Cu siguranţă pe strada mea sunt numeroşi oameni care nu au unde munci şi care nu vor decât să muncească. Având în vedere acest lucru, propun o variantă foarte inteligentă de rezolvare a situaţiei: ce-ar fi să încheiem un parteneriat cu Napoli(sau o altă localitate din sudul Italiei) pentru preluarea gunoiului produs de acest oraş şi depozitarea lui pe strada mea. Am putea, în acest mod simplu, să facem locuri de muncă pentru aproximativ 300 de oameni, ca să nu mai vorbesc despre business-urile adiţionale care se vor dezvolta precum puricii(şi la propriu şi la figurat). Frumos nu? O altă zonă cu probleme este Delta. Nu înţeleg de ce oamenii de-acolo nu sunt lăsaţi să lucreze. De ce nu este concesionată toată zona unui singur investitor strategic care să garanteze rezolvarea problemei locurilor de muncă, mai ales că Delta are resurse imense. Într-o parte s-ar putea dezvolta hoteluri, în alte părţi pescuit industrial, iar în locurile cele mai izolate s-ar putea face depozite de material radioactiv. Şi poate se găseşte şi ceva petrol în zonă, astfel încât se va putea obţine profit maxim din exploatarea eficientă a zonei. Nu-i aşa că există soluţii?
Mă uit cu nedumerire cum, de câteva luni, pe toate canalele media se desfăşoară o campanie susţinută a celor de la Roşia Montana Gold Corporation. Văd cum RMGC distribuie cu generozitate bugete imense în, practic, toată presa. Este o lecţie pe care o primim şi care ne demonstrează cum poate fi sugrumată informarea corectă deoarece este bine cunoscut că nu poţi ataca un client care desfăşoară o campanie publicitară prin intermediul tău(cel puţin aşa ştiu eu că funcţionează lucrurile în presă). Unde sunt show-urile TV în care analiştii demonstrau dezastrul ecologic care va rezulta în urma exploatării de-acolo? Vrajă! Probabil au fost folosite doar ca mijloc de creştere a preţului sau a dimensiunii pachetului publicitar. Unde sunt ziarele care publicau reportaje de la faţa locului? Duse! În locul reportajelor avem reclame generoase.
Să discutăm acum despre moralitatea mesajului campaniei, cum că oamenii ăia nu vor decât să muncească. Să ne înţelegem bine: faptul că nu ai unde munci nu-ţi dă dreptul să faci orice. Hai să ne întrebăm logic: în cazul în care n-am unde munci am dreptul să-mi închiriez casa unora care vor să testeze o bombă atomică? Evident nu! Munţii ăia nu sunt nici ai lu' tanti care se plânge că nu mai are bani de concedii, nici ai moşului care încearcă să mă facă vinovat pe mine că nu sunt locuri de muncă, nici ai puştanului şi nici ai lu' nenea ăla care-mi spune că acolo vremea e naşpa, agricultură nu se poate face, iar turism, ce să vezi?, nimic! Faptul că n-ai unde munci nu-ţi dă dreptul să produci modificări ale reliefului, să distrugi situri arheologice sau să produci distrugeri iremediabile asupra mediului. Nu poţi face asta pentru că nu e moral! Mai mult, lumea aia nu e numai a ta, mai sunt mulţi alţii care vor veni după tine şi care au dreptul să beneficieze de un mediu cât mai curat. Nimeni nu-ţi dă voie ţie să faci praf o zonă doar pentru că n-ai unde munci! Dacă nu mă credeţi mergeţi la Rio Tinto în Spania ca să vedeţi ce-a însemnat o exploatare nebună şi ce-a rămas în urma sa. Şi, mai mult, veţi vedea comunităţi întregi care suferă de pe urma beneficiilor aduse de oamenii din trecut care, probabil, şi ei nu voiau nimic altceva decât să muncească.
