miercuri, 6 ianuarie 2016

Omul nou(II)

! Dacă aţi ajuns la articolul de faţă urmând un link direct şi nu aţi citit partea I, vă recomand să începeţi cu aceasta !

Iată-ne ajunşi la partea a doua a discuţiei despre omul nou. Teoretic e destul de dificil să extragi chirurgical acele caracteristici care definesc acest tip de om. Şi aceasta în ciuda faptului că cei necuprinşi(încă) de virus observă instinctiv că ceva nu e în regulă, că anumite caracteristici deranjează, că un animal periculos le dă târcoale. De câte ori nu se întâmplă să întâlneşti pe cineva care-ţi face o impresie bună şi, după câteva întâlniri să constaţi că acel individ a avut doar ceea ce se  numeşte „o primă impresie” bună? Te dezămăgeşte să constaţi că o construcţie care părea decentă în realitate este o butaforie prost realizată.

În episodul trecut v-am atras atenţia asupra unei poveşti. Autorul descoperise o „vrajă” a naturii până când, aducând în discuţie subiectul faţă de un amic primeşte răspunsul halucinant de raţional. Să reluăm întrebarea: cine-i noul om în toată această poveste? Greu de definit, mai ales atunci când nu ai criterii. Fără să ştii cum arată „noul om” sau „vechiul om” cum îi poţi identifica?

O să fac totuşi un salt revenind la poveste. Autorul trăieşte o experienţă cât se poate de umană şi se comportă absolut firesc. A avea parte de o lume magică, misterioasă face parte din natura omului. Deschiderea pe care o are faţă de interlocutorul său, Inginerul, este, de asemenea normală. E un „ritual” pe care omenirea îl exersează de la începutul său: acela de a te întâlni cu celălalt pentru împărtăşirea reciprocă a experienţelor şi pentru a contempla împreună măreţia „cosmosului”(în sensul de κόσμος). Ei bine, nefirescul apare atunci când celălalt, în loc să ofere un răspuns similar, scoate din buzunar un baros cu care face cioburi plăpânda sculptură magică. Reacţie tipică unui elefant în magazinul de porţelanuri.

Iată o primă caracteristică a omului nou: are reacţii nefireşti, neaşteptate, surprinzătoare. Te-aştepţi să „empatizezi” cu el, dar te trezeşti lovit în cap de un comportament ciudat al unuia care dă verdicte după o logică proprie. Argumentează în acelaşi stil „raţional”. Maestrul transformării, Alessandro Barico, o spune mult mai clar: „ ei demontează totemul şi îl diseminează pe câmpul experienţei, dispersându-i sacralitatea”. Iată că lucrurile par a prinde contur. Îl recunoaşteţi pe inginerul din poveste? Acesta a fost motivul pentru care am ales povestea amintită; ea descria extrem de sugestiv una dintre caracteristicile fundamentale ale „omului nou”.

Omul de acest tip se multiplică cu o viteză fenomenală. Îl vedeţi pretutindeni fie că e vorba de un fost coleg de şcoală, un amic pe care nu l-ai mai văzut de ceva vreme, un prieten care se transformă sub ochii tăi s.a.m.d. Sunt cazurile în care părinţii, neloviţi sau prinşi mai greoi de transformare, rămân uimiţi în faţa propriilor copii care o iau pe calea pierzaniei. Se naşte un soi de conflict radical, dar total diferit de ceea ce înainte era numit „conflictul generaţiilor”. De data aceasta, ambele părţi merg în aceeaşi direcţie, numai că cei tineri o fac mai rapid.

Omul nou nu se naşte! Omul nou se transformă, devine. Îl vezi lângă tine mânuind maniacal telefonul, conectat non stop „ochi în ecran”, contribuind din plin la noua sa civilizaţie formată din munţi de tweet-uri, fragmente dispersate de informaţii parţiale(de cele mai multe ori doar titluri de articole), imagini etichetate, link-uri, like-uri s.a.m.d.
Când încerci să-i vorbeşti, să te apropii de el, eşti respins brutal. Nu-i poţi demonstra nimic logic deoarece îţi întoarce un slogan şi se refugiează în lumea lui, acest tărâm al „ochiului în ecran”. Omului de acest tip nu-i poţi vorbi. Şi aceasta nu pentru că el ar fi fundamental rău ci pentru că îl deranjezi. Orice dialog îl rupe de lumea lui, iar orice întrerupere e - pentru el - un dezastru, o decuplare agresivă de la lumea fericirii.

Ar fi greşit să considerăm că „omul nou” este strict un monstru cuplat la telefon, tabletă, etc. De altfel, dacă ar fi doar atât lucrurile ar fi bune. Omul nou însă acţionează asupra realităţii transformând-o pentru a-i satisface gustul barbar de spectaculozitate imediată şi facilă. Lumea este astfel, treptat, virusată cu un gust iraţional pentru „rezultatul imediat” sau „experienţa directă”. „Omul nou” nu are timp să aprofundeze. Dacă vrea să fie fizician ajunge fizician, dacă vrea să fie biolog marin o face instantaneu, dacă vrea să fie filosof ajunge într-o zi. Cum asta? Ştiu, sunteţi şocaţi, dar chiar aşa stau lucrurile. Secretul e simplu, l-aţi văzut de multe ori, dar l-aţi ignorat sau, mai rău, l-aţi remarcat şi aţi trecut mai departe zâmbind superior. Când vrei să fii ceva o faci rapid şi eficient cumpărându-ţi cărţi de genul „Filosofia în 24 de ore”, „Fizica cuantică pentru to(n)ţi”, „Biologia marină în şapte zile” s.a.m.d. De cele mai multe ori nici nu e nevoie să le citeşti. Simplul fapt al cumpărării - eventual însoţit de o fotografierea rapidă a „materialului” achiziţionat şi postarea pe reţelele de socializare - te transformă în ceea ce vrei, îţi satisface gustul pentru „domeniile înalte”.

Barrico porneşte de la complexul domeniu al vinului - transformat radical într-o sărbătoare a spectaculosului facil - pentru a ajunge la definiţia modului în care lumea se schimbă, a mecanismului care stă la baza transformării: „bizuindu-se pe o anume inovaţie tehnologică, un grup de oameni aliniat în esenţă la modelul cultural imperial accede la o activitate care îi era refuzată, o aduce instinctiv la o spectaculozitate mai imediată şi la un univers lingvistic modern şi astfel reuşeşte să-i confere un succes comercial uimitor”.

