luni, 6 ianuarie 2014

Soseste Soma

 "..there is always soma, delicious soma, half a gramme for 
a half-holiday, a gramme for a week-end, two grammes 
for a trip to the gorgeous East, three for a dark 
eternity on the moon..."


Așteptarea, chinuitoarea așteptare se apropie de sfârșit. Am așteptat(de fapt nu noi) și aceasta pare a se realiza. E aproape o certitudine, vom avea soma. Dacă încă nu știți ce este soma nu dați fuga pe Google pentru că vă va întoarce rezultate anapoda. Mai degrabă încercați să vă reamintiți ceea ce discutam cu ceva timp în urmă.

Spuneam atunci că, în timp ce Orwell a intuit societatea totalitar comunistă, Huxley a nimerit-o aproape perfect cu societatea pe care o trăim în prezent și care se perfecționează văzând cu ochii. „Minunata lume nouă” este ghidul pentru noua societate, iar cei care nu l-au citit ar trebui s-o facă rapid. Lucrurile se mișcă ciudat de exact în direcția intuită de Huxley.


Dar totuși, ce se întâmplă? Ei bine, se pare că ne apropiem de falimentul structurilor politico-administrative clasice. O istorie întreagă principala formă de constrângere a gravitat în jurul banului. Secolul XX a adus centralizarea, coordonarea și eficientizarea banului. Emisiunea de monedă s-a învârtit în jurul unei paradigme cu miez idealist care nu a  reușit să răspundă întrebării fundamentale: cine plătește banii din viitor cheltuiți în prezent, în fiecare prezent al fiecăruia. Și dacă teoria a refuzat să răspundă, oamenii cu atât mai puțin au fost interesați de acest lucru. 

Paralel cu introducerea la scară globală a sistemului monetar centralizat, al cărui far a fost și este binomul FED-BIS, o altă paradigmă a început să prindă contur: propaganda. Avându-l ca inițiator pe Edward Bernays, propaganda își propune un lucru simplu, anume controlul. O face transparent, afirmând-o încă din prima frază a cărții sale:
„Manipularea conștientă și inteligentă a cutumelor și opiniilor maselor este un element important într-o societate democratică. Cei care manevrează acest mecanism nevăzut al societății constituie un guvern invizibil, care deține puterea dominantă în țara noastră”(Edward Berrnays, Propaganda)
Iată-ne la aproape un secol de la acele „începuturi”. Îngropate în negura informațiilor din ce în ce mai actuale, toate acele fapte ne surprind când sunt scoase la lumină. Într-adevăr, atât în domeniul financiar cât și în cel al propagandei(mai ales în cel al propagandei!) lucrurile au evoluat spectaculos. Ceea ce vedem azi e un castel impresionant construit din dezvoltarea celor două concepte ale începutului de secol trecut. O construcție grandioasă, copleșitoare și, în același timp, fragilă. 

Nu fiți surprinși de afirmația mea anterioară! Oricât de solidă ar părea construcția, oricât de multe dovezi ar exista pentru susținerea tezei solidității, realitatea e alta. Sistemul financiar mondial se îndreaptă către prăbușire. Indiferent de căile pe care se merge - emisiune monetară irațională în SUA sau austeritate sovietică în UE - sistemul nu mai poate fi peticit. Oricum ai calcula datoriile totale au ajuns de cel puțin șapte ori mai mari decât PIB-ul mondial. Dacă vi se pare insignifiant, vedeți ce se întâmplă în țările în care datoriile au depășit PIB-ul. Spre exemplu, în Grecia nu mai există soluții. Aritmetica perversă a dobânzii e neiertătoare. După „descoperirea” neregulilor din evidențele contabile ale țării, datoria se umflă la nivele din ce în ce mai nesustenabile și aceasta în ciuda iertărilor prietenești(iertare contra cedare de suveranitate). Problemele Greciei au început din momentul în care s-a descoperit că datoria țării este mai mare decât PIB-ul. Ce s-ar fi întâmplat însă în cazul în care datoria era de șapte ori mai mare decât PIB-ul? Aceasta este întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem atunci când vine vorba de sistemul financiar mondial. Gândiți-vă!

