duminică, 29 mai 2022

O ciudăţenie cu cântec


Rusia a reuşit să facă cu două zile înainte de „tăierea macaroanei” transferul necesar platii cuponului pentru eurobondurile emise. Abia după aceea SUA a anunţat că va închide şi ultima portiţă de transfer a valutei de către statul rus. Nu-mi dau seama ce a fost aici: spionaj rusesc, blat cu americanii sau, pur şi simplu, potrivire. Cert este că Rusia, prin mişcarea pe care a făcut-o, a evitat un default tehnic.

În cazul în care Federaţia Rusă nu-şi plăteşte datoriile este declarată în incapacitate de plată şi o grămadă de portiţe se închid. Povestea este însă ciudată deoarece ar fi pentru prima dată în istorie când o ţară intră în incapacitate de plată nu pentru că nu ar avea bani, ci pentru că nu este lăsată să plătească. 

Cu ceva timp în urmă, cămătarii care doreau să-l păcălească pe un fraier, după ce-i dădeau un împrumut infim contra ipotecii pe casă, se făceau nevăzuţi în perioada scadenţei. Astfel, debitorul nu putea să-şi plătească datoria deoarece nu-l găsea pe cămătar, iar acesta apărea după scadenţă cu executorul. Degeaba încerca fraierul să-şi facă dreptate deoarece cămătarii rulau(atunci ca şi acum) banii procurorilor şi judecătorilor, astfel încât în instanţă dreptatea era de partea cămătarului. Cam aşa pare că se întâmplă şi cu eurobondurile ruseşti.  

Însă Rusia nu este nici pe departe în situaţia fraierului. Din punct de vedere tehnic, default-ul nu reprezintă nimic pentru ea. Banca Centrală a pus la punct un mecanism de plată a cupoanelor în ruble, după care investitorii îşi pot schimba banii în ce valută doresc. Ceea ce va duce penibilul şi mai departe.

Întrebarea care se pune este ce ar mai putea face Rusia cu euro şi dolarii pe care-i are? Există varianta plăţilor în aceste valute cu ţările care au relaţii economice cu Rusia. Însă şi aici e cam cu cântec deoarece Rusia este preponderent exportatoare. Şi-atunci ce să faci cu nişte bani pe care n-ai unde să-i foloseşti? Ei se transformă în balast. 

În ciuda faptului că Rusia e abia a unsprezecea economie a lumii, impactul său este unul semnificativ deoarece balanţa comercială a ţării e pozitivă. Asta înseamnă că economia mondială are mai multă nevoie de Rusia decât are nevoie Rusia de economia mondială. Efectul, cu toate că mulţi îl ignoră, se vede limpede: rubla creşte.

După ce încasează euro şi dolari, Rusia trebuie să facă ceva cu ei. O parte îi dau ţărilor cu care încă au acorduri comerciale, dar tot le mai rămân surplusuri. Şi ce fac cu acei bani? Încearcă să-i scoată prin populaţie şi prin entităţile cu statut incert. Însă această „scoatere” nu se poate face decât printr-o operaţiune de schimb de valută contra ruble. Cine cumpără valute? În principal populaţia care a fost speriată de sancţiunile iniţiale. Şi care populaţie, când pleacă peste hotare, trebuie să meargă cu bani lichizi deoarece cardurile ruseşti sunt blocate în exterior. 

După hemoragia iniţială, în care ruşii erau disperaţi să cumpere valută, acum trendul s-a schimbat. Le-a trecut cheful de valută întrucât aceasta ajunge să băltească în Rusia. Repet: uitaţi-vă la curs! El este manipulat de Banca Centrală a Rusiei, însă nu în sensul la care vă gândiţi. Ca să înţelegem trebuie să vedem de unde s-a pornit.

În 22 martie Rusia a interzis vânzarea de valută pentru şase luni. Acela a fost momentul hemoragiei despre care vă vorbeam mai sus. Conform reglementării, 100% din încasările exportatorilor trebuiau schimbate în ruble. După ce s-a luat decizia vânzării gazelor în ruble, Ministerul de Finanţe a tăiat la 80% cantitatea de valută pe care exportatorii trebuie s-o schimbe în ruble. Cu toate acestea rubla şi-a accelerat creşterea. Pe 23 mai, acelaşi Minister de Finanţe a decis scăderea pragului la 50%. În ciuda mişcării, o zi mai târziu rubla a ajuns la recordul absolut de 57.12, o întărire de-a dreptul nesustenabilă într-un interval atât de scurt. Să nu uităm că s-a ajuns aici de la o cotaţie de aprox. 120 ruble pentru un dolar! Acesta a fost momentul în care Banca Centrală a Rusiei a inundat piaţa cu ruble, gâtuind oferta de valută şi reuşindu-se astfel ajungerea la un curs de 65 ruble pentru un dolar. 

