luni, 14 ianuarie 2008

Leul în corzi


Deprecierea rapidă a euro ne arată dimensiunea dezastrului. Faptul că în ultima şedinţă(14.01.2008) euro a depăşit pragul de 3.7 RON ne poate da o imagine clară a ceea ce ne aşteaptă în următoarea perioadă: variaţii mari pe un fond de isterie generalizată, adică un mic paradis al speculanţilor. Este posibil ca, pe fondul trendului de depreciere a leului, să asistăm în curând(probabil în câteva săptămâni) la depăşirea minimului istoric.
Cel mai probabil BNR va încerca o intervenţie în forţă pe piaţă, în tentativa de a intimida. Numai că instituţia condusă de Isărescu nu mai este de mult zapciul de pe moşie, iar o asemenea intervenţie probabil le va şifona extrem de puternic imaginea gânditorilor din turnul de fildeş. Turn care, privit din perspectivă europeană nu este altceva decât o biată bojdeucă, poate puţin văruită pe exterior. Iar chiriaşii ei nişte bieţi ţambalagii încercând să-l interpreteze pe Bach.

Un comentariu:

  1. Dracul nu pare chiar asa de negru:

    - exporturile vor creste, importurile vor scadea, deficit mai mic
    - salariile negociate in euro nu sunt afectate, pt. cei cu salarii in lei e un moment bun de renegociat sau plecat in UE
    - dobanzile cresc, un lucru bun in a domoli euforia creditelor de consum

    Probleme:
    - benzina/motorina cu accize in euro care ar fi momentul sa mai scada
    - investitii in lei (fonduri/actiuni/certificate) care o sa scada valoric pana trece socul

    Una peste alta, euro a mai fost la cote inalte si nu s-a prabusit lumea :)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)