Reţineţi din citatul anterior elementul cheie: „succesul comercial”. Este fundamentul pe care stă întreaga lume a „omului nou”. Ceea ce altă dată era considerat un semn de întrebare, acum devine dovada irefutabilă a faptului că s-a găsit drumul cel bun. Acest succes comercial este, în acelaşi timp, mediul de propagare al molimei. Cu fiecare succes, noi victime sunt atinse de virus şi suferă, pe nesimţite, transformarea.

Înainte, pentru a răspândi ciuma, era necesar să arunci un cadavru infestat peste zidurile cetăţii. Lumea trecea nepăsătoare pe lângă el, privind cu dezgust „credinţele” macabre ale asediatorilor, fără a înţelege că acel cadavru e o bombă biologică. Şi totul mergea aparent normal, până când un şobolan se apuca să mănânce din cadavru şi-apoi, din vietate în vietate, să răspândească tăcut molima. Când locuitorii cetăţii se trezeau din tandra ignoranţă era prea târziu - molima îi cuprindea din toate părţile şi nu le rămânea decât să privească neputincioşi tragicul spectacol al sfârşitului.

Exact la fel se petrece în prezent cu desăvârşirea „omului nou”. Începi prin a-l trata cu dispreţ amuzându-te pe seama naivităţii sale. Apoi, treptat, pici în capcana unuia dintre multele succese de moment - doar ce poate fi rău într-o gustare a „micilor capricii ale vieţii”? - spectaculosul experienţei te seduce şi rămâi surprins de faptul că nici măcar nu te costă mult. Apoi apare „iluminarea”: înţelegi că există o cale scurtă la care apelează toţi oamenii de succes ai momentului. Şi, surprinzător, constaţi că, pentru a ajunge să stăpâneşti tainele „căii scurte”, sunt numeroase scurtături care te-ajută să-ţi însuşeşti rapid arta. Iată-te cocoţat în vârful absolut al cunoaşterii: eşti un maestru al căii scurte. Şi nici măcar nu te-a costat mult! De-abia de-acum guşti cu adevărat plăcerea vieţii. Experienţele sunt intense, concentrate, pline de „substanţă”. Eşti chiar stăpânul lumii. Nimic nu mai stă sau, mai bine spus, nu mai poate sta în calea ta. Te mai deranjează din când în când câte un cârcotaş care încearcă - dobitocul! - să te întrerupă cu dileme stupide din lungul şir al experienţelor fabuloase pe care le trăieşti la infinit. Îl rezolvi însă brusc, trântindu-i un slogan - ce ştie prostul? - şi întorcându-te în nou-lumea ta fabuloasă. Ecce homo!

Iată-te ajungând exact acolo unde profetul nebun al secolului XIX te vedea. Cocoţat la stăpânirea lumii, brav mânuitor al unui ciocan cu care distrugi tot, reclădind lumea după gustul tău. Iată-te luându-l la palme pe Dumnezeu şi, ajutat de acelaşi ciocan al maestrului nebun, lovindu-l mortal şi aruncându-l cât colo! Lumea întreagă e a ta, exact aşa cum a grăit Zarathustra. Nu mai ai nevoie să te uiţi în stânga sau dreapta, sus sau jos. Lumea este fix ceea ce vezi tu, iar tu poţi vedea absolut tot ceea ce vrei. Este împlinirea finală a voinţei de putere.

Şi-acum să te părăsim pe tine „transformatul” şi să ne mutăm în postura nevirusatului pentru a te putea vedea din exterior. Arăţi jalnic. Fericit ca un copil, incapabil să înţelegi realitatea. Mergând de colo-colo după un algoritm fixat de alţii sau preluat aleator de prin vreo lectură parţială. Alergi înebunit după „experienţe” - aşa cum le numeşti tu. Pas la pas cu masa, cu turma celorlalţi înnebuniţi după experienţe. Eşti cuprins de fericire cu ocazia noului an, te întristează profund o tragedie dintr-o ţară Africană, constaţi că într-o viaţă anterioară ai fost un înţelept călugăr budist(nu ştii ce-i aia, dar găseşti imediat la primul rezultat întors de Google „Budismul este o religie şi o filosofie orientală” - e cool!), postezi o poză cu tine fericit într-un paradis tropical, fără să-ţi dai seama că acea imagine a mai fost postată de alte milioane de utilizatori ai app-ului care-ţi inserează faţa cu zâmbetul tâmp în fotografie. Toate aceste le faci în acelaşi timp. Eşti mutitasking! Cei puţini din afara ta trec mai departe zâmbind trist: alt nebun! Însă nu-şi dau seama că, în scurt timp, asemeni oamenilor cetăţii în care a fost aruncat cadavrul ciumatului, şi ei vor fi cuprinşi de molimă.

Omul nou” există, dragii mei. E o realitate pe care o poţi constata zi de zi. Dacă mă contrazici probabil ai dreptate: eşti dintre cei noi! Şi nu numai că există, dar mai şi infestează cu o viteză greu de imaginat. În faţa sa nu mai poate sta nimic. O constaţi rapid văzând cum, din ce în ce mai multe teritorii cad în mâna sa şi se transformă în pârloage aridă, tixite de spectaculoase butaforii ieftine. Omul nou se dezvoltă, se impune prin „laicizarea bruscă a oricărui gest, atacul frontal împotriva sacralităţii sufletului, orice ar însemna aceasta”.

Pentru a afla mai multe despre acest om vă recomand „Barbarii”, cartea lui Alessandro Barico recent tradusă şi în română. Este o rezumare a „omului nou”, un fel de cale scurtă pentru înţelegerea fenomenului. O discuţie adevărată însă presupune o studiere a lumii începând de la profetul nebun despre care v-am mai vorbit şi a cărui fotografie am postat-o. Însă, pentru a-l înţelege pe profetul nebun ar mai trebui coborât puţin în istorie. Nu mult, doar vreo 2400 de ani.        

O să închei revenind la începutul primei părţi. Un tovarăş cuprins de manierism politic vorbea despre omul nou. La fel ca el, prin Estul întunecat, alţi tovarăşi vorbeau despre omul nou. Şi tot vorbeau, vorbeau. Asta în timp ce nu-i mai asculta nimeni, oamenii preferând îndeletniciri ceva mai productive. Aşa se face că, în toată istoria lor, comuniştii au vorbit sec şi buruienos despre omul nou. Au vorbit doar, că n-au reuşit nimic.

