vineri, 19 iulie 2013

Boala sanatatii

Sănătatea este un domeniu de maxim interes public. Nu cred că există cineva care s-ar opune dezvoltării sale, a cercetărilor pentru îmbunătățirea vieții. Însă, cum bine știm, „drumul spre iad e pavat cu bune intenții” și, din nefericire, în acest domeniu bunele intenții par a fi culminat cu instaurarea haosului.

Dacă am face o radiografie a cheltuielilor pentru sănătate am observa cum nota de plată a crescut geometric de-a lungul timpului. S-a îmbunătățit oare condiția pacienților? S-au făcut progrese revoluționare astfel încât costurile mai mari să fie justificate de o condiție mai bună a sănătății oamenilor? Depinde cum privim statisticile. Dacă ne vom uita doar la speranța de viață putem spune că lucrurile arată ceva îmbunătățiri. Dacă însă vom studia evoluția incidenței bolilor cronice vom înțelege dezastrul în care ne scufundăm. Într-adevăr, trăim mai mult, dar trăim cu boli severe cărora medicina actuală le tratează doar efectele.


Gândind logic am putea spune că, pentru a permite dezvoltarea unui domeniu, e necesară stimularea concurenței. Cu cât reușești să strângi mai multe creiere în zona cercetării, cu atât mai mult crește probabilitatea de a ajunge la rezolvarea problemelor cu care te confrunți. Dacă mai adaugi și faptul că o descoperire este protejată doar o perioadă limitată de timp, poți spune că ai creat setup-ul unei dezvoltări puternice a domeniului respectiv. În mare, aceasta este rețeta industriei farma.

S-au obținut însă prin aceasta rezultatele așteptate de către societate? Răspunsul e subiectiv și ține de unghiul din care privești lucrurile. Personal consider nu numai că ținta a fost ratată, dar, mai mult, că s-a reușit compromiterea ideii de sănătate publică și alunecarea întregului domeniu pe o pantă periculoasă. Când judeci exclusiv prin intermediul banului, căile pe care ajungi să le bați se pot dovedi extrem de periculoase. 

Vă voi da un singur exemplu care este ultra mediatizat, anume cel al colesterolului. Ani la rândul firmele au investit energie și bani în cercetări menite a rezolva această problemă spinoasă a contemporaneității. Un medicament celebru, considerat revoluționar la vremea sa, a ieșit pe piață promițând scăderea rapidă a nivelului de colesterol. Și culmea, rezultatele chiar erau palpabile, iar firma cu pricina a reușit profituri imense doar din acest medicament. Surprizele au apărut abia după ce perioada de valabilitate a patentului a trecut. După ce până atunci în mii(poate zeci de mii) de conferințe, articole, comunicări s.a.m.d. erau evidențiate beneficiile revoluționare ale medicamentului cu pricina, brusc au început să apară articolele critice referitoare la efectele nefaste rezultate din consumul acestuia. Practic, într-o perioadă extrem de scurtă de timp, optica întregii comunități medicale a suferit o mutație cu 180 de grade. Ciudat nu? Dacă mai amintim că, la scurt timp după șocul supra-mediatizat, aceeași firmă a anunțat lansarea unui alt medicament minune anti-colesterol care, în plus, rezolvase toate problemele constatate la produsul anterior, parcă începem să înțelegem cam cum se petrec lucrurile în această industrie.

Rămânând tot la exemplul colesterolului, ar trebui să ne întrebăm dacă nu cumva banii alocați acestor cercetări sunt cheltuiți inutil. Nu e oare mai simplu să se meargă pe linia prevenției? Nu e oare mai bine să nu se ajungă la un colesterol crescut prin intermediul unei diete echilibrate și printr-o viață activă? Desigur, nu sunt eu în măsură să dau soluții, dar poate fi o idee. Industria farma de azi însă nu privește așa lucrurile: e mult mai util să ai oameni cu probleme cât de cât rezolvabile pe care să-i faci dependenți de un medicament. Așa s-a ajuns la o incidență record a bolnavilor cronici, poate cea mai profitabilă nișă a industriei.

