14. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  15. "Nimeni nu înţeleg de ce insistă să se închine la ore fixe, de ce femeile lor umblă acoperite, de ce poartă turbane ciudate, de ce-şi lasă bărbi s.a.m.d. "

    Înţelege.

    Fiindcă aceste obiceiuri ciudate i-au făcut să ajungă în UK, să supravieţuiască acolo timp de generaţii şi să aibă forţa de a lovi la rândul lor.

    Aşa cum ţăranul român (pe care intelectualii p--ii îl pupă în cur, imaginându-şi că e un fel de haiduc în haine albe, care dă în cap claselor exploatatoare şi chiabureşti, aşa cum ne învăţa conu' Ghiţă Dej) a atacat cu pietre maşina jandarmilor pentru a-l elibera pe Călugărul Nebun din Tanacu.

    Conservatorismul feroce, medieval, este arma celor fără de putere. Fie ei ortodocşi sau musulmani. În anii 1980-1989, comunişti cu pulovăraş. În ţări ca Filipine, poate catolici. În unele regiuni mai ascunse ale SUA, "fundamentalişti".

    Fiindcă atunci când nu ai nimic, trebuie să mizezi pe ceea ce te ţine la un loc, împreună cu alţii din comunitatea ta, şi îşi asigură o imagine demnă în ochii celorlalte comunităţi.

    ~Nautilus

    RăspundețiȘtergere
  16. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  17. lipsa de cultura ,a,locurilor de munca nesiguranta zilei de maine toate acestea duc la dezordine.si bine a spus cineva ca aceasta stare de fapt este sau va fi o mare miscare care sar putea sa se dezvolte pe un palier mai mare,sa cuprinda aproape tot continentul.acaeste miscari pot fi scanteia care sa cuprinda toate nemultumirileproduse de ,globalizare, noua ordine mondiala,criza financiara marea criza care urmeaza ce-a alimentara.

    RăspundețiȘtergere
  18. Revoltele de la Londra nu sunt decat erori de manipulare ale maselor. Orice "revolta" are la baza divizarea puterii. Momentan ciolanul s-a subtiat, a disparut consensul in cadrul puterii si apar "revoltele".

    Dar cand o piatra o sa sparga geamul potrivit, puterea isi va seama ca cu plebea nu te joci si ordinea va fi reimpusa drastic prin forta.

    Revolutie? "LOL". OZN-uri s-au mai vazut...

    RăspundețiȘtergere
  19. Probabil foamea insuportabila i-a facut pe "oropsitii sortii" din mahalalele londoneze sa se costumeze in haine de 60-10 GPB si sa-si filmeze ispravile cu iPhone de 400 :)

    P.S. Se pare ca unora garderoba proprie li s-a parut cam saracacioasa, si s-au gandit sa si-o completeze cu hainele trecatorilor ;)

    RăspundețiȘtergere
  20. Cati dintre anonimii de pe aici au stat macar o luna de zile in Londra ? Si nu doar in buricul targului ma refer si la periferie ?
    Stiti doar sa criticati , defapt va place sa criticati cam tot ce spune omu pe blogul sau , dar nu veniti cu contraargumente viabile . Luati piatra de jos aruncati in geam si fugiti ....... penibil domnilor !

    RăspundețiȘtergere
  21. Bettany Hughes, admira legitim civilizatia maura din secolele 7AD-14AD. Concluzia lui Bettany: pai daca aia au facut asa si pe dincolo (si, intr-adevar, au facut), si daca erau mai toleranti decit crestinii (si erau, da’ nici nu-i greu ca aici vorbim de blatistii istoriei – portughezii si spaniolii adica, in ordine alfabetica sa nu se supere nimeni), implica ca toti maurii aia erau destepti, frumosi si se pupau cu crestinii si evreii de cite ori aveau ocazia. Asta nu era el chiar un love triangle, ca crestinii si evreii nu se pupau, nu, nu; ei doar se tolerau pina cind treceau granitele lui Ferdinand de Aragon si al Isabelei de Castilia, ca acolo se luau de beregati, nu de git, ca se schimba aeru’. Faptul ca peninsula Iberica era atunci kind of sparsely populated arata implicit ca masina timpului nu se va inventa vreodata, ca de era asa de Fried und Freud atunci toti aia care vor fi avut acces la respectiva masina vor fi vrut sa viziteze Mauritania Iberica macar in concediu, daca nu chiar sa emigreze definitiv in respectivul spatiu-timp.
    Sau poate-i ca acum, aceeasi masa de manevra analfabeta, indobitocita, insa condusa atunci inteligent de o elita. Blair & Brown (stiu, suna ca o marca de crema de ghete) si multi altii de teapa lor ii invitau pe amariti si le promiteau ca le dau si cu stinga si cu dreapta, ca ei n-au nimic de facut in schimb si pot continua ca si cind nu ei s-ar fi mutat, ci gazdele. Si-acu’ Blair face macro-politica (de-asta stie el, la micro-politica a dat-o vangla ca de-aia n-a facut la scoala de partid), Brown materializeaza psalmul „Beans, beans, the musical fruit”, raminind Cameron sa le dea la amariti. Si le da de zac. Az ember tragédiája, in culise, intre scenele 11 si 12, rezultatul unor promisiuni de bani la liber facute de oameni fara glagorie catre oameni fara glagorie. O elita musulmana exista si astazi, numai ca nu in tarile musulmane si nici in slum-ul din Tottenham, ci in locuri unde scapa de prostie si bigotism. Pare fantastic, dar inca nu stiu de o miscare sistematica de a implica elitele musulmane, doar liderii religiosi (alti blatisti). Venind de la politicieni, tot blatisti, nici nu-i de mirare.

