marți, 18 ianuarie 2011

Noul model chinezesc


În timp ce mulţi se grăbesc să-i proclame sfârşitul, China îşi vede liniştită de planul său de la care nu se abate niciun milimetru. Oricât s-ar chinui americanii să-i convingă că politica monetară este greşită, că sunt deranjanţi din cauza excedentului comercial gigantic pe care-l au în relaţia cu numeroşi parteneri comerciali, chinezii se fac a nu înţelege şi-şi continuă nestingheriţi politica. Există o diferenţă fundamentală între China şi restul lumii, un element pe care foarte puţini îl înţeleg cu adevărat: ceea ce vedem acum nu este decât o continuare a politicii milenare a Chinei. Chiar dacă unii îi spun comunism alţii semi-capitalism, în realitate nu este altceva decât o continuare logică a tradiţiei şlefuită mii de ani. Şi cred că nu ne înşelăm deloc dacă spunem că puterea Chinei îşi are rădăcinile în această tradiţie.

Tradusă în termeni economici, această tradiţie se manifestă pe planuri paralele. În primul rând, uriaşa rezervă a Chinei a început să fie pusă la lucru. Astfel, în ultimii doi ani China a acordat credite externe, în principal către statele în curs de dezvoltare. Aparent e un lucru banal, dar dacă vom aminti faptul că volumul acestor credite este mai mare decât cel al Băncii Mondiale, înţelegem pe deplin adevărata dimensiune a operaţiunii. Creditele acordate cu largheţe de chinezi nu reprezintă numai o măsură de protecţie în caz de creştere nepregătită a inflaţiei ci şi un mijloc de câştigare a simpatiei şi influenţei politice. Un lucru pe care nu l-au înţeles occidentalii e că pentru chinezi banul nu înseamnă mai nimic; marfa cu adevărat importantă pentru ei  e mult mai abstractă şi se numeşte "puterea de influenţă". Rezervele valutare sunt doar un element care este utilizat pentru a pune în aplicare ceea ce la ei se numeşte "a momi tigrul să iasă din munţi". De fapt aici e esenţa întregii interacţiuni pe care o au cu SUA. La acest moment, SUA nu mai este importantă pentru ei decât într-o mică măsură(strict ca piaţă). Pe măsură ce vor reuşi scăderea puterii de influenţă a SUA vor umbla şi la ratele de schimb, numai că mai e ceva până atunci.

Şi pentru că a venit vorba de ratele de schimb, cei de la Financial Times au remarcat un lucru cât se poate de interesant: chinezii folosesc Hong Kong-ul ca laborator experimental pentru testarea politicilor monetare. În timp ce moneda oficială este tot dolarul HK, magazinele primesc şi yuani, iar, ca urmare a acestui fapt, este permisă o oarecare flotare liberă a acestuia faţă de HK dollar şi, indirect, faţă de celelalte valute. Motivele acestui experiment pot fi multiple: pe de o parte pot avea un feedback rapid asupra percepţiei externe a unor decizii de politică economică internă şi, pe de altă parte, de experimentare a politicilor comerciale. Din acest punct de vedere Honk Kong-ul e suficient de liber pentru a testa reacţiile pieţelor libere şi suficient de influenţabil pentru a corecta lucrurile în cazul în care experimentele dau greş.

Cealaltă direcţie, cu adevărat strategică, pe care o urmează China este cea a cooperării strânse cu ţările deţinătoare de resurse. Rusia, Venezuela şi Brazilia sunt parteneri de primă mână prin intermediul cărora intenţionează să-şi asigure necesarul de materii prime prin schimburi bilaterale, evitând utilizarea altor valute. Aici ajută în mod deosebit flexibilitatea politicienilor chinezi: dacă americanii sau europenii strâmbă din nas atunci când trebuie să coopereze cu o ţară care nu respectă drepturile omului, la chinezi acest lucru e un amănunt care poate fi trecut lesne cu vederea. Astfel, au puterea să stabilească tratate cu orice tip de partener. Şi, ca mostră de flexibilitate, trebuie amintită finanţarea gigant de 10 miliarde de dolari pe care Reliance Power, firma miliardarului indian Anil Ambani, a primit-o din partea China Development Bank. Creditul va fi folosit de către Reliance Power pentru achiziţia de generatoare electrice de la Shanghai Electric, firmă deţinută de stat şi care a oferit un preţ mai mic cu ~30% decât rivalul GE. Cum bine se ştie, la nivel politic există o tensiune între India şi China, dar asta nu a împiedică  aprobarea unor contracte de tipul celor similare cu cel amintit.

