miercuri, 25 iunie 2008

Subprime românesc?

"România are nevoie de reguli clare pentru a evita o criză tip subprime" a declarat un business development manager al Raiffeisen Banca pentru Locuinţe în cadrul unui seminar organizat de Business Standard(conform unui articol publicat în acelaşi ziar). Luată ca atare, declaraţia pare halucinantă. Putem oare vorbi de subprime în România? Este ţara noastră în pericolul unei crize similară cu cea din Statele Unite?

Evident, crearea unei paralele între criza subprime şi ceea ce se întâmplă la noi, este o naivitate. Piaţa noastră financiară este atât de rudimentară încât, până acum, nu există nici măcar o piaţă a ipotecilor. Să nu uităm că ceea ce s-a întâmplat în SUA a fost cauzat în primul rând de dezvoltarea exacerbată a unor produse derivate sofisticate cu suport ipotecar, adică la un nivel mult superior celui existent în România. Este ştiut că, în primul rând, la baza întregului dezastru american, a stat o politică bolnăvicioasă de creditare care a dus la finanţări abracadabrante(numai dacă studiem cum a funcţionat home equity-ul în ultimii ani ne putem de seama de putreziciunea şi incredibila naivitate a bancherilor americani). De asemenea, o altă cauză a fost foamea cu care băncile s-au repezit să înghită produse financiare extrem de rentabile cu "risc zero". Iar, din păcate, în această capcană au căzut foarte multe bănci europene. Oricum, peste ocean, criza subprime nu este altceva decât un nou val generat de crizele anterioare şi care, dacă va fi acoperit, va conduce la o altă criză şi mai mare. Popular spus, modul în care autorităţile americane tratează crizele seamănă cu încercarea unui restaurator de a repara o mobilă cariată numai prin aplicarea unui strat suplimentar de furnir. La suprafaţă arată bine, dar în interior se distruge structura.

Revenind la noi, observăm că este imposibil să avem de-a face cu o criză subrime întrucât, pe piaţa românească, nu există instrumentele necesare declanşării unei asemenea crize. Şi este clar că nu poţi avea dilemele unui filosof atunci când eşti semianalfabet.

Ceea ce se poate întâmpla la noi va fi, cel mai probabil, o creştere alarmantă a restanţelor pe segmentul creditelor ipotecare, fapt care va duce la o alterare a indicatorilor băncilor autohtone. Într-un interviu acordat ziarului Cotidianul, Ruxandra Cleciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare, estima că, până la toamnă, apartamentele vechi se vor ieftini cu 15%. Având în vedere că până acum am asistat la o depreciere situată între 15% şi 20%, rezultă că, în toamna aceasta, apartamentele ar putea înregistra o depreciere faţă de începutul anului de aproximativ 30%. Iar cum în timpul iernii imobiliarele oricum scad, este posibil ca la sfârşitul anului să avem o depreciere de peste 40%. Cum majoritatea băncilor finanţează 75% din valoarea unui imobil, orice depreciere mai mare de 25% se poate transforma într-un cutremur.

12 comentarii:

  1. eu nu m-as hazarda in a lansa asemenea cifre catastrofice.

    40% scadere de valoare in imobiliare intr-un an de zile nu s-a intimplat nici la americani, la care aproape ca se implinesc un an de la declansarea crizei subprime.

    la ei piata a cazut prin mecanisme complexe, determinate de trend prelungit de crestere, oferta extrema, speculatiile derivatelor financiare legate de ipoteci, decelerarea economiei in general. cauze multiple care actioneaza sinergic dar nu au produs o scadere de 40%.

    la noi pe ce fond sa scada atit de mult? loc de crestere a pietei imobiliare este, economia este in crestere (pe baza de consum, e adevarata, dar si investitiile din exterior sint foarte mari, deci bani intra in sistem), nici vorba de speculatii pe produse financiare exotice...40% mi se pare exagerat.

    dar, hei, sintem in romania, orice se poate intimpla :)

    RăspundețiȘtergere
  2. referitor la comentariul meu de mai inainte:
    17.8% scadere pe piata imobiliarelor fata de acum doi ani

    despre asta in acest articol interesant

    RăspundețiȘtergere
  3. @luca

    Ai părăsit realitatea în plină acceleraţie.
    Comparaţia cu piaţa din SUA omite multe aspecte. Ei speculează până pe la 6 la raportul venit mediu anual/preţ casă ordinară, după care se sparge balonul chiar şi susţinut ani de zile de FED.
    La noi raportul e în jur de 30, alimentele sunt duble la preţ faţă de SUA ceea ce loveşte din plin în gradul de îndatorare al românilor, locuinţa ordinară de la noi e sub orice critică faţă de cea a americanilor, infrastructura e la nivel de autostradă suspendată în proiect de râsul curcilor versus sute de autostrăzi suspendate.
    Poate o privire mai atentă asupra lumii civilizate îţi va mai estompa din entuziasmul mioritic.

