miercuri, 20 martie 2019

Cenzură și manipulare

Probabil știți că am fost blocat pe Facebook. Este a treia oară când o iau și-o iau absolut aiurea. N-ar trebui să mă deranjeze prea mult, dar, în realitate, mă deranjează. De ce? Pentru un lucru care ar trebui să ne dea de gândit tuturor: platforma asta a ajuns să conteze nejustificat de mult pentru noi.

Nu știu dacă arhitecții sociali s-ar fi gândit că omul poate ajunge să fie modelat atât de ușor. Nici nu mai contează asta. Certitudinea e că, prin propagandă și deturnări dibace, am ajuns cu toții o masă ineptă, care suferă acolo unde nu trebuie și care, în mod aproape imbecil, ignoră lucrurile esențiale.

Facebook e toxic din cauza modului în care filtrează informația. Reușește să facă propagandă infinit mai eficient decât mașinăria comunistă. De asemenea, cenzurează mai abitir decât comuniștii cei mai feroce. 

În regimul comunist cenzura era un subiect tabu. Se făcea, dar se făcea pe ascuns, iar regimul n-ar fi recunoscut nici ars că o practică. Înainte de a ajunge la tipar, cărțile treceau prin mai multe filtre, pentru ca regimul să se asigure că-s conforme. Se mai întâmpla însă să mai scape câte-o carte care conținea o gherlă abil băgată. De cele mai multe ori, cenzorii constatau asta mult după ce ajunsese la cunoștința marelui public, iar singurul lucru pe care-l mai puteau face era retragerea tirajului. Însă, nu prea mai aveai ce retrage întrucât tirajul era deja epuizat.

Pe vremea aceea lupta cu cenzura era una inteligentă. Știai care-s subiectele tabu și jocul pe care-l făceai era unul de păcălire a monstrului. Trebuia să fii mai inteligent decât acea infernală mașinărie. De asemenea, trebuia să faci în așa fel încât, după ce era descoperită chifla, ea să pară doar o eroare nevinovată, o interpretare aberantă a publicului, nicidecum o chestie voită. Nu de alta, dar altfel te lua securitatea. 

Acel joc a fost transformat în democrația de tip Facebook într-unul brutal, pe față, fără perdea. Postările ți se șterg la bunul plac al lor, iar în cazul în care nu ești pe placul cenzurii de-acolo, te blochează. Fără nicio explicație. În fapt aici avem de-a face cu o tiranie absolută.  Mai ales că motivul pentru care paginile FB sunt blocate acum nu ține de vreo problemă reală ci de apropierea alegerilor și de necesitatea fabricării consimțământului pentru forțele „corecte politic”.

Aceeași modalitate deșănțată e practicată de toate marile business-uri ale internetului de azi. Youtube șterge sau manipulează căutările, compania-părinte Google face la fel cu motoul său de căutare. Amazon are o tiranie similară în ceea ce privește accesul la „rafturile” sale virtuale. Dacă ne vom uita atenți vom constata că ceea ce este acum considerat internet a fost acaparat de o mână de companii care profită tiranic de poziția lor dominantă. Google face ce vrea pe piața de „search” și pe cea video, Facebook își face de cap în social media, Amazon face absolut ce vrea în comerț s.a.m.d. 

Vina însă pentru realitatea pe care-o trăim ne aparține aproape în exclusivitate nouă deoarece noi suntem cei care acceptăm „agresiunile soft” care ne sunt aplicate. În mod normal Google ar fi trebuit părăsit de către utilizatorii săi încă de la primul moment în care au început să intre cu picioarele în datele personale ale utilizatorilor săi. La fel și Facebook. Noi însă facem contrariul. Spunem „lasă că merge și-așa” și continuăm să acceptăm abuzurile. Iar acestea, așa cum se observă la toate marile companii, cresc pe măsură ce compania acaparează o halcă mai mare de piață.

