luni, 6 iulie 2015

OXI

Iată că s-a întâmplat minunea: 60% pentru OXI. Un rezultat limpede ca lacrima. O lecţie de demnitate mai mare decât aceasta nu putea exista! În spatele unui simplu şi banal nu avem o groază de semnificaţii. Lumea începe încet, încet, să redevină complexă. Ceea ce e bine!

Grecii au arătat prin votul de ieri că încă mai au demnitate. Lucru pe care l-au demonstrat cu prisosinţă de-a lungul istoriei. Acum, într-un moment de cotitură, au ales tranşant şi au hotărât să meargă pe calea eroică. În acest moment, Grecia s-a întors în istorie, a ales cu bună ştiinţă lupta de la Termopile. Chiar cu riscul de a pierde enorm, Grecia se află pentru a doua oară în istorie în poziţia de apărător al Europei. Diferenţa e că azi Xerxes e un virus, un vierme infiltrat parşiv peste tot şi care atacă din toate direcţiile. Xerxes se află în Europa - în fapt el este şi Europa - iar Greciei îi revine misiunea istorică a ultimului bastion - cel de la care începe contraatacul civilizaţiei sau unde se moare eroic.


Este îmbucurător să constaţi cum armele insipide ale propagandei ieftine au fost pur şi simplu spulberate. Ca să înţelegeţi mai bine cât de puerilă a fost schema de lucru, o să vă prezint pe scurt principalele subiecte ale mediei din Grecia(care este în proporţie de 80% ostilă guvernului). În primul rând, a început cu un scandal legat de imposibilitatea diasporei de a vota(în Grecia votul se organizează numai în ţară). Apoi au început să apară „mărturiile” din străinătate şi episoadele lacrimogene. Poveştile „realizaţilor” din diaspora care sunt îngrijoraţi de calea greşită pe care o ia ţara au bombardat efectiv toată media. A apărut chiar şi cetăţeanul care preferă să plătească enorm pe un bilet de avion Singapore-Atena doar pentru a vota da. Şi da, au apărut şi grupurile de presiune pe facebook care îndemnau diaspora să sune în ţară pentru a-i convinge pe fraierii de-acolo că nu e bine să spui nu. Ei bine, ghinion fraţilor. La greci n-a ţinut!

Suneam la începutul articolului că Grecia a ales calea eroică. Cei cu creierii şterşi de propagandă au impresia că „leneşii” greci au votat împotriva restituirii banilor către bunii samariteni ai finanţelor mondiale. E mult mai complicat! În fapt, între moartea sigură prin ştrangulare lentă şi lupta inegală cu Goliat-ul mondial, Grecia a ales calea cea grea, dar care-i oferă o şansă, într-adevăr infimă, de supravieţuire.

Planul finanţatorilor externi a tot fost pus în acţiune de guvernele „coadă de topor” care s-au succedat până acum: creşteri de taxe, scăderi de venituri, privatizări aberante. Toate având ca unic scop asigurarea lichidităţilor pentru plata dobânzilor. Orice om sănătos la cap se întreabă ce se întâmplă după ce nu mai ai ce privatiza? „Îţi vinzi insulele” vine răspunsul unei vaci! În fapt acesta era planul. Aplicarea măsurilor de austeritate ar fi lovit puternic în venitul insulelor care trăiesc aproape exclusiv din turism şi ar fi generat mişcări centrifuge. După aceea, Dumnezeu cu mila!

Calea actuală este însă extrem de dificilă: este calea adevăratei austerităţi sănătoase. Birocraţii europeni, chiar dacă stau cu bomba aproape de explozie în poală, vor vrea să dea o lecţie şi, cel puţin în prima fază, grecii vor vedea în faţă iadul. Ştrangularea finanţărilor, blocarea canalelor financiare şi iminentul faliment vor genera probleme în aprovizionarea cu alimente, crize de tot felul şi disfuncţionalităţi majore ale utilităţilor. Băncile ştrangulate financiar de către BCE nu vor mai avea bani, iar guvernul va fi nevoit să emită note IOU care vor funcţiona ca monedă paralelă. Aici intervine legea nescrisă a interacţiunii monedă slabă-monedă puternică: notele IOU vor fi considerate moneda slabă şi vor fi întotdeauna schimbate cu un discount semnificativ pe Euro - moneda puternică. Acest joc însă are un nivel zero de la care lucrurile încep să-şi revină. 

Confruntaţi cu îngheţarea plăţilor, finanţatorii internaţionali vor trebui să accepte soluţii flexibile: reduceri ale datoriilor, scăderea la zero a dobânzilor şi planuri de rambursare pe termen lung. Pe plan intern, se va realiza o mai bună colectare a taxelor şi a impozitelor, reintrarea în portofoliul statului a multor zone strategice anterior externalizate prin privatizare s.a.m.d. Balanţa se echilibrează şi lucrurile o iau din nou în sus, de data aceasta pe o bază solidă. 