Capitalismul, mai pragmatic din punct de vedere structural, nu are parte de discursuri sforăitoare, de manifestaţii sau de plictisitoare ore pierdute pentru „informarea politică”. Sistemul e mai suplu: discursurile sunt inspiraţionale, manifestaţiile au un caracter spontan, iar cu informarea politică şi propaganda eşti responsabil tu, în propriul timp liber, îndoctrinat fiind de televizor, presă şi net. Nu e de mirare de ce, într-un sistem atât de eficient, dezvoltarea multilaterală s-a produs de la sine, iar omul nou s-a născut natural şi instant, precum Afrodita din spuma mării. 

36 de comentarii:

  1. Eu nu cred ca saracul inginer merita sa fie preambul la aceasta postare. Ce are el in comun cu omul nou: faptul ca sparge sculptura magica? Pai atunci si Galileo Galilei a fost tot un om nou.

    In rest, jos palaria.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca o confirmare a concluziei tale: crestere de la 2.7 la 5.6 ore pe zi petrecute in digital media, in doar 7 ani (2008-2015). Da, lumea se schimba rapid sub ochii nostri.

    "Oamenii noi" se inmultesc exponential. Dar cauzele sunt mai multe si complexe. Capitalismul nu e nou. E insa mai eficient in a produce oameni noi. Avansarea tehnologiei insa face posibila transformarea asta accelerata.

    De obicei indraznesc sa anticipez viitorul. Insa vazand cu ce viteza se schimba UMANITATEA, habar nu am cum o sa arate Lumea peste 20-30 de ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ajuns in mana barbarilor, ciocanul ala amintit in text se va intoarce inclusiv impotriva capitalismului, aceasta mama iubitoare a „omului nou”. Semnele deja se vad: libertatea clamata de sistem nu mai poate exista decat prin interdictii. Interdictii care, de la o zi la alta, sporesc şi devin din ce in ce mai complexe şi mai restrictive. Cum se va termina e lesne de intuit...

      Ștergere
    2. Adica "bun venit, din nou, 1984". Daca te detasezi suficient de mult, observi ca orice ai alege, "capitalism", "socialism", "comunism", "totalitarism", "monarhie", toate tind spre acelasi deznodamant. Probabil unul tiparit in gena umana. Teoretic sunt echipe adverse, cu stil diferit de joc, dar tot fotbal joaca. Probabil "omul" nu e o fiinta atat de sociala si controlabila pe cat se crede, si ce observam nu sunt decat tendinte naturale de "scurgere" a umanitatii din fagasul cu grija construit. Si daca nu exista ciocanul, umanitatea oricum devia de la "traseul oficial" prin alte gauri.

      Ștergere
    3. Poate ca "iluminatii" au ales sa puna ciocane in mana "oamenilor noi" considerandu-l raul cel mai mic. Sau din contra, cel mai mare, suficient de mare pentru un reset.

      Ștergere
  4. Tot ce spui a fost prezis intr-un mod genial in urma cu peste 60 de ani in aceasta carte:
    https://www.scribd.com/doc/20474357/Domnia-cantitatii-si-semnele-vremurilor-Rene-Guenon

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cool. Eu vorbeam despre niste predictii din secolul XIX facute pe baza intelepciunii de acum 2500 de ani. Deci cine era genial?

      Ștergere
    2. Daca vrei sa faci referire la ideea de "om nou" ar fi bine sa incepi cu sfantul Pavel sau poti sa-i amintesti pe romani cu al lor "homo novus" (bine,in alt context)Toti acesti oameni noi pe care se screme comun/capital-ismul sunt niste maimutareli asa cum doar maimuta lui Dumnezeu stie sa le faca.Citeste ultimele 2 capitole din cartea de mai sus si o sa descoperi lucruri pe care nu le-ai mai citit nicaieri dar care se infaptuiesc sub ochii nostri.

      Ștergere
  5. Foarte bune cele doua articole. Eu, unul, m-as poziționa in tabara lui Ggverb, nu a Inginerului... Cu niste ani in urma insa as fi facut invers. Ca o paranteza, logica Inginerului privind pasarica e totusi aiurea, fortata si bazata pe niste presupuneri cam ciudate. Oricum, povestea se termina genial cu cele doua corolare... Ggverb iti datoreaza o bere, Dane, i-ai mai adus un cititor, in persoana mea...

    Cui foloseste omul nou? Si pentru ce? Cine are nevoie de o masa uriasa de oameni aliniati, necombativi, de acord cu toate deciziile, sa-i zicem asa, "establishmentului"? Cine este establishmentul? El reprezinta, la randul lui, pe cineva sau lucreaza pentru el insusi?

    Eu cred ca povestile cu iluminati, masoni, templieri, bilderbergi si alte cele sunt doar varful iceberg-ului. Exact ca un monstru ascuns in adancuri, el isi releva incetul cu incetul prezenta si tentaculele, doar in momente bine alese. Ceea ce acum cateva sute de ani era de o maxima importanta sa ramana secret acum deja a devenit irelevant, altfel nu imi pot explica cum au aparut atatea informatii despre NWO, Skull&Bones, Masoni, Iluminati, Opus Dei, Bohemian Groves si alte asemenea. Toate conspira la dominarea lumii, la crearea noului om lobotomizat, la o noua ordine mondiala, etc dar nu prea inteleg ce conspiratie mai este asta daca toata lumea stie despre ea... Nu cumva deja nu mai conteaza daca stim sau nu? De fapt, nu cumva nu a contat niciodata daca stim sau nu intrucat solutia ne-a fost si ne este la indemana tot timpul?

    "Orb pe orb de va povatui, amandoi vor cadea in groapa" spune Evanghelia. Cred ca cea mai mare capcana in care putem cadea este sa credem ca nu suntem orbi. Prea multe informatii nu ne fac bine, ne tin mintea ocupata si ne dau iluzia ca suntem la curent cu toate si devenim pe nestiute idolatrii logicii si rationalismului, uitand ca lumea nu este doar o insiruire de 0 si 1, si nu doar in sens informatic. Ca exista adevar dincolo de rational.

