luni, 3 martie 2008

Supraproducţia imobiliară


C
onform unui raport al Departamentului pentru Comerţ al SUA, peste 200 000 de locuinţe nou construite sunt disponibile pentru vânzare. Asistăm astfel la cea mai mare valoare a acestui indicator din 1973, data la care au început să fie date publicităţii statisticile referitoare la imobile noi. În 1973 erau disponibile 97 000 de locuinţe noi construite la o populaţie de 212 milioane, în timp ce în prezent, cele 200 000 de locuinţe se adresează unei populaţii de 303 milioane.

În ceea ce priveşte oferta totală, aceasta se ridică în momentul de faţă la un nivel de 370 000 de locuinţe în conformitate cu estimările analiştilor de la CreditSights Inc. Oferta ridicată are ca şi cauză faptul că un număr din ce în ce mai mare de cumpărători au renunţat la achiziţionarea imobilelor după ce le contractaseră. Suplimentar faţă de aceste cifră, există un număr de 217 000 de locuinţe aflate aproape de stadiul de finalizare, ceea ce face ca majoritatea analiştilor să estimeze că în scurt timp vom asista la o nouă scădere a preţului imobilelor americane cu aproximativ 8%.

Acestea se pare că sunt cauzele apariţiei unor cartiere întregi construite şi nevândute sau vândute într-o proporţie mică, numite foarte sugestiv noile oraşe fantomă.

Nu am o experienţă bogată în ceea ce priveşte piaţa imobiliară americană însă, pe fondul actualei crize, cred că în scurt timp, achiziţia unei proprietăţi în SUA va deveni o investiţie extrem de interesantă. Rămâne să vedem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)