miercuri, 20 ianuarie 2010

Noua invazie bancara


Ieri, în Ziarul Financiar a apărut un articol de-a dreptul surprinzător: "Marile bănci care operează în Est pariază pe ieşirea regiunii din recesiune". Desigur, o nouă petardă aruncată inutil :
"Banca italiana UniCredit planuieste sa deschida 100 de filiale in Europa Centrala si de Est. Grupul austriac Raiffeisen International lanseaza in regiune o banca on-line, iar Erste, tot din Austria, isi deschide 70 de filiale in Romania, cea mai importanta piata a grupului in regiune, scrie Financial Times."
Din enumerare trebuie eliminată Raiffeisen deoarece deschiderea băncii on-line ţine mai degrabă de criză, şi nu de revenirea rapidă care se sugerează în articol. În cazul în care ştirea este adevărată pentru celelalte două bănci enumerate înseamnă că suspiciunile pe care le am la adresa bancherilor se justifică pe deplin. Nu voi face decât un raţionament la nivelul României deoarece nu am timpul necesar pentru a-l extinde la nivelul întregului Est.

Având în vedere că se vorbeşte despre deschideri de noi unităţi, nu pot trage altă concluzie decât că băncile respective mizează puternic pe retail şi pe revenirea creditării. Făcând un calcul simplu, ne rezultă că, în ceea ce priveşte populaţia bancarizabilă a acestui segment, la ora actuală avem un credit mediu de ~22 000 RON. În cazul în care devenim brusc optimişti, putem deduce că valoarea creditului mediu se poate duce teoretic spre 36 000 RON, adică o creştere a soldului creditelor cu ~64%. Probabil acesta este calculul pe care şi-l fac unii atunci când se aruncă în asemenea declaraţii, însă uită câteva date esenţiale. În primul rând este vorba de faptul că valoarea creditului mediu este raportată la datele oficiale care nu includ creditele cesionate. De asemenea, niciodată nu se va ajunge la valoarea maximă a creditului mediu, iar o evaluare corectă ar trebui să ia în consideraţie maxim 70% din această valoare, adică ~25 000 ceea ce corespunde unei creşteri mult mai pământeşti de 13%. Mai mult, în aceast raţionament nu au fost introduse locurile de muncă anunţate să dispară, al căror nivel se situează între 2% şi 4%. Şi ultimul element despre care nu am făcut vorbire este acela referitor la efectele "găurii demografice" din primii ani de după Revoluţie şi care se vor face simţite în economie în următorii 2-3 ani.

Punând cap la cap toate datele, rezultă că auspiciile nu sunt nici pe departe atât de favorabile. Mă întreb totuşi de ce trebuie deschise unităţi noi pentru a asigura o creşte de ~ 10%, în condiţiile în care majoritatea covârşitoare a ghişeelor de cartier efectiv şomează. Probabil mult mai simplu ar fi ca bancherii să deblocheze creditarea, în acest fel obţinându-se fără probleme creşterea dorită.

Desigur, oportunităţi sunt imense pe piaţa estică, dar nu pentru actualele bănci. Modelul lor de business necesită costuri imense de funcţionare care sunt decontate de către clienţi. Marea provocare este pentru instituţiile de nişă care pot targeta clienţii nemulţumiţi ai acestor bănci. Dar aceasta este o cu totul altă poveste care-l are pe "bancherul clasic" în rolul de perdant al luptei.

18 comentarii:

  1. Dan

    La momentul actual, cred ca mai degraba se incearca inducerea unui sentiment de optimism in randul investitorilor si consumatorilor. Ca sa-ti fac o paralela, e la fel ca si in cazul "inflation targeting", cele mai importante sunt asteptarile paticipantilor la piata...daca banca centrala le ancoreaza, atunci sunt sanse mult mai mari sa se realizeze targetul de inflatie....ca un fel de self fulfilling prophecy.

    Lucrurile clar ca nu sunt roz, insa potentialul de crestere e mult mai mare in Romania decat in alte economii dezvoltate, iar motivul este simplu: gradul de indatorare la noi ca si procent din PIB este mult mai redus. Iar aici nu tin cont de economia neagra, care dupa parerea mea iti mai adauga lejer 20%-30% la PIB.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Zexe

    Strategia se numeşte "cacialma".

    Cineva tot mareste masa monetara... pe grafic, "teoreticienii" intra in panica, iar creditarea se da cu fundu' de pamant.

