vineri, 29 mai 2020

Au venit cifrele!

P
e la sfârșitul anului trecut vă spuneam că prostovanii PNL, aduși cu forcepsul la guvernare de către retardatul națiunii, ne vor băga în criză înainte de criză, fapt care va avea un efect fatal asupra economiei noastre. N-aș fi vrut să am dreptate, dar chiar așa se întâmplă.

După ce-a mărit artificial deficitul bugetar - pentru a avea bani de furat - Cîțu a forțat și tăierea unor venituri bugetare. E ca și cum un om care nu prea se descurcă grozav cu banii decide brusc să renunțe la salariu. În aceste condiții mai trebuia oare demonstrat că bomba va exploda?

Dacă mai țineți minte, în vremea lui Dragnea, de fiecare dată când se anunța deficitul bugetar trimestrial, Cîțu exploda și venea cu aberații privind iminenta depășire a pragului de deficit. E de-a dreptul hilar să constați cum, în situația în care țara n-avea nicio problemă economică, prima măsură a lui Cîțu a fost aceea de a călca în picioare fix icoana la care se închinase până atunci: pragul de 3% deficit.

Însă, așa cum am spus și atunci, acțiunea lui Cîțu - generată de gurile nehalite ale sponsorilor și tiriplicilor PNL - a avut un efect pervers, accelerând foamea de bani a statului atunci când nu era cazul. A venit blocajul generat de carcalac și statul s-a trezit cu o foame și mai teribilă. Iar de-aici începe nebunia.

Deficitul bugetar la patru luni a ajuns la 2.48% din PIB. Cifra seacă poate nu spune mult unui om simplu, însă dacă voi spune că această cifră e cât deficitul bugetar al întregului an 2015, probabil veți înțelege că e o situație alarmantă. Chestiunea este și mai gravă dacă avem în vedere reducerea extremă a veniturilor cauzată de oprirea aberantă a economiei. În contextul unui lockdown mondial, era cât se poate de logic că vei fi lovit indirect. Însă, când tu asculți ca boul ordinele venite pe firul scurt și decizi să oprești la modul aberant economia, e limpede că te duci complet în rahat.

Fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, spunea că, în contextul actual, Cîțu nu va mai avea bani pentru pensiile în plată, nepunându-se sub nicio formă problema măririi lor cu 40%. Are perfectă dreptate. La ora actuală Bugetul e complet secătuit. Și suntem abia la începutul crizei! Adică exact cum prevedeam.

Politicienii de rahat ai PNL-ului încearcă să liniștească lumea cu perspectiva banilor europeni. Însă sunt două chestiuni pe care nu le spun(ori din prostie, ori din ticăloșie, ori din ambele motive). În primul rând, sumele care revin României sunt destul de mici. Mă rog, asta e cauzată de subdezvoltarea noastră economică. La capacitatea țării, PIB-ul ar fi trebuit să fie acum de cel puțin patru ori mai mare.

Însă problema cu adevărat spinoasă e dată de faptul că NU VOM PUTEA FOLOSI ACELE FONDURI! Chestiunea e cât se poate de simplă: pentru a atrage respectivele fonduri trebuie ca, înainte, să le cheltuiești din banii tăi. Adică faci investiția, dovedești că ea a fost făcută conform specificațiilor și abia apoi UE îți returnează banii. Cu alte cuvinte, pentru a accesa acei bani, trebuie ca înainte de toate să-i ai. Ca să nu mai vorbim că, în unele situații, dincolo de acei bani, trebuie ca o parte din fonduri să fie suplimentate cu bani din fonduri proprii.

România s-a înfipt încă înainte de începutul crizei într-o situație suspect de complicată. De-aceea primul val ne-a lăsat în fundul gol. Statul va avea nevoie ca de aer de împrumuturi pentru a-și acoperi obligațiile curente. De unde alți bani în condițiile în care nu prea poți face rost de banii necesari asigurării traiului zilnic?

Și mai e o chestiune de-a dreptul ucigătoare pentru noi. Gradul de îndatorare se apropie de 40%. E imens pentru o țară care în 1989 a pornit de la zero. Ca să nu mai vorbim că jumătate din această datorie a fost fabricată de regimul derbedeului băsescu, cel care ar trebui mitraliat în piața publică, nu lăsat să trăncănească la TV în timpul mult prea deselor sale episoade de beție.