Concurența din domeniu a dezvoltat însă și o altă nebunie: isteria vânzării. Dacă la început totul se tranșa prin prospecte discrete, lucrurile s-au dezvoltat ajungând în prezent la apogeu. Strategiile multi-canal presupun promovarea medicamentelor pe orice posibil punct de contact al posibilului beneficiar(iar posibil beneficiar e inclusiv omul sănătos care este convins că un supliment-minune e bun). Comunicările științifice, congresele sau lucrările din revistele de specialitate nu mai sunt de mult folosite pentru informare, ci doar pentru asigurarea bazei de marketing, a informațiilor scuipate de agenții de vânzări. De la premiile și discounturile acordate farmaciștilor pentru performanță(a se citi pentru recomandarea unui medicament în defavoarea altuia) s-a ajuns la bonificarea medicilor pentru includerea pe rețetă a medicamentului X, chiar dacă Y e mai ieftin sau mai eficient. Cu asemenea practici nebune, creșterea notei de plată în defavoarea calității actului medical e singurul rezultat la care te poți aștepta. Și, din păcate, lucrurile par scăpate de sub control.

Cum se tot întâmplă în ultima vreme, semnele de normalitate vin tocmai de-acolo de unde te-ai aștepta mai puțin. Așa se face că, la începutul acestei săptămâni, autoritățile chineze au început o amplă investigație asupra practicilor GlaxoSmithKline. Oficialii chinezi acuză conducerea companiei de dare de mită și oferirea de favoruri sexuale în vederea asigurării unei poziții privilegiate pe piață. La doar câteva zile de la anunțul șoc, a apărut informația - neconfirmată oficial - că ancheta a fost extinsă asupra altor patru companii.

E o premieră la nivel mondial, iar rezultatele acestor anchete promit să spargă o bubă urât mirositoare. China e o piață imensă și, în ciuda puterii sale economice, nu-și poate permite să devină pradă a unor hiene economice de orice tip. În ceea ce privește sănătatea, abordarea chinezilor a fost una extrem de rezervată, preferând impulsionarea medicinei tradiționale. Acupunctura, fitoterapia și multe alte practici milenare sunt integrate în sistemul public de sănătate. Astfel se obțin atât economii importante cât și rezultate, de multe ori, semnificativ mai bune. 

Creșterea nivelului de trai a adus cu sine și păcatele occidentului venite pe filiera publicității nebune. Astfel, cu toate că intrarea pe piață a produselor farmaceutice străine era îngreunată de o legislație voit complicată, lobby-ul și promovarea eficientă au câștigat lupta, deschizând larg drumul marilor companii farma către piața chineză. Schimbarea de putere de la Beijing a adus cu sine o altă optică, iar ceea ce se întâmplă în prezent poate avea consecințe la nivel global. 

Dacă acuzațiile oficialilor chinezi se confirmă(și, sincer, nu văd cum nu s-ar confirma) întreaga industrie va fi confruntată cu propria sa urâțenie. Nu-mi dau seama dacă acest lucru va avea efecte notabile, dar, cu siguranță, se va constitui într-un hop destul de mizerabil. Din nefericire, intrarea pe terenul comercialului facil a deturnat direcția în care trebuia să meargă acest domeniu. Pseudo-concurența, presiunea profitului și(din nou!) preluarea frâielor strategice de către departamentele de marketing s-au constituit în factori care efectiv au distrus menirea acestui domeniu. Poate că e timpul unei revoluții în ceea ce privește strategia. Sau poate că încă nu s-a atins nivelul critic, iar ceea ce avem acum e doar începutul dezastrului.

22 de comentarii:

  1. "E o premieră la nivel mondial, iar rezultatele acestor anchete promit să spargă o bubă urât mirositoare", ma asteptam sa fii mai informat. sa america au fost amendate de nenumarte ori pentru practici de genul asta. cunosc foarte bine sistemul de la noi. este un risc provizionat de la inceputul anului,prins in buget. amenzile sunt nesemnificative iar cei cazuti sunt aparati de avocati scumpi si fasneti. deocamdata asa functioneaza lucrurile.