Paralel cu această problemă spinoasă se întâmplă un alt fenomen interesant: propaganda devine din ce în ce mai puțin eficientă. În ciuda controlului total al fluxurilor de informații, în ciuda coordonării și sincronizării extreme(chestiuni care l-ar fi lăsat mască și pe Bernays), lucrurile nu mai funcționează. Țineți cont de faptul că aceasta se întâmplă în condițiile în care cercetările psihicului au lăsat cu mult în urmă ceea ce se știa atunci și se fundamenta pe conceptele generate de geniul din „micuța familie evreiască de la periferia Vienei”. Exact la fel cum am experimentat în societatea totalitară, propaganda este un drog care se cere luat în doze din ce în ce mai mari. Spre deosebire de droguri, în cazul propagandei dozele maxime nu conduc spre sevraj ci spre rezistență, imunizare. Cam acest lucru se întâmplă acum; propaganda e din ce în ce mai puțin eficientă, din ce în ce mai puțin luată în seamă, iar canalele ei sunt din ce în ce mai evitate.

Cu cei doi stâlpi de bază ai săi aflați în degradare severă, întregul castel grandios riscă să se prăbușească sub greutatea propriilor idealuri egoiste. Realitatea ne spune că nu poate exista un turn către cer, că acest lucru ne este interzis. Propaganda susține contrariul, dar cuvintele ei intră din ce în ce mai greu în urechile victimelor. Fără propagandă și fără bani atât castelul cât și sforarii săi invizibili riscă să moară.

Sistemul însă se autoprotejează, se apără și trebuie să găsescă soluția optimă. Există ea oare? Huxley ne spune că da și ea este una cât se poate de logică: soma - drogul universal obligatoriu. Binomul soma-propagandă este irezistibil și face ca partea financiară să nici nu mai conteze. Societatea total manipulată de cele două componente nu are cum să dea greș, iar animalele vor continua să se miște în turmă, o turmă extrem de bine organizată și extrem de eficientă. 

Dacă ceea ce v-am spus până acum pare ceva ireal, să ne întoarcem cu picioarele pe pământ. de ceva vreme, tot felul de organizații mimând originea lor undreground au bombardat opinia publică cu dileme legate de marijuana. S-a ajuns chiar ca semințele să se vândă pe net în magazine virtuale semi-legale. Aceasta se întâmpla în SUA unde mai ai puțin până la a fi amendat sau arestat pentru ceea ce urmează să faci. A spune că un asemenea comerț se poate face fără sprijinul tacit al autorităților e o prostie. Ei bine, întreaga telenovelă a „eliberării” de sub jugul constrângerilor a nevinovatului drog a luat sfârșit în momentul în care statul Colorado a legalizat marijuana. Media a prezentat cozile nesfârșite la magazinele cu droguri. Publicațiile de business s-au călcat în picioare în a relata cum a crescut turismul în zonă ca urmare a acestei măsuri. 

Și-acum să vedem care sunt realitățile. Colorado este scânteia care trebuie să aprindă lumea. Marijuana era legalizată în Olanda, Uruguay, Cehia și în câteva alte țări ale lumii. Iată că, în urma indicațiilor prețioase primite de la licurici, marijuana devine legală și în România. Garantez că la fel se va întâmpla pe tot globul și cu o rapiditate extremă. Desigur, vor rămâne câteva enclave, dar acestea vor fi păstrate pentru „exotismul sălbăticiei”. Însă oare de ce este această grabă? Ce ne mână într-o luptă atât de acerbă pentru legalizarea unor droguri? 

Că toată mișcarea e o făcătură, iar componenta underground e de fapt un fake pute de la o poștă. dacă nu mă credeți, luați-vă playlist-ul la puricat și vedeți în câte melodii se face apel la iarbă? Sau, în autohtona noastră mișcare muzicală, de câte ori se alătură Maria cu Ioana? Privind în urmă lucrurile devin cât se poate de clare. Ca să nu mai vorbesc de nebunia interzicerii fumatului pusă în paralel cu frenezia adoptării marijuana. Păi fumătorii către ce să se îndrepte? „E de la centru” ar spune vreun propagandist întârziat al epocii trecute și chiar ar avea dreptate.