De ce nu ne punem oare întrebări? Gândiți-vă bine la asta! Nu de alta, dar așa cum fac marile companii, la fel fac și ticăloșii care manipulează societatea. Comparați libertățile pe care le aveați în anii 90 cu ceea ce e acum. Pe vremea aceea nimeni nu vă interzicea aproape nimic. Acum suntem prinși în tot felul de chingi ale cenzurii pe care le acceptăm cu voioșie. Știați că sunt anumite subiecte tabu în societate, că nu aveți voie să citiți anumite cărți, că, ușor, ușor, tot prin agresiune soft, vi se vor interzice o groază de drepturi? Știți asta, sunt ferm convins, dar credeți că „merge și-așa”. Și probabil c-o să meargă. Însă, atunci când vă veți trezi, va fi mult prea târziu.

Poate că ar trebui să vă gândiți încă de pe-acum că „nu mai merge și-așa”. Poate că ar trebui să înțelegem că micile agresiuni sunt de fapt planuri de parcurs ale unor programe ticăloase care-și propun agresiuni de neacceptat. Agresiuni pe care, iată, le vedem implementate la tot pasul. Poate că ar fi timpul să ne ridicăm deasupra vremurilor și să nu ne mai lăsăm păcăliți de viermii incapabili care ne fac viețile amare. Gândiți-vă bine la asta!

9 comentarii:

  1. Foarte bun articolul dar pare ca ii lipseste finalul. Se constata starea de fapt, se analizeaza problemele dar cand se ajunge la solutii parca suna ceva de genul : " tema pentru acasa sa gasiti solutii la problemele descrise". Fii barbat, mergi pana la capat, trage si concluziile urmate de solutii punctuale. Sau ti-e teama de masinarie? Ar fi prea mare deranjul?

    RăspundețiȘtergere
  2. https://www.profit.ro/stiri/politic/atentie-spuneti-scrieti-parlament-exprimarea-inechivoca-intentiei-savarsire-unui-act-terorism-indiferent-context-modalitate-considerata-tentativa-pedepsita-inchisoarea-18943368

    RăspundețiȘtergere
  3. Teoretic zici bine, dar practic, ce spui este imposibil. Am avut multe discuții interesante cu niște moșneguți superdeștepți, pe care îi iubesc foarte tare, despre nevoia omului de dumnezei. Nu voi dezvolta elucubrațiile mele pătimașe (care ii amuză şi ii încântă😃), dar concluzia mea a fost că rețelele sociale, în mod special fb, au căpătat statut de divinitate.

    Nu am îndoieli în ceea ce privește premeditarea în scopul manipulării atunci când a apărut pentru prima dată ideea unor asemenea rețele. Am convingerea că se căuta un mod/instrument de manipulare globală și a apărut oportunitatea odată cu internetul. Sau ideea rețelelor a apărut prima? Oul sau găina? Haha!

    Publicul nu va renunța la fb sau la alte forme de propagandă decât dacă vor fi înlocuite cu alte idei de "divinitate". Se pare că nimeni nu poate să trăiască în lipsa unor repere. Nu putem stabili norme morale, reguli sociale și legi pentru viața în comun dacă nu avem repere - seturi de valori. Buba cea mare este că ai de unde să alegi acum. De fapt, fiecare idee: rațiunea pură, ateismul, religiile, banii și ideologiile de orice fel - toate vor să se impună, pentru că ne este clar: nu putem trăi fără repere!

    Și ce minunăție este acum că ai de unde să alegi un set de valori care-ți convine cel mai mult! Nu va alege plebea, mai mult sau mai puțin instruită, setul care-i permite mărunțișuri efemere, dar plăcute? Și dacă asta înseamnă să renunți la alt set de valori, mult mai restrictiv, măcar s-o faci dând impresia că este în numele progresului uman. Aici intervin rețelele. Îți dau impresia libertății spirituale dar te căsăpesc material și psihologic.

    Trebuie să fii de acord că propriul confort mintal îți este dat de percepția proprie asupra realității - tu îți dorești să te exprimi liber iar altul vrea să practice nestânjenit pedofilia. Dau acest exemplu pentru a scoate în evidență distanța dintre dorințele oamenilor și motivele care-i pot determina să se supună benevol unui anumit tip de propagandă, indiferent de mijloacele acesteia.

