sâmbătă, 7 iunie 2008

Primul indice imobiliar

Simţind că lumea este în aşteptarea unei reglementări pe haotica piaţă imobiliară, cei de la Colliers au anunţat cu surle şi trâmbiţe lansarea unui set de indecşi imobiliari. Evident, s-a făcut mult caz, multă publicitate şi mult marketing în jurul "noii minuni". Ceea ce a ieşit, din punctul meu de vedere, este un fiasco total.

În primul rând, modalitatea de calcul a indicilor este de o infantilitate extrema: "culegerea datelor pentru calculul indicilor se face în special de pe site-urile ce conţin anunţuri imobiliare şi din presă. În fiecare lună, o echipă de analişti monitorizează anunţurile şi alege cel puţin cinci oferte pentru fiecare tip de apartament, pe fiecare tip de subzonă, din fiecare sector al Capitalei"(preluare din revista Capital). Cu alte cuvinte, ceea ce fac cei de la Colliers nu se deosebeşte de ceea ce făceau băieţii de la Ziarul Financiar, adică media preţurilor de pe site-uri gen anuntul.ro. Idei de acest gen sunt chiar expirate. Acum un an, nişte băieţi dezvoltaseră un script care efectua aceste medii automat, aşa că nu prea înţeleg rolul "analiştilor care monitorizează".

În al doilea rând, uimeşte modul în care cei de la Colliers interpretează propriile rezultate. Ilinca Păun, director al departamentului rezidenţial a declarat: "Pentru apartamentele vechi va fi o corecţie datorită faptului că proprietarii, din nevoia de a vinde, vor fi dispuşi să negocieze preţul. Acest lucru va face posibil ca, până la jumătatea anului, să mai existe fluctuaţii şi incertitudini, însă noi considerăm că din toamnă, în momentul în care cererea se va afirma pe piaţă şi creditele vor fi mai uşor de obţinut, tendinţa va fi de uşoară creştere generală". Dacă e să luăm numai geniala "idee" că, din toamnă, creditele vor fi mai uşor de obţinut, ne cam dăm seama cu ce oameni avem de-a face pe această piaţă. Atunci când se vede cu ochiul liber înăsprirea politicii de creditare(şi asta nu numai la noi), când agenţiile de rating şi indicatorii macroeconomici prevestesc zile grele pentru România, se trezeşte câte un Gigi(sau Gigica) să prevestească relaxarea creditării. Din păcate, aceasta este încă o mostră de ceea ce putem numi profesionalism mioritic "fără număr".

2 comentarii:

  1. Din păcate "masele" au parte de informaţiile ... din presa de "specialitate" unde zburdă ...toate aceste...catastrofe.

    RăspundețiȘtergere
  2. ..si eu cu parere de cititor sa zicem neavizat, dar ghidat de bunul simt imi dau seama cand vine cate o floricica de primavara care crede ca a schimbat lumea daca a facut a+b=c

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)