Existența somei e esențială pentru supraviețuirea castelului. E esențială atât pentru supraviețuirea granzilor sistemului cât și pentru  șobolănimea din subteranele sale. De fiecare dată când vrei să sporești interesul pentru ceva creezi o criză. Asta s-a întâmplat cu drogurile. Interzicerea lor a reprezentat un pas esențial pentru sporirea interesului. Legalizarea aruncă în joc toți curioșii, toți indignații la adresa încălcării grosolane a dreptului lor de a alege. Așa se generează isteria, iar de-aici nu mai e decât un singur pas, anume prescripția obligatorie. 

Chiar și fără acest pas, în prezent se evaluează procentul care va adera la noul trend social. Marijuana pare a fi cea mai accesibilă soma pentru momentul actual. În SUA și Canada legalizarea va avea cu siguranță succes deoarece aici tratarea durerii e o isterie națională, iar opioidele sunt prescrise cu frenezie. Marijuana va veni să elibereze toți acești „chinuiți” ținuți n etratați de un sistem opresiv care, iată, cedează în fața presiunii. Impresionant, nu?

Cu un consum generalizat de droguri, acțiunile propagandei devin, din nou supereficiente. Mintea se redeschide și se transformă din nou în sugativă, gata să preia temele zilei. Iar omul e mai fericit, aproape la fel de fericit ca în Minunata Lume Nouă. Iată cum noua soma devine un stâlp puternic de sprijin al construcției, un stâlp esențial. De-aici până la prescrierea obligatorie nu e decât un pas de o generație, maxim două, adică termenul de la care rezistența se instalează și binomul devine ineficient. Stratul însă s-a dat!

40 de comentarii:

  1. daca e alba de ce e alba, daca e neagra sigur e un complot. legalizarea aduce miliarde la stat prin taxe, reduce masiv cheltuieli inutile cu procese,arestari,incarcerari pentru 14 grame si o tigara. tutunul este 100% dovedit cancerigen. cheltuielile cu bolile asociate fumatului sunt uriase. criza a facut un lucru bun.

    RăspundețiȘtergere
  2. dupa cum se vede sunt destui prosti capabili sa pice in plasa. ilustrul anonim de mai sus ne-o dovedeste cu varf si indesat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. citeste comentariul de jos prost capabil cazut in plasa ce esti.

      Ștergere
  3. Dane, rar mi-a fost dat sa vad asemenea aberatii pe blogul asta, dar acum bati campiile cu spor. Fa un drum pana la Haga (Olanda) pentru ca acolo gasesti cea mai buna iarba, ia-ti cazare 3 zile si fa-ti de cap. Ti se par tie olandezii un popor sedat?

    Iarba e al dracu de similara cu alcoolul. Daca vroiau sa droguri pentru controlul populatiei reduceau acciza la alcool si gata. La iarba au dat drumul pentru ca e inofensiva, nu e cancerigena precum tigarile, si e al naibii de usor de crescut deci imposibil de controlat. 800.000 americani au fost arestati doar in 2005 pentru iarba si treaba asta i-a costat peste 1 miliard de dolari pe platitorii de taxe. Au renuntat sa mai alerge dupa iarba pentru ca e imposibil sa o prinda. Pe cand la restul controlezi (relativ) usor importul si productia de precursori.

    Nu compara iarba cu Her0 Inna sau alte tampenii. Mergi la Haga.

    PS: ai grija ca daca te gaseste Gogu cu cuvinte cheie s3xy, te penalizeaza in rezultate. Cenzureaza inclusiv comentariile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aproape ca-mi vine sa rad cand citesc opinii similare celor exprimate aici; asta daca n-ar fi tragic. La fel au fost aplaudate si mizeriile numite etnobotanice, iar rezultatele s-au vazut. In ceea ce-i priveste pe olandezi, cred ca ar trebui sa privesti ceva mai profund. Decat sa-mi dai indicatii de travel de doi bani, mai bine ai incerca sa intelegi ceea ce vezi. Chiar daca olandeza e a naibii de incalcita poate ca ar trebui sa privesti dincolo de primul coffee shop care te-a vrajit(si „aburit”) si sa vezi care sunt dezbaterile din societate, care e opinia olandezului de rand, nu a proprietarului de fumatorie. Dar se pare ca aceste idei sunt greu de perceput. Probabil te vei trezi cand iti vei lua portia zilnica obligatorie. :-)

      Ștergere
    2. Nu neg existenta "guvernului invizibil" ci neg doar teoria asta cu soma.

