sâmbătă, 8 decembrie 2018

Franţa şi supărătoarea realitate

Franţa nu e o ţară, ci o utopie. Teoretic, începuturile acestei utopii le-am putea situa în 1789. Practic însă ea începe cu mult înainte, odată cu infectarea clasei intelectuale cu acel infam virus al iluminismului. La fel ca Franţa, întreaga lume e o utopie, rulând de câteva secole într-un scenariu de proastă factură, măcinând vieţi şi destine în numele unui raţionalism care, la cum arată lumea, îşi dovedeşte neputinţa.


V-aţi pus întrebarea dacă există vreun avantaj al acelor ample agitaţii provocate şi pompos denumite „revoluţii”? V-aţi pus vreodată sinceri întrebarea dacă a rezultat şi altceva în afara unei continue agitaţii, unei perpetualizări a revoluţiei? Dacă într-adevăr vreunul dintre acele idealuri clamate a reuşit cât de cât ceva? Sunt întrebări simple care ar trebui să ridice serioase semne de întrebare asupra unei hălci a istoriei universale.

Revenind la Franţa, ceea ce se petrece acolo nu-i nimic altceva decât ... Franţa. Franţa de azi e Franţa vremurilor în care, din motive umanitare oamenii erau ... ghilotinaţi. Aceeaşi Franţă e şi acum, cu deosebirea că în prezent gloata e ţinută în case nu la Bastilia. Sau, mai bine spus, Franţa actuală e Franţa unde dărâmarea Bastiliei s-a făcut nu pentru „eliminarea tiraniei”, ci din cauză că puşcăria nu mai era necesară în condiţiile în care întreaga ţară e o mare Bastilie. O ţară în care omul se naşte deja arestat, o ţară în care principiul suprem este „nu mai ai voie”.

Poate vă întrebaţi de ce ies „ăia” în stradă. De ce plebea, disperată că nu mai poate folosi autoturismul, incendiază maşini? De ce aruncă cu pietre, de ce fac tărăboi? Teoretic se protestează împotriva câtorva cenţi adăugaţi litrului de carburant, ceea ce, pentru o ţară dezvoltată, este penibil. Să fim serioşi, nu poţi spune că de la câţiva cenţi, care s-ar traduce în maxim 100 de EUR/lună poţi da foc unei ţări.

Conform statisticilor, Franţa este ţara în care se câştigă unul dintre cele mai mari salarii medii, situat la peste 2200 EUR/lună. În Europa, mai sus avem Elveţia(cam dublu), ţările nordice(cam cu 1/3 mai sus) şi cam atât. Până şi rivalii nemţi au un salariu mediu du 10 EUR mai jos. În ceea ce priveşte bogăţia medie, Franţa din nou se situează pe un loc fruntaş, anume pe poziţia a şaptea la nivel mondial! De asemenea, polarizarea nu pare atât de mare ca în alte părţi. Oricât aţi încerca nu veţi putea să-mi spuneţi că aţi văzut în Franţa o polarizare similară situaţiei din ţările arabe sau din SUA. În mare, chiar dacă sunt şi excepţii, „averea” e împărţită oarecum egal. Şi-atunci?

Într-adevăr, e o ciudăţenie. Cum să te plângi de câţiva amărâţi de cenţi în condiţiile în care stai atât de bine în statistici? Asta e eroarea omului care trăieşte în iluzia cifrelor. Dacă veţi avea curiozitatea ca atunci când mergeţi în Franţa să circulaţi pe traseele nestandard, să vorbiţi cu omul normal şi să încercaţi să înţelegeţi viaţa reală, veţi remarca o cu totul altă realitate. Veţi vedea magazine în care preţurile sunt uneori de zece ori mai mici decât în lanţurile comerciale consacrate. Magazine din care oamenii pleacă cu maşinile burduşite de marfă. Nu vă lăsaţi uimiţi de această privelişte, încercaţi să cumpăraţi din acele magazine. Pentru mine a fost un şoc deoarece n-am putut să înţeleg niciodată ce conţine carnea care se vinde acolo, din ce sunt fabricate acele produse şi, mai ales, cum poate un om normal să mănânce ceea ce se găseşte acolo. M-aş fi aşteptat să găsesc o asemenea marfă pe undeva prin vreo ţară din subdezvoltata Africă, nicidecum într-una dintre marile puteri ale lumii.

