miercuri, 15 aprilie 2015

Doua oportunitati

N-am mai  vorbit de multă vreme despre posibile oportunităţi. Într-adevăr, e multă politică împrejur, spectrul războiului pare mai apropiat decât oricând, dar economia şi bursele merg înainte. Fără doar şi poate, oportunităţile sunt prezente indiferent de vremuri.

Pentru azi am pregătit două acţiuni care mie personal îmi fac cu ochiul. Una este ieftină, dar riscantă, cealaltă este ceva mai scumpă, dar cu mult mai stabilă. Curioşi? Să mergem mai departe.


Voi începe cu AMD. De la vârful din 2014 a scăzut cu 36%! Ce a provccat acest dezastru? Incapacitatea companiei de a lansa produse noi, care să fie competitive. Cu toate că planuri au existat - unele chiar extrem de interesante şi novatoare - nu s-a concretizat nimic. Investitorii şi-au pierdut speranţa şi au părăsit corabia. Ştirile dinspre companie s-au mai înviorat o dată cu zvonul privind o posibilă preluare a AMD de către Samsung. Se pare însă că cei care s-au entuziasmat au făcut-o prea repede deoarece au uitat un amănunt: în cazul în care AMD este preluată de o altă companie îşi pierde licenţa x86. Ceea ce ar însemna o pierdere substanţială din business.

După cum se observă auspiciile nu sunt atât de favorabile achiziţiei. Şi-atunci de ce spun că e o oportunitate? În primul rând preţul de mizerie la care se tranzacţionează. Depozitul cu patente al AMD, know how-ul deţinut şi perspectivele sunt pozitive. Chiar dacă au fost ratate câteva lansări, probabilitatea unor succese în viitorul apropiat este cu atât mai mare. Nu trăiesc din iluzii, dar "scăpările" prin presă referitoare la noua platformă Zen par să-mi confirme bănuielile. AMD se pregăteşte să contraatace cu un monstru având până la 16 core-uri, fiecare core suportând două fire de execuţie. Rezultă un procesor cu până la 32 de fire de execuţie, practic un monstru al vitezei care se va lupta de la egal la egal cu Intel. Un alt eveniment favorabil pentru AMD este reprezentat de interzicerea exportului către China de procesoare Intel Xeon Phi. Speriat de avântul cercetării chineze, guvernul SUA a interzis livrarea de procesoare de nivel înalt către China. Chinezii doreau să facă un upgrade supercomputerului Tianhe-2, operaţiune care în prezent trebuie amânată. Faptul că Intel nu poate livra procesoare chinezilor nu înseamnă că AMD îi poate lua locul. Cu siguranţă că şi AMD are parte de aceleaşi restricţii. Ceea ce se poate întâmpla este ca AMD să devină ţintă de preluare din partea unei companii chineze(lenovo, spre exemplu). Cum China e disperată să obţină independenţa informatică(hardware şi software integral locale), preţul pentru achiziţia AMD ar putea fi interesant.

Cealaltă oportunitate pe care o prezint azi este un bătrân al domeniului: Microsoft. Trecută printr-o restructurare profundă, compania încearcă să se prezinte într-un ambalaj nou, să propună soluţii novatoare şi să-şi facă loc în tot mai aglomerata lume actuală. Acţiunile Microsoft se află pe o pantă descendentă din cauza bâlbelor legate de Windows 8 şi a eşecului strategiei mobile. Ceea ce ne-ar putea sugera că Microsoft se află într-o fundătură. Personal nu cred că e momentul să ne grăbim cu scenariile catastrofice. Nu uitaţi că 90% dintre sistemele de operare desktop de pe planetă sunt Windows. De asemenea, nu trebuie uitat că Microsoft câştigă încet şi sigur hălci din piaţa enterprise. Lansarea din toamnă a Windows 10 poate confirma un comportament cu care ne-am obişnuit, anume că sistemele Microsoft devin populare din două în două versiuni. Apoi, trebuie să remarcăm că cei din Redmond sunt singura companie capabilă să aibă un mediu uniform pe absolut toate platformele, fie că vorbim de desktop, mobile sau altele(entertrainment, industrial, etc.). Aceeaşi aplicaţie, dacă este bine făcută, poate funcţiona atât pe desktop cât şi pe tabletă sau telefon mobil. Ceea ce reprezintă, cu siguranţă, elemente de luat în seamă.