    RăspundețiȘtergere
  4. @luca

    http://www.europe2020.org/IMG/jpg/case_shiller_indices_2000-2008.jpg

    http://www.europe2020.org/spip.php?article545&lang=en

    În SUA nu e ca la Bucale. Cresc chiriile cu 30%? Gicu din Roman şi Leana din Vaslui înmulţesc chiria lunară cu 1,3 şi rezultă...creşterea.

    Domnule luca, în Detroit, casele sunt mai ieftine decât în 2000, iar în Miami tocmai se produce prăbuşirea, iar trendul continuă...ani de zile!

    Speculaţiile astea au şi leac...omul din greşeli învaţă...iar reglementările vor veni grămadă după ce se clarifică situaţia.

    Creşteri de 50-100% 4 ani de zile...ca la noi...ţi se pare "normăluţ"? Ei bine, cât de tâmpite au fost creşterile, la fel va fi şi prăbuşirea.

    RăspundețiȘtergere
  5. nu cred ca va fi asa de drastica scaderea de 40 % mai ales ca multe dintre proiectele imobiliare noi sunt in intarziere datorita lipsei de forta de munca in constructii , daca aduc straini dureaza mult pana le fac actele si romanii pleaca in afara

    RăspundețiȘtergere
  6. nu vad ce legatura ar avea comparatiile tale cu situatia celor doua piete imobiliare. incearca sa-mi explici ca la prosti, n-ai reusit decit sa ma bagi in ceata :)

    de un aspect sint sigur: preturile la alimente nu sint duble ("la noi" fata de "la ei"). in plus depinde mult de statul pe care il iei ca referinta. cind ai fost ultima oara in america? fratele mamei sta in california si sint la curent cu preturile de acolo. in plus, ca hobby, urmaresc situatia economiei americane.

    daca ai cifre, te rog da referinte exacte, cum fac eu (surse de informatii sau adrese de web). atunci n-ar mai exista reply-uri ca cele pe care le scriu acum

    RăspundețiȘtergere
  7. @luca
    N-am mai călcat prin state de un an, însa accesul la date statistice nu se face prin unchi sau vizite, ci prin surse de informaţie.
    Tot ca hobby, urmăresc situaţia economiei romăneşti.
    Ţi-am dat şi referinţele...şi nu e nevoie să te hazardezi...trebuie doar să ai răbdare.

    RăspundețiȘtergere
  8. @luca:

    Un element e in principal important (cred eu) in diferenta dintre Romania si the good old U.S. of A. :

    Aici preturile locuintelor au depasit de mult pragul care sa fi permis unei categorii destul de largi a populatiei sa cumpere. Cu alte cuvinte, un procentaj infim din populatia Romaniei isi permite sa cumpere sau sa inchirieze o locuinta "din salariu".

    Last time I checked, o locuinta nu era un bun de lux (cum ar lasa sa se inteleaga preturile de acum), ci ceva destul de necesar :P - si pana cand, intr-un fel sau altul, un numar suficient de mare de romani nu-si vor permite una, vom putea vorbi de preturi *mult* prea mari.

