vineri, 12 aprilie 2013

Atacuri inutile

De ceva vreme Microsoft și-a făcut un obicei din a-și ataca rivalii utilizând chichițe legislative. Precum monștrii din povești care devin violenți atunci când un oracol le prevede sfârșitul, firma din Redmond începe să se miște din ce în ce mai nervos, caută aliați surprinzători și încearcă, prin orice mijloace, să-și încetinească adversarii.

Așa se face că Google este, a nu știu câta oară, reclamat la Comisia Europeană pentru comportament acaparator și abuz de poziție dominantă. Alianța condusă de Microsoft îi are în componență, între alții, pe Nokia și, surprinzător, pe Oracle. Să-l vezi pe Larry Ellison alături de firma dușmanului său de-o viață într-o acțiune împotriva Google este o chestiune care ține mai degrabă de hilar.
Ceea ce reclamă în primul rând Fairsearch(acesta este numele sub care activează cei trei giganți în lupta cu Google) este faptul că Google impune în Android distribuția aplicațiilor sale „la pachet”, neexistând posibilitatea eliminării unora mai puțin populare. Citind cu atenție plângerea găsim însă o formulare cel puțin ciudată:
„Google’s predatory distribution of Android at below-cost makes it difficult for other providers of operating systems to recoup investments in competing with Google’s dominant mobile platform, the complaint says.
Cu alte cuvinte, Google este vinovat de faptul că distribuie gratuit Android. Oare să fi uitat Microsoft cum obliga utilizatorii de Windows să primească la pachet și Internet Explorer? A uitat compania lui Bill Gates cum a reușit să elimine Netscape? E chiar o ironie faptul că Microsoft a ajuns să reclame practici pe care, în trecut, le utiliza fără nicio problemă.

Chiar dacă mulți ar fi tentați să considere aceasta o simplă formulare avocățească, în realitate e vorba de un pericol extrem deoarece, în realitate, e un atac asupra a tot ceea ce înseamnă software open source. În cazul în care cererea Fairsearch ar fi acceptată ar însemna, prin extensie, că orice distribuție gratuită a unui produs software poate fi considerată „acaparatoare” deoarece e imoral să oferi un produs sub prețul de producție. Practic, orice inițiativă open source se înscrie în ceea ce reclamă Fairsearch.

Pentru mulți, prezența Oracle în această alianță poate fi surprinzătoare, dat fiind faptul că deține o groază de software open source. Achiziția Sun le-a adus în ogradă Java, mySql și OpenOffice. Însă, comportamentul de după preluare a demonstrat că Larry nu e compatibil cu acest model. Se vede aceasta din ce în ce mai clar în evoluția mySql. Nu trebuie uitat incidentul de acum câțiva ani care a adus în centrul atenției OpenOffice. Atunci Oracle a vrut să schimbe licența de distribuție a suitei atrăgându-și critici aspre din partea comunității din jurul proiectului. De altfel, în urma scandalului a luat naștere proiectul rival LibreOffice, cel care a atras marea masă a dezvoltatorilor independenți din jurul OpenOffice.

Revenind la plângere, nu voi remarca decât că aceasta este un semn al neputinței. Nu cred că se va obține mare lucru. Microsoft pare incapabil să se reinventeze într-o lume în care dominația PC-ului tradițional se prăbușește. În aceste condiții își consumă inutil energia în lupte legale fără nicio miză. Realitatea e din ce în ce mai dură pentru Microsoft însă problemele nu sunt cele pe care le reclamă. Marea problemă a Microsoft e în interiorul companiei, de-acolo trebuie să înceapă revoluția, acolo trebuie schimbate mentalități și obiceiuri. Până când nu vor înțelege acest lucru își vor epuiza inutil energia în acțiuni îndoielnice precum cea de-acum.

11 comentarii:

  1. Tocmai am primit telefonul lumia cu windows mobile. Veau sa zic ca merge brici si e peste Android cu mult. Sunt impesionat de windows mobile. Il recomand !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vai si-amar... Daca si Lumia e telefon si Windows-ul peste Android... Apropo, cum instalezi un ringtone nou pe el? Ai nevoie de PC, nu?