    RăspundețiȘtergere
  2. E normal ca odata cu cresterea sperantei de viata sa creasca incidenta bolilor cronice. Batranetea vine cu bolile ei, aproape necunoscute acum 100 de ani. O greseala pe care o fac cei care se uita la incidenta cancerelui sau diabetelui in populatiile imbatranite occidentale e sa arate cu degetul la populatii cu speranta mica de viata mirandu-se ca "uite, in africa aproape nici nu exista alzheimer! ce sanatos e sa traiesti natural!" Da, daca traiesti maxim vreo 45 de ani.

    Cat despre practicile medicale traditionale chineze sau oricare altele, daca aveau vreun alt efect in afara de placebo nu se mai numeau practici alternative, ci Medicina, cu M mare. De scamatorii din astea e plina lumea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu peste ce sarlatani ai dat tu, dar din propria experienta (a mea si a mai multor doctori care se ocupa in paralel si cu alternative) stiu ca medicina traditionala chineza si nu numai functioneaza DACA e practicata de persoane bine instruite si competente. Nu oricine are cabinet de acupunctura e si capabil sa trateze sau sa amelioreze o boala. Ca idee, in China, in mod traditional, doctorul era platit atata timp cat membrii familiei erau sanatosi (adica se sustinea competenta). Daca nu era capabil sa ofere solutii de preventie si tratare isi pierdea clientul.
      In rest, felicitari, Dan, pentru punctul de vedere asupra paradigmelor medicale contemporane!

      Ștergere
    2. Medicina traditionala chinezeasca nu inseamna altceva decat niste leacuri babesti. O fi bun sa bei un ceai de sunatoare cand esti putin racit si ti-e frig de la febra. Nu o sa-ti treaca raceala in 10 zile, ci in 9... Efectul e minim, dar si afectiunea e minima. Cu fervex iti trece in 3-4 zile. Dar ala nu e bun, ca ingrasa profitul nu stiu carei companii. E o alegere emotionala, nu rationala.

      Cand vorbim de medicina serioasa, oncologie, neurologie, endocrinologie, cardiologie, boli infectioase, medicina alternativa nici macar tangential nu poate intra in discutie. Cei care practica asa ceva isi aroga niste pretentii pe care nu le pot indeplini. Au fost prinsi de atatea ori cu matza in sac. Si atunci normal ca nu pot fi numiti altcumva decat sarlatani. Si poate chiar mai mult, avand in vedere ca distrug vietile atator oameni naivi.

      Ștergere
    3. @c.i.
      Fara suparare, dar eu mi-am fortificat organismul folosind tehnici orientale (chinezesti, indiene, japoneze) si stiu ce vorbesc. Nu ma refer la leacuri babesti, ci la utilizarea anumitor principii care se regasesc si in acupunctura sau arte martiale. De atunci starea generala de sanatate este 10 clase mai sus ca inainte (de vreo 10 ani nici macar o banala raceala, rezistenta marita la efort fizic, etc fara a lua vreo pastila - si da, mi-am facut analizele clasice si sunt ok). E greu de inteles pt omul modern care isi vede corpul doar ca un vas de reactie chimica ca exista mai multe nivele de auto-reglare si control a ansamblului numit "om", dar asta e!

      Ștergere
    4. Dar ce legatura au astea cu medicamentele? Yoga si hipnoza si artele martiale nu sunt pseudo-stiinte, ci au rezultate verificate medical. Nu sunt medicamente, sunt metode de control a creierului si constiintei. Dar alea nu te ajuta cu nimic atunci cand faci sifilis sau ti se infecteaza urechea.

