luni, 7 aprilie 2008

SUA în recesiune

Cred că acesta este unul dintre ultimele articole pe care le scriu în legătură cu ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă peste ocean. Şi aceasta nu pentru că recesiunea s-a terminat ci pentru că ea acum începe. Iar scopul acestui blog este acela de a identifica trendurile, nicidecum de a le descrie.


Posibilitatea recesiunii din SUA a fost negată de autorităţi, s-au cheltuit bani foarte mulţi pentru a o evita şi, cu toate acestea, iată că acum începe să se vorbească deschis. Practic, confirmarea recesiunii a apărut în 4 aprilie, atunci când au fost date publicităţii datele referitoare la piaţa forţei de muncă. Cum peste 80 000 de locuri de muncă s-au evaporat, rata şomajului a crescut de la 4.8% la 5.1%. Asistăm acum la cel mai mare nivel al acestui indicator din septembrie 2005 şi nu sunt semne care să ne indice că lucrurile se vor îmbunătăţi. Faptul că blamatul cuvânt "recesiune" a fost pronunţat de către Ben Bernanke arată că lucrurile nu stau bine. Ceea ce este mai rău este că SUA sunt în campanie electorală, iar din discursurile candidaţilor rezultă o proastă înţelegere a fenomenului economic atâta timp cât toţi vorbesc de injecţii de capital, reduceri de taxe sau alte feluri de pomeni.

Nu ar mai fi de spus decât că vom asista la una din cele mai mari crize economice din istorie, nu la ceva similar cu criza dotcom, aşa cum încearcă să sugereze unii analişti. Cu toate că bursele dau semne de redresare, acestea sunt false. Criza nu s-a sfârşit o dată cu achiziţia Bear Stearns de către JP Morgan întrucât aceasta îşi are rădăcinile atât în gravele dezechilibre economice americane rostogolite sau mascate de-a lungul timpului cât şi în piaţa instrumentelor financiare insuficient supravegheată.

"Credinţa că pieţele sunt capabile să ajungă singure în punctul de echilibru este cea responsabilă pentru situaţia actuală. Aceasta a făcut ca instituţiile responsabile cu supravegherea pieţei să-şi abandoneze responsabilităţile şi să se bazeze pe faptul că mecanismul pieţei îşi va regla excesele." Am citat din "The New Paradigm for Financial Market", cea mai recentă carte a lui George Soros pe care v-o recomand cu căldură. Concluzia lui George Soros este că ne aşteaptă o criză comparabilă cu "The Great Depression". Rămâne să vedem.

Un comentariu:

  1. De cind am citit lucrarile lui Mises am ajuns sa monitorizez sistemul cu pasiunea unui....pasionat,sa zicem. Din aceasta postura spun ca ar fi interesant de urmarit si comentat ce se va intimpla de acum incolo. Cert este ca cine va fi lichid, va fi magarul intre oi. Multumesc pentru "filmuletul" despre FED. Chiar mi-a schimbat perspectiva.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)