    Potentialul de crestere se afla pe hârtiile de autoprostire pe care voi le numiţi "rapoarte". :)

    ~7 mil creditaci supraindatorati, ~11 mil. saraci lipiti si cam tot atatia rurali cu venit in cartoafe si cucuruz. In vest, bă'etii s-au indatorat sute de procente din PIB in cateva zeci de ani... noi am incercat in 4 ani si fortam... mana norocului.

    Mizez pe... 13... NEGRU. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Zexe: Modelul optimismului indus de media este identic cu cel practicat in SUA acum 9-10 luni. Ce mi se pare ciudat e ca titlurile din ziarele noastre arata identic cu cele ale WSJ, CNBC & comp. din perioada respectiva. Parca le-ar fi tradus!

    In alta ordine de cred ca supraapreciezi economia subterana. Am auzit mai multe variante, dar chiar nu-mi dau seama cum sunt fundamentate aceste cifre. Personal cred ca economia subterana a scazut puternic si continuu dupa introducerea impozitului unic.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Aristotel,

    Hai sa nu exageram, supraindatorati sunt americanii...noi mai avem mult pana sa-i ajungem, si ca sa stii asta nu trebuie sa citesti niciun "raport".

    Nu spun ca e lapte si miere in Romania, departe de mine gandul...probleme grave avem o gramada iar optimismul acesta mai are de parcurs cale lunga pana la omul de rand. Insa avem marele noroc ca indicatorii macroeconomici sunt favorabili iar mana de lucru este inca ieftina. Gandeste-te cat de mult este de facut in infrastructura si cum stau neaccesate fondurile europene destinate noua.

    Deci potential exista, nu poti sa ma contrazici aici, ideea este daca politicul - cea mai mare problema dupa parerea mea - va stii sa-l puna in aplicare sau vom ramane vesnica tanara speranta.

    @Dan

    In privinta economiei subterane, nu as fi atat de sigur ca s-a redus drastic..nu am dovezi dar ma bazez pe bunul simt: fiscul nostru nu este IRS si coruptia se spune ca este inca ridicata in randul functionarilor publici...degeaba ai legi daca nimeni nu vegheaza la aplicarea lor...iar daca nu vegheaza nimeni....stim cu totii ce se intampla..

    In conditiile astea o estimare de 20% pentru economia neagra mi se pare plauzibila.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cum ar zice... ţereanu' "'tu-le-n gât de pavele".
    Din infrastructura, la nivelul ... mileniului al III-lea, au de profitat cateva firme, si nu ma refer la subcontractanti. :)

    ... traiti cu impresia ca se face infrastructura "cu cazamua"...

    Cat din "economia subterana" reprezentau... constructiile? S-au curatat? Sunt albe, gri, negre sau... deloc?

    De ce 20%? Hai 25%. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. >Hai sa nu exageram, supraindatorati sunt americanii{...}

    Daca luam in calcul si eliminam de la "venitul potential" necesarul pentru traiul de zi cu zi ... deja cred ca veniturile disponibile efectiv ar scadea ingrijorator si automat si gradul de indatorare real ar fi mult mai mare ... :(

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Aristotel

    Infrastructura inseamna locuri de munca create si cerere suplimentara in economie, lucru dezirabil mai ales in vremuri de recesiune. (sau Bechtelul si-a adus muncitorii si asfaltul din USA si eu nu stiu).

    Estimarea mea de 20% este subiectiva (doar ti-am spus ca nu am dovezi)...si pentru ca este subiectiva, nu trebuie sa-ti explic tie de ce si nici tu nu trebuie sa ma crezi pe cuvant!

    in rest esti de maxima caterinca!

    @ Mia

    Te rog, fa urmatoarea comparatie:

    Datoria privata (sau totala) per GDP in USA si Romania. Dupa care tragi concluziile de rigoare....

    RăspundețiȘtergere
  8. BCR-u' mizeaza pe 70, violet, par .. dar cred ca joaca la alta ruleta ...

    si din cate am mai citit e ... virtuala

    RăspundețiȘtergere
  9. @Zexe

    Combina tu meticulos si precis, fara caterinca, cele mai mari preturi per km de... infrastructura si cele mai mici salarii de prin UE.

    Daca memoria nu ma inseala, :), Bechtel s-a descurcat de minune cu... turci.

    Someri absorbiti... la intins asfalt si greblat pietris. Esti macroeconomist? Pari mai degraba membru din guvernul Maurer.

    RăspundețiȘtergere
  10. Aristotel,

    Daca citeai mai cu atentie si fara sa fii orbit de propriile-ti idei fixe si preconcepute ai fi observat ca la un moment dat am pomenit ceva si de rolul important al politicului in mersul economiei. Tu confunzi potentialul economic (care exista) cu capacitatea politicului de a-l valorifica in interesul tuturor romanilor.