      Ștergere
    5. @c.i.
      Cand nivelul de Ki/Chi din corpul unui individ atinge o anumita valoare-prag in calitate si cantitate tot ce inseamna paraziti/daunatori fie uni- sau pluri-celulari nu mai pot vietui in "camp" (fiecare specie si grup de indivizi ai speciei are propriile intervale de "frecvente" in care poate exista). Cosmarul industriei Pharma! ;) In plus, medicamentele care inainte aveau un efect asupra individului in limitele prospectului dau unele reactii adverse, sau pur si simplu nu mai au nici un efect. Si ca sa inchidem cercul si sa ne reintoarcem la subiectul principal, anumite combinatii de plante din flora spontana pot actiona exact ca o sesiune de yoga, acupunctura, etc, adica nu chimico-fiziologic, ci la nivel energetic (efect de camp), in campurile energo-informationale (aura) care controleaza indirect si aspectele fiziologice. (Asa cum toti mai multi cercetatori afirma in ultima vreme ca medicatia alopata nu este singurul vector al "informatiei terapeutice" (de reconstruire a zonei lezate/afectate))

      Ștergere
    6. CI ești idiot!Toate medicamentele sunt făcute din petrol și băbește se tratează un efect al unei afecțiuni cu petrol! De aceea au luat amploare aceste forme de tratament alternative pe care tu în prostia ta le numești scamatorii!
      Și medicina chinezească și cea românească neaoșă sunt mult mai bune decât medicina clasică!
      Exemplul meu: ca să-mi mai ''subțiez'' sângele am lipitori! Nu există în acest moment nici un compus chimic artificial care să copieze structura chimică complexă a hirudinei existentă în saliva lipitorilor și care curăță instantaneu de cheaguri tot sistemul circulator al organsimului!
      Tu poți să le numești scamatorii însă cei care s-au vindecat de cancer folosind terapia Gerson sau fumând GANJA(canabis ptr semianalfabeții) sunt dovada faptului că medicina clasică și-a expirat posibilitățile!
      Iar viitorul aparține celor care doresc să gândească! Nu este cazul tău!

      Ștergere
    7. Bine, atunci astept sa iti creasca piciorul amputat la loc folosind lipitori. Bafta!

      Ștergere
    8. c.i. cred ca pornesti de la ipoteze false(ma refer la primul tau comentariu, nu la replicile ulterioare). Cand ma refeream la cresterea accentuata a bolnavilor cronici am avut in vedere cresterea numarului acestor afectiuni pe grupuri de varsta, nu global deoarece era logic faptul ca in prezent ne confruntam cu o populatie mult imbatranita fata de inceputul secolului.
      Si acum cateva exemple din istoria recenta care sunt extrem de relevante.
      In anul 2000 125 milioane de americani(~45% din populatie) sufereau de o afectiune cronica, iar 61 milioane(~21% din populatie) sufereau de multiple afectiuni cronice. Patru ani mai tarziu numarul bolnavilor cronici a crescut cu 5 procente(133 milioane), iar numarul celor cu multiple afectiuni cronice a crescut cu un procent similar(4.83%)! E o crestere impresionanta.
      Interesanta e o alta statistica, conform careia rata afectiunilor cronice in randul copiilor americani a crescut de la 12.8% in 1994 la 26.6% in 2006(gasesti mai multe in Journal of the American Medical Association, 2010, "Dynamics of obesity and chronic health conditions among children and youth").

      Ștergere
    9. Am uitat sa raspund dilemei tale legate de medicina traditionala chineza. Si-aici faci o confuzie majora. In China ~40% din sistemul public de sanatate se bazeaza pe medicina traditionala, iar un alt procent important este ocupat de abordarile mixte(traditional + vestic). Spre exemplu, nu e ceva iesit din comun ca anestezia in anumite operatii sa se faca prin tehnici specifice acupuncturii, in timp ce intreaga operatie sa se desfasoare cu echipamente moderne. Chinezii sustin ca acest tip de anestezie este mult mai putin invaziv, iar pacientii isi revin rapid si fara efecte secundare.
      Nu trebuie sa privesti lucrurile atat de radical si, mai ales, fara a avea o documentare prealabila. Succesele medicinei traditionale chineze sunt certe si nu e vorba de vreo sarlatanie, mai ales atunci cand o masa imensa de oameni beneficiaza cu succes de aceste tratamente. Poti citi aici un articol interesant. E vorba de o abordare echilibrata publicata intr-o revista serioasa. Numeroase alte studii si exemple poti gasi in toate revistele de specialitate.
      Desigur, multitudinea de sarlatanii care se fac in numele unei asa-zise abordari traditionale pot conduce la reactii precum cea a ta(care, repet, este justificata de prostiile promovate in lumea occidentala). Insa realitatea din China e alta; acolo medicina traditionala este studiata in facultate, iar tehnicile folosite au suport stiintific.