      Etnobotanicele nu au fost laudate, inca mai exista ipocriti care fac capital politc pe seama lor. Nu au fost interzise din mai multe motive:

      1) multe sunt substante inofensive sau substante ce nu pot fi interzise. Exista o droaie de consumatori de prenandez de exemplu. Daca le iei prenandenzul afectand o parte din industrie, o sa-si arda creierii cu altceva.

      2) Oficial un sfert din studenti s-au drogat, in realitate iti garantez ca in randul tinerilor consumul este deja FOARTE frecvent. Romania, o tara cu minim de consumatori in Europa, dar proabil 1 din 3 studenti a fumat iarba cel putin o data, etno cred ca 1 din 2.

      3) Se dau NUP-uri sau "cu suspendare" pe banda pentru consum, Politia nici nu se mai deranjeaza pentru iarba, sunt ca pietonii care traverseaza aiurea, prea multi ca sa fie pedepsiti. Nu avem loc in puscarii nici macar pentru criminali, ce sa mai bagi si consumatorii de iarba.

      Cele de mai sus plus astea 3 ar fi motivele legalizarii. Si faptul ca nu e un "pacat religios" precum sunt jocurile de noroc sau prostitutia, situatie in care le mentin ilegale de gura bisericii dar le fac aproape imposibil de pedepsit.

      Ștergere
    3. PS: In anumite tari se dau seringi pentru Her0 Inna sau chiar si ... pipe (sau cum le-o zice).

      La noi au restrictionat accesul la seringi, te duci la farmacie si nu poti asa le cumperi fara reteta. Si ne miram de ce a explodat numarul de cazuri de Hepatita B, C & HIV...

      Ștergere
  4. Mi-ați luat-o înainte Excelență!Aveți perfectă dreptate!Câțiva dintre colegii mei de serviciu fumează regulat!În Londra toată lumea are câte un viciu: cocaină, crack, cannabis sau alcool!
    Consumul de marijuana face din minte individiului o omletă: nu mai poate gandi și pentru cateva ore nimic din ce se intamplă in jur grav nu-l afectează!
    Aveti dreptate:proliferarea marijuanei va crea o societate de zombi!
    Exact ce au nevoi in acest moment Păpușarii Internaționali!

    RăspundețiȘtergere
  5. Dane, am rugamintea sa cenzurezi comentariile lui thinkagainro. Sunt inutile. Imi vine sa vomit. Tie chiar iti place? Excelenta? Iti plac Lingaii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exprimarea mentionata nu e problema lui Dan. Dan i-a spus de vreo doua ori ca nu e cazul, dar fiecare pricepe ce poate.
      Cat priveste cu cenzura, chiar nu e cazul. Ne mai distram si noi...:)

      Ștergere
  6. 99% din istoria omenirii nimeni nu s-a preocupat de i/legalitatea drogurilor. Le consumam de cand prima maimuta a coborat din copac.

    Povestile astea sunt treburi extrem de recente ce tin de statele moderne

    Ce sa-ti povestesc, o sa ajungem niste sedati cu iarba ca o zis 3 politicieni de 1 aprilie ca de maine "e voie".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Total de acord in ceea ce priveste legalitatea/ilegalitatea drogurilor. Lasat liber fenomenul se stabilizeaza afectand marginal societatea(asa cum ne demonstreaza istoria). In articol am spus ca "Interzicerea lor a reprezentat un pas esențial pentru sporirea interesului.". Reintrarea in legalitate conduce la sporirea interesului din partea unui segment generos care, in mod normal, n-ar fi intrat sub incidenta fenomenului(cu alte cuvinte, raul a inceput din momentul interzicerii, iar reintrarea in legalitate conduce la "marirea naturala" a bazei de consumatori). Un fenomen cunoscut care va afecta 1-2, poate chiar 3 generatii.

      Ștergere
    2. @Dan,
      Crezi ca Prohibitia din US anii '20 a mers pe acelasi mecanism?

      Ștergere
    3. @Dan

      Nu vad nimic rau in asta. Se numeste selectie naturala. Daca se va adeveri ce spui, societatea va deveni mai sanatoasa deoarece cei care vor cadea prada dependentei vor fi cei de care, in general, nu prea are nevoie societatea. Oamenii educati si productivi nu isi vor pierde vremea cu asa ceva.

