luni, 10 decembrie 2018

Eradicarea iobăgiei

În Ardeal au existat şi există două tipuri de români. Distincţia dintre cele două categorii se face în funcţie de conducătorii la care s-au raportat sau se raportează.

Aşa se face că îi avem pe de o parte pe cei pentru care conducătorii au fost „crăişorii”, cei dornici de libertate, cei mândri de românismul lor, de fibra care-i face să aparţină unui spaţiu distinct. De partea cealaltă îi avem pe cei cărora iobăgia le-a pătruns atât de adânc în ADN încât i-au considerat întotdeauna conducători pe împăraţi, pe grofi, etc.


Prima categorie a avut ca idee, unirea cu ţara, construirea unei naţiuni, a unui spaţiu în care tot ce-i românesc să rezoneze la unison. Un spaţiu pe care, cu toţii să-l numim „acasă”. Ceilalţi au pornit întotdeauna de la ideea că sunt slugi şi că nu există decât o singură cale: supunerea orbească faţă de împărat şi „strecuratul” astfel încât să-şi mai uşureze puţin jugul de grumaz.

Pe cei din prima categorie îi vedeţi fluturând cu mândrie steagul, participând cu tot sufletul la sărbătorile ţării şi vibrând la unison cu întreaga suflare românească. Pe ceilalţi îi veţi vedea strâmbând din nas la „prostiile astea naţionaliste” şi închinându-se iraţional oricărui „împărat” extern apărut pe firmament. În timp ce primii vor o ţară, ceilalţi vor o colonie, nu se simt bine decât ca slugi.

Există o retorică stupidă a ardelenilor-iobagi care susţin cu mândrie că, în timp ce „miticii” erau stăpâniţi de turci, ei erau stăpâniţi de austrieci. Dacă ne gândim că sub crunta stăpânire otomană în Muntenia şi Moldova erau legi care interziceau cu desăvârşire construirea de moschei pe teritoriul celor două provincii, în timp ce sub stăpânirea austro-ungară românii nu aveau voie să intre în burguri decât în anumite condiţii, parcă nu mai înţelegem de unde vine mândria.

Din păcate, lupta care se dă în Ardeal trebuie să se tranşeze cumva. Şi strict acolo. Ei sunt responsabili pentru direcţia în care vor merge: cu ţara sau cu stăpânii vremelnici. Este trist să constaţi cum, după mai bine de 100 de ani de libertate, unii în continuare au „virusul ocupaţiei şi al slugărniciei” în sânge. Dar este infinit mai trist să constaţi că tocmai aceştia, cei care din punct de vedere logic sunt cei mai jos pe lanţul trofic, se consideră „elita”, „cei deştepţi, care gândesc strategic”. Când constaţi că reprezentanţii lor cei mai răsăriţi se numesc Boc, Sabin Gherman, Rus, Guşă etc. parcă înţelegi cam cum stă treaba cu „inteligenţa” pe care o clamează.

Din acest punct de vedere, situaţia ardelenilor este una tristă, mai ales în condiţiile în care mulţi par fascinaţi de „primatul ardelenesc”. Ei trebuie cumva să aleagă: ori merg pe aşa-zisa „cale ardelenească” a slugărniciei faţă de Vest şi a unei depersonalizări accelerate, ori se curăţă de iobăgie şi aleg calea românească, în care a fi ardelean e o mândrie, fără a fi un „primat”.

Fenomenul care însă mi se pare mai grav este reprezentat de aderarea celorlalţi români la această luptă care, în esenţă, este specifică Ardealului. Celelalte două provincii istorice, chiar dacă s-au aflat în regim de vasalitate faţă de unii sau alţii, niciodată n-au văzut în stăpânitorii lor vreun ideal şi întotdeauna au visat libertatea. De-aceea retorica „stăpân pe propriul destin vs. slugă credincioasă” nu are absolut nicio relevanţă în celelalte provincii istorice. Dar ea a fost abil manipulată la fel ca în cazul „primatului ardelean”. Aşa a ajuns pentru unii mai înfierbântaţi, dar cu puţină raţiune, să existe o dihotomie între apartenenţa la ţară şi dorinţa de dezvoltare. Cu alte cuvinte, ăia care se cred români nu sunt capabili să se dezvolte sau, şi mai rău, nu vor să se dezvolte: nici pe ei şi nici ţara. Rezultând astfel pentru minţile cu creier puţin că a fi român este incompatibil cu dezvoltarea, astfel încât singura şansă e depersonalizarea accelerată. O prostie cât casa şi cea mai scurtă cale spre sclavie.

Din păcate, toate acestea se întâmplă din cauză că ardelenii din categoria iobagilor iremediabili au ajuns să domine politica noastră, fiind instrumentele ideale ale colonizatorilor externi. De fiecare dată când auziţi o admiraţie exagerată pentru Bruxelles, Washington sau mai ştiu eu ce alt pol de putere, fiţi siguri că e sânge de iobag urlându-şi originea de slugă.

Concluzia e simplă: în timp ce-n Ardeal e treaba ardelenilor să-şi rezolve direcţia în care vor să meargă, aici e datoria noastră să extirpăm orice fel de mentalitate iobăgească. M-am săturat să aud retorici absurde de tipul: „de ce nu se întorc toţi banii la mine că-s ai mei?”. Nu, bă, nu-s ai tăi! Atunci când împarţi o casă împarţi şi bunele şi relele. Dacă unul mai de la est suferă, iei din banii tăi şi-i dai ăluia ca să-l ridici. Şi asta natural, fără comentarii prosteşti. Pentru că şi dacă ţie ţi s-ar întâmpla o nenorocire, ăla s-ar arunca în foc pentru tine. Dacă nu înţelegi sau nu te simţi bine, eşti liber să te duci s-o cauţi pe mă-ta, indiferent dacă tu crezi că ea e Ungaria, Austria sau Europa.