Mergând mai departe, veţi constata că acele magazine cu marfă mizerabilă nu sunt deloc pe scara cea mai de jos a comerţului de-acolo. Există ceva chiar mai jos, dar şi extrem de popular: magazinele care vând mărfuri expirate. Da, aţi citit bine, sunt lanţuri de magazine care vând la preţ foarte mic mărfuri expirate. V-aţi putea imagina o mamă cumpărând pentru copiii ei mărfuri alimentare expirate? I-aţi da unui sugar lapte praf expirat? În Franţa se poate. Iată o realitate pe care n-o percepeţi decât dacă lăsaţi de-o parte „polish-ul” exterior şi încercaţi să vedeţi lumea de la firul ierbii.

Punând cap la cap, observăm limpede că avem de-a face cu o realitate contradictorie pe care am putea-o defini ca „sărăcia bogatului”. Cu toate că francezii câştigă o groază de bani, cu toate că în termeni statistici sunt printre cei mai bogaţi oameni din lume, în realitate trăiesc similar unora din lumea a treia. Dacă e să judecăm logic, am putea spune că francezii fac „mult rulaj”, adică primesc o groază de bani pe care-i întorc sub formă de biruri către diverse entităţi. Iar acei câţiva amărâţi de cenţi adăugaţi la preţul carburantului, într-adevăr contează. Atât de mult încât gloata disperată iese în stradă la revoluţie.

Probabil vă întrebaţi dacă ceea ce se întâmplă acum acolo are vreun sens, dacă va produce vreo ruptură, o „revoluţie”. Din acest punct de vedere, răspunsul meu e categoric negativ. Chiar dacă s-ar provoca demiterea lui Macron(totuşi, imposibilă) tot nu s-ar obţine absolut nimic. Pentru a se schimba ceva cu adevărat nu trebuie dată jos păpuşa aşa-zis conducătoare pentru că vina nu este a marionetei, ci a mâinii care-o manipulează. Franţa nu are nevoie de o revoluţie, adică o mişcare similară celei care-a împins-o în utopie, ci de o revenire la normalitate. Iar acea revenire la normalitate nu se poate face nici în cadrul constituţional şi nici în registrul revoluţionar. Ambele sunt parte a utopiei care macină nu doar ţara, ci întreg globul.

Altfel spus, ieşirea din utopie nu se poate face cu instrumentele utopiei, ci strict refuzând-o. Nu cerşind preţuri mai mici la carburant realizezi o revoluţie, ci refuzând carburantul; nu căutând preţuri mai mici la magazine infecte, ci refuzând întreaga marfă. Şi nu doar întreaga marfă, ci întreaga utopie care se auto-alimentează din obiceiurile celor pe care-i spală pe creier generaţie după generaţie. În fapt aici e cheia întregii probleme: când un sistem se dovedeşte nociv, el trebuie refuzat în întregul său şi nu pierdut timpul cu inutila sa peticire. Dar pentru asta îţi trebuie oameni care gândesc, care sunt cu adevărat raţionali şi nu doar clamează raţionalismul societăţii ale cărei constante sunt iraţionalul şi nebunia.

23 de comentarii:

  1. M-am dezumflat! Și eu care eram precis, ca marmotu, că este începutul sfârșitului UE! Am urmărit câteva ore bfmtv. Mi-a lăsat impresia că giletele au ieșit din casă doar ca să facă mișcare și nimic mai mult, un fel de gioching de sfârșit de săptămână! Nu mai este mult până încing pinguinul pe șanselize!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uitați-vă pe net, bfm e luat la cataroaie în stradă, a devenit simbolul ticăloșiei media la francezi, cam greu să-ți faci idee de acolo.

      Există, în stradă, mulți oameni care văd bine lucrurile, înțeleg cauzalitatea. Nu spun că au și soluții.

      În această notă, nu pot să cred în soluția propusă de gazda noastră. Pentru simplul fapt că e cel puțin la fel de utopică. Ar fi nevoie de o atît de puternică manifestare de voință la nivel individual încît, dacă ar fi cu adevărat posibil, probabil că am deveni supraoameni.

      Răsturnarea este necesară. Singura formă prin care puterea, orice putere, a mai lăsat din tiranie, a fost, de-a lungul istoriei, revolta celor mulți. Nu întotdeauna spontană, adesea manipulată și, mai ales, în situațiile cînd s-a produs o răsturnare, urmată de soluții proaste, otrăvite sau șubred susținute. În vremea noastră, în ciuda reconfigurării pîrghiilor puterii în timp real, cu tehnici de control și manipulare puternice, nu cred că există variantă. Fără afectarea și destructurarea centrelor de putere nu se va obține nimic. Rețeaua poate să cadă, iar victoria depinde de reziliența celor mulți dar pentru un termen mai scurt și, cumva, sub adrenalina socială a schimbării reale, cel puțin inițial.