      Ștergere
  7. Oare chestiunea poate fi privita si din alta perspectiva?! Intreb si eu .....

    http://www.socionomics.net/club/0907SOC-092910-unpro.pdf

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E si asta un punct de vedere, insa am cel putin doua dileme:
      - compararea unui grafic de 13 ani(Prohibitia 1920-1933) cu unul de aproape un secol(restrictionarea "ierbii" incepe de facto cu Pure Food and Drug Act din 1906) si gasirea unor echivalente intre ele mi se pare putin exagerata;
      - aplicarea teoriei valurilor lui Elliot in aceasta problema este, de asemenea, fortata. Ma gandesc daca nu ar trebui sa aplicam aceasta teorie si pentru a intui timpul ideal de fierbere al unui ou sau perioada in care trebuie inceputa insamantarea ogoarelor patriei...

      Ștergere
    2. "Governments typically respond to social-mood trends very late. So our ideal socionomic scenario is for Drug War's ultimate end to occur just after the Supercycle-degree low."
      Nu fac decât să-ți confirme scenariul "Sosește Soma". Vedem bine că etnobotaniștii reprezintă o majoritate așa că n-avem decât să ne adaptăm la... societatea de tip nou. :)
      Ah, teoria e legată de psihologia averigilor și e unanim acceptată când averigii sunt cheliți în conturi peste noapte.
      Pentru fierberea ouălelor și însămânțarea ogoarelor e nevoie de cunoștințe ceva mai rudimentare.

      Ștergere
  8. Alt articol din seria teoria conspiratiei. Nu ti-a spus nimeni ca suferi de paranoia?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i totusi cam dur sa pui asa brutal diagnosticul? S-ar putea ca paranoicul sa izbucneasca violent, sa faca spume la gura sau mai stiu eu ce alta reactie? Sau doar ai vrut sa jignesti nemultumit fiind de opiniile mele? Nesimtindu-ma paranoic(ce nebun recunoaste? :-) ) sunt convins ca a doua varianta sta la baza comentariului tau rautacios. Personal cred ca, daca ai face un mic efort, ai putea gasi resursele necesare pentru a-ti exprima opiniile intr-un mod mai elegant. Baza dialogului e respectul reciproc, altfel se ajunge la un sir irational de invective.
      Ca o idee, ai citit vreuna din cele doua carti pe care le-am amintit? Eu cred ca nu deoarece, in caz contrar, ai fi inteles ca notiunea de „guvern invizibil” n-are de-a face cu vreo conspiratie, la fel ca si dezvoltarea gresita a societatii catre un model despotic.

      P.S. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, la Paris erai exclus din societatea intelectuala daca faceai eroarea de a sustine ca in URSS nu e democratie. Orice opinie contrara celei „oficial” acceptate era catalogata drept semn de slabiciune intelectuala. Sa vorbesti despre lagare tinea de paranoia. Uneori e bine sa evadezi din modul oficial de gandire(TOB), chiar cu riscul de a gresi. A gandi altfel n-ar trebui sa fie considerat un delict. Nu crezi la fel?

      Ștergere
    2. Brutal, dar eficient - mai putine cuvinte.
      Nu vad ce reactie poti sa ai, decit sa-mi ignori si stergi comentariu. Sau sa imi verifici adresa de IP, si sa te intrebi ce naiba fac aici. Te urmaresc AIA si de aici?
      Daca as fi nemultumit de opiniile tale as inceta sa-ti vizitez pagina. In general am alte opinii decit ale tale, dar asta nu inseamna ca ale mele sint bune si ale tale sint gresite.
      Daca tu crezi ca in mod intentionat iti urmaresc blogul cu scopul de a te jigni (numai tu stii de ce :)), iti spun din nou ca esti paranoic. Poate ca gresesc; dar daca totusi am dreptate? Nu ai cum sa stii, cum bine zici, ce nebun recunoaste?