    RăspundețiȘtergere
  22. Hmm. A trebuit sa mai fac ceva curatenie prin comentarii deoarece iar s-a varsat caruta de patibulari pe blogul meu. Raman siderat cand vad cat de categoric mai combate cate unu' care habar n-are pe ce lume traieste, iar cand e vorba de Londra n-a vazut-o nici macar in fotografii. Nu stiu de ce am pretentia ca stiu ceva mai multe despre mentalitatile de-aici decat unii care isi bat burta de bere si emit judecati din putza gandirii. Dar, ma rog, cam asta e pleava noastra: proasta, obraznica si nesimtita.

    RăspundețiȘtergere
  23. Anonim 1: Nu e gresit! AD poate fi pus si in spatele anului, nu stiu de unde ai scos-o. Am putea gasi o oarecare conventie in acest sens in special la englezi, dar exista numeroase utilizari contrare(o vizita printr-o cripta iti poate da o imagine clara a "strictetei" acestei conventii).
    Anonim 2: Pai in spiritul judecatii acesteia si romanii ar trebui sa stea in tara, ce le trebuie sa bananaie pe aiurea? Nu e asa! Omul trebuie sa fie liber sa se stabileasca unde vrea si, de asemenea, mi se pare de bun simt si-i respecti drepturile si credintele. Mai bine spus, cam cum ai astepta tu sa fii tratat, cam asa ar trebui sa-i tratezi si tu pe ceilalti.
    Anonim 3: Daca Rotschild ar fi scris-o acum nu stiu cate sute de ani, lucrurile ar fi fost rezolvate pana acum. Sa stii ca aceaasi abulie e si in tabara lor, daca te gandesti la ceea ce cred eu.
    Anonim 4: Serios? Poate-mi spui unde te pot gasi la fata locului, dragul meu atotcunoscator. Asa, in trecere iti spun ca absolut toata presa britanica foloseste termenul de rascoala in ceea ce priveste evenimentele mentionate.
    In alta ordine de idei, daca am o arma si sunt cunoscut ca traficant trebuie sa fiu impuscat? Asa, by default? Foarte interesant!
    Costel Petre: Am tratat de mai multe ori problema romaneasca, vezi in istoricul blogului. I-am tot facut tampiti pe arhitectii dezastrului mioritic. Deocamdata n-am mai bagat nimic din cauza ca simt ca ma repet.
    Anonim 5: Cunosc multi oameni din medii diverse. Intre ei n-am trait dar crede-ma ca stiu care le e mentalitatea. Nu e numai vina lor!
    Anonim 6: Credeam ca te-a indignat fatul ca un om a jefuit alt om. Nu stiu de ce trebuie sa introduci in ecuatie culoarea omului. Anglia este in aceeasi masura si a albului si a negrului. E scris in Constitutie!
    Nautilus: Am corectat scaparea. In ceea ce priveste restul povestii nu inteleg de ce trebuie ca cineva sa decida ce trebuie sa gandeasca ceilalti.
    Alex Nicolin: Imaginea pe care o evoci tine de psihologia maselor. E ceva "normal" intr-o incaierare de asemenea proportii.
    defindus: N-are sens sa-ti racesti gura. Un prost n-are nevoie de logica sau argumentatie. El le stie pe toate si, de cele mai multe ori, se trezeste cand nu mai are ce manca.

    RăspundețiȘtergere
  24. "Mi-e greu s-o spun, dar consider că e imposibil să-i pretinzi unui membru al unui trib amazonian să asculte Bach."