    O informatie noua creeaza nevoia de inca zece si tot asa. La un moment dat, creierul nostru nu mai face fata. Este foarte simplu sa vezi care este limita logicii intrucat ea este data cumva si de limitarile memoriei fiecaruia dintre noi. Sa nu uitam ca, in general, orice eroare de calcul are la baza o informatie lipsa sau.. uitata! Si uite asa, de prea multa informatie, multi orbesc si... il uita pe Dumnezeu. Iar El este deasupra oricarei logici omenesti si al oricarui volum de informatie dar este!

    Fetisizarea logicii si a rationalismului este cel mai ilogic si mai irational lucru posibil. Omul nou catre asta se indreapta. Omul nou este omul fara Dumnezeu! De ce ar vrea cineva sa-L uitam pe Dumnezeu? ...Cine ar vrea asta?...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raspunsul inginerului a fost "pe bune"? Eu sunt 90% convins ca a fost o metafora a autorului. Nu pare autorul atat de "imprudent" sa faca o confidenta intima unei asemenea evidente cozi de topor.

      Iar referitor la NWO: there is no King. Nici macar "un grup de sforari". Poti controla doar local, prin marionete politice, si doar pe termen scurt sau mediu. Pe termen lung insa, exista un curent, lent si puternic, care merge intr-o anumita directie data de conditia umana. Exista bineinteles "iluminati" care profita de directia curentului, si incearca sa-i schimbe cursul. Viitorul e precum un Amazon pe care incerci sa-l controlezi cu baraje de acumulare. Umanitatea, cu toate evolutia ei, n-a ajuns inca la nivelul de a schimba cursul umanitatii. Cine se pune de-a curmezisul in calea ei pentru a construi baraje, moare inecat. Cine stie insa sa inoate si sa-si tina capul deasupra curentului, sau mai are si o barca de la tati, nu se uda de tot.

      PS: stiu ca par nebun. O scurta perioada am fost cadru didactic. De Filosofie. In Politehnica. Nu, nu glumesc. Era fascinant sa faci Filosofie cu viitori ingineri, la propriu. Apoi s-a dus naibii Sistemul si totul a devenit repetitiv si plictisitor. Sau asa mi se parea mie...

      Ștergere
    2. "there is no King" Și pentru că sunt de acord cu Adamclisi deduc că nu există nici sclavi.
      Omul nou schițat în articol nu există.
      Generația asta care are ADHD,(în comparație cu cei născuți mai demult)este o reacție a Naturii Umane la mediul hiperrațional? Inginerii dispar dacă urmașii lor nu se pot concentra? Nu mai sunt oamenii (nici valorile) de altădată pentru că ăștia de azi au alte baraje de înfruntat.
      E doar o ipoteză care odată confirmată ne duce la o concluzie prea-fericită: Pe termen lung, totul e perfect!

      Ștergere
    3. Nu vă iluzionaţi bazându-vă pe libertatea pe care încă o mai aveţi(sau, mai bine spus pe care v-o permiteţi). Eu am văzut şi ştiu cum funcţionează ingineria socială. Şi, credeţi-mă, chiar merge ireproşabil!
      Ggverb, greşeşti când te referi la o „generaţie ADHD”, deoarece fenomenul căruia îi spun „omul nou” nu e specific unei generaţii. E un hău halucinogen care înghite la grămadă indivizii indiferent de generaţie şi-i aruncă îl lupta cu false şi iluzorii baraje. Iar regele există! Mai mult, nebunia e că reuşeşte să se metamorfozeze de fiecare dată sub diverse forme sau false idealuri. Ţine de capacitatea sa malefică de disimulare.
      Cu toate acestea, lucrurile nu sunt fără ieşire. Speranţa stă în faptul că niciodată nu s-a reuşit acoperirea tuturor „canalelor secundare”(„curentul lent” amintit de Adamclisi). Teoria este ireproşabil descrisă de Virgil Nemoianu(A Theory of Secondary. Literature, Progress and Reaction - am impresia că a fost tradusă şi la noi). Este unul dintre motivele pentru care acest blog există.

      Aş mai aminti - aparent fără legătură cu cele discutate până acum - că în istorie, de fiecare dată, luptele s-au dat în lumea reală, cu victime reale. Chiar dacă acum totul pare o jucărie care alunecă naiv în virtual, confruntarea finală se va face în real, iar dimensiunea sa tragică va fi una dintre cele mai mari din istorie. Mă opresc aici pt. ca e mult de discutat. Probabil o să dezvolt ceva mai mult într-un articol viitor.

      Ștergere
    4. Ced ca ggverb a fost din nou prea "subtil". Eu nu vad deloc viitorul perfect. Sunt de acord cu tine Dane, vom asista si la conflicte reale. Si asta pentru ca e tot in firea umana de a "reseta" societatea prin astfel de razboaie. US in perioada asta pare sa caute cu disperare un "stat terorist" suficient de mare pentru a declansa WW3. Altii spun ca deja s-a declansat, si nu-s chiar paranoici. Nici WW2 n-a fost chiar atat de World Wide cum se crede. Azi, datorita mass-mediei, totul e mai "japonez".

      Ștergere
    5. Reintervin si eu, ca simt nevoia sa o fac. Eu exact asta incerc sa evit, sa rationalizez si sa cuantific viitorul. Cred ca e o capcana sa cautam raspunsurile in tot felul de teorii sau sa incercam sa transformam in continuare viitorul in ecuatii. Nu avem de unde sa-l stim si, chiar daca pare ciudat, cred ca exista o "zona" a acestei lumi materiale care va ramane literalmente incontrolabila si necunostuta oamenilor, indiferent la ce era trecuta sau viitoare ne-am raporta. Cu cat urci spirala logicii, ea se transforma intr-un cerc vicios din care te scoate doar credinta...

      Ceea ce eu incercam sa spun este ca eliminarea incetul cu incetul a credintei omului il transforma pe acesta intr-un animal rational, un robot cu capacitate biologica de reproductie si atat. Ceea ce a manat omenirea spre progres a fost, constient mai demult si din ce in ce mai inconstient mai aproape de vremurile noastre, credinta ca este important ce lasam in urma. Atentie, important nu doar pentru cei care urmeaza ci PENTRU NOI, chiar morti fiind!!! Credinta omului ca viata este doar o etapa a existentei l-a manat in toate luptele, explorarile si inventiile. Logic vorbind, ce rost ar mai avea sa lasi ceva in urma daca dupa ce mori, incetezi sa existi? Pentru ce te-ai mai zbate sa creezi ceva, orice? Nici macar nu vei putea sa te bucuri de satisfactia pe care o dai celorlalti intrucat tu vei mort!!! Ce rost are viata daca moartea termina nu doar trupul dar si mintea si toate cunostintele si ideile inmagazinate de fiecare dintre noi in deceniile petrecute pe Pamant? Logica omului nu poate explica acest paradox.

