luni, 11 august 2008

Dezastrul creditului negarantat


Fără doar şi poate, anunţul BCR de suspendare a creditului de consum negarantat(în unele sucursale spun ei) poate fi considerat evenimentul săptămânii trecute. De asemenea, acesta este un moment care confirmă riscul major la care s-au expus băncile autohtone(unele continuă să se expună) prin promovarea acestui produs. Cert este că, în scurt timp, veţi mai auzi de credite negarantate doar în clipurile publicitare(asta dacă nu cumva se va renunţa definitiv la acest tip de credit).

Cu toate că nimeni nu recunoaşte, creditul negarantat a avut un efect devastator asupra băncilor care activează la noi. Fraudele, clienţii care dispăreau peste noapte, buletinele şi cărtile de muncă falsificate alături de marea masă a clienţilor supraîndatoraţi şi ajunşi în incapacitate de plată s-au constituit în cauze ale dezastrului acestui produs bancar. Dacă în prima fază bancherii şi-au frecat fericiţi mâinile văzând cum activul creşte până la cer, după ce au bonusat generos intermediarii şi salariaţii pentru a promova produsele negarantate şi obţinute rapid s-au trezit sub unda de şoc a unui cutremur care le-a ameninţat serios atât scaunele, cât şi viitorul lor în branşă. Nu numai băncile au fost afectate de creditul negarantat. Următorul eşalon a fost cel al societăţilor de asigurări care şi-au văzut profiturile serios subţiate în urma cererilor de despăgubire cauzate de creditele care s-au tot buşit. Singurii câştigaţi au fost recuperatorii care, peste noapte, s-au trezit la cârma unui business înfloritor.

Creditul de consum negarantat reprezintă primul şoc major resimţit de sistemul bancar autohton în ultimii ani. Dacă în urmă cu 10 ani falimentele răsunătoare le demonstrau bancherilor că nu tot ce zboară se mănâncă, actuala turbulenţă ar trebui să-i aducă cu picioarele pe pământ şi să-şi revizuiască/restructureze radical departamentele de management al riscului. Au trecut vremurile frumoase în care orice nou produs era profitabil chiar dacă era conceput de neofiţi. Urmează o perioadă în care concurenţa puternică şi liberalizarea pieţei(vezi liberalizarea titlurilor de stat) va obliga băncile să-şi revizuiască din temelii business-ul. Cei care nu se vor descurca vor intra pe panta alunecoasă a anonimatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)