      Ștergere
    2. Windows Mobile peste Android :)) ... esti simpatic rau de tot, vai de capul tau

      Ștergere
    3. te rog sa il incerci !

      Ștergere
    4. folosesc si android si win mobile. Win mobile e o surpriza f placuta, trebuie sa recunosc...

      Ștergere
  2. Google este reclamata pentru practici identice cu cele pentru care a fost amendata Microsoft de catre CE. Daca-i lege, atunci sa fie aceeasi lege pentru toti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Argumentul autorului suna cam asa: "Cineva care a furat in trecut nu are voie sa se planga daca este furat. Punct. Detalii precum 'cine', 'cand', 'cat' sunt irelevante".

      Ștergere
  3. Dane, in 2006, cand Google a actionat Microsoft in judecata din cauza browserului IExplorer, cum a fost? Sa inteleg ca acum, cand Google recurge la aceleasi practici, Microsoft ar trebui sa inchida ochii?

    RăspundețiȘtergere
  4. OK, vad ca e a doua oara cand se face un paralelism intre ceea ce a facut Microsoft cu ceea ce a facut Google. Microsoft a fost reclamat deoarece sistemul de operare Windows venea preinstalat cu Internet Explorer. Sistemul de operare respectiv detinea atunci peste 90% din piata, iar producatorii de browsere erau clar dezavantajati din acest meci.
    In ceea ce priveste Google faptele reclamate de Fairsearch sunt doua:
    1. Distributia gratuita(si opensource) a Android. Aceasta, din punctul meu de vedere, este o aberatie.
    2. Faptul ca Google impune instalarea propriilor aplicatii la pachet, nu separat. Atentie insa, nu e vorba de obligativitatea de a distribui Android-ul cu aplicatiile Google(asa cum facea Microsoft) ci, daca distribuitorul vrea sa includa aplicatii de la Google trebuie sa le includa la pachet(aceasta inseamna youtube, cel putin impreuna cu Google Search). Daca vrei sa distribui Android-ul fara nicio aplicatie Google n-are nimeni absolut nimic cu tine!

    Diferenta e de la cer la pamant si nu este in niciun caz de "practici identice", asa cum lasa cineva sa se inteleaga...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acel cineva sunt eu. Ok, hai sa lamurim problema. Ma refeream la pozitia dominanta pe care o are Google, la fel cum si Microsoft s-a folosit la vremea lui de pozitia dominanta in legatura cu browserele.
      Sa mai specificam ca Fairsearch este format din 17 companii de renume, printre care Microsoft, Oracle, Nokia, Expedia, TripAdvisor, Allegro Group, etc. Oare toti astia sunt niste tembeli? Si nu e vorba ca Google ar livra sistemul Android sau aplicatii gratuit ci de felul in care Google foloseste sistemul de operare Android in raport cu producatorii de echipamente mobile (smartphone-uri si tablete). Google ii obliga pe acesti producatori prin contract sa puna aplicatiile companiei in pozitii privilegiate pe dispozitivele mobile, chiar daca sunt oferite gratuit. Ti se pare ca asta ar fi nimica toata? Mie nu.

      Ștergere
    2. Din punctul meu de vedere Fairsearch sunt niste tristi incapabili care reactioneaza isteric din cauza ca-si vad interesele compromise de performanta motorului de cautare de la Google. De altfel, singura chestie care-i deranjeaza in toata afacerea asta e casuta de cautare de la Google.
      In ceea ce priveste abuzul de pozitie dominanta ... el nu exista. Oricine poate prelua Android, isi poate face propria distributie, dar nu trebuie sa-i mai spuna Android. E mult? Microsoft nu-ti da nicio linie de cod asa ca nu cred ca mai trebuie sa discutam nimic.
      De asemenea, in ceea ce priveste aplicatiile Google, acestea vin la pachet din cauza ca asa vrea producatorul lor. Ti se pare exagerat ca un producator are pretentia sa-i instalezi ori toate aplicatiile ori nimic? Care-i problema?

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)