În final nu-mi mai rămâne nimic de făcut decât să vorbesc despre oamenii locului cărora li s-a pus pumnul în gură. Ştiţi că e un nene în publicitatea RMGC care spune doct că solul de-acolo nu e bun de nimic. Aşa o fi, însă nu înţeleg de ce oameni precum Eugen David se încăpăţânează să rămână acolo şi să trăiască din agricultură. Şi nu este singurul care se opune unei corporaţii care, nu-i aşa, nu-i vrea decât binele! Puteţi citi mai multe despre Eugen într-un reportaj publicat pe site-ul Pulitzer Center sau pe site-ul Asociaţiei Alburnus Maior. Există şi o altă Roşia Montana, total diferită de cea prezentată în clipurile publicitare ale binefăcătorilor săi de peste Ocean. Şi acea Roşia Montană nu vrea decât să fie salvată!
Absolut de acord cu poziţia ta. Dar cea mai bună cale de a contracara propaganda celor de la RMGC este aceea de a prezenta un proiect alternativ de dezvoltare a zonei, cu surse de finanţare, cu tot. Altminteri, dacă le spui oamenilor ăia că trebuie să moară de foame de dragul peisajului, te iau cu pietre. Bunele-intenţii nu ţin de foame. Pe asta mizează canadienii. Deci, cine face planul alternativ?
RăspundețiȘtergereConstantin Gheorghe: E o falsa problema. Vezi aici motivul pentru care nu sunt locuri de munca acolo: http://youtu.be/e3q6X6pNruY
RăspundețiȘtergereTot neofeudaliștii pot veni cu soluții viabile.
RăspundețiȘtergereDe fapt, fiind proprietatea lor, pot face orice în perimetrul respectiv. Regulile și principiile există doar pentru a fi încălcate, desigur, proprietatea privată niciodată, dacă e vorba de a lor, pentru a altora există soluții... colonizare/țepuire.
Așa e corect... zic ei. :)
E o tâmpenie ce spune Guran. E idiot! Nu poate nimeni vota aşa ceva: zonă monoindustrială! Este anti-constituţional. E vorba despre libertatea de a întreprinde, care nu poate fi îngrădită de nimeni în acest fel. Decizia putea fi atacată IMEDIAT de Prefectură. Oricum toate deciziile consiliilor locale sunt sancţionate de prefect. Vezi circul cu bulevardul Uranus. Hai să fim serioşi!
RăspundețiȘtergereEu insist: dacă nu minerit, atunci ce în zona aia? Pentru turism trebuie investiţii masive în infrastructură, oamenii formaţi profesional, nu după principiul din Valea Jiului, pe vremea lui Ciorbea: "Noi cu muşchii de oţel, culegem la muşeţel!", promovare, etc, etc, etc. Deci, cum spuneam, planificare şi amenajarea teritoriului, voluntarism, intervenţionism, cum vrei să-i zici.
Foarte bun articol. Asa cum zici este efectiv sugrumat adevarul despre Rosia Montana. Pentru cei care inca cred ca ar trebui incepute explotarile ar trebui sa faceti mai intai o vizita in zona -oamenii de acolo nu sunt nici pe departe atat de disperati dupa acest proiect(poate doar cei care vor sa vanda si nu si-au luat inca banii). Sunt insa multi impotriva acolo din cauza dezastrului ecologic ce va urma. Vorbiti cu oamenii de acolo si nu credeti in lacrimile pubicitare ale jefuitorilor. Presa ca de obicei e mai corupta decat oamenii de la putere si culmea pentru sume infime.
RăspundețiȘtergere@Constantin Gheorghe, pai tocmai autoritatile au aprobat acel plan de urbanism, te asteptai sa se autosesizeze singure? :)
RăspundețiȘtergereDin 2002 pana in 2011 toata zona e blocata pentru orice fel de afaceri noi darotita litigiului. In 9 ani de "embargo" e firesc sa apara si muritorii de foame in zona.
