luni, 14 octombrie 2013

Primavara araba si urmarea logica

Statele care au fost împinse în experimentul revoluţiilor la comandă sunt din ce în ce mai aproape de finalizarea lungului drum spre dezastru. Toate idealurile zilelor în care visau libertate şi prosperitate sunt pierdute. În schimb, oamenilor de-acolo li s-a dat cu vârf şi îndesat ceea ce merită: haos.

Poate părea de-a dreptul obraznică afirmaţia din paragraful anterior. Cum e posibil să dai cu piciorul atâtor milioane de oameni amărâţi? Cum e posibil să asişti la jocul cu destinul lor şi apoi să afirmi răspicat că haosul în care se află este ceea ce merită? Atentate, foamete, crime, ideologii stupide, disperare. Sunt feţele revoluţiei arabe, stihiile care au pus stăpânire pe întreaga zonă. 


S-ar fi gândit vreodată tunisienii că vor ajunge să asiste la asasinate politice? S-au gândit vreodată tinerii aceia care visau prosperitatea că totul se va ruina atât de repede? Egipteanul de rând şi-a imaginat vreodată că după căderea dictatorului va urma un haos generalizat şi un picaj economic fără precedent? Dar libianul care îl ura pe Gaddafi pentru extravaganţa(/nebunia) sa se gândea că-şi va petrece restul zilelor printre gloanţe şi bombe artizanale? Desigur răspunsul e negativ! Nimeni nu-i suficient de nebun încât să dorească să-şi petreacă viaţa într-un coşmar. Şi totuşi, realitatea ne arata limpede contrariul.

În toată istoria, naţiunile puternice au fost cele care au ştiut să-şi aşeze apartenenţa deasupra tuturor valorilor. În acest fel englezii au ajuns să cucerească aproape tot globul. Conştientizarea apartenenţei i-a făcut pe olandezi să-şi dezvolte imperiul colonial. Victime au fost naţiunile care niciodată n-au fost capabile să-şi vadă interesele. Atunci când ceea ce te uneşte e mai slab decât interesul de moment e clar că te afli într-o fundătură a istoriei.

Ceea ce vedem acum în toată acea zonă este spectrul dezastrului absolut. Practic, o groază de naţiuni urmează să fie îngenuncheate ca urmare a propriilor slăbiciuni. Sărăcia spre care se îndreaptă cu voioşie vine la pachet cu costuri exorbitante. După ce Arabia Saudită alături de alte puteri petroliere ale Golfului  au achitat(dezinteresat, desigur) fabuloasa suma de douăzeci şi opt de miliarde de dolari pentru ajutorarea statelor din zonă, un nou pachet de ajutorare este pregătit de binefăcătorii mondiali. Erik Berglof (economistul şef al BERD) şi Shanta Devarajan(economist şef al Băncii Mondiale pentru Orientul Mijlociu şi Nordul Africii) au calculat că statele donatoare ar trebui să asiguri aproximativ patruzeci de miniarde de dolari anual pentru sprijinul economic al ţărilor arabe din grupul "celor cu primăvara". Asistenţa financiară vine la pachet cu asistenţă pentru construcţia instituţiilor statului şi liberalizarea comerţului. Sună cunoscut? O naţiune ajunsă în acest stadiu se află, în realitate, în faţa pierderii pentru totdeauna a independenţei şi, în final, a propriei identităţi.

Cine este totuşi vinovat pentru o asemenea situaţie? Cine e viermele care permite pierderea independenţei unei ţări şi vinderea ei pe gratis unei alte puteri? Cine este demonul care înfrânge naţiunile? Răspunsul e simplu şi surprinzător. Principalul vinovat nu trebuie căutat în afară. E normal ca un vecin bogat să-şi dorească mai mult. E normal ca unii să-şi dorească sclavi, însă principalul vinovat pentru înrobire este cel care-o acceptă. Toate aceste naţiuni sunt slabe. Oamenii nu reuşesc să treacă peste ceea ce-i desparte şi să înţeleagă că, indiferent de concepţii şi idealuri, ei, cu toţii, sunt o naţiune. Atunci când ura devine oarbă naţiunile se dezintegrează devenind prada favorită a şacalilor externi. Aceasta e regula. Restul e istorie.

