luni, 2 iunie 2008

Greenspan reloaded


Aflat în Montreal, Alan Greenspan a declarat că acum, pentru economia Statelor Unite, cea mai mare ameninţare este inflaţia. "Nu mă aştept să ne mai confruntăm cu bule speculative pentru o perioadă lungă de timp. Condiţiile necesare dezvoltării bulelor sunt inflaţia joasă, nivelul scăzut al dobânzilor pe termen lung, stabilitate economică şi un anume element care oferă oamenilor un nivel exagerat de încredere". Economia americană, lovită de speculaţiile de pe piaţa ipotecară şi bursieră, continuă să se afle într-o criză care afectează întreaga economie mondială, iar faptul că inflaţia se menţine ridicată creează mari probleme. Greenspan a afirmat că se aşteaptă ca băncile centrale să sprijine lupta contra inflaţiei, însă, în limitele independenţei pe care acestea le au faţă de politic.
În ceea ce priveşte preţul petrolului, fostul şef al FED a afirmat că acesta se va menţine ridicat pe termen lung pe fondul unei cereri ridicate care însă, poate fi rezultatul direct al speculaţiilor.

Acuzat de unii că ar fi cauza principală a crizei economice prin care trec Statele Unite acum, Greenspan este unul din economiştii care susţine "autoreglementarea pieţelor". Criticii săi îi reproşează atât cele două crize(computer&Internet stocks) care au avut loc în perioada cât se afla cârma FED, cât şi actuala criză ipotecară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)