    Nu găsești că, atunci când un grup sesizează o oportunitate de a-și promova și implementa ideologia, va face tot ce-i stă în putere să se impună? Vorbesc de invenția rețelelor și nu numai. în cazul rețelelor sociale oportunitatea a fost internetul. Ni s-a dat impresia că putem să folosim toți acest instrument, ne-au atras iar pe cei mai mulți i-a convertit creatorul, artizanul acestei mașinării, ademenindu-i cu satisfacerea slăbiciunilor. Exploatare slăbiciunilor umane este arma care nu dă greș. Noi, restul, am luat țeapă. Putem încerca să fim mai inteligenți, mai precauți și mai inventivi, în ciuda patimilor care ne stăpânesc. Ar fi perfect să îmbinăm patima cu rațiunea, dar câți sunt capabili de așa ceva?

    Long story short, dacă vrei să-ți păstrezi ori să-ți impui setul de valori/repere (cert este că fără ele nu se poate), trebuie să #reziști😂😂😂

    Dacă tu ai o situație materială și poziție socială care-ți permite să sacrifici timp, atunci este o obligație să faci asta pentru comunitate. O fac alții sacrificându-și viața.... să nu devin chiar patetică de tot, însă așa e de când lumea: privilegiații dau societății înapoi sub alte forme decât au primit, căci nu au nimic din cer sau din pământ, ci tot din și prin oameni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pesemne n-ai prins când era net prin dial-up, îți lua 10 minute numai să deschizi un meil! Când aveai 4 kb/s erai fericit. Deci a fost găina. Netul nu lua așa amploare dacă nu exista cerere pe domeniul pornografiei. Ne place sau nu viciile au fost motorul. Filmul despre feisbuc pleacă de la realitate. Studenții unei universități căutau modalități să se lipească de studentele universității, după, trecând și la universitatea vecină. Tot sexul a impulsionat și această aplicație. N-am avut și nici nu sunt tentat să am cont de feisbuc. În ochii feisbuciștilor nu exist, sunt un bizar neadaptat.

      Ștergere
  4. "Nu știu dacă arhitecții sociali s-ar fi gândit că omul poate ajunge să fie modelat atât de ușor."

    Sigur c-au stiut! Cel care a facut tipul de psihologie educationala, W. Wundt, folosit in scolile vestului, spunea in 1898, ca "si omul poate fi conditionat, asa ca oricare alt mamifer". Apoi tehnicile Tavistock si experimentele efctuate pe oameni asta iti arata:


    https://www.bestpsychologydegrees.com/30-most-disturbing-human-experiments-in-history/

    https://phr.org/resources/experiments-in-torture/#top


    Whatever the price of the Chinese Revolution, it has obviously succeeded not only in producing more efficient and dedicated administration, but also in fostering high morale and community of purpose. The social experiment in China under Chairman Mao's leadership is one of the most important and successful in human history.

    David Rockefeller

    "From a China Traveler". www.nytimes.com. August 10, 1973.

    Michio Kaku: US has the worst educational system known to science

    https://www.youtube.com/watch?v=-fphPeRvhjQ

    Deci, dupa scoala asta, ii bagi in FB.

    "Va exista, în cursul generaţiei următoare sau nu foarte departe de aceasta, o metodă farmacologică de a-i face pe oameni să-si iubească robia, creând dictaturi fără lacrimi, ca să spunem aşa, şi producând un fel de lagăre de concentrare nedureroase pentru societăţi întregi, astfel încât oamenilor le vor fi luate libertăţile, dar le va plăcea, fiindcă vor fi distraşi de la orice dorinţă de a se răscula prin propagandă sau spălarea creierelor, sau prin spălarea creierelor îmbunătăţită prin metode farmacologice. Şi aceasta pare să fie ultima revoluţie”, scria Huxley în 1956.