Am fost in zona anul trecut. Intradevar oamenii de acolo nu o duc pe roze, dar daca se vrea se poate dezvolta zona doar din turism, si statul roman va castiga tot atatia bani in urmatorii 20 ani. Ce nu am putut sa nu observ este faptul ca cei de la RMGC sunt arhiprezenti, si peste tot unde intrebi de obiective turistice esti indrumat catre ei. De faptul primul "obiectiv turistic" vizitat a fost macheta cu exploatarea pe care ar vrea sa o faca cei de acolo. Ba chiar am primit si o un ziar, un pix si o agenda. O pensiune in zona ar face incasari record anuale, dar nu am vazut nici una. Investitori s-ar gasi, dar autorizatii nu cred.
RăspundețiȘtergere@Constantine, o intrebare pentru tine: dar dupa ce proiectul este gata oamenii aia ce vor munci!?!?
RăspundețiȘtergereatunci nu va mai exista nici macar alternativa turismului (ca de agricultura nu mai vorbesc).
nu cred ca o sa faca avere omaneii aia lucrand 5-10 ani; e doar o solutie temporara si perversa, iar presa dovedeste inca odata ca nu e decat un business pe bani.
in primul rand "Unde sunt show-urile TV în care analiştii demonstrau dezastrul ecologic care va rezulta în urma exploatării de-acolo? " Pai CNA-ul a dat avertisment sa nu se mai faca nici emisiuni doar Pro nici emisiuni doar Contra proiectului, iar acuzatiile sa fie sustinute de dovezi sau de argumente si specialisti. Motiv pentru care au disparut acele show-uri care nu demonstrau nimic, doar povesteau din imaginatia lor. In al doilea rand e o mare diferenta intre agricultura de subzistenta (suplimentata poate de unele fonduri si salarii pe ONG?) si o agricultura care sa poata aduce o viata buna. In al treilea rand marea majoritate a oamenilor din Rosia Montana sunt de acord cu inceperea exploatarii, de ce parerea celor care nu sunt de acord ar trebui sa conteze mai mult? Nu mi se pare corect. Iar in ultimul rand, legat de zona mono-industriala, a si explicat primarul de acolo ca e declarata zona mono-industriala doar pe 20% din localitate, in rest se poate face orice.
RăspundețiȘtergereNu cred ca este un secret faptul ca rata somajului in Romania a crescut enorm de mult si ca oamenii chair sunt disperati si ar vrea sa munceasca orice, ca sa poata trai normal! In aceeasi situatia sunt si cei de la Rosia Montana, doar ca acestia ar avea posibilitatea de a muncii, daca acest proiect minier s-ar aproba!
RăspundețiȘtergereNu înţeleg de unde aţi tras concluzia că aş susţine proiectul RMGC. Eu am spus altceva: zona aia are nevoie de un plan de dezvoltare, care să excludă mineritul. Singuri,locuitorii nu-l pot face, nu au nici bani, nici cunoştinţe. Lăsaţi să se descurce, oamenii pleacă de acolo, care pot, restul "ies din sistem", şi se duc la cimitirul local. E firesc să întrebe(unii chiar sunt sinceri, nu joacă teatru) ce li se oferă în schimbul renunţării la minerit. Aşadar, care e planul B pentru ei?
RăspundețiȘtergereConstantin, cred ca cea mai vehiculata alternativa e turismul, dar e o alternativa care e doar aruncata in discutie de opozanti, fara niciun plan real, fara a tine cont de realitatea ca e nevoie de investitii mari in infrastructura, in reecologizare si in patrimoniu, pe care cine sa le faca? Totusi cei de la RMGC au inclus in planul lor pentru localitate si aceste investitii, tocmai ca sa fie posibila tranzitia localitatii la una turistica dupa ce incepe exploatarea. Si atunci, de ce sa nu beneficieze cei din localitate, dar si noi, prin venituri la buget, prin investitii si de minerit dar si de turism? De ce trebuie ca una sa o excluda pe cealalta cand este posibilitatea ca ele sa se completeze, sa se cumuleze?
RăspundețiȘtergereCum ati vrea sa se dezvolte acea zona, daca ea nu procuce nimic? Statul roman nu are bani nici de o bordura, asta stim cu totii, iar alte solutii nu prea sunt la ora actuala, decat acest proiect minier!