În timp ce la momentul restricţiilor financiar americane toată lumea cânta prohodul Rusiei, acum situaţia e diferită. Certitudinea pe care  avem în prezent este că restricţiile nu au funcţionat. Din contră, ele se întorc împotriva iniţiatorilor. Europa e devastată. SUA, de asemenea, pentru a-şi păstra Europa, trebuie să facă eforturi deosebit de costisitoare, eforturi care se văd în preţurile de-acolo. 

Culmea, lipsa efectului restricţiilor îi face pe iniţiatori să meargă pe restricţii şi mai mari. OK, merge şi-aşa, doar că restricţiile întăresc Rusia şi-i devastează pe ceilalţi. Întreb aşa, pentru experţii răsăriţi ca ciupercile după ploaie: ce vor face vesticii în momentul în care Rusia nu le va mai accepta valutele? Momentul nu e departe, credeţi-mă!

13 comentarii:

  1. Veteran of the CIA & State Department, Larry C Johnson, on Ukraine, Donbass & Russia
    https://www.youtube.com/watch?v=UHIap72SViY

    RăspundețiȘtergere
  2. "Abia după aceea SUA a anunţat că va închide şi ultima portiţă de transfer a valutei de către statul rus. Nu-mi dau seama ce a fost aici: spionaj rusesc, blat cu americanii"
    sau, pur şi simplu, potrivire".

    (Ne)sincronizarea aceasta e bine sesizată, și atestă că sancțiunile sunt axate pe aparență, nu pe esență. Blatul nu este însă făcut de americani, ci de gestionarii fluxurilor financiare mondiale. Nu e totuși chiar blat, ci abținere. Se voia stricarea "jucăriei" rusești, nu a întregului joc "mondial".
    Mai sunt și alte idei în articol cu care nu-s de acord (ex: "economia mondială are mai multă nevoie de Rusia decât Rusia de economia mondială"), dar materialul de azi e mai bun ca altele.
    Dezideratul unei informări corecte mă face să trec peste rusofilia vădită.

    RăspundețiȘtergere
  3. In conditiile in care Rusia nu va mai fi sanctionata o rubla ,,intarita ,, ...supraevaluata , in competitie cu alte valute ii va fi foarte greu sa exporte pe o piata deja ocupata de alte valute ...mai bine zis o moneda cu cat este mai devalorizata cu atat este mai valoroasa in momentul cand exporta ( cazul Rusiei ) deoarece cand participa la procesul de schimb incaseaza mai multe ruble ptr populatia din tara sa care este platita in ruble...iar o rubla ,, întărită ,, este avantajoasa cand importa produse si servicii ( ceea ce nu este cazul Rusiei care are o economie autarhica ) ...Raspunsul este foarte complex si nu cred ca poate fi deslusit de oameni ca noi ...el cred ca a fost dezvaluit de unul dintre Rothshilzi care l-a vizitat pe Putin in prima decada a lunii februarie a.c. inainte de inceperea ostilitatilor din 24.02.2022...Parerea mea este ca detinatorii de , bani si putere ,, au transferat locatia prosperitatii din USA si Europa in Eurasia deoarece populatia occidentala prin ,, trai bun ,, a ajuns de doi bani ...si cu ajutorul lor ( mas media ,etc....) este revelata in adevarata ei splendoare ...!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. https://www.ahava528.com/wp-content/uploads/2021/09/Deagel-Analysis-updated.pdf - o explicatie la ce am spus sus...

      Ștergere
  4. Am să vorbesc ca un om normal,nu am grade și nici funcții...Doar filme americane (sic), rușii au penetrat CIA, FBI, NATO cum au vrut ei.Repet,din filmele americane,eu cred că gura păcătosului adevăr zice...Cum americanii au fost penetrați de naziști după al doilea război mondial,crearea de FBI, CIA și bomba atomica,la fel au fost penetrați de ruși prin mafia lor, NATO etc.Repet, vorbesc prin prisma filmelor americane.Dar dacă filmele bat realitatea? Rușii, încă,fsb,sunt patrioți,dar CIA,?Sau banii vorbesc, și idioții cu funcții comandă?

