Săptămâna trecută am scris un scurt articol despre Grecia, convins fiind că situaţia de acolo e pe cale să devină explozivă. Iată că, mai devreme decât mă aşteptam, lucrurile au luat-o cu adevărat razna.
Fitch a scăzut ieri rating-ul Greciei la BBB+ pentru creditele pe termen lung. Rating-ul Standard & Poors este A-, dar, conform unor declaraţii, există o perspectivă clară de downgrade în mai puţin de două luni. Sunt semnale cât se poate de lipezi, care nu puteau rămâne fără reverberaţii. Astfel, bursa a scăzut isteric ducând numai ieri indicii până la -6.3%, iar bondurile au evoluat către cel mai înalt nivel din 1998. În timp ce unii văd oportunităţi serioase pe piaţa bondurilor, mulţi se întreabă dacă acest "paradis al randamentelor" are o susţinere reală şi, mai ales, dacă Grecia este în pericol de intrare în incapacitate de plată. Pentru moment, oficialii UE s-au pronunţat cât se poate de clar împotriva unei asemenea perspective, sugerând posibilitatea unor împrumuturi şi ajutoare de urgenţă. Numai că opiniile se pot modifica în timp. Declaraţiile politice niciodată nu s-au constituit în vreo garanţie pentru nimeni, aşa că trebuie să privim cu prudenţă ceea ce se întâmplă acolo.
Interesant este un alt element. Situaţia din Grecia reprezintă un caz clar de contagiune direct legată de problemele din Dubai. Părerea mea este că suntem la începutul unei reacţii în lanţ, cauzată de comportamentul iraţional al statelor în lupta cu criza financiară. Dacă anul trecut am trăit criza băncilor, se pare că acum trăim începutul crizei statelor. În funcţie de amplitudinea acestei posibile crize, putem vedea probleme serioase în vârful "lanţului trofic", adică la construcţiile suprastatale şi la instituţiile financiare mondiale. Deocamdată suntem încă la început, iar această criză poate fi evitată prin impunerea brutală a unor politici fiscale dure. Încă se poate, dar probabil că nu va exista suficientă determinare şi, ca şi în cazul băncilor, probabil se va prefera ascunderea prafului sub preş.
P.S. Sper ca problemele economice ale Greciei să nu fie atât de mari precum estimările deoarece următoarele candidate la contagiune vor fi Bulgaria şi România(nu obligatoriu în această ordine).
De citit şi:
- How do you say vicious circle in greek
- Greek debt poses a danger to common currency
De citit şi:
- How do you say vicious circle in greek
- Greek debt poses a danger to common currency
Grecia este si ea "too big to fail". Va fi impinsa de la spate si "ajutata" mai de buna voie, mai cu de-a sila. La fel ca si in cazul nostru sau al altora.
RăspundețiȘtergereCel putin atata timp cat vor mai exista FMI, BM si FED. Adica nu prea mult, din fericire... :)
Simplist gandind,daca deducem inputurile de valuta cu caracter investitional (din perioada 2006/2008) ale entitatilor straine si aportul remiterilor din strainatate ale PF cu cetatenie romana care au plecat la lucru in strainatate, Romania este de mult in criza. Ironic este faptul ca vom "intra in rand cu lumea" pentru ca ceilalti se "prabusesc" nu noi ne "ridicam"
RăspundețiȘtergereDin cite stiu eu intre 2002-2006 a fost cam cel mai mare aflux de investitii "reale" ... din pacate de prin 2006 incoace imobiliarele au ajuns sa aiba un procent nefast de mare din total ... :(
RăspundețiȘtergerepe ce te bazezi, Flavian, cand spui ca astea (FMI, FED, etc.) nu vor mai exista?
RăspundețiȘtergere...
oile au memoria scurta, pana la anu' au uitat, si se reia totul de la zero. si comunistii au stabilizat, si astia o sa stabilizeze, si gata, nu se schimba nimic.
daca nu s-a schimbat pana acum...
Faptul ca unii ascund rahatul sub pres cu imprimanta si altii il lasa sa puta la vedere, nu inseamna ca e vreo diferenta intre rahati. Sunt curios ce "rating" ar acorda Fitch statului California, de exemplu.
RăspundețiȘtergereE incredibil ca bursa mai pune botul la Fitch, Moody's si compania. Oare ce rating avea Dubai World acum o luna ?
Sunt curios sa aflu care este situatia sistemului bancar elen in acest moment. Sa nu uitam ca bancile elene au o expunere foarte mare in Europa Centrala si de Est si mai ales in Romania.
RăspundețiȘtergere