După ce SUA și vasalii lor UE au impus sancțiuni Rusiei, aceasta a răspuns de o manieră radicală. Interzicerea importurilor alimentare din UE și SUA reprezintă prima palmă puternică pe care Putin o dă adversarilor săi. Este o măsură extrem de drastică, o măsură care va produce efecte negative în ambele tabere: UE și SUA se vor vedea în fața unei crize generată de supraproducție, iar Rusia va trebui să-și găsească rapid alți parteneri comerciali viabili.
Măsurile anunțate de Putin și Medvedev nu sunt însă singurele. Cel mai probabil ele vor fi urmate de acțiuni concrete în teren, acolo unde lupta dintre rebeli și armata Ucrainei se va acutiza. Nu este exclus să vedem armata rusă defilând până în Kiev pentru „protecția” populației ruse. Retorica din timpul Războiului Rece este pe cale să reînvie.
Prin măsurile de abandonare a importurilor din UE și SUA Putin dă o lovitură puternică în primul rând europenilor. Aflându-se în imposibilitatea de a găsi piețe de desfacere viabile, europenii se vor îndrepta isteric spre propria piață generând o scădere a prețurilor și falimente în lanț. Țările lovite se vor îndrepta spre Bruxelles pentru compensații deoarece, până la urmă, se vor considera victime ale politicii externe comune. Bruxelles-ul însă nu poate contrabalansa pierderile deoarece e vorba de sume foarte mari.
De partea cealaltă, Rusia este într-o luptă contra cronometru pentru îmbunătățirea sectorului agricol și al industriei alimentare. Într-adevăr, importurile din UE nu sunt de neînlocuit, dar apropierea geografică permitea compensarea unor lacune ale „sectorului de mijloc” al industriei alimentare. Până acum nu era nevoie de spații logistice de mari dimensiuni deoarece importurile erau livrate atunci când era nevoie, eliminându-se necesitatea unor spații speciale de tranzit. Reorientarea importurilor va face obligatorii investițiile masive în infrastructură.
Pe termen scurt cei care vor avea de câștigat sunt turcii și aceasta în ciuda dușmăniei istorice dintre cele două țări. De asemenea, producătorii din America de Sud au motive serioase de bucurie. Chiar dacă prețul final va fi mai mare, Rusia este interesată de aceste piețe deoarece își va crește influența în zonă. Creșterea importurilor dinspre America de Sud va fi percepută ca o deschidere a piețelor emergente, ca un ajutor dat economiilor deja încercate din sud.
Dependența UE de gazul rusesc o face și mai fragilă în confruntarea în care este doar un simplu pion. Apropierea toamnei și iernii cresc teribil puterea de negociere a lui Putin. Sistarea importurilor alimentare este doar primul pas. Sistarea exporturilor de gaz către UE s-ar traduce într-un dezastru de proporții nucleare. Estimările sugerează că UE ar intra efectiv în beznă; contracția economică a pieței unice ar fi de peste 7.5%, generând haos și accentuând forța centrifugă a membrilor.
Gazele însă sunt arma ultimă. Efectul închiderii robinetului ar fi devastator de ambele părți. Cel mai probabil nu se va produce prea curând deoarece rușii riscă să reintre în era sovietică. Însă amenințarea dublată de certitudinea că „rușii sunt capabili să o facă”, va întări teribil puterea de negociere a lui Putin.
Vine toamna și se anunță o groază de bucurii pentru UE...SS. La nivel macroeconomic se simte izul celei mai mari depresii economice... ever. URSS-ul nu face decât să aplice un mic push cu degețelul.
RăspundețiȘtergereFiecare cu armele sale, UESS-ul și SUASS-ul forțează nota, mâncând nebunii securiști ruși, în timp ce URSS-ul își sacrifică... pionii, scutindu-i de păpică pe o perioadă scurtă de timp, care s-ar putea prelungi mai mult decât ar putea rezista... pionii.
Strategiile de luptă sunt clasice, sistemul parazit vestic are nevoie de extindere și de integrarea de noi... gazde, în timp ce sistemul securist estic își negociază privilegiile și își revendică statutul de forță galactică amenințând paraziții că distrug potențialele... noi gazde.
Rusii rezista mult mai mult fara banii europeni decat rezista europenii fara gazul rusesc. Europenii acum blufeaza si rusii stiu asta, deci tot taraboiul nu se poate termina decat printr-un mare blat, pentru ca nemtii si francezii nu-s dispusi sa se sacrifice pentru americani. Momentan jocurile se fac la nivel inalt, dar n-ar fi ceva neasteptat ca in toamna sau in iarna sa vedem si in strada un curent anti-american, mai ales daca nu reusesc sa o dreaga rapid si definitiv cu MH17. Iar in momentul ala, guvernele occidentale (spre deosebire ce cel romanesc de exemplu) va denunta "coabitarea".