      Religia il explica dar ea nu se adreseaza logicii mintii ci credintei, care este logica sufletului. Ori pentru a deslusi aceasta logica trebuie sa renuntam la a ne transforma in niste calculatoare ambulante si sa reincepem sa ne descoperim eul si raportul lui cu Creatorul (poate supar pe darwinisti dar nu voi accepta in veci ideea ca viata este un simplu accident chimic...)

      Din pacate, eu cred ca raul este deja prea extins pentru ca viitorul sa mai poata fi salvat doar prin noi insine. Ca ne vom autodistruge ca oameni (nu fizic neaparat, ci moral si sufleteste) este clar, daca vom continua asa. Ca va fi intr-un an sau o suta, nu stiu. De aceea am facut trimitere la Biblie in comentariul meu anterior, intrucat ea mai poate tine OMUL VIU, nu doar in sens fizic, evident...

      Omul nou trebuie sa fie un om mort sufleteste! Asta se vrea!

      Doamne-fereste!

      Ștergere
    6. Cu negarea statisticii si prognozelor de inseli amarnic. Unele nu pot fi prevazute, gen exact ce rani o sa ai daca sari in fantana, insa probabilitatea ranilor poate fi estimata de Stiinta. Nu sari in Fantana si nu conduce iresponsabil doar pentru ca nu stii exact "cand te calca masina, daca asa ti-e scris". Sunt satul de ineptia asta atat de raspandita. Stiinta nu stie tot, nici nu stim cat stie din total, dar stie multe, din ce in ce mai multe si mai bune. Negarea ei echivaleaza cu Cruciadele si arderile pe rug.

      Iar cu Credinta, ti-a iesit un sofism de toata frumusetea. Si am sa-ti raspund roar prin a spune ca "sectantii" de alte culte (care cred in Mama Natura, extraterestrii, vrajitoare sau ca Pamantul e plat), adica cei care nu cred intr-una (monoteistii) sau mai multe fiinte Supreme (politeistii), nu traiesc intr-o depresie continua cu ganduri sinucigase. Poti gasi destule motive sa te bucuri de viata, chiar si ca ateu/agnostic. Micul pe gratar sfaraie indiferent de credinta ta. Nu credinta da gustul micilor.

      Scufunda-te in religie, si daca esti "slab de inger" automat devii masa de manevra pentru BOR S.R.L. si potential pacient la Obregia speriat de fatalitate. Sigur, Credinta poate da si resemnare, consolare, acceptare, dar e cu doua taisuri. Tot de tine depinde in care te infigi.

      PS: uite, Salam de la Craiova ar scoate niste versuri frumoase producatoare de fericire bazat pe ce am scris mai sus. Cu stiinta sau nu, cu credinta sau nu, "fericirea vine din interior" (yep, same old bullshit care de fapt e o axioma).

      Ștergere
    7. PS: cred ca doar oamenii slabi insista sa afle destinatia (sensul vietii, viata de dupa moarte). Cei puternici, se bucura de calatorie, indiferent unde-i duce Trenul Vietii. Indiferent de destinatie, se bucura de companie, de priveliste.

      Bill Hicks - It's Just A Ride. Mort de cancer la pancreas dupa ce a facut misto in mod repetat de ne-fumatori. Credinciosii o sa spuna "razbunare divina!". Ateii o sa spuna "guy was fuckin right, it is just a ride". De gustibus. E ca grupa sanguina, nu ti-o alegi singur.

      Ștergere
    8. Nu-mi dau seama daca, citand un comediant, pe Bill Hicks, de fapt ai spus toate cele de mai sus in gluma sau chiar ai vorbit serios. Oricum, fiecare avem repere diferite in viata...

      Presupunand insa ca ai vorbit serios, te asigur ca niciun credincios adevarat nu va spune "razbunare divina!" ci "Dumnezeu sa-l ierte!". Si, ca sa parafrazez un preot contemporan, sa stii tu ca Dumnezeu exact asta face, scrie cu pixu' in Cartea Vietii ca Bill trebuie sa fumeze ca o locomotiva si sa bea cisterne de alcool dupa care sa moara de cancer la pancreas. Si daca tot am luat-o de la coada la cap cu raspunsul, sa continuu asa.

      Ca viata este o calatorie, sunt de acord, doar ca nu e o "vacanta" in care te duci pe unde vrei, te opresti pe unde vrei si cat vrei si dup-aia iti scuturi palaria si mergi mai departe... Dar si daca ar fi o vacanta, ar insemna ca e o pauza intre doua perioade de... oare de...ce? Mai mult, sa inteleg ca tu preferi sa mergi prin viata fara o destinatie anume, nu te intereseaza unde te duce valul? Vorba unui prieten, daca cineva iti ofera o harta si o busola, tu le refuzi si spui ca vrei doar sa-ti fluture pletele in vant si sa te bucuri de soare? Esti... romantic?

      Oamenii slabi insista sa afle sensul vietii? Pai exact cu asta se ocupa stiinta, incercand sa-i patrunda misterele din toate punctele de vedere: matematic, fizic, chimic, biologic, filozofic, geografic (daca vrei), statistic, etc... Ale cui sunt sofismele?

      Aia cu BOR SRL este o prostie. Cred ca citesti prea mult "Gandul" sau alte fituici din aceeasi familie... Nici nu ma obosesc sa o mai comentez...

      Treaba cu micul pe gratar dovedeste, iarta-ma ca iti spun, superficialitate. Este exact genul de gandire pe care mizeaza "regele" si apropiatii lui, despre care iti vorbea si Dan. Tu nu intelegi ca ai avut doar norocul sa te nasti intr-o tara in care acum mai este inca permis micului sa sfaraie pe gratar, altii nu mai au demult acest drept, se bucura doar ca au apa sau ca mai pot sa respire. Ti se dau mici si bere ca sa taci si sa nu-ti pui probleme. Cand n-o mai fie mici, ce-o sa zicem?