    RăspundețiȘtergere
  5. Dane spuneai prin luna martie : ,,Banul e datorie! O entitate, Banca Centrală, emite nişte hârtii. Tu, acceptându-le, spui că eşti de acord cu acea datorie care a ajuns la tine. Când îţi vinzi munca pe hârtiile acelea, tu de fapt accepţi să cumperi datoria aceea deoarece ai încredere că se va găsi cineva s-o cumpere de la tine dându-ţi bunul lui pe datoria aceea. Adică e o chestie de încredere. Când iau banii tăi înseamnă că am încredere în datoria ta. ,, Ce urmeaza: dolarul cade (pentru ca SUA deja cade ca hegemon global), apare lumea multipolara si apoi Marea Resetare in care nu vei putea "cumpara sau vinde" daca nu esti identificat in sistemul digital al fiarei globale numerice.
    V. Putin (si el un produs al scolii Klaus Schwab) este cel ce pune umarul la aparitia si consolidarea lumii multipolare si daramarea imperiului global american. Miscarile de pe piata petrolului, unde Rusia este un jucator important, sunt definitorii. Dolarul este in genunchi, aproape "umilit" de catre arabi, chinezi si acum rusi prin solicitarea platii pentru petrol/gaze in ruble. Putin este exponent al planului si o tura importanta care are limitari pe tabla de sah...
    De ce nu vom detine nimic in viitorul extrem de apropiat?
    Pentru ca "banii de astazi" nu au valoare, exact ca si cei digitali de maine. Nu se schimba nimic!
    Doar ne recunosc oficial statutul de sclavi ai statului global ce va apare curand din demolarea rapida a lumii multipolare ce o vedem ca deja se formeaza si va dura "putina vreme". Ce urmeaza ? Dumnezeu stie ...dar cred ca lumea nu este capabila sa se autoguverneze ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fals. Împingi logica spre absurd total. Cum adică multipolarism pentru resetare? N are sens, n-are logica. E că n bancul cu Bula și glonțul care, din rațiuni de retorică, a ocolit după casa, după claie și apoi i a intrat în frunte. Hai să fim serioși. Mulți veniți, puțin chemați.
      Nu exista un asemenea traseu și nici mișmașurile menite să l legitimeze și procure. Mă faci să rad. De lipsa unei logici elementare. Și în lipsa ratiunii, te ocupi cu broderie.
      Oricum ar fi, Puțin e vinovat și artizan al Râului Suprem și Marea Resetare e, daca nu opera lui, atunci copilul de suflet pe care l ocrotește, nu i așa?
      Ești și prost și ticălos.
      PS. Terminați cu chestia cu Putin, elevul lui KS. E de vârstă reptiloidului nazi,
      așa că n a avea cum să frecventeze vreo scoala cloaca de reptile.
      Sa ți fie rușine, manipulator ordinar și mincinos cu stele. Te crezi șmecher și deștept. Sa i spui asta lu' nevasta ta, poate te crede ea. Desi mă îndoiesc.

      Ștergere
  6. Întrucât euro si dolarul vor pica, ar fi o idee bună, în perspectivă, să fie convertiți leii in ruble?

    RăspundețiȘtergere
  7. Clar europenii sunt inca dependenti de resurse rusesti.
    Dar in 2-3 ani rezolva si problema asta. Poate prelua China toata Rusia.
    Partea proasta e ca multi tineri rusi vor migra prin Europa.
    Oare devine Rusia musulmana?! Asta ar fi surpriza. Chiar si pentru chinezi :)

    RăspundețiȘtergere
  8. rusia ar putea folosi valutele inutile ca sa cumpere aur din vest.
    adica le da banii inapoi si ia aur care valoreaza ceva.
    pe de o parte, vesticii ar trebui sa accepte pentru ca le da valuata lor, cu are vestii au ce face.
    pe de alta parte, sint sanse ca vesticii sa nu vrea pentru ca nu vor sa intareasca rusia si mai mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prietene, toate puterile din inertie si disperare baga banii in ORICE, doar doar scapa de lichiditatile care se depreciaza.

      Intr-o lume "Unde nu vei detine nimic si vei fi fericit" aurul se va stinge ca valoare. Pur si simplu va reprezenta o trista amintire a trecutului hulpav.
      Deja tinerii de azi se uita la aur si dau din cap cu un "Ce-i asta?"complet pierduti in fata motivului de ce se agita lumea pentru acest metal.

      Ștergere
  9. Scafandrierii" UE ( corăbierii ,sigur ! ) vor mai înceca o vreme cu oglinjoare ,mărgele .N-ai cu cine D_le , n-ai cu cine ,ufff ....

    RăspundețiȘtergere
  10. Oameni chipurile , cu încă păr în TOATE PĂRȚILE UMBRITE ,nu mulți _câteva familii _ar vrea să convingă LUMEA ce FRUMOASĂ_i lumea INTELIGENȚEI ( ARTIFICIALE _şi FĂRĂ PĂR şi METASTAZA pardon VERSU' şi UNA Deştuială digitală ....Nişte Spâni ,păcat de creangà evoluției .

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)