vineri, 30 octombrie 2009

USA GDP


Fără doar şi poate, ştirea numărul unu a zilei de ieri a fost creşterea cu 3.5% aferentă trimestrului trei. Iniţial estimările indicau o creştere de 3.3%, motiv pentru care avem de-a face cu un nou indicator din categoria "better than expected". Principalul efect al acestei raportări a fost creşterea masivă a cotaţiilor la nivel global.

Desigur, 3.5% reprezintă o cifră impresionantă, dar în spatele acestei "victorii" se ascund elemente care, mai devreme sau mai târziu, îşi vor arăta efectele. În conformitate cu estimările oficiale, fără programele guvernamentale de stimulare a consumului("cash for clunkers" şi "prima casă") s-ar fi înregistrat o nouă contracţie de aproximativ 0.1%. Cum bine se ştie, imediat după terminarea programului "cash for clunkers" vânzările auto s-au prăbuşit. În ceea ce priveşte programul "prima casă"(evident, e vorba de varianta americană :-)) acesta va expira într-o lună, însă se pare că va fi prelungit. Extaziaţii nu spun niciun cuvânt despre creşterea cheltuielilor guvernamentale(7.9%) sau despre deficitul bugetar care a ajuns la 11.4%. Spun aceasta pentru a înţelege care este de fapt mecanismul întregii creşteri, anume banii statului. Economnia este în continuare conectată la aparate(a se citi cheltuieli guvernamentale), iar deconectarea oricăruia poate produce şocuri.

Probabil cheia rezolvării problemelor stă tot în sistemul financiar care încă se află într-o nebuloasă. Cu toate că se vorbeşte în toate comunicatele despre credit, trebuie remarcat faptul că rata economisirii s-a prăbuşit şi, în continuare, americanii consumă mai mult decât produc. Sustenabilitatea acestui model este destul de discutabilă!

17 comentarii:

  1. Decamdata America e cea mai puternica economie si inca-si permite sa arunce cu bani. Au si una dintre cele mai redutabile scoli de economie, deci si specialisti, nu pe ei ii vait.
    Ma intreb numai daca aceasta criza nu e cumva orchestrata, iar dirijorii fac ceva afaceri pe care le vom constientiza poate peste ceva timp.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iar teoria transpiratiei. Sau era a conspiratiei ? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. De un an SUA isi devalorizeaza moneda pentru acest moment. Noroc ca isi calculeaza "cresterea" in USD si ponderea exporturilor in economia americana este mare...

    Poate cineva care se pricepe face si acest calcul, cu cat a crescut economia americana in USD prin devalorizarea monedei sau mai rau cu cat a scazut relativ la alte monede.

    RăspundețiȘtergere
  4. Este incredibil cum cineva poate crede ca aceasta criza este provocata de "dirijori"! Ca si cum un om ar putea provoca o furtuna in Pacific folosind un ventilator. Cifrele care se vehiculeaza ca pierderi, bailouturi si altele, de ordinul a mii sau zeci de mii de dolari, nu pot fi "miscate" de catre un afacerist sau macar de catre un grup de interese. Iar atata timp cat vb. despre pierderi vreau sa vad si eu cine ar putea castiga din criza asta? Este efectiv un balon umflat peste masura si acum se sparge. Chestia evidentiata de Dan [consum vs. economisire] arata ca inca nu este desumflata complet. Cine plateste si cand plateste diferentialul dintre creditare si economisire? pana acum s-a finantat din cresterea pretului activelor, dar acum a picat si chestia asta. Urmatoarea posibilitate este inflatia - dar asta e mult mai dureroasa decat cresterea pretului activelor, pentru ca in loc sa imbogateasca pe cineva o sa saraceasca pe toti.

    RăspundețiȘtergere
  5. Se umbla cu cioara vopsita din nou, GDP ul asta e o minciuna. Mi se pare cel putin interesant cum Goldam a revizuit predictia pt GDP (inainte de cifra oficiala) in jos la 2.7%. Iar pietele s-au vandut si ele....

    RăspundețiȘtergere
  6. @MIA este vorba de teoria constipatiei!

    RăspundețiȘtergere
  7. >pun aceasta pentru a înţelege care este de fapt mecanismul întregii creşteri, anume banii statului.

    L-au importat cumva americanii pe nea Vacaroiu in perioada asta ?
    Ca seamana izbitor faza cu cea din Romania anilor '95-'96.

    Si daca macar in cazul Romaniei se putea evita oarecum dezastrul de 3-4 ani ce a urmat printr-o "cuplare" la economiile europene - adica ce a avut loc din 2000 incoace - datorita dimensiunii economiei SUA ... doar daca se acupleaza cumva la vreo economie venusiana sau de pe Tau Ceti ar fi sanse de evitat cvasi-blocajul ... :(

    RăspundețiȘtergere
  8. @andrei

    "Este incredibil" cum cineva a umflat balonul si... uitandu-se la el... a zis ca... mai sufla odata.

