joi, 8 decembrie 2011

Iluzia turismului

"Avem cea mai frumoasă ţară din lume. În ţara noastră sunt prezente toate formele de relief." Sunt doar două din multele sloganuri care au fost înghesuite în creierele copiilor de-atunci de propaganda regimului comunist. Sloganuri care au intrat brutal în inconştientul colectiv făcându-ne să credem că afirmaţiile de tipul celor enumerate sunt cumva nişte axiome, iar potenţialul turistic al ţării este imens. Aşa să fie?

Dacă stăm să analizăm la rece observăm că lucrurile stau tocmai pe dos. Avem o mare infectă, pline de alge şi scoici care put înfiorător. Dincolo de plaje, investitorii te taxează corespunzător şi asta, probabil, tot în numele respectivelor slogane. Chelnerii litoralului reprezintă o altă specie intrată în folclor prin grosolănie, nesimţire şi golănie. Iar toate aceste imagini apocaliptice sunt dublate de un peisaj straniu, parcă ceva mai specific Mostar-ului din perioada războiului iugoslav. Munţii noştri sunt la fel ca orice alţi munţi din lumea asta. Există într-adevăr cele două şosele spectaculoase care străbat munţii, însă ele suferă de aglomeraţie şi de o infrastructură turistică rudimentară. Toate acestea sunt accentuate de primitivismul băştinaşilor care par a suferi de o plăcere ciudată de a defeca în natură. Înainte de a te opri să admiri pesajul, trebuie să caşti bine ochii să nu te afunzi în vreo scluptură organică cu(sic!) moţ. În paranteză, pentru că suntem la capitolul nevoilor biologice, nu ştiu dacă nu cumva urmează să intrăm în folclorul european din pricina pasiunii noastre debordante de a urina pe marginea şanţului. Ca şi destinaţie de ski munţii noştri sunt la fel de dezamăgitori. Pârtiile sunt insuficiente, infrastructura e deficitară şi bişniţa asociată este, de asemenea, violentă şi enervantă. Orice comparaţie cu alte pârtii din apropiere ne aruncă în derizoriu.

Oraşele noastre sunt anoste, sufocate de arhitectura comunistă, de blocuri jalnice. Locuri bune de dormit, nu de trăit. Avem obiective turistice în tristele noastre oraşe? Nu! Muzee? Vax. Vorbim, în cel mai bun caz, de chestii improvizate, în care n-ai mare lucru de văzut(desigur, sunt excepţii, dar mult prea puţine). Chiar şi cârciumile noastre sunt suspect de plafonate, marea majoritate fiind tributare aceleiaşi bucătării pseudo-tradiţionale. 

Ce ne mai rămâne? Foarte puţin şi neimportant pentru turismul de masă. Ceea ce vreau să spun cu acest articol e un lucru simplu: trebuie să încetăm să mai privim turismul ca pe un panaceu. Salvarea nu vine de-acolo şi aceasta din cauză că n-avem cu ce. Nu suntem Italia, Grecia, Spania sau Franţa. Suntem banali în comparaţie cu rechinii mondiali ai turismului. Imaginaţi-vă că o ţară precum Turcia, cu infinit mai multe vestigii istorice, n-a ajuns încă la turismul bănos ci practică, într-o proporţie covârşitoare, mult mai ieftinul turism all inclusive. Asta în ciuda unei promovări puternice în media occidentală. 

Turismul la noi a fost supraestimat dintotdeauna. Pentru România ar fi mult mai util să încerce să-şi atragă proprii cetăţeni. Este extrem de greu deoarece o evadare în afară te costă de câteva ori mai ieftin. Atragerea propriilor cetăţeni înseamnă, în primul rând, creşterea calităţii serviciilor şi dezvoltarea unei infrastructuri competitive. Nu vreau să fiu negativist; există câteva investiţii care se ridică la nivelul cerut, dar, de asemenea, există covârşitor de multe alte ţepe care trebuie să dispară. Abia după ce vom avea o piaţă turistică profesionistă în interior putem vorbi despre o ofensivă externă. Până atunci cred că n-are sens să ne aplecăm asupra aberaţiilor înşirate de orice curvuluiţă tupeistă. 

P.S. Am scris acest articol şi pentru că în articolul de ieri toată lumea dădea turismul ca alternativă la exploatarea minieră. Despre turism s-a vorbit şi în Valea Jiului unde investiţiile au apărut sub forma unei telegondole care te duce de nicăieri până la următorul nicăieri... Ar cam trebui să revenim cu picioarele pe pământ şi să încetăm să mai visăm la cai verzi! Soluţia este munca, investiţia în domenii productive şi nepuluante, nu credinţa stearpă că vom putea face bani stând cu burta la soare în timp ce străinii se vor înghesui să se lase jepcuiţi de noi.