RăspundețiȘtergereNu imi place ca tinem cu rusii. Adevarul e ca in vremuri de criza castiga cine e obisnuit cu criza.
RăspundețiȘtergerePe europeni ii zgandari putin si sar ca arsi. Nu cred ca Putin vrea o Europa si SUA impotriva lui. Cred va doreste destabilizarea parteneriatului SUA - Europa si scindarea Europei.
Refuzul importurilor nu este atat de important pentru Europa cat semnalul. Adica eu Putin, nu mai stau si iau pe cocoasa ci incep si eu sa dau. In ritmul acesta devine un razboi al surzilor culminand cu oprirea gazelor. Uneori obtii mai mult amenintand cu arma decand folosind arma. Gazul e o arma care trece prin stomacul europei.
Cat de unita va fi europa? Cred ca le trece prin cap ca le-ar fi mai usor sa cedeze jumate Ucraina?
Nu tinem cu rusii...tinem cu noi, nuance...interesul nostru este sa ramanem pe continent linistiti si sa scoatem M Britanie din Europa.Sunt civilizatii diferite, noi suntem legati de glie, pe ei marea i-a scos din rahat cu rapturile prin colonii.La ei s-a legat modelul, la spanioli, portughezi si francezi nu...latinii au incercat sa lase ceva in urma, britanicii s-au multumit cu mulsul...francezul de rand are mare dispret fata de cei care au trait in fostele colonii...din sale colon nu ii scot...
ȘtergereProblema nu sunt europenii, sunt americanii, care au trecut in "desperate survival mode" si se pare ca sunt capabili de orice... e deja evident ca MH17 a fost un "false flag" ratat, mai mult ca sigur vor urma altele... Singura sansa pe care o mai are SUA sa-si pastreze status quo-ul e un razboi traditional, ca la carte, in care sa pozeze drept Captain America... N-as fi crezut vreodata ca dupa Ghita Tufis poate aparea o catastrofa mai mare, dar uite ca s-a putut...
RăspundețiȘtergereCa ne convine sau nu , greu de trecut peste geografie.Beleaua este ca bancile europene sunt falimentare, urmare a comportamentului aventuros ca sa nu zic iresponsabil, nici nu a trecut criza si deja de mai bine de un an au reinceput pariurile riscante....in plus Germania e sub ocupatie si Franta inca nu e gata sa faca pace cu nemtii, pentru ca ar trebui sa joace un pic la fourmie dupa ce s-a obisnuit cu rolul de cigale.Britanicii nu ies inca, decat daca li se da un sut , si uite asa mai trece apa pe Sena pana se reface troica Franta Germania Rusia adica de la Atlantic la Urali cum ar fi normal sa fie....Imperiul anglo- american sa ramana singur ca ne-am saturat....
RăspundețiȘtergereCu frigul in case s-a rezistat ani buni in lagarul sovietic si estic.Insa cu foamea in gura cam greu.Mie mi se pare ca foamea va fi la gura rusilor si nu le va fi usor.Si dupa cum se spune in articol daca turcii vor avea de cistigat, ei fiind la cutite de secole cu rusii, atunci nu vor lasa la pret din produsele lor, doar sint si ei vasalii USA.Asadar, inca o crestere substantiala a notei de plata Putin descarcata din buzunarul rusnacului de rind.Care pina una-alta are bani multi din gazele exportate inamicului UE.Si-a facut Putin o iesire spre alt inamic istoric China insa acest robinet de gaze va necesita ani pina sa fie deschis la capacitate maxima.
RăspundețiȘtergereIn fata se vede o iarna si pe asta o asteapta Putin ca si Stalin, doar-doar ii va ingheta pe europeni si va primi ce isi doreste.S-ar putea sa vedem daca istoria se repeta insa de data asta fara victime si daca se va repeta sa nu cumva sa sufere chiar cei care o doreau.
Nu stiu daca joaca poker Putin dar mi se pare ca in loc sa joace totul sau nimic, joaca jumate sau nimic.
Din nou îmi scot pălăria în fața acestei admirabile analize! Argumentele sunt clare și sunt bazate pe ralități de necontestat! Nu pot înțelege cum oameni pretinși inteligenți se pot lăsa manipulați cu retorica de 3 lei a propagandei GLOBALISTE ce spune că RUSIA fără USA si EU e peirdută! Eu cred că RUSIA tocmai pentru aceste legături bolnăvicioase este slabă! SĂ recapitulăm și pentru cei care culeg ''informațiile'' de la CNN și nu aruncă un ochi și în cealaltă parte cum ar trebui să facă!