      Ștergere
    10. Dane, numarul de bolnavi cronici creste in primul rand odata cu cresterea, dar mai ales imbatranirea populatiei.

      Populatia SUA a crescut cu aproape 30 de milioane de locuitori in ultimii 10 ani, deci vreo 12 milioane in perioada pe care ai mentionat-o tu, asta insemnand 4%. Punand la socoteala ca in acelasi timp varsta mediana a populatiei a crescut si ea, procentul ala de 4.8% de crestere a bolilor cronice nu mai e deloc asa impresionant. Ba poate, luate datele la bani marunti, ne putem trezi ca raportat la totalul populatiei, numarul acestor boli chiar a scazut.

      Un motiv pentru care ar creste numarul acestor afectiuni e pentru ca oamenii sunt din ce in ce mai constienti de sanatatea lor, fac mult mai multe teste si analize si isi descopera boli pe care credeau ca nu le au. Asta una, alta ar fi ca parametrii in care cineva e considerat bolnav s-au tot largit astfel incat au ajuns sa ii includa inclusiv pe copiii care mananca ca porcii. Obezitatea nu e o boala in sensul strict al cuvantului, e o afectiune indusa prin comportament constient, la fel ca alcoolismul. Ti-o faci cu mana ta.

      Despre medicina traditionala chineza mi-am spus parerea: efecte minime pentru afectiuni minime. De fapt, se pare ca si tu esti de acord cu asta: o folosesti la anestezie, nu la problema in sine.

      Ștergere
    11. Hmm, se pare ca nu ne-ntelegem. Cand vorbesc de procente in crestere in cadrul aceluiasi segment de varsta lucrurile sunt clare. Ce legatura are asta cu imbatranirea populatiei?
      Cu medicina traditionala chineza, iar o tii pe-a ta. Anestezia e doar un exemplu. Sunt o groaza de alte aplicatii ale ei care chiar functioneaza. Citeste inainte de a ma contrazice!

      Ștergere
  3. Sunt multe de comentat aici, dar spun doar ca din 100 lei cheltuiti de marile firme din farma, 85 se duc pe promovare si 15 pe cercetare.

    As mai adauga si ca statul roman cauta tot metode alternative, investind in biserici si nu in medicina sau educatie pentru preventie. Rezultatul e acelasi, oamenii aceia tot mor pana la urma(si iau si pensie mai putin), banii tot se cheltuie, deci e o investitie ceva mai profitabila pe termen lung.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Dan, "semnele de normalitate vin tocmai de-acolo de unde te-ai aștepta mai puțin": comunistii chinezi au pedepsit cu moartea destule cazuri de coruptie. Ce te surprinde? Pe mine ma mira ca au declansat ancheta atat de tarziu, probabil au vrut sa faca dosare beton.


    @c.i, "Cat despre practicile medicale traditionale chineze sau oricare altele, daca aveau vreun alt efect in afara de placebo nu se mai numeau practici alternative, ci Medicina, cu M mare. De scamatorii din astea e plina lumea.": pai si vreo 90% din vindecarile prin medicina "moderna" tot pe placebo se bazeaza. Crezi ca fara Nurofen sau antibiotice date ca bomboanele celor cu viroze respiratorii, murea jumatate din populatie? As paria ca 90% din piata farmaceutica isi trage profitul din paleative, pastile pentru erectie si "homeoterapeutice". Asa ca aia cu acupunctura nu au de ce sa se jeneze deloc. Macar ei isi scot acele din tine cand termina tratamentul, pe cand efectele suplimentelor raman.

