duminică, 9 decembrie 2007

Începutul războiului

Iranul a anunţat oficial renunţarea la dolar în tranzacţiile cu petrol. "În prezent, tranzacţiile cu petrol în dolari au încetat complet, conform politicii noastre de vânzare de ţiţei în alte monede decât dolarul", a declarat ieri, 08 dec. 2007, ministrul de externe iranian, potrivit agenţiei ISNA. Motivul? Simplu: oficial dolarul este din ce în ce mai slabşi provoacă pierderi exportatorilor; neoficial, Iran-ul s-a hotărât să înfrunte perfida Americă într-un moment în care aceasta pare mai slabă ca oricînd.

Renunţarea totală la dolar în tranzacţiile cu petrolul ar fi o lovitură extrem de dureroasă pentru SUA. Şi aceasta pentru că petrolul este cea mai tranzacţionată marfă, iar pierderea influenţei pe această piaţă poate duce SUA într-un colaps. În mod sigur, în urma anunţului făcut de către Iran(al patrulea exportator mondial de ţiţei) dolarul se va deprecia accelerat. La fel de sigur este că următorul anunţ va fi făcut de către Hugo Chavez, bun prieten al actualului preşedinte iranian. Este o chestiune de săptămâni sau, cine ştie, poate chiar zile(sau ore?).

Gândind logic, această mişcare ar putea reprezenta începutul căderii SUA, cădere care nu ar avantaja pe nimeni. Dincolo de puterea pe care o are, America este consumatorul mondial numarul unu. Aceasta face ca orice turbulenţă de pe această piaţă să se simtă în toată lumea. Iar schimbarea monedei de tranzacţionare a petrolului nu reprezintă o turbulenţă, ci un uragan.

Cel mai probabil, în scurt timp vom asista la o izolare internaţională a Iranului pe motivul dosarului nuclear, urmată de un atac al SUA. Acesta s-ar constitui şi într-un semnal destul de clar dat lui Chavez care oricum se confruntă cu o opoziţie în creştere puternică(să nu uităm rezultatele ultimului referendum). Celor care sunt sceptici cu privire la acest scenariu, le reamintesc faptul că Saddam Hussein anunţase, cu puţin timp înaintea primelor bombe, intenţia de a modifica moneda de tranzacţionare a petrolului. Iar urmarea o ştim toţi.

Un comentariu:

  1. Un articol ce întărește denumirea blogului: Trenduri economice, analize, previziuni și tendințe.
    Atât de vechi dar în același timp, atât de actual.
    Rog autorul articolului să-mi ierte comparația, dar acest articol este precum vinul care, cu cât este mai vechi cu atât este mai bun.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)