Cred că e limpede pentru toată lumea că suntem în rahat. Ei bine, pentru situația asta, aș fi vrut să-i aud opinia lui Ionuț Dumitru! Oare de ce gușa aia mare a lui a amuțit acum? Pe vremea când era șeful „Consiliului Fiscal” lătra a apocalipsă și, de fiecare dată, se dovedea contrariul. Dar Isărescu nu mai spune nimic? Pe bune, tocmai BNR tace în condițiile unui dezmăț bugetar cum n-a mai văzut țara până acum? Plăvanul propunea să se folosească o parte din rezerva BNR pentru stabilizarea situației economice. Vă dați seama ce spume ar mai fi fost la gura beneriștilor dacă Dragnea ar fi sugerat așa ceva? N-au mișcat ei aurul de la Londra, cu toate că s-a dat chiar și-o lege pentru asta! Dar acum de ce-i tăcerea asta?

În fapt nici măcar nu e tăcere vinovată, e chiar mai rău de-atât! De pe platforma de propagandă OpiniiBNR, Adrian Vasilescu sugerează că n-o să avem recesiune. Cică ar fi posibil să încheiem anul cu o creștere de aproape zero la sută! Notați ce vă spun acum: vom avea o cădere cu două cifre!

Pe aceeași platformă, Daniel Dăianu aduce temenele UE și spune că, grație Uniunii, din toată această criză bugetele vor ieși consolidate structural, în sensul îmbunătățirii fundamentelor acestora. Desigur, geniul pustiu al națiunii o scaldă în forme fără fond pentru a-și argumenta nimicul pe care-l mestecă și care-i domină capul.

Ceea ce trebuie însă să înțelegeți este că, în ciuda situației în care ne aflăm, în loc să se încerce stingerea incendiului, se va turna la modul irațional gaz pe foc. Astfel, așteptați-vă ca imediat după ce vor fi fraudate alegerile, PNL s impună un regim crâncen de austeritate, tăieri și supraîndatorare, totul motivat fix de problemele structurale care, în loc să se rezolve, se vor adânci.

Până când nu se vor înțelege câteva lucruri simple nu ne vom face bine. Iată câteva exemple:
- vina pentru deficitul fondului de pensii nu-i a pensionarului care are dreptul la pensie, ci a celui care nu e capabil să astupe golul prin creșterea numărului de salariați;
- vina pentru deficitul de cont curent al României nu aparține cetățeanului care-și satisface nevoile de bază, ci celui care nu ia măsuri pentru re-internalizarea producției și contracararea eficientă a importurilor nejustificate(de exportul de petrol brut și importul produselor finite spune cineva ceva?) ;
- scăderea veniturilor bugetare nu e cauzată de micul investitor care asigură oricum încasarea a 80% din impozitul pe profit colectat, ci de furturile comise de mega-entitățile multinaționale care parazitează economia națională.

Este cât se poate de limpede că o întreagă garnitură a statului - dacă nu cumva statul în totalitatea sa - e responsabilă pentru dezastrul actual. Cîțu e doar vârful aisbergului, personajul instabil, scos la suprafață pentru a pune în aplicare politicile dubioase dictate din zone obscure. În aceste condiții e mai mult decât clar că o schimbare în bine nu poate fi făcută decât după ce se demolează întreaga structură nefastă clădită după Revoluție.

Nu vă așteptați ca asta să o facă un partid. Un partid e doar o altă față a sistemului actual. Schimbarea nu poate fi făcută decât organic. De jos în sus!

14 comentarii:

  1. Nu credeam ca voi fi in asa masura de acord cu tine.
    Mai ai tu sechelele tale, dar altfel le spui bine acum. Vezi, eu la mitraliat i-as pune si pe iliescu, tariceanu..

    RăspundețiȘtergere
  2. Intregul articol este o descriere necoafata a realitatii.

    Concluzia, doar wishfull thinking din pacate. Ei se chinuie de peste 20 de ani sa creeze "omul nou" iar acum incep sa culeaga roadele. Revenirea este la fel de grea si dureroasa dar nu exista nici macar dorinta dara putinta de a o face. Ne ducel in cap. Asta este. Lumea veche va pieri in chinuri si se va naste lumea noua, tehno-globalista-sclavagista, adevaratul comunism, care-si va astepta infrigurata conducatorul unic. Fara patima. Asta este situatia.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mugur Iszer, Dany Dayan, F.V. Katz, tot aceeasi tocatura kosher, aruncata pe masa prostalailor de romani !