De fapt, despre ce e vorba în toată această poveste? Mie personal îmi aminteşte de un film chinezesc "B-rated" care se numea "Biciul fermecat". Era vorba de un chinez care-i bătea pe asupritori utilizând o tehnică proprie, mai precis folosindu-şi propriul păr împletit într-o coadă de peste un metru. Tot filmul, duşmanii săi s-au concentrat să-l prindă şi să-i taie coada, lucru pe care l-au reuşit spre final. Filmul însă se termină cu acelaşi chinez care-şi înfruntă duşmanii utilizand o tehnică impecabilă de luptă cu pistolul, iar morala era una care se aplică în situaţia de faţă: "indiferent de armele utilizate, noi avem capacitatea să învăţăm şi să vă învingem". Exact aşa se întâmplă cu globalizarea: chinezii au înţeles despre ce e vorba, iar modelul global pe care vor să-l impună este unul China-centric. Dacă vor reuşi, rămâne de văzut, dar ceea ce trebuie remarcat e că avem de-a face cu o abordare extrem de articulată. Şi chiar nu ştiu dacă mai este vreo ţară care să aibă o asemenea coerenţă âîn politică şi economie.

26 de comentarii:

  1. E simplu pentru chinezi sa aiba o politica economica coerenta, sistemul lor este inca unul destul de centralizat. De acord cu articolul, China isi urmareste bine interesele si noua sa pozitie va fi mai vizibila odata cu incetarea crizei. Forta de munca numeroasa si ieftina, pastrarea unei monede nationale slabe si rezervele vor plasa probabil China ca cea mai mare putere economica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant e ce se va intampla peste 20-30 de ani, cand China va fi lovita din plin de "valul cenusiu" ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Valentin, Marius: Naiba stie cum se mai numea filmul ala. Nu mai tin minte decat ca l-am vazut cand chiuleam in gasca de la scoala. :-))

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu stiu daca-i chiar asa cum "zice" articolul.

    In primul rand, China "a momit tigrul" american si chiar l-a scos din barlog de mai bine de zece ani, cand acesta a-nceput sa-si mute mare parte din productia industriala in locatii din China.

    In al doilea rand, bine-bine, scoti tigrul afara din barlog, dar ce faci cu consecintele? Prin relocarea productiei americane in China, au fost relocate si "efectele colaterale" ale acesteia, cum ar fi, de exemplu, poluarea si consumul de resurse (petrol, de ex).

    In al treilea rand, acordurile economice ce le incheie China cu tarile europene mai stramtorate nu constau, in principal, decat in exportarea a ceea ce-i face atractivi si la ei acasa - mana de lucru ieftina.

    Nu in ultimul rand, conform unor statistici, in China sunt aprox 700 milioane de oameni SUB limita saraciei.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu tot ma duc cu gandul la resursele limitate ale planetei. China da impresia ca nu ii pasa nici negru sub unghie (faptul ca fac centrale eoliene, etc e tot pt bani si obiectivele amintie de tine). Inseamna fie ca avem resurse de care noi nu stim, practic nelimitate pe termen lung, fie capacitatea de inovatie a oamenilor va depasi inconvenietele d ela pctul 1, fie (pct 3) China va elimina cativa consumatori de resurse fie prin politica expansionista economica fie prin razboi. Oare ce vor face "cei putini" -> USA, Rusia etc....

    RăspundețiȘtergere
  7. Doua articole bunicele unul dupa altul. Se simte un vant de schimbare si pe aici ? :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Poate ca mai trebuia mentionat un lucru, fara de care toata aceasta descriere corecta a Chinei, o poate face sa para oarecum perfida si chiar rau intentionata ca si tara, respectiv popor; si anume, faptul ca chinezii muncesc mai mult decat noi, decat europenii, decat americanii. Inca nu au si eficienta lor, dar au puterea si vointa. Deci daca vor ajunge in varf, eu zic ca merita.