    Sectorul de autostrada Comarnic-Brasov s-a contractat la un pret decent per km avand in vedere ca mai mult de jumatate reprezinta tunel in munte. Iti dau tema sa te documentezi la cat iese km de autostrada in comparatie cu alte tari din UE pentru proiecte comparabile - autostrada suspendata si tunel in munte - asta ca sa nu mai vorbesti din realitati paralele. Deci, iata ca se poate daca exista si vointa politica..si iarasi ne intoarcem la politic.


    In alta ordine de idei, nu sunt macroeconomist, sunt trader si imi dau si eu cu parerea mai mult sau mai putin inspirat :)

    in schimb, tu esti de caterinca maxima!

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi placi Zexe.
    Tu chiar crezi ca e un pret "decent".

    Bravo! Ezigsta potenta.

    http://www.logec.ro/2010/01/19/cat-de-scumpa-este-autostrada-comarnic-brasov-comparatie-cu-sua/

    RăspundețiȘtergere
  12. @ Radu

    Daca accesai linkul catre site-ul american si citeai si tu cu putina atentie ai fi observat ca preturile respective sunt in dolari 2004!! tu ai idee cat au crescut pretul la materialele de constructie de atunci si pana acum?!?! ia si mai sapa...

    tu compari mere cu pere...si ne mai dam spunem si economisti...ce ti-ai spus tu, ca-mi pui acolo un link si ma dai gata?!

    LOL

    RăspundețiȘtergere
  13. >Datoria privata (sau totala) per GDP in USA si Romania. Dupa care tragi concluziile de rigoare....

    Stiu ce zici - si ai dreptate dar na ... eu voiam sa evidentiez ca si la noi dracu' e daca nu chiar negru-taciune macar asa ... un gri-inchis rau de tot ... :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Mi s-a parut interesant enuntul privind ''institutiile de nisa care pot targeta clientii nemultumiti ai acestor banci''.Ar fi excelent daca ati putea dezvolta ideea intr-un viitor articol!

    RăspundețiȘtergere
  15. o intrebare de ignorant: de unde ai scos acel 36.000? multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  16. @Zexe

    O spicuire din comentariile articolului pe care ti l-am indicat:
    "tine cont ca preturile exprimate pe sursele la care faci tu referire sunt exprimate in mile unde 1 mila = 1.6 km. Practic raportat la km si nu la mile, cum era referinta initiala, pretul la americani iese mai mic de 1.2 mil. dolari/km/banda."

    Iese de o diferenta?!?

    Nu mi-s economist stimabile.
    Mi s-a parut ca esti cam optimist in noul proiect de autostrada si ti-am dat un link ca sa nu-mi dau in petec in comentarii de fazan.
    Experti si cunoscatori sunt altii, nu eu.

    Gandeste-te ce autostrazi s-au facut pana acum si la ce calitate, sigur cea pe care o vor face va fi la standarde internationale. :D

    Recunosc ca nu sunt calcule riguroase, dar articolul e la un nivel decent. Intrebarea mea este: cei care se ocupa de aceasta autostrada vor fi decenti? Asta ramane de vazut. :)

    Doamne fereste sa dureze 8 ani constructia si costuri duble fata de cele estimate.

    Multa sanatate

    RăspundețiȘtergere
  17. Mi se pare ca iei lucrurile prea ]n serios. Si asa ca altcineva de aici sunt foarte curios sa aflu acel calcul simplu al tau legat de creditul mediu.
    Dincolo de asta, crezi ca Erste va intra pe retail ca sa faca concurenta BCR? Te ai gandit ca filialele alea (desi 70 mi se pare imens) poate vor avea alt rol? Sau ca zf ul scrie prostii, ca n ar fi prima data?

    RăspundețiȘtergere
  18. @ Radu,

    Inca odata...Ceea ce sustii tu (si articolul respectiv) nu are nicio valoare pentru simplul motiv ca preturile de cost ale autostrazilor respective sunt cele de la nivelul din 2004. De-atunci si pana acum preturile la materiale de constructie au sarit de 3 sau 4 ori, asta asa la ochi....

    Un articol decent nu face astfel de erori, comparand pretul din 2010pe km/autostrada si pretul din 2004, fara sa tina cont macar de evolutia preturilor la materia prima. Dupa parearea mea articolul respectiv este egal cu zero din punctul de vedere al continutului.

    Multa bafta!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)