joi, 5 mai 2022

O criză mare cât casa


Ieri FED a crescut rata dobânzii doar cu 50 puncte de bază în condiţiile în care analiştii estimau o creştere cel puţin dublă. Iar întrebarea care-i vine oricui în minte este „cât se mai poate ţine mizeria sub preş?”. Oricine vede că inflaţia e imensă. Nu-ţi trebuie studii, nu-ţi trebuie analize complexe. Pur şi simplu ieşi din casă şi-ţi cumperi ceva. Orice! Indiferent de produs, preţul a crescut substanţial.  

În aceste condiţii, Băncile Centrale trebuie să iasă cu măsuri ferme. Însă ce poţi face dacă tu ai pompat iraţional bani în piaţă, dar vrei ca acest lucru „să fie trecut cu vederea”? De multe ori am spus că politica FED-ului se va dovedi în final dezastruoasă. Dar care va fi acel final? Final, din punct de vedere financiar, este momentul în care eşti făcut mat, adică atunci când te afli într-o poziţie în care, indiferent de măsura pe care-o iei consecinţele sunt groaznice. Exact în acea poziţie se află FED-ul acum. 

Şi nu doar FED-ul, ci toate băncile centrale care au acţionat „la unison” în ultimele crize financiare. Dobânzile mici au transformat producţia de bani într-o întreprindere atât de facilă încât doar cine nu era prost nu se transforma în miliardar. Jocurile cu banii au devenit atât de facile încât oricine îşi permite azi să vorbească despre sume la care, în alte vremuri, nici măcar nu te-ai fi putut gândi. Tot dezmăţul financiar de la vârf are ca efect reproducerea sa pe întreg lanţul economic. Fraudele cresc, dar sunt trecute cu vederea deoarece, nu-i aşa, ne aflăm într-un „ciclu de expansiune”. Tocmai aici e problema.

Expansiunea se produce atunci când, indiferent de ratele dobânzilor, ai un pilon de creştere. Un pilon care duduie şi care nu are probleme în atragerea de bani deoarece profiturile sunt exponenţiale. Cunoaşteţi un asemenea domeniu în lume? Nu, acum nu, dar ştim numeroase domenii fake-profitabile. Mult prea multe firme din IT lansează cifre false, fac proiecţii fantasmagorice şi atrag bani care, în mod normal, nu se vor întoarce niciodată de unde au plecat. Ştiu că mulţi aplaudă achiziţia Twitter de către Musk, doar că eu nu pot înţelege acea tranzacţie. Nu poţi arunca atâta purcoi de bani pe nimic. Iar asta se va vedea în scurt timp! Notaţi vă rog ceea ce am spus aici. Să continuăm acum pentru a înţelege ce se petrece pe piaţa reală.

Un scandal a zguduit Bursa de la Frankfurt. Căderea cotaţiilor companiei imobiliare Adler Group a devenit abruptă(vezi graficul ataşat articolului), în condiţiile în care de ceva vreme se tranzacţiona la minime istorice. Obligaţiunile emise de companie, de asemenea, se tranzacţionează la jumătate. Orice mi-aţi spune, acesta este un semnal clar care indică starea de pre-insolvenţă. Care-i totuşi problema? Motivul e dat de refuzul KPMG de a certifica rezultatele financiare ale Adler Group pe 2021. Asta în condiţiile în care compania e acuzată de fraudă. Consiliul de administraţie şi-a dat demisia, iar ceea ce urmează e simplu de intuit. Adler Group are datorii de peste 5 mld EUR, iar portofoliul său imobiliar este evaluat acum la aproximativ 9.7 mld EUR. O informaţie interesantă ne spune că anul trecut Adler Group şi-a vândut 40% din portofoliul său de apartamente pentru a-şi reduce datoria de la 9 miliarde la valoarea actuală de 5 mld. Un calcul grosier ne spune că dacă 40% din apartamente au acoperit datorii de aproape 2 mld. EUR, restul de 60% ar mai acoperi vreo 3 mld. EUR. Şi-atunci de unde vine evaluarea de trei ori mai mare? 

