luni, 17 ianuarie 2011

Avertismentul tunisian


Aparent, revoluţia tunisiană a început ca urmare a publicării de către WikiLeaks a unor stenograme(din deja celebrul pachet Cablegate) referitoare la corupţia de la vârful puterii. Revolta, odată declanşată a condus la fuga pripită a preşedintelui Zine al-Abidine Ben Ali însoţit de întreaga familie. Iniţial, fostul preşedinte tunisian ar fi vrut să se retragă în Franţa, dar azilul politic i-a fost refuzat. Presat de timp, a reuşit să-şi asigure fuga în Arabia Saudită, unde a fost întâmpinat de însuşi regele Abdullah.

La ora actuală, după numirea pripită a unui preşedinte interimar(iniţial premierul Ghannouchi, urmat de Foued Mebazza, fostul şef al Parlamentului) lucrurile nu par a se fi liniştit deoarece Tunisia refuză să repornească. Din cauza violenţelor de stradă magazinele sunt închise, iar adevăratul declanşator al crizei, foamea, contribuie la o întreţinere a stării de incertitudine. Ajunşi în acest punct trebuie să subliniem că adevărata cauză a crizei politice nu a fost vreo dezvăluire senzaţională, ci cel mai mare duşman al regimurilor autoritare şi incompetente, anume foamea. Creşterea generalizată a preţurilor a fost elementul hotărâtor care a scos oamenii în stradă şi care a contribuit la fuga pripită a coruptului lor preşedinte.

Ceea ce doream să menţionez în special este simpatia cu care este privită în lumea arabă revoluţia tunisiană, un eveniment care a depăşit categoric ştirile despre secesiunea Sudanului, poate mult mai importante din punct de vedere politic. Practic, posturile de ştiri trans-arabe sunt urmărite cu sufletul la gură atunci când produc informaţii proaspete despre situaţia de-acolo. Acesta este un element menit a-i îngrijora pe liderii politici actuali care, dacă e să privim cu atenţie, sunt depăşiţi cu mult de realităţile actuale. Spre exemplu, este de-a dreptul interesant de privit cum regele Abdullah a încasat lovituri de imagine din partea bloggerilor arabi care-l critică pe faţă deoarece a permis azilul fostului preşedinte tunisian. O asemenea poziţie tranşantă era, până nu demult, destul de greu de crezut în Arabia Saudită. 

Realitatea lumii arabe este total diferită faţă de imaginile care sunt livrate pe canalele oficiale de ştiri. Puţini ştiu că peste 80% din populaţia arabă trăieşte la limita sărăciei, iar ceilalţi 20% aparţin într-o majoritate covârşitoare ţărilor cu resurse de petrol. Există o diferenţă fundamentală între cele două lumi arabe. Statele bogate în petrol au regimuri care efectiv îşi mituiesc cetăţenii pentru a-şi asigura liniştea, în timp ce restul ţărilor au regimuri militarizate, în care se manifestă o polarizare socială extremă. Aşa cum spuneam înainte, lucrurile nu mai pot continua în acest fel, iar situaţia din Tunisia se poate constitui în scânteia care va schimba faţa lumii arabe. 

Indiferent de ceea ce cred unii observatori(de obicei total rupţi de realitatea respectivelor zone), lumea arabă are un potenţial uriaş, dar până acum s-a auto-ştrangulat. Regimurile aberante, mai mult sau mai puţin susţinute de SUA nu au făcut altceva decât să conducă despotic pentru a-şi asigura bunăstarea, sacrificând astfel nivelul de trai şi educaţia. Trebuie menţionat că sunt ţări arabe în care rata analfabetismului depăşeşte 80%, lucru total neacceptabil în lumea contemporană. Personal cred că lumea unora ca Gaddafi sau Mubarak a apus, iar ceea ce urmează va permite transformarea radicală a zonei. 

Avertismentul tunisian este doar începtul. Întreaga lume musulmană are nevoie de o reformă profundă, ceva similar Renaşterii, care să aducă noi forme de organizare socială şi statală. Nu ştiu dacă vom trăi să vedem un bloc politico-econmic similar UE în Nordul Africii şi Orientul Mijlociu, dar tind să cred că lucrurile către aşa ceva converg. 

14 comentarii:

  1. Este colapsul global prin foamete, suprapopulare, depletia resurselor (in special a petrolului). Deja s-a anuntat ca 1/2 din pop globala va face foametea anul asta. Urmeaza un trend prin care de la 7 miliarde vom ajunge 2 in decurs de 20-30 ani.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu as fi ceva mai ponderat cu optimismul in privinta schimbarilor in bine in tarile arabe. Tunisia nu este reprezentativa pentru celelalte tari arabe: are un grad de civilizatie si cultura superior tarilor din jur, societatea nu este prea polarizata si avand o clasa de mijloc relativ stabila si puternica. In tarile arabe care au dictaturi mai mult sau mai putin militare, pericolul mare este evolutia spre fundamentalism, iar schimbarile de tip "catastrofa" sunt mijlocul ideal de trecere spre regimuri islamice. Nu subsestimati capacitatea de organizare a islamistilor! Vom trai (daca ...) si vom vedea!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anonim(17 ianuarie 2011, 11:00)
    Sa-nteleg ca ai uitat a vorbi romaneste?! Nu mai stii cum sa zici "saracire", in romaneste, de-ai ajuns sa pocesti si cuvintele englezesti si nici romaneste nu te exprimi?! Ti se pare ca esti mai elevat daca spui "depletie" si "trend"?! NU cunosti sinonimele romanesti ale acestor cuvinte?! Poate ne spui, in care dictionar romanesc ai gasit cuvantul - asa cum il folosesti tu - "depletie"?!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonimul nr 2: cuvantul depletie exista in limba romana. Ca idee... atunci cand faci o observatie incearca mai intai sa te convingi ca e justificata, altfel risti sa te faci de cacao :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. @anonim3 ce daca exista cuvantul depletie in limba romana? ai cautat macar ce inseamna? nu are nicio legatura cu ce ar fi trebuit sa insemne...cred ca tu te faci de cacao :)

    RăspundețiȘtergere
  6. In tarile arabe, istoria a aratat ca o revolutie duce invitabil spre fundamentalism (vezi cazul Iranului modern care s-a intors cu 50 de ani in urma dupa fuga sahului sustinut de SUA). Asa ca ma indoiesc ca vom vedea vreodata acea transformare a lumii arabe de care vorbiti dvs.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu as fi atat de optimist cu privire la "primavara natiunilor arabe". In multe dintre ele curentul islamist este mult mai puternic decat cel liberal. Singura tara unde mai exista cat de cat sanse de democratizare printr-o revolutie mai mult sau mai putin violenta este Egiptul. Daca se intampla asa ceva in Siria sau Iordania, rezultatele vor fi cu totul altele. In Maroc si Algeria, liberalizarea se poate face si sub regimul actual.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ghita: Doua observatii:
    1. Iranul nu este tara araba;
    2. Iranul nu este natiune nedemocratica sau, mai bine zis nu e total nedemocratica. S-au facut progrese, lumea s-a mai modernizat si, cred eu, in cateva reprize de alegeri libere, vom putea vedea si o rupere a statului de religie.
    Alex Nicolin:Vezi ca in Iordania lucrurile nu stau asa cum crezi tu. Regimul de acolo e OK si a mai si inceput sa liberalizeze din "domeniile strategice". In plus, are si suportul popular(chiar daca asta se datoreaza si unor campanii permanente de imagine)

    RăspundețiȘtergere
  9. Iordania e OK, pentru o tara araba. Au un rege luminat, la fel ca taica-su. Din pacate exista si acolo grupari islamiste cu suport relativ puternic, dar tin "capul la cutie" pentru ca, desi discreta, represiunea e destul de eficienta. "Revolutia" ar putea aparea ca urmare a unei actiuni externe de destabilizare, care sa atate aceste forte interne, actiunea doar pe seama factorilor interni fiind putin probabila.

    RăspundețiȘtergere
  10. tunisia a investit 10% din PIB in educatie de mai mult de un deceniu....

    asa ca in acest domeniu stau mult mai bine decat .... o tara membra UE ca...romania

    RăspundețiȘtergere
  11. INCA ODATA: NU exista cuvantul "depletie" in limba romana in sensul folosit de tine! Exista doar in vocabularul specific medical, dar nu are sensul extins folosti de tine, analfabetule!

    RăspundețiȘtergere
  12. In sfarsit un articol cu care inclin sa fiu de acord... :)

    In rest, mai remarca cineva "coincidenta" de nume... Ben Ali.. Ben Laden.. Ben Bernanke...

    RăspundețiȘtergere
  13. Desi sunt de acord cu unele din chestiile pe care le spui, nu sunt de acord ca revolta tunisienilor ar fi fost pornita din cauza dezavaluirilor WikiLeaks. Asta din simplul motiv ca toata lumea stia ce se intampla in tara, mai ales ca opulenta clanului Trabelsi(al sotiei presedintelui) depasea orice limita. Asta cu WikiLeaks da bine, sa creeze impresia ca "uau, ce impact a avut". Nu e asa si nu exista nici macar o singura dovada ca ar fi contat macar.

    A, si protestele au inceput din cauza somajului, nu din cauza bogatiei astora.

    RăspundețiȘtergere
  14. @Flavian

    "ben" - inseamna in araba "fiul lui" asa cum "abu" - inseamna in aceeasi limba "tatal lui" Astfel, e normal ca particulele respective sa apara foarte des in numele arabe, deoarece arabii nu au adoptat decat de cateva generatii numele de familie in format "vestic", si atunci, mai degraba ca cerinta a autoritatilor coloniale. Observatia ta e similara cu cea a unui strain care vine in Romania si se intraba: "Ba! Astia-as toti ruda cu Escu?" :)

    @carbonaru

    Fiecare Nicu isi are Leana lui. Diferenta e ca cei mai prevazatori isi pregatesc avionul/elicopterul din timp, cand baga de seama ca oamenii incep sa urle de foame pe strazi :)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)