    RăspundețiȘtergere
  9. Zexe , sincer sa fiu nici eu nu cred ca asta e cifra reala.

    cred ca si de data asta au "plusat" cu un 0,3 cel putin pentru a iesi iarasi "better than expected";

    au remarcat ca refrenul asta poate fi tranbitat de catre media si are efect psihologic pozitiv

    oricum, chiar si asa, fara programele "rabla " si "prima casa" ar fi fost pe minus.

    deci in tot acest rastimp , bancile au evitat sa crediteze economia, ca dealtfel tot anul in curs , si deci bani putin de investitii .

    incepand cu 2010 vor aparea efectele acestui lucru in multe sectoare de activitate;

    primul masura a fost cea de taiere de costuri si s-a taiat in carne vie..sa vedem dupa asta ce urmeaza..

    RăspundețiȘtergere
  10. Cornel,

    Sunt de acord, fara cash for clunkers si alte cheltuieli guvernamentale GDP ul ar fi fost negativ. Bancile restrang creditul incontinuare iar veniturile consumatorilor si mai ales venitul lor disponibil e in cadere libera. Ajustarea va veni cu siguranta, intrebarea mea este ....CAND?

    Keynes a spus candva (citez din memorie): "Markets can stay irrational longer than you can stay solvent".

    Iar mai jos pun un comentariu care nu-mi apartine, dar mi se pare ca reflecta foarte bine starea de betie si iluzie in care traieste lumea, transpusa in raliul de pe burse din martie si pana acum.

    "The GDP number is a lie? So what?

    People also believe in god. In fact, people believe in various gods. At most only one of them can be right and the majority is wrong and following something that does not exist. Most likely all believers are living in a fantasy world. Despite the delusion, we have wonderful churches and art the world over, geared towards everyone's particular preference, and millions go to church weekly.

    So people believe in government fantasy, too. They will act accordingly on this belief, which means buying more equities. It doesn't matter they are dead wrong anymore than it matters Michelangelo believed in a myth. The Pieta is there for all to behold. So is this rally."

    RăspundețiȘtergere
  11. +++Keynes a spus candva (citez din memorie): "Markets can stay irrational longer than you can stay solvent"++++


    pt. a ramane solvent exista solutii destul de simple si la indemana oricui:

    http://www.fileden.com/getfile.php?file_path=http://www.fileden.com/files/2009/6/11/2473331/S

    graficul asta masoara exact sentimentul investitorilor, chiar daca unii prefera sa-i spuna "irationalitate".

    RăspundețiȘtergere
  12. in fine vad ca nu merg postate chart-uri.

    era vb de S&P500.png in coada

    pt. cine vrea sa incerce..

    RăspundețiȘtergere
  13. Cornel,

    Daca ar fi asa simplu s-ar scrie o carte, toti ar cumpara-o si toata lumea ar face bani :))))

    Sper ca ai glumit...

    RăspundețiȘtergere
  14. da, am glumit ..

    dar asta e una din modalitatile in care mai fac niste bani, fiind swing-trader;

    si n-am de gand sa scriu nici o carte , deoarece s-au scris tone;

    si tot degeaba; aici e vorba vorba practica, de reguli sau altfel spus sisteme de tranzactionare pe care poti sa le respecti sau nu; e matematic.

    e singura chestie concreta care transpare dincolo de povestile nostre de pe bloguriau de parerile mai mult sau mai putin avizate ale "economistilor".

    RăspundețiȘtergere
  15. Draga autorule, calculezi gresit. Cand zici ca fara cash for clunkers si house credit economie s-ar fi contractat 0,1%, tu de fapt scazi TOATE vanzarile de masini si TOATE vanzarile de case. Si in cazul cel mai rau, tot ar fi fost masini si case vandute, nu asa multe e drept, dar in orice caz destule cat sa dea bine de tot crestere. Ca dovada, cand cash for clunkers s-a terminat, vanzarile de masini au scazut cu 23% (deci inca s-au facut 77%) iar vanzarile de case au scazut si mai putin. Deci daca ne luam dupa calculele tale si le facem reale, chiar daca vanzarile de masini si case scad, tot o sa fie crestere economie in ultimul trimestru, probabil pe la 2-2,5%, cam atat cat si zic economistii. Asa ca pune mana si fii mai atent la calcule!

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonim: Estimarea nu-mi aparine. Afirmatia a fost facuta de un oficial al administratiei si a fost preluata de toate agentiile de presa. In acest articol nu am facut altceva decat sa preiau si sa compilez niste date.

    RăspundețiȘtergere
  17. http://www.youtube.com/watch?v=9nJ7LM3iyNg

    Sper sa va placa interviul.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)