15 comentarii:

  1. un post foarte bun, ca si cel de ieri...felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Legat de turism iti dau perfecta dreptate.
    Iar legat de Rosia Montana si alte zone defavorizate am doar o singura expresie "ghost town", adica orase fantoma. America e plina de ele, daca o zona ramane fara resurse, ai fii nebun (sau roman) ca sa mai ramai acolo.

    RăspundețiȘtergere
  3. Intrebarea este care sunt domeniile alea prodictive si nepoluante pe care sa le dezvolte Romania?

    Turismul nu poate fi in nici un caz printre principalele componente ale economiei, hai sa fim seriosi franta si italia nu din turism s-au dezvoltat, si grecii vedem in ce situatie sunt, dar cu niste servicii mai bune si o infrastructura cat de cat s-ar pute obtine un mic beneficiu si din turism.

    Cu Litoralul ar fi simplu, legalizezi prostitutia si drogurile si faci amrketing pe englezi, ca aia daca au iarba, bere si fetite nu observa mizeria...

    RăspundețiȘtergere
  4. Turismul in general e un pic supraevaluat ... adica na - genul de turism "cultural" pe care il poti face in principiu doar in fostele/actualele focare de cultura si/sau centre ale unor puteri imperiale e una ... si aduce bani.

    In rest insa problema ar fi ca turismul "de bon vivre" ( care e extrem de profitabil ) e un pic asa ... o relicva a trecutului recent, de-aia avand Turcia la ora actuala succesul pe care-l are. ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. De acord ca turism de masa la noi nu se poate face si sincer eu personal nu as vrea asa ceva cu toata cresterea nivelului de trai ce ar aduce acest lucru.

    Singurul lucru care e viabil e o combinatie de agroturism + turism pentru nepretentiosi(aventurieri) si dornici sa descopere lucruri salbatice si in starea lor naturala.De aici nu se fac bani seriosi oricum dar pe termn lung sigur e mai bine fiindca raman multe locuri neatinse de betoane si asfalt.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Dane, Mr. Dogaru,

    De obicei scrieti articole bune dar de data asta ati dat cu bata in balta.
    La capitolul mentalitate si obiceiuri proaste ale localnicilor nu te pot contrazice (desi nici nu putem generaliza) dar sa spui ca natura din Ro e ca oriunde altundeva....sau si mai jos e o aiureala!
    Nu esti singurul care a batut lumea in lung si lat: de unde rasare soarele pana unde apune insa, desi fiecare loc are specificul lui si frumusetea lui, totusi...exista locuri aparte care te farmeca. Eu am ajuns in Retezat de ex. dupa ce am vizitat Scotia, si inainte de a vedea Tenerife, Elvetia plus alte locuri insa...peisajul din Retezat si acum mi-a ramas intiparit in minte ca fiind uimitor. In plus, sunt prezente puternic anumite traditii si oamenii, o atmosfera inca de acum 100-200 de ani.
    Asa cum zicea si Marius, nu imi doresc nici eu turism de masa, nu au decat sa se duca unde vor si mie pot sa imi lase tara nealterata sau sa o viziteze doar cei care respecta natura.
    in rest, toate bune...din Japonia momentan

    RăspundețiȘtergere
  7. penibil articol> Faptul ca romanii au distrus si continua sa distruga ce au primit pe gratis, nu inseamna ca nu putem , teoretic --in cazul unor oameni cu scaun la cap, sa facem turism. Romanii ar fi in stare sa-si vanda tara si sa se mute in desert. ce conteaza? Ar avea bani pentru cateva generatii, nu? Exact asa e si cu Rosia montana. Cel mai usor e sa vinzi. mai greu e sa creezi ceva valoros din nimic, sau din ceva pe care nu ai dat bani!