      Ca sa inchei, eu nu neg statisticile si nici rostul stiintei. Tot ce am spus este ca lumea a inversat rolurile, punand pe primul loc stiinta si pe locul doi pe Dumnezeu. De fapt, stiinta ar fi trebuit sa ne serveasca pe noi sa respectam poruncile Lui, nu sa cautam motive sa-L negam. Daca am face asta, nu ne-ar mai trebui nicio estimare statistica despre nimic. Sa nu ajungem si noi pe locul doi in ochii Lui ca nici nu vreau sa ma gandesc ce va sfarai atunci si pe gratarele cui...

      Crede-ma, prietene, tu esti cel care se insala amarnic! Viata nu e doar o calatorie de placere, e o scoala si un test in acelasi timp. Ce-i drept, poti chiuli, poti sa-ti baqi picioarele in niste cursuri, sa nu-ti faci temele dar, in final, tot trebuie sa dai bacalaureatul... Aia e tot ce conteaza!!!


      P.S.: Daca tot ce ai scris era in gluma, considera vorbele mele ca fiind scrise nu pentru tine ci pentru altii care, la fel ca si mine, n-au stiut cum sa interpreteze spusele tale...

      Ștergere
    9. Si ca sa inchei in aceeasi nota cu tine, am sa-ti citez si eu tot dintr-un comediant, Yogi Berra:

      "Progresul o fi fost bun candva dar a durat prea mult!"

      Ștergere
    10. Nu, nu am glumit. Si nu am nici o problema ca tu gandesti asa. De gustibus. Tragic e ca exista cruciati si binladeni chiar si in vremurile astea in care cunoasterea e la un click distanta. Teama de necunoscut transforma oamenii in niste animale care se mananca intre ele, pentru ca "Infidelul ala nu crede in Zeul meu, de care ma tem eu! In numele AtotPuternicului, pentru a-I intra in gratii, personal trebuie sa-l extermin pe infidel!".

      N-am auzit niciodata de armate de atei sau agnostici care sa atace credinciosi. Invers insa, regulat. Inca se mai jura credinta pe Biblie, se promit fecioare, integrare in Absolut cu Mictiunea Suprema...

      Ștergere
    11. Dacă, într-o zi toridă de vară, eu sunt într-un lac iar tu pe margine, că nu știi sa înoți iar eu te ademenesc la apa adâncă, chipurile ca te învăț și pe tine sa înoți și dup-aia te înec acolo, cu ce e de vina lacul pentru asta? In logica ta, ar trebui secate toate lacurile doar pentru ca exista criminali care se folosesc de ele ca sa înece oameni. Cam asa și cu religia de care oamenii se folosesc pentru a declanșa războaie....

      Nu vreau sa insist, iți respect opiniile. De gustibus, vorba ta (si a latinului). Nici nu vreau sa dezvolt aici subiecte religioase întrucât nu vreau sa-l supăr pe administratorul blogului, ca nu asta e profilul acestui blog.

      Iti mai spun doar ca războaiele mari au fost mai întotdeauna atee, religia fiind cel mult doar pretextul pentru asuprire și împilare. Exemple: campania lui Alexandru cel Mare, campaniile de cucerire romane, expansiunea Hoardei de Aur, Primul și Al Doilea Război Mondial, etc. Armata Roșie era cum vrei tu dar nu religioasa și a făcut prăpăd pe unde a trecut. La fel japonezii. Nici americanii nu s-au dus în Vietnam, Irak, Serbia sau Afganistan pentru religie... Si nici n-au pretins asa ceva...

      Tu extinzi vina pentru crimele comise în cruciade (occidental-catolice și atât, by the way, nu crestin-ortodoxe)asupra tuturor religiilor. Inainte de cruciade, islamul a fost impus cu sabia şi el, ce-i drept. Creștin-ortodoxia nu a fost asa și ar trebui să-i mulțumești că există pentru că altfel acum ai fi vorbit limba turcă și ți-ai fi scris nickname-ul Hadîmklisyi sau ceva de genul ăsta.

      In rest, iartă-mă că-ți spun, vorbești în mare necunoștință de subiect. Este blasfemator sa pui egal intre Biblie și secta aia sinistră a lui Bivolaru. Probabil că pe tine nu te interesează dar eu îmi fac datoria să-ți spun că faci un mare păcat! Nu vreau sa te supăr dar vorbeşti ca unul care află lucruri despre religie doar citind bloguri, ziare on-line sau văzând documentare pe Youtube... Nu toate iți spun adevărul şi uneori te amețesc cu... sofisme, unele prea subtile chiar și pentru tine. Citește Biblia, citește puţină istorie adevărată, inclusiv istorie a religiilor, sunt cărți destule, nu doar cea a lui Mircea Eliade, vorbește și cu niște preoți ortodocși care să-ți explice ce nu înțelegi din Biblie și dup-aia, dacă vei mai considera ca trebuie s-o faci, emite păreri contra religiei... Evident, ma refer aici la cea creştină, restul nu mă interesează...

      Îți mulțumesc ca am avut discuția asta și lui Dan ca ne-a permis-o! Incă o data, sper ca nu te-am supărat cu nimic...

      Doamne-ajută!

      Ștergere
    12. Vezi, ca incepi sa-ti dai seama...oare biblia de cine a fost scrisa ( poate , nu e mai mare "pacat" sa crezi orbeste in ceea ce s-a transmis din generatie in generatie; avand si eu niste "conflicte verbale" cu niste credinciosi...cica chiar ortodocsi, dar n-au citit nici macar biblia, ca sa nu mai vorbim ca merg la biserica doar de sarbatori: fie Craciunul sau Pastele). Dar, ei stiu un singur lucru..frica de D-zeu ( oare, asta nu ne-a adus si ne duce in continuare... frica de stapani, frica de saracie, frica de orice) doar la supunere si nimic altceva.


      Cauti mantuire ( te supui), cauti un trai mai bun ( te supui), cauti dragoste sau fericire ( te supui)...orice ce faci , vine dintr-o singura directie ( de teama sau de frica) esti nevoit sa te supui. Razboaiele au fost declarate pe motive religioase ( vezi cruciadele etc.; ca sa nu mai vorbim de razboaiele mondiale...orice prost va merge ca porcul la taiere daca i s-a spus ca Cel de Sus vegheaza deasupra lui iar daca va piere ( a fost voia celui DE sus, deci nu are de ce sa fie posomorat, NU...daca asta e dorinta LUI, oare).



