miercuri, 30 ianuarie 2008

Ieşire din criză?


În mod sigur, modul american de a trata crizele este cel puţin ciudat. Dacă pentru criza subprime s-a dat vina pe dobânzile mici promovate de Greenspan, acum s-a ajuns din nou la o dobândă mică, cu perspectiva scăderii cu încă 0.25%(cel puţin cu atât anticipează analiştii scăderea care va fi operată de către FED, a doua scădere în decurs de nouă zile). Ceea ce mi se pare mai grav este dărnicia cu care executivul SUA a aruncat cu bani atât catre companii cât şi către persoanele fizice. Iar în toată această ecuaţie, opoziţia nu se declară indignată de mâna largă a guvernului ci, culmea, de faptul că mărinimia guvernamentală nu se răsfrânge şi asupra şomerilor(să nu uităm că în SUA este an electoral). Se poate spune că SUA joacă acum totul pe o singură carte, aceea a consumului. Stimulând consumul, autorităţile speră să readucă economia pe verde.

Date fiind condiţiile actuale, cred că planul SUA va avea un deznodământ negativ. Externalizarea crizelor, sport practicat cu frenezie de către americani, nu va mai avea efectele scontate. Aceasta pentru că lumea s-a schimbat şi America nu mai este farul călăuzitor ci, mai degrabă, "omul bolnav" al economiei mondiale(similaritatea cu Imperiul Otoman nu este întâmplătoare). Poate că cel mai elocvent exemplu este modul în care Banca Centrala Europeană tratează această criză.

Cu atâtea stimule, economia americană va deveni mai sensibilă şi, cel mai probabil, eficienţa muncii se va dilua. De asemenea, nu este exclus ca încercarea de ocolire a crizei subprime să ne proiecteze într-o altă criză de o dimensiune mai mare.

luni, 28 ianuarie 2008

Din nou despre recesiune


Analiştii pieţei americane estimează că veştile pe care le vom primi in perioada imediat următoare vor fi în continuare negative(vezi tabelul de mai jos conţinând rezultatele unui sondaj Bloomberg). În ceea ce priveşte construcţia de locuinţe noi se aşteaptă o continuare a scăderii. Nici în cazul indicatorilor de consum nu se prevăd cifre prea bune, iar în ceea ce priveşte numărul şomerilor, acesta ar putea cunoaşte o nouă creştere.

Economistul Martin Feldstein (şeful Biroului Naţional de Cercetări Economice) a declarat că "în principiu, fiecare din indicatorii economici - incluzând aici pe cei referitori la credite, imobiliare sau şomaj - s-au deteriorat în ultima luna", ceea ce ar putea conduce la o scădere a producţiei industriale. Declinul s-ar putea intensifica pe parcursul lunii ianuarie, ceea ce s-ar putea solda cu noi scăderi pe piaţa bursieră şi la o nouă scădere a dobânzii(oare cât timp va mai putea FED să scadă dobânda?).

joi, 24 ianuarie 2008

Piaţa locuinţelor vechi


C
oface estimează că preţul locuinţelor vechi se va înscrie pe un puternic trend descendent în următoarea perioadă. Conform celor de la Coface, preţul imobilelor vechi se va înjumătăţi în următorii 3 ani.

Pentru România, scăderea de pe piaţa imobiliară vine într-un moment extrem de prost. Gravele dezechilibre economice şi lipsa de experienţă a pieţei imobiliare ar putea amplifica trendul descendent, ducând preţurile chiar mai jos. Oricum, recomand investitorilor o atenţie mărită la achiziţionarea titlurilor bancare de pe bursă. Nu trebuie uitat că marea majoritate a locuinţelor au fost achiziţionate prin intermediul creditelor ipotecare, aşa că ne-am putea confrunta cu o mini criză subprime mioritică.

Ceea ce fusese estimat încă de acum câteva luni pe acest blog se începe să se confirme...

Veşti bune din Asia


P
e fondul unui climat generalizat negativ, veştile economice din Asia se constituie ca un veritabil balon de oxigen pentru pieţele financiare din întreaga lume. Astfel, conform statisticilor oficiale, economia chineză se află pe un puternic trend ascendent înregistrând, pentru al patrulea trimestru consecutiv, creştere economică(+11%).

Vestea a fost primită extrem de bine de către bursele asiatice care au crescut pentru a doua zi consecutiv. Indexul MSCI Asia Pacific a închis pe +1.4% după ce în şedinţa anterioară închise cu un avans de peste 4%.

La baza creşterilor se află şi recenta decizie a Băncii Centrale Chineze care a permis bancilor comerciale să achiziţioneze de pe bursă acţiuni ale întreprinderilor de stat chineze, sporind astfel interesul investitorilor de pe această piaţă.

miercuri, 23 ianuarie 2008

Lupta cu morile de vânt

Într-o încercare de a stopa căderea burselor, FED a diminuat dobânda cu 0.75%. Intervenţia brutală a avut ca efect diminuarea căderii indicilor americani care oricum au închis pe minus.