RăspundețiȘtergereIn aceeasi situatie sunt si cei de la Rosia Montana, doar ca acestia ar avea posibilitatea de a muncii, daca acest proiect minier s-ar aproba!
RăspundețiȘtergere@Adina: da' de ce? este vreo clauza in contractul de munca prin care sunt selectati doar cei cu domiciliul stabil in RM?
Eu unul nu cred ca mineritul ca activitate economica este pus in discutie ci contractul dintre RMGC si statul romanesc. Adica: degeaba castiga, pe moment, statul si localitatea respectiva un sac de bani, daca peste 10 ani vor trebui sa dea 2 saci de bani pt a "reinsanatosi" mediul inconjurator si a anihila riscul producerii unor accidente ecologice.
RăspundețiȘtergeresursa: Mediafax (08.09.2011)
RăspundețiȘtergereRMGC este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din acţiuni, prin firma Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,23% din titluri.
În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.
Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) poate vinde în avans aurul şi argintul pe care le va extrage, pentru finanţarea operaţiunilor companiei, iar statul nu va încasa dividende atât timp cât Minvest Deva, acţionar minoritar, va avea datorii faţă de Gabriel Resources rezultate din majorări de capital.
BTW, potrivit Bloomberg, cică John Paulson, acest notoriu escroc(?) (american?), ar fi avut pierderi de 34% în primele 9 luni din 2011 la fondul lui de hedging (că are şi aşa ceva!). E clar că omu' trage tare să-şi acopere miliardele pierdute în speculaţii abjecte de la fraierii plaiurilor mioritice.
http://www.bloomberg.com/news/2011-09-07/paulson-s-largest-hedge-fund-said-to-lose-34-this-year-after-august-rout.html
Q.E.D.
A citit cineva acest articol:
RăspundețiȘtergerehttp://www.napocanews.ro/2011/11/de-ce-isi-vinde-romania-a-doua-cea-mai-mare-rezerva-de-cupru-din-europa-privatizarea-cuprumin-o-alta-afacere-paguboasa-a-statului.html
"De ce îşi vinde România a doua cea mai mare rezervă de cupru din Europa? Privatizarea Cuprumin, o altă afacere păguboasă a statului"
De ce exploatarea de cupru se vinde pe nimic si avem nevoie de alternativa cu exploatarea de aur ca sa aducem bani la buget?
Intamplarea face ca aceasta este exploatarea "Rosia Poieni", la doar cativa km de "Rosia Montana"
Cat despre drama din Rosia Poieni citi pe net ca e plin de articole:
http://stirileprotv.ro/stiri/social/te-vezi-la-stirile-pro-tv-apocalipsa-rosie.html
Asta ca sa vedeti cat de bine le merge la cei care raman sa traiasca cu astfel de exploatari.
Dane se pare ca cei platiti de RGC ti-ai si ginit postarea de blog. Pre suspect de repede le gasesc si imediat baga update-uri.
Laurentiu, da' statul nu trebuie sa dea niciun sac de bani pentru reecologizare, tot RMGC-ul trebuie sa o faca, e trecut si in normele europene acest lucru. La fel cum e trecut si ca o sa depuna garantie de mediu (pentru asta) la inceputul exploatarii.
RăspundețiȘtergereCalin: Vad ca esti mult prea rapid in raspunsuri lucru care ma face sa cred ca esti insider. Cred ca ar fi bine sa te abtii de la comentarii deoarece nu faci altceva decat sa repeti sloganuri ale RMGC.
RăspundețiȘtergereDane, ce banium noi cativa e ca e in spate la aceste reactii rapide e un motor de "Sentiment analysis":
RăspundețiȘtergerehttp://en.wikipedia.org/wiki/Sentiment_analysis
@georgiana ia cu apa din lac,nu are mai multa cianura decat o ceasca de cafea.