17 comentarii:

  1. Ei, deci in absenta statului asupritor, meltenii sunt asupriti de alte entitati? Si in loc sa se bucure de o libertate economica totala ajung niste sclavi saraci lipsiti pana si de... sperante?
    Sunt sigur ca adeptii scolii austriece din secta von Mistress pot imbraca chiar si o astfel de realitate in vorbe goale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu e chiar asa. De fapt sacalii folosesc cu succes pe statele inocente cea mai eficienta arma de distrugere in masa: mass media. Exact cum si pe romani, in decurs de o saptamana, i-au dus de la un popor linistit, fericit ca tocmai scapase de datoria externa si se bucura de mariri de salarii si sarbatori de iarna, la o masa de oameni speriata si panicata, care s-au baricadat in marea majoritate in case de frica "teroristilor".

    Cea mai teribila arma nu e cea care ucide, ci cea care te face sa crezi ca o sa mori. Cu un cadavru nu ai ce face, pe cand cu o turma speriata faci multe.

    Si arma asta de distrugere in masa nici nu prea are antidot, Belgia, o tara oricum numai inapoiata nu, a fost recent aruncata in haos de o farsa TV. Daca o simpla gluma are asemenea efecte asupra unei tari dezvoltate, imagineaza-ti cat de profund e efectul unui spectacol intins pe mai multe zile, a la Sergiu Nicolaescu, asupra unor popoare mult mai inocente.

    Deci n-as blama populatia, as blama serviciile acelor state ca au permis infiltrarea in mass media a sacalilor externi. Servicii, care ca si la noi, au numai de castigat de pe urma "revolutiilor".

    RăspundețiȘtergere
  3. ceea ce s-a intamplat in orientul apropiat ne arata ca veniturile din vanzarea de resurse nu mai sunt suficiente pentru a mentine standarde decente de viata.in aceeasi ordine de idei,va urma o primavara ruseasca?

    RăspundețiȘtergere
  4. E normal ca unii să-şi dorească sclavi...
    Care-s tarile care doresc sclavi?

    RăspundețiȘtergere
  5. Mă întreb ce-o fi în capul idiotului care a întrebat de primăvara rusească?!De fapt întrebarea e retorică fiindcă știu ce are în cap:aer!
    Analiza este de 7 stele ca de obicei! Cred că această dezordine programată la milimetru este parte din scenariul instaurării TOTALITARISMULUI GLOBAL! Nici România nu va scăpa însă avantajul românilor este că sunt imunizați și știu ''să se descurce''!
    De ieșit în stradă românii nu vor mai ieși decțt dacă se organizează serbări câmpenești-orășenești cu mici, bere și găleți gratis!
    Mulțumesc Maestrului pentru ocazia de a face o mică observație !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma intreb ce o fi in capul lui Dan de ii permite unuia ca tine sa posteze pe blog. Nu face decat sa scada calitatea blogului.

      Ștergere
    2. O scurta incursiune in Rusia ti-ar darama radical modul idealist in care vezi acea tara. Chiar daca la nivel de imagine Putin&comp joaca bine, chiar daca la nivelul mujicului sau la cel al omului "standard" conducerea e una "iubita", puzderia fortelor de ordine si reactia violenta a autoritatii e critica. Intr-adevar, de la Londra - un alt oras-puscarie - lucrurile pot parea diferit, insa realitatea e cu totul alta.

      P.S. Ti-as fi recunoscator daca n-ai mai ataca utilizatorii care-si exprima opiniile. Daca ai o alta idee sau o opinie contrara e OK, spune-o, dar fara sa-l faci cretin/tampit s.a.m.d. pe cel care-o emite. De asemenea, utilizarea apelativului Maestre nu cred ca e la locul ei in ceea ce ma priveste.