Prin această decizie FED şi-a irosit inutil unul din aşii pe care-i avea. În scurt timp se va dovedi că această mişcare nu a fost decât o altă încercare nereuşită. Între timp, preşedintele Bush propune o infuzie puternică de capital pentru ieşirea din criză. Rămâne să vedem care vor efectele acestor mişcări, însă nu cred că vom asista prea curând la ieşirea din criză.

luni, 21 ianuarie 2008

Recesiunea - manual de utilizare

Caracterizate printr-o scădere a activităţii economice, perioadele de recesiune stârnesc teama. Cu toate că pe planurile mioritice noţiunea de recesiune nu este prea bine cunoscută, termenul începe să se strecoare din ce în ce mai mult în vocabularul cotidian. Şi aceasta pentru că recesiunea nu înseamnă că ne merge "puţin mai rău". Recesiunea poate însemna degradarea semnificativă a nivelului de trai, pierderea locului de muncă sau pierderea economiilor neinspirat plasate. Mai mult decât un simplu fenomen, recesiunea îţi poate marca viaţa. Deocamdată ne confruntăm cu creşteri de curs, prăbuşiri ale preţurilor pe bursă şi o scumpire generalizată.

N
u am intenţia ca în aceste câteva rânduri să stârnesc panica. Adevărul e că acum toţi se grăbesc să proclame sfârşitul lumii chiar dacă trendul nu este încă foarte clar. Din punct de vedere tehnic, putem vorbi de recesiune atunci când volumul producţiei industriale scade pentru două trimestre consecutive. Cum deocamdată suntem la cel puţin cinci luni depărtare de probabila decretare oficială a recesiunii, m-am gândit să ofer câteva idei privind depăşirea unor perioade de acest tip.

Î
n primul rând, trebuie amintit faptul că într-o perioadă de criză cel care are cash este rege, iar cel care are datorii este cel mai încercat. Personal, pentru trecerea cu uşurinţă printr-o perioadă de criză, aş începe cu optimizarea datoriilor. În primul rând ar trebui lichidate cât mai multe dintre creditele cu cost mare: carduri de credit, overdraft-uri, credite de nevoi personale etc. Pentru creditele pe termen lung(ipotecare) mi-aş crea o rezervă astfel încât să pot suporta plata ratelor şi a dobânzilor câteva luni(în caz de probleme). De asemenea, aş căuta pe piaţă o variantă mai rentabilă de refinanţare şi, dacă este posibil, mi-aş refinanţa creditul la o instituţie care-mi oferă o dobândă fixă pe o perioadă de ce cel puţin un an. Asta pentru a mă proteja de o eventuală creştere a dobânzii. Oricum, în ceea ce priveşte datoriile, regula este simpla: cu cât mai puţine cu atât mai bine.

Pentru păstrarea economiilor lucrurile sunt puţin mai complicate. Recesiunea nu este o perioadă în care toată lumea pierde. Există destui care câştigă, ca să nu mai vorbim de cei care se îmbogăţesc. Cred că în primul rând ar trebui retraşi banii din fondurile de investiţii. În cazul crizelor profunde, fondurile de investiţii sunt printre primele care au de suferit. În ceea ce priveşte investiţiile pe piaţa bursieră cred că ar trebui diminuate deţinerile la societăţile de investiţii sau societăţile care, în afara obiectului principal de activitate, au ca obicei realizarea de venituri din plasamente bursiere(atenţie că pe piaţa noastră sunt multe!!!). Investiţii bune se pot realiza în companii de utilităţi publice care, indiferent de situaţia economică, realizează vânzări relativ constante. De asemenea, companiile producătoare de bunuri de strictă necesitate pot constitui o investiţie inspirată. Chiar dacă este recesiune oamenii se vor spăla cu săpun, vor consuma pâine sau vor bea lapte. Şi, nu în ultimul rând, cred că este foarte bine să ai la dispoziţie ceva cash. Nu de alta, dar în isteria generalizată în care toţi se îngesuie să vândă este imposibil să nu găseşti oportunităţi fantastice de investiţie. Şi cine ştie, poate la sfârşitul recesiunii te vei număra dintre cei puţini şi bogaţi :-)) !

vineri, 18 ianuarie 2008

Noi căderi


Veştile de pe pieţele internaţionale nu sunt deloc îmbucurătoare. Atât pieţele americane cât şi cele asiatice reacţionează violent. În ultima şedinţă DOW a căzut cu 2,46% iar S&P500 cu 2.91%. De la începutul anului, S&P a căzut cu 9.2%.