    RăspundețiȘtergere
  4. Istoric schimbarea de jos in sus este imposibila. Masele de oameni au fost doar folositi de grupuri finantate din greu, altfel orice initiativa este nonexistenta si ilogice.
    Absolu toate micarile nationale
    1907
    Horia, Closca si Crisan
    Grevele
    Unirile
    Etc, etc

    Au avut o foarte serioasa componenta externa, finantata direct din afara.....ABSOLUT toate si din toate timpurile
    Exceptii de la regula asta NU EXISTA!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. BA EXISTA!

      Pocainta in masa a ninivitenilor a schimbat hotararea lui Dumnezeu de a distruge cetatea lor. Dar atunci au postit pana si animalele 3 zile ...

      Solutia este simpla si are la baza decizia individuala a fiecaruia: INTOARCEREA LA HRISTOS

      Ștergere
    2. O, ba da, și încă cum !

      Uneori s-au împletit interese externe cu deziderate naționale, vezi răscoala lui Horea, sau revoluțiile pașoptiste, sau destalinificarea de la ruși cu epurarea alogenilor din țările satelit.

      Amestecul extern se întîmplă și la case mari, ba chiar cu osebire pe acolo, pentru că și mizele sunt mult mai mari. Dar asta nu înseamnă că nu există intern modificări structurale profunde care duc, la un moment dat, la o răsturnare de sistem. De fapt, dacă răsturnarea nu e într-un bun acord cu modul în care își consideră interesele o majoritate sau o categorie suficient de extinsă și puternică de indivizi, regimul ulterior devine nelegitim. Cum e cel de acum de la noi.

      Poate fi protptit, dar va cădea. Se apropie și la noi, semnele sunt clare, actualul regim a devenit unul de ocupație pe față.

      Nu mă hazardez la un orizont de timp, însă orice conjunctură externă favorabilă - se întîmplă un fenomen similar în multe alte locuri - poate apropia semnificativ deznodămîntul.

      Autorul propune/sintetizează cu obișnuita-i eficiență strategia cea mai importantă, cea a lucrului bine făcut, a unei noi așezări pe un fundament solid, o regăsire necesară atît la nivel individual cît și ca națiune care acționează coerent.

      Ștergere
  5. foarte buna analiza.... mersi

    sa vedem cat o tine asta...
    https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24024973-hidroxiclorochina-folosita-continuare-spitalele-din-romania-pentru-tratarea-covid-19-medici-romani-nu-avut-pacienti-reactii-adverse.htm