    Si inca ceva: preturile alimentelor n-or fi duble la noi fata de cat sunt la ei (habar n-am, dar de ce nu dai si tu un link daca tot zici ca iti argumentezi afirmatiile astfel), dar sunt destul de sigur ca daca le raportezi la salariul mediu, vor parea cel putin triple la noi :P . Asa cum, facand acelasi calcul, casele in Romania sunt de vreo 5 ori mai scumpe :P

    Sunt totusi de acord ca exista diferente destul de mari (la nivel de mecanisme economice) intre criza subprime de acolo si ce incepe sa se intample la noi. Numitorul comun este insa unul foarte clar: optimismul exagerat (ca sa nu zic stupid) care a facut pe toata lumea sa creada ca preturile vor creste la nesfarsit.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Domnul costel

    comentariul meu a venit inainte ca sa apara al doilea comentariu, cu link-uri, pe care l-ai scris tu.

    piata din romania va reactiona diferentiat la scadere. vor fi in continuare orase cautate, la care caderea preturilor va fi mai mica, sectoare diferite (apartamente noi vs. apartamente vechi) vor scadea diferit. e posibil sa fie si scaderi pe anumite sectoare, drastice, chiar de 40%. personal nu vad o cadere generala a pietei cu 40% (per ansamblu). asta am vrut sa spun si continui sa cred. nu intr-un an.

    daca ma insel sau nu, asta va arata doar timpul.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Luca

    "nu stiu cite case ati construit voi, dar eu am o construit citeva pentru altii (in calitate de investitor imobiliar), inclusiv mi-am construit casa mea."

    În calitatea ta de investitor imobiliar tind să accept viziunile tale în nuanţe uşor rozalii. Totuşi îţi recomand desluşirea conceptului de "wishfull thinking".

    De asemenea, aş mai adăuga că mass-media românească e plină ochi de manipulatori şi fel de fel de purtători de interese.

    "...Mă cheamă Luca şi-mi place-ntre golani..." - Timpuri Noi

    RăspundețiȘtergere
  11. domnilor, e cum vreti voi :)

    dar ca sa inchei:

    @ sunmirror
    greu de spus dupa statistici cit e cosul zilnic, dupa cum zice un parlamentar roman:
    "Institutul de cercetare a calităţii vieţii, chiar dacă nu poate publica studiul despre conţinutul coşului zilnic, pentru că este secret de serviciu..."

    sursa: Şedinţa Camerei Deputaţilor din 3 iunie 1997 o gasiti la
    http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=1022&idl=1

    dar le mai scapa cite ceva in campania electorala (citez din Biroul de presa PSD): cosul zilnic e 6.4 milioane lei vechi /luna/om conform Institutului de Cercetare a Calitatii vietii
    sursa:
    http://ziarulderoman.ro/index.php/200805151456/cosul-lunar-al-romascanilor-un-sfert-din-banii-pe-o-zi-ai-lui-ursarescu/

    compara cu ce zic statisticile americane despre cosul lor zilnic, denumit Thrifty Plan, care e pe niveluri, ca ei e shmekeri, oricum cel mai ieftin plan de haleala este low cost plan, monthly cost, male, 20-50 years, 201 USD, nivel din 2007. te poti delecta cu o multime de variante, de la individ la familie.
    sursa:Official USDA Food Plan
    http://www.cnpp.usda.gov/Publications/FoodPlans/2007/CostofFoodAug07.pdf

    in cpncluzie e mai mult la noi, dar nu dublu.

    @ aristotelcostel
    cu sau fara "viziunile mele", piata merge cum vrea ea. eu nu am viziuni ci pareri.

    domnilor,
    de acum inainte voi lasa aceasta "batalie" in seama dvs. pentru ca vad ca nu putem discuta fara sa atacati la persoana.

    cu dubla sinceritate,
    Luca

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu incerc sa ma informez inainte de a face afirmatii mai ales despre subiecte de interes general si cu "greutate baneasca".Cum interpretati informatii de genul:
    -In urmatoarele state americane in ultimii 2 ani au scazut preturile la imobile cu 10%, in urmatoarele cu 15% iar in urmatoarele cu 18%. Dintr-un singur stat a vazut cineva un grafic cu zonele economice ale respectivului stat? A vazut cumva cineva chiar ca in zona relativ centrala a economiei statului respectiv chiar s-au inregistrat cresteri (modeste) iar la periferia zonei scaderi mai mari de 30% dar in medie rezulta 15% ?
    -Media caselor pe familie este in jur de 2,5. Dar 40% din americani stau cu chirie (unii au 10 iar altii niciuna dar asta nu inseamna nici macar ca 10% n-au case ci ca sunt in alta parte decat serviciul !!!).
    -70% nativi, 20% emigrati in ultimii 20 ani, 10% la negru. Cine credeti ca-s cei mai putin informati dintre acestia, potentiale victime ale dezvoltarilor imobiliare din zone desertice, calamitate sau departe de orice interes economic ?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)