Hardware-ul proprietar începe să conteze în structura afacerii. Încet şi sigur, Microsoft a construit o afacere fluidă cu hardware. Achiziţia diviziei de telefoane a Nokia îi permite acum să prezinte soluţii absolut complete, ceea ce, pentru mediul enterprise reprezintă elemente cheie în vederea dezvoltării relaţiilor cu Microsoft. Chiar dacă în afacerea hardware Microsoft pretinde că vrea doar să lanseze trenduri, nu trebuie uitat că va veni momentul unei integrări mai puternice şi, de ce nu, al unui comportament similar cu al Apple.

Şi, dacă elementele prezentate nu sunt destul, cred că ar trebui să aflaţi că Microsoft va prezenta în scurt timp şi o soluţie de plăţi. Microsoft Payment există, este înregistrat, dar compania încă nu a fost foarte darnică în comentarii. Elementul interesant este acela că Windows 10 Mobile va fi capabil de plăţi(are implementat HCE -host card emulator - care lucrează în tandem cu NFC) fără a fi necesar suport din partea operatorului(secure SIM sau altceva similar). Plăţile şi transferul facil al fondurilor pot aduce Microsoft un nou business şi, cu siguranţă, o bună vacă de muls.

Cam atât pentru azi. În scurt timp sper să am timpul necesar pentru a vă prezenta şi oportunităţi locale de investiţie deoarece, la cum arată lucrurile, avem o groază. Doar ochii care să le observe par a lipsi.

8 comentarii:

  1. Salut, apreciez foarte mult ca te impartasesti cu vasta ta inteligenta in domeniul investitiilor inteligente. Esti un adevarat patriot ca-ti ajuti semenii. As dori sa te intreb cum as putea cumpara aceste actiuni. Exista vreun site de incredere. Sau macar o carte/site/video despre modalitatile de investitie in actiuni. Daca e sa ma dau cu parerea ar fi inteligent sa investim si in companiile producatoare de otel rusesti, au o crestere spectaculoasa. O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmm, cam bombastice aprecierile...
      Ca si recomandare de lectura, incearca sa incepi cu "Investitorul inteligent" a lui Benjamin Graham. Dupa vei putea evalua daca "sportul" asta e pentru tine.

      Ștergere
  2. Mai trebuie mentionat ca o buna parte din veniturile AMD (din ce stiu eu) vine si din partea de placi video unde in 2 luni se anunta lansarea de noua serie, care se anunta destul de interesanta + plus ca ultimele serii au fost de succes acoperind cumva esecul pe partea de CPU (mainstream)

    RăspundețiȘtergere
  3. Din analiza Microsoft ati uitat de cloud si/ sau azure... care e prezentata ca viitorul tehnologiei. Ar merita o analiza separata ideea de inchiriere de hardware/ servers cu plata lunara sau facturare la minut


    RăspundețiȘtergere
  4. Sau salesforce... Din aceeasi categorie cloud..
    Sa fie asta viitorul? Inchirierea?

    RăspundețiȘtergere
  5. LON:IMG? Chinezii depind de ei deoarece le-au licentiat tehnologia pentru procesorul national Longsoon.
    Tehnologia MIPS e deja ubicua (in majoritatea routerelor si altor dispozitive).

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitări - a 2-a jumatate a pariului deja are un avans consistent :)
    Astept analiza aferentă pieţei de capital locale.
    Mulţumesc.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)