      La cate intrebari de-ale tale ai reusit sa gasesti si raspunsuri logice ( lasand la o parte , dogmele religioase, politice sau economice...daca in afara de acela, asta face toata lumea...de ce eu sa fiu mai deosebit sau sa critic , judecand logic tot felul de aforisme ; cum le numesti tu...dar, undeva si la un anumit nivel de inteligenta iesita din ceata dogmatizarii, iti poti da seama foarte lejer; ca parca, totul e cusut cu o ata ca omenirea sa fie mai usor supusa ; practic, asta se intampla...nu cred ca esti chiar si chior, sa nu vezi nici macar atata).



      Ar mai fi multe de spus...eu nu am o problema personala cu religia, sistemele politice sau economice ( pentru ca , practic imi bag pl in ele... le iau in deradere, si daca ma crezi nu am nici o retinere...mai ales cand vine vorba de cei care propovaduiesc tainele lumii dar saracii de ei ; nici nu au iesit din casa)!

      Ștergere
  6. Nu subscriu. Privește o turmă de 2000 de oi. 80% dintre ele sunt cu capul vârât sub coada alteia. Nu vezi nimic cercetând mijlocul turmei. Trendurile Economice (mă refer și la blog) sunt conduse de pionieri care își permit deschiderea mentală până dincolo de rațional și logic. Omul nou nu e inginerul, nu intra in statistici, nu îl găsești în trend. Nu știu care e omul nou, nu pot să îl definesc pentru că limbajul e(inerent) logic și rațional...

    Când călcat de (gloată)cireadă muști din țărâna, în gustul sângelui tău există o șansă să descoperi o resursă nelimitată de putere.
    Pe vântiri ascult
    Orficul tumult (…)
    Oh, mă cheamă-ntruna
    Palidă nebună,
    Fata verde Una,
    Şi-n mine se strânge
    Piatra ei de sânge…
    (citat 2 articole înaintea ăluia cu păsărica pe care l-ai făcut celebru.) Mulțumesc Dane, felicitări pentru ce oameni ai strâns pe aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce să-mi mulţumeşti deoarece mulţumirea e reciprocă.

      Referitor la citat, e o cheie prin zona:

      – «Sunt prea viu, prea trist,
      Înger trismegist,
      De-amiaza pe ţeastă
      De seara prea castă,
      De stânci detunate,
      Reci, halucinate
      De seninătate.

      ...dar e mult de discutat/săpat/„controversat”... Ce vremuri, ce oameni!

      Ștergere
  7. Multumesc mult pentru ca ai scris acest articol.O analiza buna a societatii, din pacate. Multe deriva si din psihologia perversa a omului de a alege mai tot timpul calea mai usoara ("calea scurta"), pentru a mai putea "bifa" un obiectiv.

    Bucuria nu se gaseste in finalizarea unei activitati ci chiar in implicarea in acea actiune.Finalitatea e doar cireasa de pe tort.

    RăspundețiȘtergere
  8. China alunecă... De ani de zile am propovăduit dezastrul chinez și iată ca se intimpla doar acum. Modelul chinez si-a atins limitele de creștere.

    RăspundețiȘtergere
  9. Răspunsuri
    1. China ar putea fi cheie. Dar există specialiști care să cuprindă în analiză o țară cât 100 de Românii?

      Ștergere
  10. http://www.fayard.fr/alstom-scandale-detat-9782213686882
    Dane arunca o privire

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Franţa e atât de decadentă încât nu înţelege ce-a păţit în ultima sută de ani şi, cu siguranţă, nu mai are habar ce păţeşte. Când se vor trezi vor constata că pe teritoriul lor se dă o luptă între ăia oprimaţi care strigă الله أكبر şi asupritorii (între altele posesori şi apărători de steaguri curcubeu) veniţi pe valuri de dimocrasi(sic!). O luptă care, desigur, nu va mai fi a lor, dar nimeni nu va fi interesat de aceaste dileme minore ale unei naţiuni muribunde.

      Ștergere
  11. Omul nou poate echivala cu "omul modern"....adica, le stie pe toate ( evident, de pe gugal sau de pe facibuci ; bine, mai sunt multe instrumente de pe care poate invata multe lucruri importante:):):)...cum ar fi, cand te pierzi sa suni un prieten sa te cauta, bineinteles ca nu esti sigur daca si te gaseste....norocul multora sta la baza gps-ului).


    Mai in gluma mai in serios...in ziua de astazi am observat si eu demult tendinta asta ( pot si sa declar cu mana pe Biblie:), ca nu detin un telefon sau orice tehnologie care se bazeaza pe transmiterea datelor prin unde electromagnetice ; in afara de un pc si cam atat; oricum, consider ca si asa petrec mult timp in fata lui). Efectele se pot vedea ....si cam multi vedem ce sa intampla in jurul nostru ( bine, cei care avem timp sa observam incotro il duce capul pe omu' nou....vorba mea sau sa zicem asa; omul planta sau copac).


    Evident, acum zece ani nu puteam vorbi mult despre tehnologie ( si mai ales cea bazata pe lumina si anume li-fi)....poate omu' nou abia asteapta sa pune mana sau sa aiba acces la noua tehnologie ; sa vezi atunci...activitatile zilnice omului nou:):):); in afara de serviciu, mancare, somn, sex si cateodata bautura alcoolica sau indiferent in ce ordine le ia cu prescriptie:).


    Ar mai fi multe de spus...incet omul se transforma sau parcurge pasii necesari ( pt. a fi incet functional ca un robotel)....tendinta asta am observat de cand am inceput sa vad lumea prin ochii mei si nu printre ochii altora). Bine, multi sunt de parere ca trebuie sa tine pasul cu moda/cu turma ( ca oile ), daca nu tii pasul ( esti considerat, in cazul meu nebun/dilau de legat si trimis la psihiatrie...daca ar fi pana acolo). Dar , din pacate o spun ( poate nu numai eu) oamenii nu-si dau seama ca practic sunt martorii unei lumi moderne ( clar, de ceva vreme ) , stand pasivi si in general belind ochii , daca nu si altceva, la ceea ce li se pare lor foarte important si necesar la urma urmei).



    Dar, oare nu exista si o limita....sau doar pana la cer, cum se grabesc multi sa afirma dar saracii de ei , nici nu pot visa pana acolo dar sa mai ajunga:):):); sau , mai mult de atat... limitarea lor consta in functionalitatea normala, atat a corpului fizic cat si a celui psihic ( restul e doar o bazaconie)!