      Ștergere
    3. Reciteste te rog comentariul tau initial, apoi raspunsul meu si replica ta. Daca ti se pare in regula, cred ca e timpul sa te uiti serios in oglinda si-apoi sa te asezi confortabil pe canapea. Dialogul mi se pare inutil.
      P.S. De cenzurat n-o sa te cenzurez. Poti fi un foarte bun material didactic. :-)

      Ștergere
    4. Postez comentarii extrem de rar si o fac numai cind faptele prezentate sint total incorecte sau opiniile sint extreme. Daca ii atragi atentia unui fumator ca e posibil sa faca cancer si el te injura, mai are sens sa insisti?
      Da, pot fi un material didactic foarte bun. Am vreo 10-15 ani mai putin ca tine si traiesc intr-un paradis tropical, o viata cum unii nici nu viseaza.In timp ce tu si altii se chinuie sa stranga, investeasca si sa-si pastreze banii, eu m-am retras la palmieri si ma bucur de viata fara cea mai mica grija in lume.

      Ștergere
    5. Hahaha. Cum am spus, extrem de bun ca exemplu didactic.

      Ștergere
    6. Sa recapitulam. Tu afirmi ca legalizarea drogurilor face parte dintr-un plan malefic de dominare a lumii de catre o anumita entitate (nu conteaza cine). 2 Posibilitati:
      A. Ai dreptate. Felicitari, esti unul din putinii care vad si inteleg ce se intampla in lume.
      B. Nu ai dreptate. Pentru mine personal, probabilitatea de a fi adevarat este la fel de mare ca un martian sa bea o bere cu Yeti si cu Batman.
      Acest articol, impreuna cu altele in care am sesizat aceasta tendinta paranoica, m-a facut sa afirm ca esti paranoic. E ca si cum te-as trage de maneca si ti-as spune "du-te acasa ca te-ai imbatat". Nu ca sa te jignesc, nu am nici un cistig sau o placere din asta, ci pentru ca asa cred ca e bine, sa intervii cind oamenii o iau razna.
      Acum, fa-mi si mie, te rog, o favoare si explica-mi partea cu material didactic.
      Ce concluzie ai tras tu? Fara sa te repeti si fara concluzii fara minimum de argumente.

      Ștergere
  9. Vad ca pe langa articolul propriu-zis, s-au emis destul de multe alte idei pro si contra. Fiecare isi poate trage concluziile.
    Totusi mai vin si eu cu niste intrebari: Cati distrusi ati vazut de pe urma alcoolului si cati ati vazut de pe urma ierburilor si a ciupercilor? Cate crime se comit ca urmare a alcoolului si cate ca urmare a ierburilor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oricum, e bine de stiut care e topul drogurilor (in functie de dependenta si pericole):
      http://en.wikipedia.org/wiki/File:Drug_danger_and_dependence-no_title.svg

      Ștergere
    2. @Silviu,
      Extrem de bine-venit link-ul. Acum e clar cum se pozitioneaza alcoolul fata de MJ.

      Ștergere
  10. Ca sa mai punem o caramida in zidul constructiei, uite ce zice si Monsanto-boy:

    http://agrointel.ro/17186/canepa-la-romani-de-la-traditia-canepistilor-la-secretele-obtinerii-celor-mai-trainice-fibre-textile/

    :-))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e acelasi lucru cu MJ, canepa inca se mai planteaza: http://www.chanvre-info.ch/info/en/local/cache-vignettes/L570xH321/verknupfung_mit_03-12_02-5cd12.png

      Nu poti sa te ametesti cu canepa.

      Ștergere
  11. primul pas

    http://www.mediafax.ro/externe/statul-american-new-york-va-autoriza-folosirea-marijuanei-in-scopuri-medicale-11872154

    RăspundețiȘtergere
  12. Ei, acum şi francezii într-o nouă prezentare:
    http://www.lemonde.fr/sante/article/2014/01/09/le-sativex-medicament-a-base-de-cannabis-autorise-en-france_4344958_1651302.html

    "Sans tambour ni trompette, les autorités sanitaires ont annoncé, par un bref communiqué du ministère de la santé, jeudi 9 janvier, l'autorisation de mise sur le marché (AMM) en France du Sativex, décidée la veille par l'Agence nationale de sécurité des médicaments (ANSM). Certes, il n'est de coutume de communiquer sur une AMM. Mais ce spray buccal est un rien particulier. Il est fabriqué à base de cannabis. Une plante bannie de la pharmacopée française en 1953. Un tabou est brisé. L'utilisation sera cependant extrêmement restreinte."

    casandra

    RăspundețiȘtergere
  13. In privinta folosirii in scopuri medicinale se mai face o confuzie foarte frecventa: MJ nu contine doar THC (partea care te ameteste) ci si CBD, partea care anuleaza THC-ul.