      Nu m-aș hazarda prea mult, probabilitatea unei schimbări adevărate e mică, foarte mică. Pe de altă parte, iluminiștii și alte masonerii idologizate se bazează pe impresia strecurată celorlalți că totul se poate controla, că puterea și organizarea aduc stăpînirea totală a informației, de unde, printr-o extrapolare eronată, se induce credința că puterea masonică e infinit adaptabilă, deci indestructibilă. Fals. Poate fi distrusă, iar orice structură complexă deține sămînța propriei distrugeri, exact prin gradul de complexitate care aduce o sumă de erori de sistem, neidentificabile altfel decît prin efecte.

      Ștergere
  2. Franta, Franta...Atat de iubita si de hulita.
    De cand a ascultat si cazut in vraja sirenelor LEF ou la Morte, intorcand spatele Cerului si decapitand Regele;are parte de sange si foc in fiecare secol de trei-patru ori...
    Mai intai, inselarea si teroarea iacobinilor;apoi urmarea orbeste a liderului napoleoniana; focul si moartea in Parisul Comunei; infrangerea prusiana si macelul Marelui Razboi; ocupatia lui Hitler; revolutia Tinerilor '68; revoltele magrebienilor din anii 2000 iar acum, vestele galbene- "profetite" in cartea tarotului de pe coperta World by The Economist 2017

    RăspundețiȘtergere
  3. vorbesti vorbe fara rost. concret, cum refuzi sa platesti taxe in franta? cum refuzi "marfa" asta? cum refuzi carburantul cand iti trabuie ca sa mergi la serviciu sau ca sa iti vinzi marfa?

    tu chiar nu citesti ce scrii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu sacrificii și cu alte... sacrificii.
      Este suficient să nu mai cumpere nimeni carburanți 2 săptămâni! Dar asta înseamnă sacrificii. Pentru cei care au rezerve înseamnă sacrificii mai mici iar pentru cei care n-au, sacrificii mai mari, poate chiar fatale!
      Doar așa, tangențial, ete ce spune un nene pe numele lui Daniel Zamfir:
      „Ce am aflat azi, după audierea președintelui Consiliului Concurenței:
      În 2008 prețul barilului de petrol era 140 de dolari iar prețul la pompă era 3 lei. In 2018, prețul barilului e 70 de dolari, deci la jumătate, iar prețul la pompă e 6 lei, adică dublu!!! Asta în condițiile în care taxarea e la un nivel scăzut față de media europeană și mai avem și ceva rezerve de petrol. Cum o fi asta? Am convenit ca în luna ianuarie să finalizeze un raport cu privire la eventualele practici neconcurențiale. I-am solicitat de asemenea să finalizeze și raportul cu privire la practici similare în sistemul financiar bancar. E momentul să oprim jecmănirea românilor sub umbrela economiei de piață! #vremdreptate”

      Ștergere
  4. Trandafirul Galben9 decembrie 2018 la 06:40

    Francezii sunt oleaca mai strangatori imi povestea un bun prieten ca doctorii isi comanda la cantina macare mai ieftina desi nu ar fi nici un efort sa cumpere ceva mai sanatos.

    Legat de revolutii problema e mai complicata. Average Joe nu vrea niciodata revolutie, e prea riscant, si chiar daca castigi ce pui in loc, si cine e mai indreptatit la ciolan: muschii de la baricada, tipii care stiu meserie dar nu se baga, oportunistii buni de gura, infiltratii. Cati vor ramane langa tine daca se impute treaba? Si pana la urma cat e de realist ce se vrea?

    Societatea ne place sau nu ajunge in momente de stagnare si alea sunt momentele propice pentru revolutii. Pana la urma fara Iliescu Roman Voican Voiculescu Iosif nu era nici o revolutie. Si ca orice in viata nimic nu vine gratis. Dezastrul post decembrist a fost pretul.

    La noi e o forma de iresponsabilitate vecina cu cretinismul: vroiam sa fim ca restul dar nu am vrut sa auzim si de costuri... La NATO si UE am crezut ca daca intram pe usa din spate si ii facem... ei uite ca si acu platim. Ne credem foarte smecheri dar suntem superficiali si din cauza asta suntem fraierii istoriei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Pana la urma fara Iliescu Roman Voican Voiculescu Iosif nu era nici o revolutie. Si ca orice in viata nimic nu vine gratis. Dezastrul post decembrist a fost pretul."