RăspundețiȘtergereFEDERAȚIA RUSĂ este cea mai mare și mai bogată țară de pe planetă! Faptul că exporturile sale se bazează pe materii prime nu determină o economie slabă ci dimpotrivă! Unde este tăria economiei amerciane când ea produce hârtii fără valoare și își asigură petrolul cu tancul pe toată planeta? Eu compătimesc la modul serios pe cei care nu înțeleg că doar un aparat extrem de prformant de propagandă nazistă al CIA a putut acoperi in 50 de ani putreziciunea americană.
Revenind la RUSIA : timp de 300 de ani rușii au trăit bine mersi fără să exporte gaze naturale sau petrol.Și pot trăi încă 5 milenii liniștiți fiindcă rusul are un stil de viață tradiționalist bazat pe legumele și porcul din curte. Lovitura pe care PUTIN a dat-o în principal europenilor la produsele agroalimentare este aproape mortală: cui vând europenii acum surplusul de hrană? Îmi doresc mult la iarnă ca exproturile de gaze către UE să se sisteze ca inclusiv analiștii portocalii gen DUNGACIU și ALIGICĂ să înțeleagă cât de importante sunt resursele energetice în existența fiecărui om.
MAi departe?
RUSIA nu va accepta niciodată ca DONBASSUL să fie al NATO.Dacă fasciștii de la KIEV ar curăța bazinul Donetk imediat ar încerca să invadeze CRIMEEA.Vă reamintesc că purtătorul de cuvânt al ELITEI NEGRE ce se închină la BAphomet, Conchita WURST a transmis clar că nu se vor opri.Nici RUSIA nu se poate opri căci e în joc supraviețuirea sa.Dacă RUSIA acceptă NATO pe pământul rusesc de cel putin 5 secole RUSIA dispare.Anul 2014 va fi consemnat în istorie ca anul în care rușii se vor fi reinventat (cum au făcut-o mereu în istorie).Este important de savurat momentul trecerii oficiale la o noua moneda de referință în interiorul BRICS și la RENUNȚAREA LA DOLAR pentru tranzacțiile cu hidrocarburi. PUTIN, de care nu am motive să îl bănuiesc până acum că face vreun joc ocult, trebuie IMEDIAT să NAȚIONALIZEZE BANCA CENTRALĂ A RUSIEI și să creeze împreună cu CHINA un nou sistem financair bazat pe o monedă NEPURTĂTOARE DE DOBÂNDĂ GARANTATĂ CU METALE PREȚIOASE.Această etapă logică este mai morală pentru USA decât toate rachetele nucleare ce le are RUSIA acum.Mulțumesc pentru ocazia de a-mi exprima punctul de vedere!
Păi dacă te pretinzi inteligent, nu poți să-ți clamezi susținerea unui regim securist inept care "face mutări" sacrificându-și direct populația. Un regim similar mai găsești în Coreea de Nord, unul identic cu cel din România ceaușistă... "dacă agentur'lii rămân cu buza umflată, atunci să ne crape populația".
Ștergere... cool, îmi scot pălăria la care mă doare...
Russian Federation are di tăti, numai păpica e din.... importuri. Cum altfel ai putea să lovești atât de crâncen... UE?
Mulți nutrițioconțopiști își imaginează că Rusia nu va mai importa batoane Mars. Se înșeală, dar spiritul Rusiei mari va dăinui... cu ruși mai supli.
Dasant madar caz dis gai T.A.R . este religios indoctrinat analizeaza/i mai atent comentariul si ai sa vezi unele detalii ce spun multe despre el . Rusia fiind o tara foarte indoctrinata religios (ortodoxa mai exact ), e logic ca tipul sa ii tina partea fiindca e una din singurele ce mai poate fi un stavilar al ortodoxiei . Au lovit mai intai Grecia acum incearca cu Rusia ultimul mare bastion crestin ortodox .
ȘtergereAutorul articolelor afirma urmatoarele: "Bruxelles-ul însă nu poate contrabalansa pierderile deoarece e vorba de sume foarte mari. "
RăspundețiȘtergereCat de mari vor fi pierderile? Cum le-ati cuantificat?
La ce valoare si volume se ridica exporturile de alimente UE catre Rusia?
De unde ati luat datele statistice?
Fara niste date concrete afirmatiile raman doar pure speculatii.
E destul de greu de evaluat din cauza prevederilor oarecum vagi ale deciziei. Din punctul. de vedere strict al produselor alimentare, paguba UE s-ar cifra intre 16 si 17 mld EUR/an. Problema e ca, in cazul gasirii alternativelor de import, aceste pagube vor fi permanente.
ȘtergereSe pare ca incepe... Rusii trimit un convoi umanitar in Ucraina... Pe pariu ca se pricep mai bine la false flag-uri decat ucrainienii ? :)
RăspundețiȘtergere