    Ha, de parca valorile umane UNIVERSAL VALABILE sunt asa, rezervate doar pentru unii, restul fiind "untermensch". Gresit stimabile, Dragostea, VIATA si BUNATATEA sunt CONSTANTE UNIVERSALE in ORICE civilizatie, indiferent unde ar fi ea. La fel si legile adunarii, la fel si Gravitatia.



    Vezi Dan, ti-am zis ca esti socialist. Nu ai vrut sa ma crezi.

    RăspundețiȘtergere
  25. "In ceea ce priveste restul povestii nu inteleg de ce trebuie ca cineva sa decida ce trebuie sa gandeasca ceilalti."

    Puţin off-topic: ai putea începe prin a-i întreba pe popi, doar ei cu asta se ocupă... :)

    ~Nautilus

    RăspundețiȘtergere
  26. "Mi-e greu s-o spun, dar consider că e imposibil să-i pretinzi unui membru al unui trib amazonian să asculte Bach." - apropos de asta: http://www.youtube.com/watch?v=FjAP16tUkA0 minutul 6:30. e norma, nu-i bach, dar tot ramane un contraexemplu.

    RăspundețiȘtergere
  27. Era o trupa de rock pe vremuri, se numea "Ten Years After". Parafrazandu-i celebrul nume, putem spune ca indemnul (muzical) al celor de la Sex Pistols, "Anarchy in U.K." a fost ascultat... 35 de ani mai tarziu.

    Nu vreau sa ma gandesc ce ar insemna revolte pe intreg continentul, dar in special in Romania, tara adoptiva a urmasilor unor emigranti ajunsi aici cu sute de ani in urma, de prin Punjab, provincia de la granita Indiei cu Pakistan...

    RăspundețiȘtergere
  28. Am cativa amici englezi la Londra care mi-au spus un lucru interesant: in ultimele decenii Anglia a incercat sa se redefineasca iar rezultatele se vad, poate ca acum a venit momentul sa se redescopere pe sine!

    RăspundețiȘtergere
  29. @DAN
    E Croydon nu Croyton... asta spune cat de mult cunosti UK-ul .

    @ALL
    Societatea lor e destul de divizata in sens ca joburile de kko se fac numai imigratii dar au si ingineri imigranti si muuuulte familii de indieni integrate foarte bine.

    Londra e multiculturala si bineinteles ca exista si frictiuni. La cine se inchina si cand si cum nu intereseaza pe nimeni. Am stat 4 luni acolo si nu am auzit comentarii pe tema asta desi am incercat sa ii intarat pe unii englezi cu intrebari de gen nu credeti ca v-au colonizat indinenii si raspunsul a fost unul exterm de civilizat si anume ca sunt unii care fac probleme dar unul a zis ca sta intr-un cartier unde sunt multe familii de indieni de treaba si nu crede ca indeinii sunt o problema.

    Printre revoltati erau multi negrii dar am vazut si albi destui asa ca nu cred ca are ca fundament culoarea si nici foamea avand in vedere ca beneficiaza de multe ajutoare de stat ca doar de aia se duc tiganii nostrii in UK.

    Ma rog... fiecare poate scrie si crede ce vrea dar pana nu locuiesti acolo ramane doar o parere care poate fi total gresita. uite si cateva linkuri :

    http://www.youtube.com/watch?v=fsRwwQJdKjE - ala de fura din ghiozdan e alb ca varu.

    http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/3586390/Romanian-gangs-800k-benefits.html?OTC-RSS&ATTR=News - si aici despre tiganii nostri.

    RăspundețiȘtergere
  30. Mad HxA: Intr-adevar, am corectat chifteaua. La fel de bine, citandu-te cu "joburile de kko se fac numai imigratii" as putea decreta ca "asta spune multe despre cat de bine cunosti limba romana". Asta, desigur, daca as ignora ceea ce s-a intamplat de fapt, anume ca s-a introdus gresit o litera...
    In rest, ma surprinde ceea ce sustii. Mai ai putin si spui ca de fapt aia s-au revoltat din plictiseala... Observatiile tale despre societatea engleza in general si despre Londra in special par similare cu ale unui turist. Mi se pare ca treci foarte usor peste interactiunile din societate si ca evidentiezi realitatile vizibile de la suprafata.

    RăspundețiȘtergere
  31. Pina la urma ... vorba marelui Will a fost ceva de genul : "Mult zgomot ( pe blog ) pentru ( aproape ) nimic" ...

    RăspundețiȘtergere
  32. Gura nebunului adevar graieste. Primarul Philadelphiei Michael Nutter:
    http://www.theblaze.com/stories/youve-damaged-your-own-race-philly-mayor-blasts-teens-flash-mobs/

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)