Cred că a venit momentul să trasăm o linie groasă de demarcaţie între a fi român şi a fi altceva. E momentul. Ori suntem o naţiune, ori rămânem doar cei care vrem o naţiune. Cale de mijloc nu are de ce să mai existe!

9 comentarii:

 1. Oare ce părere ar avea primarii iobagi din „Alianța Vestului” dacă primarii HARCOV-ului, Kálmán (Csíkszereda) și Árpád (Sepsiszentgyörgy) vor să facă și ei o „Alianță Centrală” pe modelul „Alianței Vestului”!

  RăspundețiȘtergere
 2. Sunt ardelean, si constat cu amaraciune ca exista un curent tot mai puternic secesionist, venind in principal din zona Clujului, sau din aria largita a "Aliantei Vestului". Transilvania nu ar fi ajuns unde este fara a face parte din Romania, la fel cum nici Romania fara Transilvania, nu ar fi fost azi ceea ce este.
  Inca un articol care reflecta perfect realitatea din zilele noastre.

  RăspundețiȘtergere
 3. "Pentru că şi dacă ţie ţi s-ar întâmpla o nenorocire, ăla s-ar arunca în foc pentru tine"

  De ex, ce te poti astepta de la un idiot sinistru pe care il cheama "robu"?
  Dar de la hoardele de idioti care il voteaza, il sustin sau care accepta asa ceva si nu se revolta?

  - "Autoritățile au preferat totuși uniformele habsburgice de pe vremea „Kakaniei”. Sunt frumoase, într-adevăr, dar nu reprezintă istoria noastră, ci istoria unui imperiu împotriva căruia am luptat."
  http://www.cunoastelumea.ro/timisoara-schimbarea-garzii-bine-ati-venit-in-neo-kakania/

  - "Privind la acest tip de situații, te întrebi dacă nu cumva poporul român va dispărea din istorie pentru vina de a fi incredibil de prost..."
  http://www.cunoastelumea.ro/romania-stupida-si-mentalitatea-de-sluga-si-in-timisoara-a-aparut-o-garda-austriaca-care-da-onorul-publicului-in-onoarea-stapanului-din-trecut-imperiul-habsburgic/

  Sa astepte ei sa mai trecem noi Carpatii!

  _____
  "Dacă nu înţelegi sau nu te simţi bine, eşti liber să te duci s-o cauţi pe mă-ta, indiferent dacă tu crezi că ea e Ungaria, Austria sau Europa."

  Asa ma gandeam si eu. Cu predilectie spre ma-sa si locul in care a iesit din ea.

  _____
  in alta ordine de idei...
  (nu sariti peste comentariul ardeleanului "mandru ruman")

  https://evz.ro/pactul-migratie-semnat.html

  _____
  Fara pic de empatie si respect,
  un Mitic Regatean.

  RăspundețiȘtergere
 4. Complimente pentru blog :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Articol perfect, dar, ma tem ca vorbesti la pereti.
  Iobagii nu vor sa inteleaga ca starea lor este una degradanta si ca nu reprezinta decit calea sigura spre disparitia totala. Nu au nici cea mai mica sansa! Eu ii numesc patrioti vestici, pt ca sint majoritarii zilei de astazi si ii gasesti peste tot. Pina si Bucurestiul geme de ei!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Anonim, chiar daca inteleg nu pot face nimic, realistic vorbind, in nici un caz pesimistic! De 2000 de ani doar ne imaginam ca ne putem administra sau autoconduce. Daca s-a decis ca impreuna de git cu multe alte natii trebuie sa disparem, nu cred ca avem de ales, din nou, realistic, din ce DEJA se vede CLAR cu ochiul liber si cu sobrietatea unui popor luptator. Oricit de militant ai fi nu ai cum sa rezisti furtunii care se va inteti decit intr-o mica masura pe ici colo( grupulete de supravietuitori) cum s-a mai intimplat in istorie la noi si la altii, dupa care s-a repopulat cu te miri cine, dupa care te intrebi in stupoare (WTF R these guys?).
   Din nou, patriotismul, localizarea: estici, vestici, Bucuresteni, Maramureseni, va fi irelevant.

   Ștergere
  2. Toata ideologia e bazata pe bunastare. Average Joe pana la urma judeca din prisma lui ce ii iese: daca ii iese sistemul e bun si functioneaza daca nu ii iese e nasol si cauta vinovati la TV si concluzioneaza ciuma rosie e de vina.

   Bucurestiul clar e plin de patrioti ca e bunastarea cea mai mare. Nu se va schimba nimic cum nu s-a schimbat nimic nici in trecut. De ce credeti ca suntem asa amortiti cand e vorba de a apara personalitati sau fapte din trecut?! Pentru ca nu iese nimic din asta...

   Ștergere
 6. Traiesc cu speranta ca ne vom trezi dupa un somn de aproape 30 de ani. Lipseste scanteia, liderul, patriotul. Iar noua, poporului netrebnic, ne lipseste bunul simt si respectul.

  Sa auzim si de bine!

  RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu) sau forumul Trenduri de pe Telegram(https://t.me/+HBtgL7y2hgVhMmY0).