    PS: medicina moderna capitalista e o intreaga industrie de produs ulei de sarpe. Sicko....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Companiile mari farmaceutice nici macar nu indraznesc sa produca prostiile insirate de tine ("medicamente" homeopate, ulei de sarpe si tot felul de pastile cu reclame prin spam-ul de mail.). Cu astea se ocupa sarlatanii.

      Produsele alea nici macar nu au nevoie de aprobare de la organismele care reglementeaza industria farmaceutica, pentru ca toata lumea stie ca nu au nici un efect. Se vand pe piata cum se vinde ceaiul de menta.

      Iar sa sustii ca antibioticele au efect placebo....deja e prea mult.

      Ștergere
    2. "Companiile mari farmaceutice nici macar nu indraznesc sa produca prostiile insirate de tine"

      Really? Vezi profitul Boiron, multinationala prezenta in 59 de tari...

      Stii cine aduce cel mai mare profit pentru Pfizer de exemplu? Lipitor, cu vreo 24 miliarde de dolari pe ultimii 3 ani. Statin Nation: The Great Cholesterol Cover-Up (2012). L-ai vazut? Recomand.


      "Iar sa sustii ca antibioticele au efect placebo....deja e prea mult."

      Nu au efect placebo, ci sunt folosite ca placebo. In marea majoritate a situatiilor, sunt date fara a fi necesare, in cazuri de infectii virale de exemplu. Asta e si marea problema, prin utilizarea lor haotica, bacteriile rezistente la antibiotice omoară mai mulţi oameni decât terorismul. Problema e globala.

      Si atunci, cand ai o generatie intreaga de doctori imbecili, corupti de catre firmele farmaceutice, n-ar fi mai bine sa restrictionezi accesul la antibiotice, conditionand tratamentul cu antibiotic de parafa unui medic laborant de exemplu? N-ar fi mai bine sa-i inveti pe medicii de familie sa infiga ace in loc sa dea antibiotice la orice "rosu-n-gat"? Cazurile de insanatosire ar fi similare, dar ar scadea drastic numarul de super-bacterii.

      Ștergere
  5. Big pharma, dude. Zi-le pe nume si nu te mai invarti in jurul cozii. Ei si cu big oil conduc lumea, facand lucrarea domnului impreuna cu bancherii. Monsanto ce-i drept vine tare din urma. La viteza care o au n-au vazut semnul: dead end ahead... :)

    RăspundețiȘtergere
  6. “S-au obținut însă prin aceasta rezultatele așteptate de către societate?” Dane, cu siguranta n-ai vrut sa pari naiv aici, deci poate ne devoalezi mesajul real.
    Avem atatea exemple in care vointa populara si interesul corporatiilor sunt divergente, si cei care se adapteaza(a se intelege cedeaza) sunt din pacate primii. Daca vorbim de R&D in farma, bugetele imense inghitite si legislatia complicata (procese & timing) aproape justifica de ce medicamente care ar rezolva boli grave sunt abandonate in etape incipiente pt ca riscul de succes este nesatisfacator si deci investitia nu se recupereaza. Cine poate arunca primul cu piatra aici? Bolnavii sau companiile care zic ca astfel isi realoca resursele pt alte/noi medicamente?
    Legat de preventie, aici am o alta parere. Ai zis-o si tu de multe ori : cei initiati/informati vor supravietui. Ce te impiedica sa cunosti ce sa faci/nu faci pt a-ti pastra o stare generala buna a organismului (mental & organic)? IMHO, preventia, ca model general,cred ca e valabila pornind de la individ, si nu fiind generata/intretinute de societate. Poate parea brutal, dar cred ca e un darwinism contemporan.

    RăspundețiȘtergere
  7. Articolul e OK, mai putin referirea la ancheta din China. Acolo GSK a calcat pe cineva pe coada. Si, in plus, guvernul chinez nu este unul tocmai popular. Asa ca trebuie sa gaseasca demoni asupra carora sa asmuta furia populara

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)