În mod evident, judecata e grosieră. Preţul imobiliarelor depinde de mai mulţi factori. Un bloc la marginea Bucureştiului are o valoare de zece ori mai mică decât unul în centru. Asta ar putea fi şi situaţia portofoliului imobiliar al companiei germane, doar că acuzaţiile de fraudă sunt extrem de consistente, iar refuzul KPMG de a semna rezultatele financiare ne poate sugera o fraudă vizibilă din avion. V-am dat exemplul Adler pentru a ilustra ceea ce am spus despre dezmăţul financiar care se propagă pe lanţul economic. Vă mai amintesc doar că Banca Centrală Europeană deţine obligaţiuni ale Adler Group în valoare de 400 milioane EUR, aproape cât capitalizarea bursieră a companiei. Şi dacă vă întrebaţi cum de-au ajuns acele obligaţiuni în portofoliul Băncii Centrale, aveţi şi răspunsul în  programului CSPP (Corporate sector purchase programme) iniţat de BCE. Asta e un exemplu de închidere a cercului dezmăţului, o schemă pe care europenii au preluat-o de la americani. 

Să vedem acum de ce Băncile Centrale se află într-o poziţie de mat tehnic. Creşterile rahitice ale dobânzii de intervenţie - efectuate de FED pentru a demonstra că situaţia economică e solidă - au avut ca efect creşteri ale costurilor de finanţare ale achiziţiilor imobiliare. Dobânda medie a ipotecarelor din SUA a crescut de la sub 3% în 2021 la peste 5% acum. Astfel, tot mai puţini clienţi s-au încadrat la achiziţia de credite şi cererea s-a prăbuşit. Suntem în a cincea lună consecutivă de scădere a cererii, în condiţiile în care nu s-a pornit de la o valoare grozavă. Ca să vă faceţi o idee, valoarea la care s-a ajuns acum este mult sub cea din perioada lockdown-ului!

Prăbuşirea cererii conduce în mod logic la prăbuşirea preţurilor şi, automat, la probleme ale companiilor dezvoltatoare. Companii care oricum au probleme legate de creşterea accentuată a preţurilor materialelor de construcţie, a energiei s.a.m.d. Blocate, companiile nu-şi mai pot plăti creditele şi ajung în insolvenţă  şi-apoi în faliment. OK, totul e logic însă, aşa cum deja v-am arătat, mai mult sau mai puţin, obligaţiunile acestor companii se găsesc acum în portofoliul Băncii Centrale. Care Bancă Centrală le-a cumpărat strict pentru a menţine iluzia creşterii perpetue. Iar în caz de faliment toate acele deţineri au valoarea zero, distrugând întreg bilanţul Băncii Centrale. Aceasta este poziţia de mat. Iar ea e dublată de faptul că dobânzile Băncilor Centrale sunt aproape de minimele istorice. 

Întrebarea logică vine aşadar natural: oare cât timp mai e până la mama tuturor crizelor? Imobiliarele sunt la cer încă de-atunci de când au căzut la aşa-zisele „minime istorice”, acţiunile sunt supraevaluate de cel puţin două ori, dobânzile nu mai au legătură cu realitatea, iar banii valorează mai puţin decât hârtia din care sunt făcuţi. Cu toate astea lumea merge cu voioşie înainte. Vedem cât timp se mai poate. 

20 de comentarii:

  1. Cunosc domenii cu creștere explozivă acum: armament, Big Pharma, Big Brother, trafic de carne vie, droguri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subscriu. Big Brother cunoscut ca si "digitalizare". Echipele de IT-isti au presiune maxima "pe livrari" de proiecte.

      Ștergere
  2. FED-ul a crescut dobanda cu 50 de puncte de baza , nu cu 25

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, nu stiu cum mi-a scăpat. Am corectat, mulţumesc!

      Ștergere
    2. Îmi sărise în ochi zisa așteptare a analiștilor pentru o creștere cel puțin dublă. Eu nu am văzut așteptări spre 1% pentru ieri. 0,75 mai apărea în discuții. Dacă inițial ați scris 0,25, restup frazei are rost. Atlfel, mai degrabă, nu

      Ștergere
    3. Nici nu a fost o asteptare de 1% , articol care a pornit cu stangul.

      Ștergere
    4. Da, aşteptarea nu era de 1%, ci de vreo 2-3%. Eu când spun specialişti spun specialişti, nu repetitorii de serviciu ai FED-ului care mereu „se aşteaptă” să fie dobânda pe care-o vrea FED-ul!

      Ștergere
    5. Gogu Gogomanu5 mai 2022 la 20:49

      Dacă datoria a scăzut de la 9 la 5, 40% au acoperit 4 miliarde, deci restul valorează 6.

      Ștergere
    6. Matematica devine lipsită de sens, când scopul trebuie demonstrat cu orice preț...