RăspundețiȘtergerePentru cei ce n-au fost acolo as dori sa le prezit cateva fotografii din Rosia Montana. Fata nevazuta in presa:
RăspundețiȘtergerehttp://ftraian.blogspot.com/2007/12/roia-montan-1.html
http://ftraian.blogspot.com/2007/12/roia-montan-2.html
http://ftraian.blogspot.com/2008/03/roia-montan-i-cianura-ep-3.html
Georgiana: Ti-am facut comentariul invizibil din cauza ca nu-mi explic de ce apare ca avand acelasi IP ca si al lui calin. Poate-mi explici de ce.
RăspundețiȘtergereSunt curios de urmatorul lucru: Daca prin absurd RMGC nu extrage cantitatea de aur estimata la prospectiunile geologice (din varii motive: nu exista cantitatea cu pricina, intervine ceva neprevazut, etc) si ajunge pe pierdere, se va mai ocupa de reamenajarea zonei asa cum promite? Stie cineva ce prevad contractele, conditiile impuse de stat, etc in asemenea cazuri? Am o banuiala ca in cazul RMGC totul e lasat la bunul plac al companiei si se poate ajunge usor la "socializarea pierderilor"...
RăspundețiȘtergerechiar astazi am participat la o discutie cu un inginer de la RMGC in care acesta ne spunea ca deja a inceput lucrul la baraj si din februarie va incepe si exploatarea...
RăspundețiȘtergereOricat s-ar ironiza, la Rosia nu stau lucrurile chiar in felul asta. E vorba de relansarea unei activitati de baza, cu traditie in zona...
RăspundețiȘtergereexcelent articolul, felicitari Dane pt preocuparea privind salvarea Rosiei Montane!
RăspundețiȘtergerein aceeasi situatie e si Rosia Poieni, si de fapt tot patrulaterul minier din Apuseni; campania ar trebuie sa se numeasca SALVATI MUNTII APUSENI!
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAsta cu agricultura de subzistenţă e vrăjeală... sunt zone chiar mai nasoale(sărace) unde oamenii trăiesc bine şi cu ce au în curte şi un petec de pământ(atât timp cât au apă curată şi aer respirabil). Iar Roşia are şi peisajul ăla genial, iar acum are şi reclama necesară, haha.
RăspundețiȘtergereNu cred că e nevoie de un superproiect... pur şi simplu trebuie ridicat embargoul ăla nenorocit cu zona mono industrială şi lucrurile îşi vor reveni.
Situatia este luata la misto sa zic, de multi oameni, insa zone precum ROsia Montana sunt destule ,iar locurile de munca sunt din ce in ce mai putine, iar asta nu o sa ne ajute deloc pe viitor
RăspundețiȘtergereAcei oameni care traiesc din agricultura, nu cred ca sunt din Rosia Montana, avand in vedere ca pe pamantul de acolo nu prea ai cum sa plantezi ceva, plus ca apele sunt atata de poluate si infestate,dovada clara fiind culoarea rosiatica a oracarui raulet, care curge in zona.
RăspundețiȘtergerehttp://www.youtube.com/watch?v=Qju-p9V2WD0 - acelaşi clip cu Sanda Lungu, acum într-o nouă... prezentare :)
RăspundețiȘtergereNORMAL ca e o falsa problema iar modul NESIMTIT de a promova acea "problema" spune totul despre acea corporatie .
RăspundețiȘtergereDan, este o doamnă care are un blog, călătorii.virtuale, şi mai publică pe HotNews. Am văzut recent ceva despre Moscova. Probabil asta este explicaţia pentru nedumerirea ta. Mă bucur că îţi plac unele dintre fotografiile mele. Sunt, totuşi, doar un amator. Şi-mi ştiu limitele...
RăspundețiȘtergerePostacii RMGC vad ca nu prea mai posteaza dupa ce au primit avertisment. Ar trebui sanctionati ca sunt atat de slab pregatiti incat trimit mesaje cu nume diferite de pe acelasi calculator. Ar trebui sa le reduca ceva din salariu !
RăspundețiȘtergeredaca vor sa o faca .....au sa o faca .......nimeni nu le va sta in cale......
RăspundețiȘtergere