vineri, 9 octombrie 2009

Criza de bazaIeri, o ştire importantă preluată de agenţiile de presă a trecut aproape neobservată. Conform unui studiu al FAO(Food and Agriculture Organization), ţările în curs de dezvoltare trebuie să facă investiţii în agricultură de ~83 mld. dolari/an în următorii 40 de ani pentru a putea asigura hrana populaţiei în continuă creştere. 83 de miliarde pare o sumă infimă în comparaţie cu trilioanele injectate în sistemul financiar. Nu este aşa. Investiţiile trebuie făcute de către ţările în curs de dezvoltare, adică de cei care nu prea se pot juca din click cu banii.

Dacă perspectiva vi se pare una îndepărtată, sunteţi în eroare. Pe la sfârşitul anului trecut vorbeam despre posibilitatea confruntării în cursul acestui an cu o criză alimentară, însă până acum nu s-a simţit aproape deloc. Explicaţia e simplă şi ţine de poziţionarea noastră în interiorul UE, probabil zona care va fi printre ultimele lovite de criză. Pattern-ul crizelor alimentare este diferit de cel al crizelor financiare, în sensul că se propagă de jos în sus. Primele afectate sunt statele sărace şi/sau suprapopulate. Acest amănunt face criza alimentară mult mai periculoasă întrucât acţiunile de limitare şi combatere a efectelor sunt luate cu întârziere, atunci când criza a ajuns la apogeu şi a făcut o groază de victime.

Anul trecut am avut parte de un fenomen ciudat. Pe fondul crizei financiare, fermierii nu şi-au mai putut asigura finanţarea necesară lucrărilor agricole. În acest fel, suprafeţe mari de teren au rămas necultivate, iar efectul e unul care începe să se simtă. În conformitate cu prognozele FAO, stocurile de orez vor fi în acest an cu o treime mai mici. Consecinţele sunt vizibile în acest moment în India unde preţurile au început să crească. Deocamdată există o probabilitate destul de mică de extindere a problemelor însă, în cazul unor dezastre naturale, s-ar putea să privim problemele alimentare din alte perspective.

Beneficiarii acestui fenomen vor fi, în mod sigur, cei care au ştiut în ce să investească. Printre ei, un oarecare Jim Rogers care, în timp ce achiziţiona ferme în Brazilia şi Canada, ne sfătuia să-i urmăm exemplul. Este uimitor să constaţi cum instinctele unora pot fi atât de exacte!

În ceea ce ne priveşte pe noi, lucrurile sunt de-a dreptul sumbre deoarece agricultura este doar subiect sterp de campanie electorala. Prostia şi delăsarea sunt principalii noştri duşmani, dar probabil aceste lucruri le cunoaşteţi mai bine.

P.S. Multumesc lui Dan Selaru pentru comentariul de ieri care se aplică perfect subiectului de azi.

12 comentarii:

 1. Hehe, Dane, iar ajungem la "aur, ferme, combustibili" de care eu vorbeam inca de vara trecuta ?

  Stiu, ai mai atras si tu atentia in privinta lor. Mai putin aurul la tine, chiar daca ieri a batut un nou record... :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Daca tot nu ne descurcam cu agricultura eu propun sa aducem toate hypermarket-urile de pe planeta sa le inghesuim acilea si astfel sintem salvati...si vreau si un mic vaccinel pt HPV desi eu sint baietel...(hypermarket=cancer economic)

  RăspundețiȘtergere
 3. Agricultura romaneasca a ajuns in stadiul acesta deoarece asa s-a dorit...noi suntem piata pentru UE. Putem noi sa concuram cu agricultura cu adevarat subventionata din Vest? Nici pe departe. Inca mai au de cumparat terenuri cu sume derizorii, sub 300E.

  RăspundețiȘtergere
 4. "un oarecare Jim Rogers"

  Asta cum ai spune - un oarecare Peter Lynch !

  Cred ca a fost un mishtou shi eu am franat :(

  RăspundețiȘtergere
 5. Fac si eu ce pot. :-) Cred ca ar trebui sa bem o bere ca am un plan.

  RăspundețiȘtergere
 6. interesant. in Africa de Est (cel putin) a fost seceta vara asta (in sezonul ploios), e semi-criza de mancare in multe zone. asta afecteaza mai mult localnicii si mai putin marile ferme (care dispun de irigatii) care hranesc o parte din tarile europene. ar fi interesant sa vedem un studiu facut la nivel global cu dinamica preturilor si a hranei...foarte clar, efectul se raspandeste de jos in sus. si asta cu tarile in curs de dezvoltare care trebuie sa investeasca...e o obraznicie, daca ne uitam la inrobirea economica a multor tari din Africa, Asia si America de Sud de catre tarile asa-numite dezvoltate.

  RăspundețiȘtergere
 7. e clar ca la anul vor fi pe profit dublu, triplu firmele ce valorifica agricultura. probabil nu ne luam noi la intrecere cu spania si germania, italia unde capsunarii castiga destul de bine, dar va fi o invioarare a agriculturii si la noi. in ciuda semnelor date de guvern.

  RăspundețiȘtergere
 8. Agricultura este moarta si ingropata, mai peste tot in lume, deoarece unde se face ... stiintific, aceasta produce foarte multe ... otravuri si contrafaceri ce nu plac organismului uman, unde se face o agricultura primitiva, vezi tari din Africa, acolo totul este OK pentru o familie sau doua.
  Lasand filozofia deoparte sa spunem ca metodele agricole traditionale au cam murit, cam peste tot, iar agricultura bazata pe chimicale a inlocuit advarata agricultura.
  Din studiile ... nepubilcate ale Institutelor de Sanatate Publica, nu numai europene rezulta ca organismul uman actual este cu mult mai putin pregatit pentru invazia de substitute chimice din alimente.
  Bolile generate de aceste alimente inca sunt necunoscute si lovesc, in egala masura si pe bogat si pe sarac.
  Dupa parerea mea, in 10 ani se vor vedea adevaratele efecte ale introducerii chimicalelor in alimente.
  Apropo de hypermarket-uri. Acolo TOATA marfa adusa de afara este otravitoare si purtatoare de germeni, care produc o gramada de boli si de ... dependente.
  Criza mondiala incepute prin anii 1929 nu s-a sfarsit .. ci continua si-si va arata coltii, cu adevarat in urmatorii 4 - 7 ani.

  RăspundețiȘtergere
 9. Flavian,
  Esti cam obsedat de aur...mai comenteaza si tu legat de articole in sine.
  Toata lumea care citeste acest blog si comentariile de pe acest blog a inteles punctul tau de vedere. Dar acum tu exagerezi f. tare spunind acelasi si acelasi lucru de fiecare data...E f. plictisitor.

  RăspundețiȘtergere
 10. Viaţa într-o lume paralelă.
  Aşa aş numi viziunea dumneavoastră asupra agriculturii şi problemelor agriculturii locale.
  Păreţi să NU ştiţi că, de 20 de ani agricultura românesacă funcţionează la nivel de SUBYISTENŢĂ şi chiar mai jos.Că 2/3 din teritoriile agricole din R NU sînt lucrate şi că se importă masiv pentru alimentaţia populaţiei cînd producţia locală este ignorată.
  Afurisiţii de finanţişti (să nu le zic contabili, că nu sună bine)locali şi internaţionali se joacă ca nişte b.. cu vieţile oamenilor.
  Exact, ce înseamnă 80 mld de dolari sau euro cînd pentru bănci s-au găsit mii de mld în fiecare continent ? Ce înseamnă altceva decît cinism sfruntat ?

  RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)