    Despre Bertrand Russell si “Impactul științei în societate”, din 1953, te las pe tine sa vorbesti, desi nu cred ca mai este nevoie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zici: oamenilor le vor fi luate libertăţile, dar le va plăcea, fiindcă vor fi distraşi de la orice dorinţă de a se răscula prin propagandă sau spălarea creierelor, sau prin spălarea creierelor îmbunătăţită prin metode farmacologice
      Dostoievski a profetit-o in Fratii Karamazov,acum 150 de ani:"...oamenii, nestiind ce sa faca cu libertatea, vor veni la noi si ne-o vor pune la picioare, zicand,*facti ce vreti cu ea, numai sa aveti grija de noi...*"

      Ștergere
  5. Mai adaug si aceste linkuri:

    https://www.theguardian.com/technology/2014/jun/29/facebook-users-emotions-news-feeds

    http://www.sexysocialmedia.com/7-online-psychological-tricks-people-use-to-manipulate-on-facebook/

    https://www.washingtonpost.com/news/the-intersect/wp/2014/07/01/9-answers-about-facebooks-creepy-emotional-manipulation-experiment/?utm_ter

    https://www.forbes.com/sites/kashmirhill/2014/06/28/facebook-manipulated-689003-users-emotions-for-science/#108fd6ff197c

    https://www.theguardian.com/technology/2017/jun/19/social-media-proganda-manipulating-public-opinion-bots-accounts-facebook-twitter

    Facebook is 'Ripping Apart Society'
    https://www.youtube.com/watch?v=J54k7WrbfMg




















    RăspundețiȘtergere
  6. Un american:
    "I’m sorry, but I can’t dredge up much sympathy for dissidents who depend on enemy infrastructure for a living. They’re begging to be raped and humiliated, while helping to prop up their abusers’ businesses."

    Nu am avut si nu voi avea niciodata un cont Facebook. Mai sint si alte produse si servicii gratuite ale altor companii (Yahoo, Google, Twitter, Instagram si toate celelalte) pe care le ocolesc cu mare grija - chiar daca in prezent serviciile gratuite fac legea in internet - pentru ca stau si ma intreb ce model de afaceri e acela care implica atragerea oamenilor in utilizarea unor aplicatii pe care cineva le ofera in mod gratuit? Cine acopera cheltuielile? De unde vin banii totusi?

    Bineinteles ca nimeni nu furnizeaza servicii in mod gratuit. De ce ar face-o?

    Daca folosesti ceva in mod gratuit, tu NU esti clientul. Aceste companii AU clienti care le platesc bani, dar tu nu esti printre ei. Ceea ce inseamna ca tu esti marfa.

    Sa ne amintim ce i-a scris Mark Zuckerberg unui prieten pe vremea cind era student:

    Zuck: Yeah so if you ever need info about anyone at Harvard, just ask.
    Zuck: I have over 4,000 emails, pictures, addresses, SNS
    Friend: What? How’d you manage that one?
    Zuck: People just submitted it. I don’t know why. They “trust me”
    Zuck: Dumb f*cks

    Orice faci prin intermediul unui serviciu gratuit scapa controlului tau imediat si permanent. Aceste companii monetizeaza viata ta si vietile familiei tale si ale prietenilor tai. Tu esti marfa, iar ei te vor vinde oricui va plati.

    P.S. L-am auzit pe Putin spunind (undeva pe youtube era) ca internetul a fost (este) cel mai mare succes al C.I.A.

    DK

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aninim, si cu ce anume devi "monetizat" sau vindut oricui va plati? Cretinii aia iti vind niste obiceiuri de miscare vinzare cumparare pe care si le pot baga in cur. Nu-i vorba de "rocket scince" despre care vorbesti( si evident ca dupa ce treci prin scoala dezastruoasa namericana nu ai cum sa stii nimic "of consequence ci doar banalitati si trivialitti de cacao", nu-i nimic cu adevrat important ci doar cretinitati de genul: cite pizze ai comandat pe luna/de unde si cine ti le-a livrat laba*reala de genul asta si nimic mai mult, low level.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)