    RăspundețiȘtergere
  12. Stinta evolueaza si ne schimba viata. Omul superficial, care cauta placeri in loc de satisfactii, este produsul mediului. Mediul ne obliga sa actionam rapid si la suprafata. Mediu este partial modificat de om, dar este si necontrolabil, asa ca viitorul nu este previzibil, nici in ce priveste evolutia mediului si nici a omului.

    Asta cu omul nou superficial este numai un aspect.
    Schimbarea modului de viata are si alte fete. Ma asteptam sa vad o analiza a omului fara ambitii pe termen lung, a omului fara incredere ca poate schimba ceva, fara pretentii sa fie tratat cu demnitate. La asta s-a lucrat in anii comunismului si se pare ca s-a reusit.

    RăspundețiȘtergere
  13. Cea mai mare minciună a secolului ăsta, ăla spiritualul, e că toți oamenii sunt deștepți. În realitate, prin minunile tehnologiei, tehnologie inventată de oamenii cu adevărat deștepți, tot mai mulți proști, care ar fi murit în urmă cu o mie de ani, supraviețuiesc.

    Deși la suprafață ateismul este în creștere, în realitate el este înlocuit cu o nouă formă de religie, Religia Omului, în care omul este bun, superior și, mai ales, inteligent. Noii credincioși atei spun că nu există proști, există oameni care nu au avut parte de educație. Sunt la fel de ignoranți ca omologii lor de-acu 1000 de ani care credeau că pământul e plat. În realitate, proștii sunt mult mai mulți, nu pot fi salvați prin educație sau alte metode, așa cum nu poți fi iertat de păcate prin rugăciune.

    Există oameni care știu asta, care sunt atei ai noii religii. Ei sunt atei și ai vechilor religii, sunt oamenii care conduc religiile. Sunt cei care au discursuri știind perfect să sunt foarte mulți proști și nu trebuie să ofere explicații sau comportamente raționale. Unul dintre ei e Papa Francisc, un erou al PR-ului personal. Tipul ar recunoaște orice, că există extratereștri, că homosexualii sunt ok, că, din când în când e bun și avortul, toate în aplauzele mulțimii. N-ar excomunica un preot pedofil, că nu e tâmpit, dar, în rest, orice face plăcere proștilor, la fel ca predecesorii săi: îl iartă pe Galilei pentru aplauze, iartă pe ăia excomunicați acu 100 de ani pe nedrept, își cere scuze pentru chestii care nu contează.

    Alt ateu excelent este Dalai Lama. Ăsta a atins perfecțiunea în ateism, a aflat din tinerețe că lumea e plină de proști, și de-aia, în calitate de fost domnitor feudal și posesor de sclavi aruncă numai perle de PR: „Vom reuși să obține pacea doar prin iubire”, „Putem trăi fără religie sau meditație dar nu putem supraviețui fără iubire”, „Religia mea e simplă, religia mea e bunătatea”. Cât de mișto sună. E același tip care spunea că nu e ok să fii homosexual, că produce suferință, dar dup-aia a zis că e bine să iubești pe cine ai chef, sau care se dădea vegetarian la prânz, că nu vrea să provoace suferință animalelor iar seara mânca o friptură, că fiind crescut în Tibet nu pot să fii vegetarian, că mori. Genetica nu poate fi învinsă cu citate frumoase.

    Dar, pe lângă ei, există și alții care s-au prins că e plin de proști pe lume și că proștii ăștia pot fi utili. Sunt ăia care au scris toate cărțile cu Arsenie Boca, imnuni la miștourile de pe internet. Sunt 71 de cărți de Arsenie Boca de vânzare pe emag, și sunt pentru că se vând.

    Sunt ăia care fac site-urile de iritat proști, pentru că e cea mai simplă formulă de produs bani.

    Restul, la sursa: http://eftimie.net/robotul-de-iritat-prosti-e-aproape-gata/

    Redactor coordonator la TimesNewRoman.ro . Un site care exploateaza "on a daily basis" prostia umana. Deci da, nu-s putini cei care se alatura noii religii, desi stiu ca e cel mai modern hoax. E inevitabil si profitabil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici , e mai mult de dezbatut ( de dezlegat unele "mistere"). Intr-adevar , fiecare accepta sau doreste sa fie vazut bine ( deci din start, nu prost....din start insemand ca acepti unele norme ale modernitatii, ca sa nu ramai in urma; ca doar atuncea poti fi considerat prost sau tembel; ce, nu ai un telefon, nu mergi la cumparaturi in mall-uri, esti sarac cat si prost). Culmea, ca multimea e nevoita sa inghite tot ce li se spune, ca sa nu pare prosti ( chiar daca ei habar nu au , cum si despre ce este vorba; eu stiu una si buna....peste tot se vorbeste aceeasi "limba"... esti diferit, esti prost de fapt)... astia, intra in categoria omului "bou" sau cum am putea sa-i denumim.



      Dar, mai sunt unii care practic se joaca cu vietile oamenilor ( nu ca ei ar fi mai destepti, dar din unele circumstante li s-a permis sa faca ce vor ).Demagogii astia, unii promoveaza spiritualismul ( ceilalti materialismul...dar inevitatabil toate se lovesc perfect incat omul de rand le va percepe ca binele suprem). Va cauta mantuire, bunastare s.a.m.d. . Deoarece, lumea daca n-ar fi condusa de oameni ( deci, din start nu e condusa de nici o divintate, zeitate :), ar fi un haos total ( fiecare n-ar trai cu frica si si-ar permite sa faca orice...n-am vedea sclavi dar nici stapani).



      N-am vedea mall-uri, telefoane , televizoare, internet etc. etc.....pentru ca nimeni n-ar fi interesat sau n-ar avea nici un interes ( asadar, toate metodele enumerate de mai sus cat si altele, sunt doar unele cai mai usoare de a propaga niste idei...initial , par sanatoase dar daca sapi mai adanc o sa vezi si rolul lor consacrat si acceptat de multimea nula)!

      Ștergere
  14. Tot despre "Omul nou": http://www.vice.com/ro/read/cum-a-ajuns-facebook-ul-sa-te-manipuleze-mai-rau-ca-televizorul-366

    Niste mizeriuci aruncate peste (rusii ne manipuleaza cu FB, marxistii e baubau, etc) dar merge.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)