Va fi însă interesant de observat ce se va întâmpla în zona Euro. Grecia este prima roată dinţată care efectiv sare din mecanism. Nervozitatea generată de acest fapt va mări costul finanţării statelor şi o groază de alte grecii vor apărea pe firmament: Italia, Portugalia, Belgia şi Irlanda sunt primele candidate. Însă nici plutonul condus de Franţa şi Germania nu se simte foarte bine şi începe să simtă răsuflări sacadate în ceafă. Euro trăieşte prima sa criză majoră care se poate dovedi a fi şi ultima. Rămâne să vedem.

21 de comentarii:

  1. da,si eu sunt un erou! nu-mi mai platesc nici o datorie! au destui bani si oricum nu stau ei in banii mei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Grecii pot invoca buna parte din datorii... drept ilegitime si/sau odioase, prin urmare... nu le vor plati niciodata.

      Libertarienii pe PF care iau credite intr-un stat in care nu exista o lege a falimentului personal... platesc in functie de nivelul lor de inteligenta. Daca nu platesc, raman fara... belongings, si vor suferi de austeritate fortata pana la stingerea datoriei sau a... debitorului. :D

      ... si vei plati si toate autostrazile care nu se vor face niciodata, si dobanzile imprumuturilor in dolari, contractate de pupila securista Dragoi, la dobanzi fantasmagorice, vei acoperi si despagubirile statului transferate catre clica securista care s-a ocupat si de nationalizari, si, in general, ca roman, vei fi obligat sa achiti orice nota de plata facuta de pulifricii securisti pe care-i votezi ca sa te scape de... comunism, mineri sau aliens etc.

      Ștergere
    2. "platesc in functie de nivelul lor de inteligenta" adica eroismu de neplata ? Furci si topoare calare pe banci ? Imperialismu salbatic?

      Interesant ar fi de vazut unde s au dus miliardele grecilor si cine era la butoane cand se cumparau sute de tancuri pe hartie si banii se imparteau intre clica greceasca si vest... tzambalul asteapta batista si poporu...va plati.

      Ștergere
    3. Gradul de inteligenta a facut diferenta dintre un imprumut foarte scump si unul decent, valuta in care a fost contractat si halul de bula clocarda in care victima a simtit nevoia sa se arunce pentru a nu ramane in boschetii in care va ajunge. :D

      Ștergere
  2. pt anonim-ul de la 13:22

    De ce nu te gandesti si din cealalta barca.
    Daca vine la matale un boschetar si-ti cere imprumut 10K. Tu-i dai banii si la maturitate ... surpriza - boschetarul n-are de unde sa-ti dea principalul + dobanda.
    Privind dpdv capitalist cine-i de vina? Cine merita sa piarda banii? Boschetarul sau creditorul.
    Cam asa sta treaba si cu Grecia si creditorii ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Prost nu e cine cere...ci cel care da " ...creditorul are banii, are analiza, are ultimul cuvant....Eu daca investesc intr-o afacere proasta, "boschetara" si dau faliment , sunt de vina sau nu ? NINJA americani sunt de vina sau cei care le-au dat legile si banii ?
      GeorgeS

      Ștergere
    2. La greci la referendum problema s-a pus indirect daca sa mai dea banii inapoi sau nu.

      Ștergere

  3. “Until now, we knew that Greeks were fighting like heroes; from now on we shall say that the heroes fight like Greeks.”

    Winston Churchill,- 1940.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Nervozitatea generată de acest fapt va mări costul finanţării statelor şi o groază de alte grecii vor apărea pe firmament: Italia, Portugalia, Belgia şi Irlanda sunt primele candidate."
    Sigur nu faci si articole pt. RT?
    http://news.russiatoday.ro/in-grecia-am-invins/
    Oricum, lupta cu imperialismul occidental continua!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, m-ai prins. In realitate ma numesc Dughin, sunt consilier personal al lui Putin si poza mea este proiectata in spatele steagului Greciei. Bravo, vigilentule!
      Si-acum explicatiile pentru prosti ca tine: in articolul din RT secventa Italia, Spania, Portugalia are maxim acoperire propagandistica. Nici macar politic nu are o logica: daca existenţa partidelor/mişcărilor gen Syriza ar fi fost criteriul care a stat la baza enumerarii din RT, atunci secvenţa corecta ar fi fost Spania(Podemos), Italia(Beppe Grillo-5stelle) si-atat.
      Secventa mea, adica Italia, Portugalia, Belgia, Irlanda are o logica strict economica care, pentru prostovani ca tine, necesita explicatii suplimentare: refuzul grecilor de a accepta masurile troicii conduce automat la creşterea costurilor de finanţare pentru statele cu probleme. Tarile enumerate de mine sunt in ordinea gradului de indatorare(datorie publica raportate la PIB). De ce am ales acest indicator e limpede, insa cretinacilor ca tine le scapa: criza din Grecia a inceput atunci cand pietele „au descoperit” ca tara are o datorie mai mare decat PIB-ul. Si ghici ce e cu tarile din enumerarea mea: toate au datorii mai mari decat PIB-ul. Capisci?
      P.S. Concluzii similare vei gasi si in instrumentele de propaganda ale imperialismului rusesc precum: Reuters, The Economist, The Telegraph s.a.m.d.

