Prin iunie aminteam într-un articol despre abracadabrantele inepţii scoase de o "expertă" a pieţei imobiliare. Printre altele, duduia estima că din septembrie creditele vor fi obţinute mai uşor, motiv pentru care piaţa imobiliară va creşte. Realitatea văd că-i dă dreptate(în special prin prisma noilor norme ale BNR)! :-))
Evident, nu se puteau lăsa mai prejos meseriaşii de la Colliers(alt cuib de esperţi) care au afirmat că "pe piaţă există foarte mulţi cumpărători care au aprobate creditele, însă preferă să aştepte o ieftinire a locuinţelor". Cum s-ar spune, băncile le-au spus cumpărătorilor că le dau creditele, numai să se hotărască odata. O gogomănie mai mare nici că am auzit... Există într-adevăr în procesul de creditare o fază de preaprobare, numai că aceasta are rol de ofertă, nicidecum de angajament irevocabil al băncii că va da banii atunci cînd se hotărăşte clientul să cumpere ceva(printre altele, acel ceva trebuie ipotecat şi numai după această fază se poate aproba un credit). Nu ştiu de ce am vaga impresie că specialiştii care au facut respectiva afirmaţie nu prea ştiu cum e treba cu băncile.
"Analiza" se termină apoteotic cu o ameninţare: "Experţii CB Richard Ellis spun că dacă acest ritm va continua(este vorba de scăderea imobilelor - n.r.), foarte mulţi dezvoltatori se vor retrage de pe piaţă, creând un deficit de ofertă imens într-o piaţă ca Bucureştiul, unde este nevoie de 2-300.000 de apartamente". Cu alte cuvinte, e timpul să mai terminaţi cu prostia asta de scădere că rămâneţi fără apartamente noi.
Comentariile de acest gen mă duc inevitabil cu gândul la debutanţii pe bursă care, după ce cumpără o acţiune care scade a doua zi, se apucă în disperare să laude societatea respectivă pe forumuri gen AGF sau Vanguard în speranţa că vor impulsiona cererea. Experienţa de până acum a arătat că petardele de genul acesta nu prea ţin.
Declaraţiile din Vinerea Neagră...pentru imobiliari, vin pe fondul disperării şi a lipsei de argumente. Cum nu-i putea duce capul la ceva anume, au mai emis şi ei nişte opinii...ameninţătoare.
RăspundețiȘtergereÎntrucât mizeriile au fost preluate de toată presa, a fost o bună oportunitate de a observa percepţia majorităţii..."care este" sumbră pentru imobiliari.
Pasul următor? După cum zice Bordei, locuinţele noi vor fi aruncate spre închiriere, punându-se, astfel, o presiune puternică asupra ...preţului chiriilor. Tot reprezentatul CBRE Eurisko ne-a explicat cu ceva vreme în urmă cum vor creşte preţurile locuinţelor datorită creşterii...concurenţei...
Agenţiile astea încă "este", dar după prăbuşirile aşteptate, cred că de-al de Bordei, vor trebui să se reorienteze către domenii ceva mai puţin ...publice...