    Astazi exista diferite tratamente bazate pe CBD, dar interzise de lege pentru ca au la baza MJ. De vazut neaparat The surprising story of medical marijuana and pediatric epilepsy: Josh Stanley at TEDxBoulder.

    Datorita fobiei induse de mass media nu se poate descoperi potentialul maxim al MJ. Alcoolul, o substanta care poate da o dependenta mult mai mare, si cu efecte mult mai nocive in consum extrem, e stiu deja ca prelungeste viata. In conditiile astea, sa interzici studiile pe MJ, e pur si simplu stupid si o dovada de habotnicie extrema (pentru ca pana la urma si la biserica primesti vin).

    RăspundețiȘtergere
  14. Spre ce opinii dirijeaza propaganda masele?

    RăspundețiȘtergere
  15. http://rt.com/news/turin-cannabis-legalize-italy-613/

    RăspundețiȘtergere
  16. http://rt.com/news/206323-frankfurt-debate-marijuana-legalization/

    RăspundețiȘtergere
  17. http://phys.org/news/2015-02-team-spontaneous-social-norms-emerge.html
    vezi sfarsitul

    RăspundețiȘtergere
  18. http://contramundum.ro/2018/06/27/soros-si-legalizarea-ierbii/

    RăspundețiȘtergere
  19. https://bigthink.com/mind-brain/magic-truffles-increase-creativity

    RăspundețiȘtergere
  20. Drug Overdoses are Leading Cause of Death for those under 50
    U.S. drug epidemic brings alarming death toll and orphaned children
    https://www.psychologytoday.com/us/blog/counseling-keys/201711/drug-overdoses-are-leading-cause-death-those-under-50
    ---
    https://edition.cnn.com/2018/11/29/health/life-expectancy-2017-cdc/index.html
    Overdose deaths reached a new high in 2017, topping 70,000, while the suicide rate increased by 3.7%, the CDC's National Center for Health Statistics reports.
    Drug overdose deaths among US residents totaled 70,237 in 2017, nearly 6,600 more than in 2016, a second government report finds.
    The rate increased from about 6 overdose deaths per 100,000 people in 1999 to nearly 22 per 100,000 in 2017. Overall, the greatest increase in drug overdose death rates was among adults between 55 and 64 for the period 1999 to 2017: About 4 deaths per 100,000 occurred in this group in 1999, compared with 28 per 100,000 in 2017.
    The heroin overdose death rate remained constant at about 5 deaths per 100,000 people for both 2016 and 2017; that said, it is seven times higher than in 1999. By contrast, overdose deaths involving fentanyl, fentanyl analogs and other synthetic opioids (other than methadone) increased by 45% between 2016 and 2017, rising from about 6 deaths per 100,000 to 9 per 100,000.
    Over the past decade, suicide has ranked as the 10th leading cause of death in the United States, a third new final government report reveals. Though constant, the rate has increased over time from about 10 suicides per 100,000 in 1999 to 14 per 100,000 in 2017. And female suicides increased at a higher rate than male suicides during this period, though more men than women die by suicide each year. Among males, the rate increased 26% between 1999 and 2017, from about 18 suicides per 100,000 to nearly 22 per 100,000. Rates in rural US counties are nearly twice as high as in urban counties, the government statisticians say.
    ---
    https://www.msn.com/en-us/news/us/us-life-expectancy-falls-driven-by-suicides-and-drug-overdoses/ar-BBQfpue
    In 2017, the rate of drug overdose deaths was 9.6 percent higher than in 2016, with 70,237 people dying from drug overdoses, many of them from the epidemic of opioid abuse.
    Meanwhile, the suicide rate has increased a massive 33 percent since 1999, the CDC said. There are now 14 suicides per 100,000 people, up from 10.5 in 1999.
    "The latest CDC data show that the U.S. life expectancy has declined over the past few years. Tragically, this troubling trend is largely driven by deaths from drug overdose and suicide," said CDC Director Robert Redfield.

    RăspundețiȘtergere
  21. https://sputniknews.com/us/201812051070412405-oregon-legalise-magic-mushrooms-crime/

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)