    RăspundețiȘtergere
  8. Turismul este una dintre cele mai scumpe industrii, în care trebuie investit foarte mult, şi pe termen lung.
    Eu am o teorie despre industria timpului liber, care înseamnă mai mult decât turismul. Uitaţi-vă la Franţa. Sunt câteva sute de festivaluri anual, au peste 400 de parcuri tematice şi de distracţii. Dau de lucru la zeci de mii de oameni extrem de specializaţi, de la actori, cântăreţi, regizori, cascadori, până la croitori, tâmplari, crescători de cai, etc, etc. Au şcoli specializate pentru distracţiile astea, "vulgare" în ochii noştri.
    N-am înţeles înverşunarea cu care a fost distrus proiectul parcului de distracţii "Dracula". Bucureştii, aspirator de bani, oferă drept distracţii crâşmele decrepite din şi mai decrepitul Centru Vechi, două-trei cluburi de fiţe, un parc de distracţii ca un bâlci mai spălat, şi două parcuri supra-aglomerate. Am uitat ceva? La uşile puţinelor muzee cresc păienjenii cât nuca.
    Dacă vrem industrie a timpului liber, apoi trebuie să începem cu pregătirea oamenilor, a celor care trebuie să genereze şi să gestioneze evenimente. Singurul produs pe care îl putem vinde este Festivalul George Enescu. Cât costă? Câţi oameni lucrează pentru el? Dacă înţelegem mecanismul din spatele lui, şi-l aplicăm şi la alte evenimente, cine ştie, poate se schimbă ceva. Dar oricum nu e cazul cu Roşia Montană...

    RăspundețiȘtergere
  9. foarte corect articolul, mioriticul se crede miezul buricului la toate capitolele inclusiv la turism.

    miorita e cel mult banala dpdv turistic iar "investirea" de catre stat in turism sunt bani aruncati aiurea.

    RăspundețiȘtergere
  10. cu parere de rau, nu-ti dau dreptate cu acest articol. pe langa faptul ca la momentul actual sunt cele mai multe proiecte in derulare de extindere a domeniului skiabil (vezi straja, arieseni, paltinis, zona obarsia lotrului, in poiana doar ce s-a incheiat, la paltinis va incepe in 2012), romania are cel mai mare potential turistic, atat in perioada verii cat si a iernii, din europa centrala si de est pentru perioada 2011-2015. timpul ne va confirma cine are dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  11. dane,tipii de la "top gear" nu cred ca sunt de acord cu tine.nici printul charles.
    apropo de urinat in natura,belgienii urineaza fix pe strada in spatele uni panou de plastic care le ajunge doar pana la piept.fara chiuveta in respectiva improvizatie.

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonim, aia de la TG aveau un interes comercial aici(mai precis au o revista si o emisiune care trebuie sa faca audienta). Oricum, emisiunea lor de-aici nu mi s-a parut o mare chestie. La fel ca si cea a lui Anthony Bourdain.
    In ceea ce-l priveste pe Charles ma abtin, mai ales ca parerea mea despre el este destul de proasta.

    RăspundețiȘtergere
  13. se vede de la o posta ca nu sunteti arheolog sau arhitect de meserie. Dupa postul acesta ar trebui sa distrugem orice vestigii arheologice care ne identifica din pct de vedere cultural si care ar putea fi valorificare turistic, ca oricum suntem o tara de rahat si nu se uita nimeni la noi. Nu suntem cea mai si cea mai tara din lume, dar nici de neglijat nu suntem si nu cred ca ar trebui distrus tot ceea ce avem si ridicate betoane. Un pic de moderatie, tovarasi, ca doar nu o sa reinventam notiunea pentru omul nou. Nu o sa traim doar din turism, dar hai sa incercam sa valorificam ceea ce avem. Sunt inginer de profesie si sunt de acord cu afirmatia ca doar printr-o economie durabila si nepolunta putea sa ne dezvoltam (in primul rand). In acelasi timp nu cred ca celelalte ramuri ale economiei (printre care si turismul) trebuie neglijate cu dezavarsite, reduse la 0.

    RăspundețiȘtergere
  14. Sunt foarte curios cati km de trasee montane pedestre ai batut? Sunt curios cat cunosti tu din acesti munti despre care vorbesti? Cu siguranta nu foarte multe, pentru ca daca ai fii umblat, te-ai fii intalnit cu strainii din: Trascau, Padis, Fagaras, Retezat, Piatra Craiului s.a.m.d si ti-ai fi pus intrebarea: oare de ce limba oficiala pe muntii Romaniei este engleza? Aici ma refer strict la frumusetea si importanta lor, si nu la turism ca si o latura a dezvoltarii economice.

    RăspundețiȘtergere
  15. Marius C. Popa: As fi tentat sa te intreb ce alti munti ai vazut in afara de cei ai Romaniei, dar nu e relevant deoarece nu la acel turism ma refeream... Oricum, si acolo avem o concurenta destul de puternica. Muntenegru sau Macedonia sunt doua exemple din apropiere. Si acolo, limba vorbita pe creasta e tot engleza!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)