La fel de prost stau lucrurile şi în Asia unde, în ultima şedinţă indicii(cu două mici excepţii) au avut căderi cuprinse între 1,5% şi 2.5%. Căderi importante au avut Toyota(3,3%), Matsushita Electric Industrial Co.(5,5%) şi LG Philips(3,2%). Aceste companii realizează venituri importante pe piaţa americană, iar aceasta expunere a condus la ieşiri masive de pe aceste acţiuni. De la începutul anului, pieţele asiatice au scăzut cu aproximativ 9%.

miercuri, 16 ianuarie 2008

Roşu pe linie



Pe un fond de isterie generalizată, BVB a scăzut puternic ieri. Corecţia severă înregistrată de bursă vine în urma deprecierilor înregistrate pe piaţa americană. Ceea ce este îngrijorător pentru BVB este că au fost depăşite minimele din noiembrie, suport despre care foarte puţini credeau că va fi spart.

marți, 15 ianuarie 2008

Vânătoarea de speculanţi

Aşa cum bănuiam, băieţii de la BNR au ieşit pe sticlă cu spectacole ieftine. Dijmărescu, într-o declaraţie pe care nu aş fi dorit să o aud, a lansat avertizări voalate către speculanţii care au ei ce au cu moneduţa noastră naţională. Trebuie să recunoaştem că această ieşire este mai puţin rea decât o intervenţie a BNR pe piaţă. Oricum, pariez că declaraţia lui Dijmărescu va ocupa prima pagină a ziarelor, în timp ce analiştii de mâna a zecea se vor întrece în a o interpreta. Asta fără să se gândească la o realitate aflată la mintea cocoşului: piaţa românească este atât de mică încât, cu o sumă relativ modestă pentru un investitor de calibru, poţi manipula cursul în ce direcţie vrei.

Pe zi ce trece, mi se confirmă din ce în ce mai mult faptul că BNR este o instituţie total depăşită condusă de nişte băieţi care nu înţeleg faptul că lumea în care se mişcă s-a schimbat, iar influenţa lor este din ce în ce mai mică.

Ciudăţeniile sistemului de pensii private


C
SSPP intenţionează să modifice din nou legea pensiilor private. Modificarea se referă la repartizarea în mod egal a indecişilor şi nu, aşa cum este logic şi cum prevede legea, proporţional cu cota de piaţă obţinută după prima campanie de vânzări. Măsura va ajuta fondurile de pensii care acum au o cotă de piaţă insignifiantă să ajungă la magicul număr de 50 000 de aderenţi. În mod normal, într-o societate concurenţială, aceste fonduri incapabile de a atrage clienţi ar fi fost eliminate fără regret. La noi piaţa funcţionează după alte reguli şi interese. Mai multe fonduri înseamnă un control mai greoi al sistemului, posibilităţi multiple de fraudă şi, de ce nu, un viitor FNI.

luni, 14 ianuarie 2008

Leul în corzi


Deprecierea rapidă a euro ne arată dimensiunea dezastrului. Faptul că în ultima şedinţă(14.01.2008) euro a depăşit pragul de 3.7 RON ne poate da o imagine clară a ceea ce ne aşteaptă în următoarea perioadă: variaţii mari pe un fond de isterie generalizată, adică un mic paradis al speculanţilor. Este posibil ca, pe fondul trendului de depreciere a leului, să asistăm în curând(probabil în câteva săptămâni) la depăşirea minimului istoric.
Cel mai probabil BNR va încerca o intervenţie în forţă pe piaţă, în tentativa de a intimida. Numai că instituţia condusă de Isărescu nu mai este de mult zapciul de pe moşie, iar o asemenea intervenţie probabil le va şifona extrem de puternic imaginea gânditorilor din turnul de fildeş. Turn care, privit din perspectivă europeană nu este altceva decât o biată bojdeucă, poate puţin văruită pe exterior. Iar chiriaşii ei nişte bieţi ţambalagii încercând să-l interpreteze pe Bach.

sâmbătă, 12 ianuarie 2008

Inflaţia 6.57%

Conform datelor publicate de către Institutul Naţional de Statistică, inflaţia anului 2007 a fost de 6.57%, cu mult peste estimările Băncii Naţionale (5.7%).

Pentru anul curent, BNR estimează o revenire a inflaţiei în a doua jumătate a anului, bazându-se probabil pe un an agricol bun. Personal cred că este prematur să facem prognoze de acest fel. La cât de prost stă România pe fundamental, la cât de fantezist este întocmit bugetul şi la cât de mult vor creşte cheltuielile în electoralul an curent nu prea văd pe ce se bazează BNR când estimează revenirile. Să nu uităm că anul a început cu scumpiri în linie, iar situaţia de pe piaţa petrolului tinde să devină explozivă.