      Ștergere
  3. O criza se poate provoca simplu : scoti banii de pe piata ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Horatiu Radulescu
    1 oră ·
    Să zicem că... Merită să știți și să spuneți și altora...
    Să zicem că sunt subiectiv, sau mai nou, atunci când cineva are o altă părere față de ceea ce servește politicul și mass-media globalistă, sunt ”putinist”.
    Să zicem că nu am o experiență de peste 32 de ani ca jurnalist imparțial, și că nu am fost ”pe viu”, și-i mulțumesc lui Dumnezeu că am rămas așa, în zone în care omenirea a încetat să existe ca rasă, în favoarea războiului planificat: Serbia-Croația-MunteNegru, Transnistria, Iraq, Afganistan etc...
    Să zicem că România ar reprezenta o forță economico-militară mondială, ceea ce nu este cazul și că în acest sens ar avea un cuvânt de spus.
    Să zicem că în România, statul și toate mecanismele sale socio-economice și politice ar funcționa în normalitate, adică bine. Economia ar ”dudui” pe făgașul mecanismelor legislative, inclusiv fiscale, sistemul de justiție ar fi corect, Președinția, Parlamentul și Guvernul ar lucra în slujba poporului român, să zicem toate acestea.
    Să zicem că nu știm că Guvernul SUA datorează cumulat aproximativ 17 trilioane de dolari (17 mii de miliarde), unor țări precum China, Brazilia, Japonia, Rusia, Taiwan, Belgia, Elveția etc, și că tiparnița americană de făcut dolari nu mai are acoperire în realitatea economică mondială...
    Dacă-mi permiteți vă aduc la cunoștință că există persoane care confundă NATO cu ONU, inclusiv de la vârful puterii sau reprezentării statului român.
    România a fost blocată să facă parte din ONU, din 1946 – de la înfințarea acesteia, până în 14 decembrie 1955, când a fost primită. Și atenție, ONU din care fac parte 193 de state, a fost înfințat pentru respectarea Cartei Organizației Națiunilor Unite, adică ONU are misiunea de a asigura „pacea mondială”, „respectarea drepturilor omului”, „cooperarea internațională” și „respectarea dreptului internațional”. ONU este compusă din cinci entități: Adunarea Generală a Națiunilor Unite, Secretariatul Națiunilor Unite, Curtea Internațională de Justiție, Consiliul de Securitate al ONU și Consiliul Economic și Social al Națiunilor Unite. Patru dintre cele cinci entități au sediul în S.U.A., la New York, unde este și sediul central. Curtea Internațională de Justiție se află la Haga, Regatul Țărilor de Jos. Așadar din S.U.A. se dă ”aprinderea și stingerea”, în conformitate cu interesele grupului de multimiliardari ai ”Ocultei Mondiale”, de curent neomarxist-globalist.
    Din ONU face parte și Rusia și Ucraina...
    Acum, despre NATO, care este o alianță politico-militară, înființată prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la 4 aprilie 1949 de SUA, Canada și 10 state europene. În prezent, cuprinde 30 de state membre din Europa și America de Nord.
    Atenție, este o alianță politico-militară, care funcționează în paralel cu ONU, dar care are aceelași grup de interese în spate. Drept dovadă, Franța s-a retras din Comitetul de Planificare Militară al NATO în 1966, în timpul mandatului lui Charles de Gaulle, și a revenit în 2009 în timpul președinției lui Nicolas Sarkozy. La fel și Grecia, și-a retras trupele din structurile NATO în perioada 1974 – 1980.
    Și atenție ce cuprinde ca scop și acțiune NATO: democrație, libertate individuală, statul de drept, rezolvarea conflictelor pe cale pașnică, colaborarea economică, garanții de securitate, solidaritatea defensivă în cazul unui atac asupra unui membru NATO, deși SUA își asumă o garanție juridică slabă pentru că nu doresc să se angajeze într-un conflict, supremația Cartei ONU, tratatele internaționale nu intră în contradicție cu Tratatul NATO, organizarea intalniriilor Consiliului de câte ori este necesar...
    Deci SUA ”își asumă o garanție juridică slabă pentru că nu doresc să se angajeze într-un conflict”...






    toata postarea:
    https://www.facebook.com/horatiu.radulescu/posts/10216840265598754

    RăspundețiȘtergere
  5. "doar cine nu era prost nu se transforma în miliardar" - aceasta tripla negatie (caci si prostu' e o negatie in sine, cred) are ceva gresit, pe langa ca afirmatia e hiperbolica :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Intrebarea este daca o mai carpesc sau daca o busesc. Parerea mea este ca o busesc. Dar nu asa simplu ca in 2008 ca sa se mai poata repara ci cu stil ca sa n-o mai desfaca nimeni. Se merge pe nucleara financiar-bancara dar nu simpla ci asortata=sincronizata si cu alte crize.