      Ștergere
    2. Russiatoday.ro, inregistrat in August 2014 pe persoana fizica. Dupa articole pare trolaj marca Vocea Americii. :)

      Insa adevarata Voce a Rusiei si-a inchis activitatea in română. Asta dupa ce facusera niste dezvaluiri destul de grave despre ce se intampla pe la noi. Par sa fi renuntat definitiv la Romania, dupa 73 de ani de activitate. De ce oare? Retoric vorbind....

      Ștergere
  5. Cristoiu ridica o intrebare interesanta: "Să fie Alexis Tsipras omul americanilor?!"
    http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-marti-7-iulie-2015/

    Si o alta stire incredibil de bine ancorata in ce pare a fi realitatea, e drept ca a fost promovata pentru putina vreme in pagina principala a ziarului, insa va ramane in arhiva ziarului ca amintire pentru viitor:
    http://www.telegraph.co.uk/finance/11721377/Unintentionally-the-Greeks-have-done-themselves-a-favour.-Soon-they-will-be-out-of-the-euro.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Indubitabil. Nu numai ca e in viata, dar a mai si castigat referendumul. Tot un soi de revolutie colorata e. Americanii sunt fanii tiparnitei, nemtii nu. Asa ca-i forteaza sa intre in jocul lor, altfel risca ei o hiperinflatie. Pe termen lung, "currency war" se poate intoarce impotriva americanilor daca nemtii tin la valoarea Euro. Grecii sunt buturuga mica dar exploziva.

      Mi se pare ciudat ca in plin razboi "hibrid" cu rusii sa-i atace si pe nemti, dar, incurcate sunt caile unchiului SAM, si nu intotdeauna logice. Sau nu le-am inteles noi deocamdata.

      Ștergere
    2. Extra: FMI, organ de lupta american, a scris un raport prin care dadea dreptate grecilor, ca plata datoriilor e imposibila. Europenii au incercat sa blocheze raportul ca sa nu influenteze rezultatul referendumului. Totusi FMI a continuat si a publicat raportul inainte de referendum. Mai e ceva de spus?

      Ștergere
    3. Analiza "scursa" FMI de joi: https://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2015/cr15165.pdf

      Tentativa de blocaj a europenilor: http://www.reuters.com/article/2015/07/03/us-eurozone-greece-imf-idUSKCN0PD20120150703

      Ștergere
  6. Termopile, frate si nimic altceva! Si Leonidas a fost la fel, nici ala nu mai voia sa dea banii inapoi.

    "Calea actuală este însă extrem de dificilă: este calea adevăratei austerităţi sănătoase"

    O cale pe care grecii o evita cu gratie de mai bine de 20 de ani. Se pare ca acum o sa le reuseasca, vor arata lumii cat sunt de eroi la strans cureaua.

    Din punctul asta de vedere, ar putea sa vina la noi, sa facem un schimb de experienta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca spune Cristoiu ceva este clar invers. Este ca TERCI din FILMUL ,, CASINO '' , sau nu mai stiu care film, in are daca punea asta mana pe biletele de la curse era clar ca nu mai era nici o sansa.

    RăspundețiȘtergere
  8. Proprietarul blogului are ceva din RT, dar poate ca foarte multi din lumea libera, adica nu din vest si nici din est au.
    Consider ca lumea libera in gandire, neinfluentata inca de decenii de marketing publicitar, este p'acilea prin RO , PL, CZ, BG, YU, HU, etc.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ma tem excelenta ca sunteti prea optimist: 38% din tre greci nu au fost interesati sa vina la vot si 24% din total votanti au votat ca niste cretini impotriva propriilor lor interese! Asadar in GRECIA mai exista doar 38% greci (cei care au spus NU) restul sunt niste zombizati cu creierul distrus de propaganda khazara vorbitori de limba greaca! Cu asemenea statistici CAHALUL va manevra GRECIA cum va dori.....singura veste ar fi fost ca GRECII sa iasa din EURO si sa fie LIBERI...tiparindu-si propria moneda si stabilind paritatea EURO DRAHMA grecii isi pot reveni miraculos in 2-3 ani ...atat timp cat vor folosi o moneda tiparita de o banca privata (European CENTRAL BANK) GUVERNELE ELENE (indiferent cine le va conduce) vor trebui sa se imprumute cu CAMATA.....si vor fi mereu debitori...si vor fi mereu sclavi

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt foarte curios insa cu tot acest nu, ce va contine pachetul de reforme pe care il va propune Tsipras in noaptea aceasta.
    O victorie a la Pirus se prefigureaza dupa parerea mea...

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu a trecut nici o saptamana de la referendum si vointa poporului grec a fost aruncata deja la gunoi...TSIPRAS a mers in PARLAMENT si au aprobat niste masuri de austeritate mai radicale decat cele propuse de creditori in 26 iunie cand s-a anuntat referendumul.....asteptam acum cu interes ca grecii sa se prinda de TEPARIS si sa inceapa sa dea foc din nou pe strazile Atenei

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)