vineri, 29 martie 2013

Replica emergentă

La începutul acestei săptămâni, la Durban, liderii lumii emergente s-au întâlnit în cadrul celui de-al cincilea summit BRIC. Desigur, în țări înapoiate precum cea în care trăim, din tot summit-ul s-a reținut doar un incident minor între gărzile de corp ale lui Putin și militarii organizatorilor. Ceea ce s-a discutat acolo însă este de o importanță capitală.

China, India, Brazilia, Rusia și Africa de Sud au împreună peste 40% din populația lumii, economii aflate în avans puternic și modele de organizare socială destul de diferite față de ceea ce numim „standardul occidental”. Cu toate că avem de-a face cu națiuni și economii puternice, schimburile comerciale dintre statele emergente sunt destul de slabe. Rolul summit-ului este acela de a dezmorți relațiile în vederea dezvoltării oportunităților de pe aceste piețe, de ușurare a comerțului inter-membri.

Dacă până la summit-ul anterior întâlnirile BRIC s-au limitat doar la declarații de intenție și la anumite parteneriate, de data aceasta pare a se contura destul de clar un proiect de o importanță covârșitoare. Membrii și-au dat acordul și, de asemenea, au făcut primii pași concreți în vederea constituirii unei bănci de dezvoltare aparținând statelor emergente.

Banca va fi construită pe modelul FMI și va avea un capital inițial de 50 mld. EUR, împărțit în mod egal între cele cinci state membre. Chiar dacă pare infim, trebuie să înțelegem că acesta e doar un capitalul de pornire, ținta imediat următoare fiind aceea de majorare a sa la peste 5 trilioane. Ținând cont de imensele rezerve valutare de care dispun principalele state emergente, putem fi siguri că viitoarea bancă va fi suficient capitalizată astfel încât să concureze FMI.

Lovitura cu adevărat importantă va fi însă dată de faptul că inițiativa va opune modelului actual unul nou din cap în coadă, aparținând în exclusivitate statelor membre. Paralel cu Banca va apărea și o agenție de rating susținută de statele emergente. Scopul acestei agenții este acela de a oferi suport atât băncii cât și statelor membre utilizând o metodologie unanim  acceptată de emergenți. 

Fără dubii putem afirma că summit-ul de la Durban a fost unul de o importanță colosală deoarece a pus bazele unui nou model economic. În momentul în care comerțul dintre statele emergente va crește, vom avea de-a face cu o economie opusă celei occidentale, cu un alt model de piață. Atunci vom trăi o revoluție. Nu spun că ceea ce propun emergenții e mai bun sau mai prost. E pur și simplu altceva, iar speranța pe care trebuie să o avem este aceea că, prin existența unui concurent, economia occidentală va fi impulsionată să se reinventeze. Alternativa, în cazul în care nu reușește să depășească actualul model tembel în care s-a auto-capturat, este moartea. Dar, cum bine știm, la nivel de economii, moartea înseamnă renaștere.

8 comentarii:

  1. daca o sa foloseasca tot usd-ul n-au facut nimic ... lumea trebuie sa se debaraseze de usd si totul va reveni la normal !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E vorba de echivalent USD. Asa cum am mai spus in trecut, China incurajeaza schimburile bilaterale in monezi proprii.

      Ștergere
  2. "E pur și simplu altceva."Pai,cum e altceva?Ca pare a fi acelasi lucru...banca si agentie de rating.Din cate stiu,pib-ul rusiei este sub cel al californiei.Cam mari ambitii pentru asemenea pib...si acela provenind din vanzarea de resurse naturale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si BRIC inseamna numai Rusia? Sau n-ai inteles despre ce e vorba?

      Ștergere
  3. He, he... Unii deja tremura... Bine ca produc americanii... Altfel ce ne-am face. Daca esti asa 'trader' vino si arata numere, nene, nu vorbe goale...

    RăspundețiȘtergere
  4. Banca BRIC nu are nici o sansa .. atat timp cat in spatele ei nu se afla un stat cu moneda rezerva internationala.. ce poate fi tiparita pentru a permite creditare de urgenta ..

    RăspundețiȘtergere
  5. macar emergentii acestia nu sunt condusi de cel mai coabitant dintre pamanteni si, de, cum scria Dan odinioara - Satrapul sau. E mai buna demnitatea in lumina decat demnitatile date de cei din tenebre. Sigur, uneori, precum Ceausescu, un precursor al acestei banci a lumii a treia devenita prima, poti sa vii din tenebre si sa sfarsesti - cu oarecare demnitate chiar - in lumina. Cu drag, DN

    PS.un tribut stilistic, Dan, :) aici
    http://www.ghimpele.ro/2013/04/dan-necea-cel-mai-coabitant-dintre-pamanteni/

    RăspundețiȘtergere
  6. Unde e noul model economic? E acelasi model economic doar ca aparent sunt alti actori cu "niste" alte haine !

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)