miercuri, 28 mai 2008

Epopeea petrolului

Săptămîna aceasta, la CNN, avem "Fueling change", o serie de analize, interviuri şi reportaje legate de necesarul de energie, petrol, combustibili alternativi s.a.m.d. Dincolo de soluţiile prezentate, multe din ele spectaculoase, realitatea este alta, iar, din păcate, foarte puţini dintre oficiali recunosc asta. Adevărul este că economia mondială este construită pentru a lucra cu petrol şi, mai mult, pentru a lucra cu petrol ieftin. De asemenea, tranziţia către alţi combustibili/surse de energie nu se poate face decât cu petrol. Preţurile la care a ajuns "aurul negru" sunt deja mari, iar consecinţele acestui fapt se văd, deocamdată, la nivel de proteste ale transportatorilor.

Continuarea escaladării preţurilor petrolului va avea consecinţe dezastruoase asupra întregii economii mondiale. Aşa cum stau acum lucrurile, suntem în pericolul de a depăşi nivelul de 200 dolari/baril, iar principalul vinovat pare a fi OPEC, beneficiarul preţurilor umflate. Nu putem şti dacă OPEC forţează creşterea preţurilor sau se află în incapacitatea de a-şi creşte producţia(ceea ce ar fi foarte grav). Cert este că economia mondială este în aşteptarea scăderii preţurilor, iar dacă trendul ascendent va continua, vom asista la dezvoltări economico-politice radicale.

Săptămâna trecută, agenţiile de presă au fost invadate de o ştire venită din Israel, conform căreia SUA vor ataca Iran-ul spre sfârşitul mandatului lui George Bush. La prima vedere ştirea pare incredibilă atâta timp cât în campania electorală americană se vorbeşte deschis de retragerea din Irak. Numai că, un asemenea scenariu este nu numai plauzibil ci chiar aşteptat de către lumea politică. Invadarea Iranului va tăia finanţarea grupărilor radicale din Irak permiţând "eliberarea robinetelor" şi scăderea preţurilor petrolului. Să nu uităm că, o scădere a preţurilor sub 80$/baril va face războiul sustenabil. Extrem de sustenabil!

5 comentarii:

  1. cu respect pentru opiniile tale, da-mi voie sa te contrazic:

    1. OPEC e raspunzator de 40% din productia mondiala, conform unui articol al Council of Foreign Relations. Chiar daca producatorii non-OPEC au unele probleme, ei detin majoritatea. de aceea nu vad cum OPEC poate fi generatorul crizei actuale

    2.razboiul produce cresterea pretului petrolului, nu scaderea lui. ca dovada, invazia Irak-ului in loc sa scada preturile, a obtinut contrariul. Irak-ul este greu guvernabil iar exploatarea petrolului este dificila si supusa evenimentelor destabilizatoare, deci pretul va fi sensibil la aceste probleme (crescind in sus). desigur, lucrurile sint mult mai complexe, dar ma indoiasc la o scadere a preturilor daca se ataca Iranul. un atac e posibil, dar mai mult din ratiuni politice, secundar economice (blood for oil)

    trecerea de la economia bazata pe petrol la cea axata pe surse regenerabile va fi accelerata de pretul mare al petrolului. OPEC stie asta. peste 150US$/baril, sursele alternative devin competitive ca pret. deja General Electric nu mai face fata la productia de turbine gigant, are intirzieri enorme la livrare. iar acum citeva zile o companie din Texas a mai lansat o comanda de 667 (!) turbine gigant de 1,5 megawati fiecare.

    trendurile sint in plina formare, subiectul e deosebit de interesant, se poate discuta mult :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru informatii, Luca. Chiar nu auzisem de ferma eoliana din Texas. Din pacate, realitatile sunt altele. Dependenta noastra de petrol este evidenta, iar sursele alternative au o cota insignifianta.
    Intr-adevar, OPEC are in jurul a 40% din piata, dar asta din cauza strategiei pe care o au, nu pentru ca nu ar avea posibilitatea sa acopere mai mult. Spre exemplu, Arabia Saudita a "inecat" de mai multe ori piata cu petrol atunci cand a considerat ca ï-au fost atinse interesele.
    Razboiul de care aminteam cred ca va ieftini petrolul pentru ca ar taia finantarea organizatiilor teroriste si ar permite repunerea rapida pe picioare a infrastructurii irakiene. Evident ca pentru inceput vom asista la o escaladare a preturilor, dar, pe masura ce situatia se va stabiliza vom asista la scaderea accentuata a preturilor.
    Oricum, acestea sunt doar opinii si ipoteze. Ceea ce se va intampla in realitate ramane sa vedem.

    RăspundețiȘtergere
  3. sa ma anuntati cind pretul petrolului o sa creasca in jos :)

    RăspundețiȘtergere
  4. desigur, Dan, inca renewables sint la inceput, dar prevad o accelerare importanta a investitiilor pe masura ce pretul petrolului o sa creasca peste 150US$. si o sa creasca. Google e de asemenea implicat in proiecte de mare amplitudine, IBM in cercetare, pentru ca energia solara devine rapid mai profitabila decit petrolul, se vor gasi rezolvari si la probleme care par sa nu aiba solutii (vezi avionul solar pentru pasageri!).

    inca ani buni de acum inainte economia va depinde de petrol, apoi va urma o perioada de tranzitie, cu coexistenta celor doua forme de producere a energiei (combustibili fosili si regenerabile).

    shift-ul se va produce in momentul in care se va gasi o metoda intr-adevar ieftina de producere a energiei, cind petrolul va deveni, cel mult, o sursa pentru mase plastice si ingrasaminte.

    mai e mult pina departe... dar trenul s-a pus in miscare.

    RăspundețiȘtergere
  5. O analiza interesanta pe blog-ul lui Moldovan:
    http://moldovan.hotnews.ro/petrolul-spre-200-dolari-pe-baril.html

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)