    RăspundețiȘtergere
  9. Este bine sa vedem trendurile, iar China este destul de mare pentru a nu scapa neobservata. Pasul urmator ar fi sa vedem ce insemna asta pentru noi. Am putea prelua/imita ceva de la ei? Ar fi bine s-o facem?Sa intarim sau sa slabim legaturile cu ei? Cred ca dupa iluminare, pasul urmator ar trebui sa fie actiunea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mie imi aminteste de Red Alert, secatuiesti dusmanul de resurse si acesta numai poate produce nimic.
    Bineinteles aici totul este mult mai complicat si pus la punct, filozofia Sun Tzu functioneaza perfect in toate genurile de conflicte sau planuri strategice...
    Cred ca solutia pentru o tara ca si Romania este sa intareasca prietenia romano-chineza traditionala. Daca faceam autostrazile cu ei acum mergeam pe 8 benzi suspendate in jurul tarii si ne dadeau si banii pentru asta.
    Eu as deschide poarta larg spre China, Europenii nu ne ajuta cu nimic iar pentru americani suntem niste pioni, rusii isi vad foarte bine de treburile lor si toti se rad si profita de niste imbecili ca noi din punct de vedere politica internationala si relatii economice mondiale... care-i strategia Romaniei??? sa ne taiem craca singuri..

    RăspundețiȘtergere
  11. sa fim si noi ca_chinezii! fascisti.

    RăspundețiȘtergere
  12. Economia Chinei e strans legata de economiile europene si americane, pe a caror piete isi vand chinezii produsele. Daca economiile europene si americane intra in colaps, urmeaza China, deoarece nu mai are unde sa-si vanda produsele.
    Este interesant de vazut ce se va intampla in viitor, cand mana de lucru din China va deveni mai scumpa. Pe termen lung, nu cred ca China va depasi SUA. Acum e la moda sa se compare China cu SUA datorita boomului chinezesc din ultimii ani.
    Ramane de vazut ce se va intampla peste 10-20 ani.

    RăspundețiȘtergere
  13. Bun,care credeti ca este explicatia pentru aceste politici articulate si ce ar trebui sa faca occidentul pentru a nu pierde pozitia sa?Totusi, lumea aceasta este modelata dupa valorile occidentale.

    RăspundețiȘtergere
  14. La fel cum si bula imobiliara din Shanghai - care la momentul iminent al imploziei va afecta grav toata zona asiatica - este rodul unei milenare traditii in constructia de zgarie-nori de birouri. Fabulatie lipsita de substanta. E adevarat ca politica monetara a Chinei este foarte prudenta si fiecare pas atent analizat, dar s-a vazut ca o politica singulara nu poate reusi. Fara piata libera, concurenta adevarata, respectarea proprietatii intelectuale, respectul mediului si al omului, NU se poate progresa. Cucat China va tine cazanul si dezechilibrele sub capac cu atat explozia va fi mai mare. Iresponsabilii ce cred ca au prins pe Dumnezeu de picior cu capitalul chinez vor suferi primii. Deja exista o distantare politica majora in China intre armata si partid ceea ce anunta evenimentu ce va fi numit, in termenii lor, "marele salt in gol".

    RăspundețiȘtergere
  15. Io's cam sceptic cu China. Nu pot sa dau niste explicatii savante, da' feelingu' imi zice ca nu e de bine.

    RăspundețiȘtergere
  16. In general citesc cam ce scrii tu pe aici pentru ca sintezi foarte bine subiectele importante ce vin din diverse surse.

    Dar unele din concluziile/comentariile tale sunt foarte ciudate uneori.

    De exemplu, in articolul asta, sincer nu ma asteptam sa ai o abordate atat de simplista a relatiei dintre China si restul lumii, cand stii cat se poate de clar, e vizibil din alte articole pe care tot tu le-ai scris, ca “Marea China” nu este decat Marea Manufactura a lumii. Atat, nimic mai mult.