      Ștergere
  6. Natiunile islamice nu par capabile sa aleaga decat o dictatura militara sau una religioasa.

    K

    RăspundețiȘtergere
  7. Calitatea blogului este data de valoarea inestimabila a acestor analize! Or prezenta atator anonimi aici este semn ca aceste analize deranjeaza destul de mult! Ceea ce fac eu este sa scot in evidenta securistoizii pititi pe aici la adapostul anonimitatii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vizitatorii acestui blog sunt in cea mai mare parte anonimi, ca tine (ca doar nu ti-ai dat numele), si nu s-ar spune ca sunt deranjati de blog. Daca poti pricepe asta, bine, daca nu, e iarasi bine.
      Facandu-i pe mai toti cretini/idioti/securisti/etc. nu face decat sa scoata in evidenta o frustrare adanca.

      Un securistoid anonim

      Ștergere
  8. Si sa mai stiti ceva dragi tovarasi!
    Psihologia inversa e demult timp expirata!

    RăspundețiȘtergere
  9. De acord cand spuneti ca, atunci cand oamenii nu sunt in stare sa treaca peste diferente apar probleme.

    Cu toate acestea, dictatori precum Ben Ali sau Mubarak au o mare responsabilitate pentru ca se credeau eterni si putin le-a pasat in cele din urma de viitorul tarii lor. Atat Tunisia cat si Egiptul se aflau intr-un moment de stagnare. In conditiile astea, singurele posibilitati de actiune erau sa iesi in strada sau sa accepti dictaturile.

    RăspundețiȘtergere
  10. In cea mai mare parte sunt de acord cu Dan, in sensul ca responsabilitatea apartine fiecarei natiuni in parte.
    Fiecare natiune este alcatuita din indivizi; daca majoritatea indivizilor parte a unei natiuni este de calitate mediocra, natiunea nu are cum sa fie una de top.
    In mod covarsitor, calitatea indivizilor este data de educatia formala si informala primita de catre acestia in primii ani de viata. Educatia in mediul islamic este una dezastruoasa. Si cand spun mediu l islamic nu ma refer la religia in sine ci la mixul toxic intre religie si stat. Este stiut ca in Romania sunt comunitati islamice in Dobrogea care nu au pus probleme niciodata si care sunt model de convietuire cu crestinii din zona. Probabil ca Romania nu e singurul caz, dar e vorba de indivizi NASCUTI intr-un stat unde religia este separata de stat unde scolile sunt scoli iar nu madrasuri.
    Generic vorbind, un individ care s-a format intr-un mediu toxic, cu greu mai poate fi "detoxifiat" ulterior. Va duce cu el toata viata "amprenta" societatii care l-a format in copilarie si adolescenta.
    Mai jos, un exemplu graitor, avand ca numitor comun univ. Uppsala. E de remarcat reactia islamicilor (extrem de violenti) fata de cea studentilor de factura occidentala (linistiti). Cu siguranta ca daca un student "crestin-practicant" s-ar fi simtit lezat in cazul in care pe ecran ar fi rulat un clip despre Isus, ar fi protestat verbal, politicos, sau ar fi depus plangeri la conducerea universitatii sau la un tribunal. Nu este cazul islamicilor, care pur si simplu nu inteleg aceste notiuni in sensul lor profund.
    In opinia mea, aceasta judecata poate fi extrapolata la nivelul oricarei natiuni si astfel vom intelege de ce fiecare natiune in are pe planeta locul pe care il merita.
    Astfel ca asertiunea cu unii care-si doresc sclavi, este absolut irelevanta; natiunile respective sunt formate preponderent din sclavi, nimeni nu te face sclav decat daca tu vrei!
    Cei care renunta la libertatea esentiala pentru a obține un pic de siguranta temporara nu merita nici libertate, nici siguranta. (Benjamin Franklin)
    Mai jos, clipul:
    http://www.youtube.com/watch?v=Jf9g2oewmZ4

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)