      Nu-mi vine sa cred ca poti afirma cu seninatate acest lucru cind sunt convins ca stii foarte bine ca AR FI FOST ALTII (care isi asteptau rindul), iar "dezastrul" post decembrist a fost unul colectiv care i-a inclus si pe jucatorii de virf, continentul N AMerloc alaturi de rusi trecind printr-o deindustrializare fara precedent in istoria lumii.

      ...sau arunci la misto pastile :)

      Ștergere
    2. "Average Joe nu vrea niciodata revolutie, e prea riscant, si chiar daca castigi ce pui in loc, si cine e mai indreptatit la ciolan"

      Ce se vede de pe teren este faptul ca ei isi pot permite sa faca scandal doar in weekenduri, deoarece si-ar pierde joburile care le platesc facturile. Asta-i motivul PRINCIPAL si nimic altceva. O rebeliune de genul asta nu-ti anuleaza facturile. Firmele de colecatre de datorii nu vor dispare subit doar pentru ca vor "caii sa moara ciinii"

      Adevaratele "tulburari" si balansari de "conturi" vor avea loc dupa "rapture" hehe! Toata lumea asteapta, acum doar se antreneaza sau sunt minati ca boii si cu atentie examinati sub microscop in TEST TUBURI!

      Ștergere
    3. @CITADELA
      Pai suntem pe aceeasi pagina... asta zic si eu fara zeloti teleghidati in teren nu faci nimic. Ca in jurul zelotilor cu ceva propaganda mai aduni si ceva multime asta va face diferenta intre revolutie si revolta inabusita in sange.

      Aceeasi mecanica vezi si la protestele rezistente... ONGistii sunt noii zeloti si cu TV-ul se aduna prostimea in jurul lor. Dupa care se urla spontan doar ce vor organizatorii :)) Bot tot aminteste de cei x patrioti care stau seara de seara impotriva ciumei rosii.

      Sa vad 600k impotriva OUG13 si 0 cand Senatul a dat gratis gazele din MN mi s-a parut de cascadorii rasului.

      Ștergere
  5. Consecintele concentrarii capitalului in mainile catorva corporatii, piata libera cu toate libertatile ei duc la asa ceva. A venit nota de plata si pentru cei care au fost cat de cat protejati pana in prezent. A sosit timpul sa simta si francezii umilinta de a nu te mai putea intretine din munca ta. Noi romanii constienti avem deja aceasta experienta. Vrajeala cu mana invizibila care regleaza totul duce inevitabil la comunism. Solutia este inttr-adevar cea din finalul articolului, dar din pacate prostia si mandria impiedica oamenii sa ajunga in acelasi timp la ea. Lumea s-a infantilizat si se comporta copilareste indiferent de varsta.

    RăspundețiȘtergere
  6. rimeaza ?

    http://www.conspiracyarchive.com/PROOFS_OF_A_CONSPIRACY_John_Robison.pdf

    RăspundețiȘtergere
  7. https://youtu.be/HkHogTQG_v4

    RăspundețiȘtergere
  8. Trandafirul Galben10 decembrie 2018 la 04:52

    Comentariile clarifica complet starea de fapt...
    https://bit.ly/2Usoaod

    RăspundețiȘtergere
  9. Mai rar articole care sa condamne revoltele francezilor,. "Jurnalistii" nostri doar halesc ce vad la posturile care "trebuie". Eu as rezuma ultimul paragraf asa: Iesirea din utopie se face refuzand socialismul.

    RăspundețiȘtergere
  10. Pe cand un articol in care sa dezvoltati syntagma: "în numele unui raţionalism care, la cum arată lumea, îşi dovedeşte neputinţa"?
    Nu ma intelegeti gresit, nu o fac din admiratie pt dvs; dimpotriva, cred ca multe din lucrurile pe care le scrieti in general pe acest blog sunt ideologie pura, interpretari partinitoare ale diverselor fapte, observatii, informatii - iar directia spre care bateti este clara: ideologia "fratiorilor" din est. Totusi, vizitez din cand in cand blogul dvs, pentru ca scrieti cu talent, pentru ca nu chiar toate lucrurile pe care le spuneti sunt marcate de pro-rusism, cat si pentru a iesi din propria-mi "bula" globalist/neo-marxista - ca e sanatos sa mai vezi alte puncte de vedere.
    De aceea, vazand o afirmatie precum cea citata la inceputul comentariului, sunt foarte intrigat si va intreb: ati putea sa o dezvoltati? Stim (sau am invatat la istoria marxista) ca rationalismul / iluminismul sec. XVIII au reprezentat punctul de plecare al dezvoltarii serioase a stiintelor naturale si, prin consecinta, la descoperirile stiintifice care au dus la progresul tehnologic de care ne bucuram azi. Dar poate ma insel - chiar sunt curios sa vad parerea dvs.