    Mega-mega-mega ca sa nu mai ramana piatra pe piatra. Adica resetare adevarata nu mimata. Scapa cine poate. Iar cine scapa se va supune noului imperiu global sclavagist ce va aparea ca pasarea Phoenix. Nemaifiind conditii pentru existenta normala a omului va veni si sfarsitul acestei parti de istorie (sa nu uitam ca Dumnezeu va grabi Apocalipsa tocmai pentru ca sa nu piara si ultimii oameni care se vor opune - va scurta acele vremuri pentru ca altfel nimeni ne se va mai putea mantui).

    RăspundețiȘtergere
  7. Deci un Evergreen nemțesc, de mai mică anvergură?

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca Elon Musk a cumparat Tweeter nu a facut o afacere ci a indeplinit o sarcina de partid:
    https://ioncoja.ro/elon-musk

    RăspundețiȘtergere
  9. Sancțiunile ieoropene nu sunt îndreptate împotriva Russiei. După cum se vede efectul acestor așazise sancțiuni au dus la întărirea rublei, la creșterea veniturilor rusești provenite din export și vor duce în consecință și la diversificarea economiei rusești. Ele sunt mai degrabă luate deliberat împotriva ieoropenilor în așa fel încât până la toamnă alimentele și combustibilii să fie atât de puține încât să se poată cumpăra doar pe cartelă. Ca în urmă cu 30 și ceva de ani. Cu o mică dar importantă diferență și anume că dacă ești vaxxinat vei putea să-ți plătești și să consumi rația lunară iar dacă nu ești vaxxinat nu vei avea acces la rație și vei fi lăsat să mori de foame ca un câine vagabond castrat. Până în septembrie onorata comisie ieoropeană va aproba noi vaccinuri mARN anticovid iar unssula nebuna poreclită și „cinșpe la sută” ne va impune condiția vaxxinării pentru a ne putea alimenta, încălzi și plimba cu mașina. Acesta este scopul sancțiunilor ilogice împotriva Russiei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Razboiul ucrainian- războiul scutuluiroșu împotriva celui care a îndrăznit să se atingă de *investiția*-acum, proprietatea lor, adeca Vladimir fiul lui Vladimir.
      Banii se scot din Pământ, în tot ce înseamnă exploatarea lui. Scutulroșu a *preluat* datoria Ucrainei, a României și a Ungariei.
      Ursuleasa, instrumentul de exercitare a controlului scutuluiroșu asupra Europei. E bine că tot mai mulți se trezesc din vraja(în toată plenitudinea cuvântului acesta) gideană numită mUE...

      Ștergere
    2. Rubla nu mai e nici ce a fost acum 2 ani... Ca să nu mai vorbim de valori de acum vreo 10... Așa că astea cu "rubla care crește" nu știu unde... Sunt pentru cei care cred pe cuvânt acele vorbe și atât...

      Ștergere
  10. Noul val de "reeducare" (neo)marxista/progresista/liberalista
    https://evadare.ro/politica/copiii-invatati-sa-si-toarne-parintii-adultii-chemati-la-ore-de-reeducare/
    https://www.edupedu.ro/breaking-strategia-de-educatie-parentala-lansata-in-dezbatere-de-ministerul-educatiei-la-4-ani-de-la-scandalul-care-a-dus-la-retragerea-unui-document-similar-actul-se-va-aplica-din-2025-si-prevede/

    _____
    Pe cand introducem si noul sistem de "credite sociale" pentru "buna purtare" bazat pe EU Digital Covid Cert?
    https://www.naturalnews.com/2022-05-04-social-credit-forced-compliance-climate-change-italy.html
    https://www.ziuanews.ro/stiri/certificatul-covid-19-a-fost-prelungit-nc-un-an-decizie-luat-de-parlamentul-european-1570122

    Cine nu "joca asa cum i se canta" are mari sanse sa fie acuzat de "Trădare" și "Incitare la ură pe baza rasei, naționalității, convingerilor religioase, dizabilității și altor motive". Cunoasteti povestea: "poate o fi zis copilul ceva, sau o fi facut ceva". Ca de exemplu: "a desfășurat activități ilegale în detrimentul securității naționale în sfera informațională"
    Sau credeati ca treaba cu "Romania reEducata" este la misto?
    https://www.hotnews.ro/stiri-international-25537516-serviciul-securitate-ucrainei-anunta-arestarea-spania-vlogger-suspectat-tradare.htm

    RăspundețiȘtergere
  11. Achizitia cu pricina nu implica banii ! Mai cauta sa intelegi

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)