    RăspundețiȘtergere
  6. De acord cu ce spuneti,insa trebuie sa revenim la realitate,marirea pensiilor cu 40% este o dementa electorala.De mult prea mult timp Romania investeste din motive electorale in trecut ,adica pensionarii, si refuza generatiei care vine din urma un viitor.Dupa asta tot noi ne aratam indignati ca tinerii pleaca sau vor sa plece din tara.Astia care lucram la privat pe salarii din ce in ce mai mici observam ca magazinele sunt pline de pensionari,masinile nou cumparate apartin mai ales pensionarilor ,statiunile turistice erau pline de ei.In concluzie Romania este prada unei demagogii bine intretinuta in politica si media prin care categoria mult prea victimizata a pensionarilor stranguleaza viitorul acestei tari.Asta in conditiile in care dupa ipotetica marire cu 40% se va ajunge in situatia in care salariul net al unuia care munceste in fabrica va fi de 1500 lei,o pensie modesta acum va deveni dubla.In aceste conditii cvasitotalitatea romanilor apti de munca va emigra urmand ca pensionarii sa ocupe locurile.In aceasta situatie credeti ca tara asta va mai avea un viitor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atacul tau la pensionari are fundamente cam trase de par. Ai facut unele constatari si le-ai tradus dupa mintea si felul tau de a fi(om muncitor ocupat in mare parte din timp presupun) care este foarte diferit de felul de a fi al uni pensionar.
      1)"...magazinele sunt pline de pensionari." Corect. De ce ? Pensionarul isi cumpara putin si des. "Cumparaturile" sun un prilej de a iesii din casa, de a-si umple timpul, de a face ceva miscare, o ocazie de a mai schimba o vorba doua sau de a se intalnii cu cineva cunoscut. In plus, daca merge zilnic la cumparaturi are ca bonus marfa proaspata tot timpul.Omul obisnuit merge de obicei la safsit de saptamana la cumparaturi si isi face plinul pentru urmatoarele 7-10 zile, ca n-are timp de mers prea des.
      Nu este nimic anormal ca magazinele sunt pline de pensionari.
      2)"..masinile nou cumparate apartin mai ales pensionarilor"
      Mie greu sa cred ca partea cu "mai ales". Sunt convins ca o parte din masinile noi apartin unei categorii aparte a pensionarilor, a celor cu pensii speciale, care "isi permit".
      3)"..statiunile turistice sunt pline de ei." Cand te apropii de finalul vietii si mai ai si timp "berechet", perspectivele cu care privesti lumea se schimba. Incerci sa te bucuri de viata cat o mai ai si cat timp mai poti. Daca ti-ai refuzat concedii pana la pensie, ca n-ai avut timp sau nu ti-ai permis ca ai avut alte cheltuieli, acum incerci sa le aii. La ce folos banii stransi cu greu la CEC daca maine poimane nu mai esti pe aici, unde mai pui ca nu este exclusa varianta ca statul sa puna laba pe ei daca cumva "pica bancile".
      Pe de alta parte statiunile par pline de pensionari pentru ca tinerii romanii se dedau la concedii in strainatate, nu pe plaiuri romanesti.
      Majorarea pensiilor. Aici este alta geselnita. Se fac "la gramada". Pensiile ar trebuii majorate numai acelora care au pensii de subzistenta de cateva sute de lei(sub 1.000 lei)care oricum le cheltuiesc in mare parte pe medicamente si utilitati. Da unele pensii ar trebuii majorate cu 40% altele cu 10 sau 5% altele deloc iar altele ar trebuii reduse.
      Dupa cate se vede pentru tine pensionarii se fac "vinovati" ca se bucura de ultimii ani ai vietii. Nu uita ca intr-o zi, daca iti este randuit, o sa devii si tu un pensionar, si o sa vrei si tu sa faci ce fac(din fericire) unii dintre ei. Nu-mi spune ca ai banii tai, ca tu nu te bazezi pe pensie, etc. Tinerii acelor zile nu-ti vor cere explicatii de unde ai banii ci vor vedea doar "un pensionar" ce huzureste pe banii din munca lor.
      Cine seamana vant culege furtuna. Tu azi esti doar acid fata de pensionari, maine tu "viitorul pensionar" vei "beneficia" de un tratament cu muuuult diferit decat cel actual, tratament la care ai participat activ prin atitudinea ta de azi.

      Ștergere
    2. Sa fim optimisti: poate nu ii este randuit sa ajunga pensionar! Nu merita!

      Ștergere
  7. "În aceste condiții e mai mult decât clar că o schimbare în bine nu poate fi făcută decât după ce se demolează întreaga structură nefastă clădită după Revoluție.

    Nu vă așteptați ca asta să o facă un partid. Un partid e doar o altă față a sistemului actual. Schimbarea nu poate fi făcută decât organic. De jos în sus!"

    Eu tot zic asta de ani de zile.
    Nimeni nu m-a crezut ca e nevoie de o schimbare de la 0.
    M-au crezut nebun.
    Cei de stanga ma credeau de dreapta si vandut intereselor straine.
    Cei de dreapta ma credeau de stanga si o ciuma rosie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Daniel daianu: dupa revolutie incercam sa citesc articolele daianului si nu gaseam nici o noima in ele. daianu asemeni lui mandruta sunt 2 personaje abjecte cu fata interesanta si proaste de pute locul sub ele. Un "merit" in plus al lui daianu este ca e poponar.

    RăspundețiȘtergere
  9. Rujuletz Rares ne mai poate scoate din haznaua actuala, doar ne-a promis atît de pătimaș ca se vor taie pensiile speciale, iar daca nici asta nu va merge atunci 'veniți la Suceava'.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai impresia ca daca vor fi taiate pensiile speciale ceilalti pensionari o vor duce mai bine? Te inseli! Toti o vom duce mai bine daca in tara asta s-ar fura mai putin, sau mai "decent" (asa ca in Germania! :))
      Ai idee cat din PIB se colecteaza la buget, in raport cu alte tari din UE? Ai idee, de exemplu cate, multi-nationale nu platesc impozitul pe profit in tara, acolo unde el a fost facut? Ai idee ce evaziune uriasa fac bancile straine de la noi? Elimina toate acestea, si vor fi bani la buget pentru orice!

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)