    RăspundețiȘtergere
  11. N-are nici o legatura pretul carburantului. Studiul sociologic facut de unii este cel mai important in aceasta cacialma.

    Deasemenea: Nu toate marfurile expira cind hotarasc UNII, care o fac special pentru gainarii de marketing, si exista nenumarate exemple de marfuri care nu expira cum zic ei.
    Astia ne grabesc ca pe boi sa aruncam multe produse "expirate" pentru a iesii iute in strada ca sa cumparam altele si altele.
    Invatati de la amerlocii de balta tehnicile de PREPPING, care includ o depozitare si a marfurilor asa zise expirate, care or sa ne ajute cit de curind.

    RăspundețiȘtergere
  12. https://www.youtube.com/watch?v=YCOgNKWeffA

    RăspundețiȘtergere
  13. A aflam si opinia lui Varg, alias "Burzum" pe tema asta:
    - A New French Revolution? (Gilets Jaunes)
    https://www.youtube.com/watch?v=pr8J1RjknLI

    RăspundețiȘtergere
  14. 1. Liberté, Égalité, Fraternité, Allahu Akbar!
    https://bit.ly/2S0bvaJ

    2. ONU & UE = noile USSR
    https://bit.ly/2SJ577n

    RăspundețiȘtergere
  15. Einstein spunea ca definitia nebuniei (si a prostiei, zic eu) este sa faci mereu acelasi lucru si de fiecare data sa te astapti la alt rezultat.

    Socialistii retarzi care si-au bagat propria tara in faliment si au distrus viitorul copiilor lor, fiind datori vanduti pentru mai multe generatii, se revolta pentru... mai mult socialism, pardon, mai mult "progresism" si "justitie sociala".
    hahaha!

    https://www.thenation.com/article/france-yellow-vest-protest-macron/

    RăspundețiȘtergere
  16. Traiesc intr-un orasel mic din Franta de aprox 3 ani. Departe de rutele obisnuite.

    Gillete jeune sunt pe aici 2 variante: cei care traiesc asistati de stat (locuinta, bani pt mancare, asigurari sanatate complet gratis, medicamente gratis, alocatii copii, bani concedii, zero impozit..). Ei se plang ca nu o sa isi mai permita sa se bucure "cu adevarat" de viata. Nimeni nu ii impiedica sa lucre dar multi refuza.
    A doua categorie : cei care lucra pe salariul minim, 1200 euro/luna. Astia platesc tot: locuinta, impozit venit, impozit locuinta, asigurari medicale, partial medicamente si tratamente, impozit venit. O familie cu 2 copii fara servici primeste cam 2000 euro ailalti 2400 dar muncesc si platesc tot. Pt cei ce lucreaza asa taxa de benzina e ultima picatura.
    Sentimentul ca de pe ei se ia pielea in timp ce statul ii tine pe ailalti in spate si primeste emigranti ii enerveaza maxim.

    Nu am vazut pana acum magazine mai ieftine decat supermarketurile. De ex porc 2.4-4 euro la oferta vs 8.5 euro la mag fermier. Spui ca ai vazut de 10 ori mai ieftin? Concret unde?

    Francezii de rand respecta mancarea mai mult decat orice altceva. Chiar si pe cei patura joasa ii vezi mereu la magazine cumparand 2 bucati de vita pt gatit in ziua aia la vreo 20-25 euro/kg.

    Magazine cu mancare expirata? Unde le-ai vazut, cum se numesc? As fi curios, ca nu am vazut nimic de genul prin toate drumurile noastre aici.

    Ps: te citeam mai des mai demult. Vad ca peisajul si ideile s-au schimbat si radicalizat dupa 2012 si 2014. Nu ma asteptam la comentatori si idei conspirationiste sincer. Nu stiu cum dar as fi curios sa aflu. Stima.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti raspund eu ......mai subtil dar o fac ! O curva cu valente protectioniste ! Dar una de apreciat in timpurile de astazi !

      Ștergere
  17. Daramarea OLIGARHIEI si implementarea MERITOCRATIEI ! Problema se pune cum realizam asta ? Cu sau fara razboi?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)