    E adevarat, au un munte de hartie, dar ce fac cu banii aia ?
    Ii baga in cercetare fundamentala ? Fac un LHC ceva ? Se chinuie sa gasesca vre-o sursa de energie alternativa ? Toate astea le-ar aduce mult mai mult prestigiu si mult mai multa putere decat sa fie noii camatarii intr-un system care oricum este pe duca.

    Cum se pregatesc ei sa intre intr-o noua lume ? Dand niste bani cu camata.

    De ce doar atat de putin ? Simplu, nu se pricep, nu au know-how necesar, ei sunt doar cei cu carca, din pacate pentru ei si poate si poate pentru restul lumii.

    Ei alearga intr-o cursa de unii singuri, unde ceilalti nu mai participa de ceva ani buni .

    Toate interesele celor mari, si cu ceva viziunea asupra viitorului, sunt puternic orientati intr-o cu totul si cu totul alta directie, diametral opusa celor din BRIC.

    Relativ la trimiterea ta istorica, chinezii de acum nu au nici o legatura cu chinezii de acu 4000 de ani, si asta de cand dinastiile lor luminate au fost casapite de mongoli. Atunci s-a terminat cu prafu' de pusca chinezesc si cu papirusu', ca delatfel cu tot ce a insemnat marea civilizatie chineza.

    RăspundețiȘtergere
  17. "Biciul fermecat" acesta era filmul.
    Interesant articol.Daca totul ar fi liniar se poate ca in cativa ani va depasi SUA ca putere mondiala...dar se pot produce atatea evenimente nepravazute carora China sa nu le poate face fata.

    RăspundețiȘtergere
  18. "Această postare a fost eliminată de către un administrator de blog."

    RăspundețiȘtergere
  19. Intr-adevar, chinezii au reusit din socialism sa faca bici (fermecat). Intrebarea e pana cand nu va mai face plici si va redeveni ... socialism.

    RăspundețiȘtergere
  20. China are o strategie buna.
    Spre deosebire de fostele tari socialiste care erau un sistem inchis si isi vindeau produsele reciproc, iar URSS-ul lua "partea leului", China incearca sa se conecteze la piata mondiala sa fie un competitor in sistemul mondial.
    Acum reloca industrie si odata cu ea know-how, poate nu cel mai performant, dar tarile dezvoltate raman doar cu servicle si devin foarte vulnerabile.
    E ca si cum ai investii toata averea in imobiliare si risti sa falimentezi daca pica piata. E mai prudent sa investesti in diverse ramuri sa mentii o proportie intre ele.
    Sigur nu trebuie sa faci de toate si sa devi o "societate multilateral dezvoltata", dar nici sa ai o economie de tip "monocultura" de servicii.

    RăspundețiȘtergere
  21. @Marius si Anonim

    China, doar Marea Manufactura? A fost. Dar devine rapid altceva. Mai rapid decat ne-ar conveni noua.

    1. Cel mai rapid super-computer
    http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1324557/China-builds-worlds-fastest-supercomputer.html

    2.Bombardierul invizibil J20
    http://defense-update.com/wp/20110111_china_j20_takes_off.html

    China, super-dependenta de pietele de desfacere americana si europeana? Doar 25% are exportul ca pondere in PIB-ul chinezilor

    http://businessday.ro/wp-content/uploads/2010/11/Ponderi.jpg


    ...si ca valori...

    http://www.uschina.org/statistics/tradetable.html


    Ei isi modifica rapid structura exportului.Si din 2005 - pentru care am un studiu FMI - au mai trecut ani....
    http://www.imf.org/external/pubs/ft/fandd/2007/09/pdf/amiti.pdf


    Nu subestimati China.Poate fi periculos.

    RăspundețiȘtergere
  22. Da, da, Bici fermecat ca în Ro anilor '80: materialul rahat, plesnește da' nu stropește!

    Ehei, mai e mult pâna departe!
    Han n-are pe masa o găină de familie pe lună și visează să conduca lumea! Cu o bombă demografică atârnată de picioare...

    RăspundețiȘtergere
  23. there is nothing special about the Australian, Canadian, or Chinese economies other than the fact that they have been able to breathe new life into their economies by blowing bigger bubbles. The end result is inevitable: global deflation.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)