joi, 9 octombrie 2008

Isterica v.1

Ziua de ieri o putem considera ca fiind începutul crizei româneşti. Nu vorbesc prostii, ştiu că fenomenele globale ne afectează de mai bine de un an, dar ieri putem spune că populaţia a conştientizat faptul că traiectoria pe care ne-am înscris este aceeaşi cu a tuturor ţărilor, că nu suntem o super-ţară cu o super-economie.

Pe scurt, ieri s-au consemnat următoarele: bursa s-a confruntat cu o scădere generalizată de peste 10%, motiv pentru care şedinţa de tranzacţionare a fost suspendată la aproximativ o oră de la începere, băncile au trebuit să ţină piept unor retrageri masive de lichidităţi, iar leul a reuşit să se menţină pe linia de plutire. Pentru primele două fenomene cred că principalul vinovat este Tăriceanu care a găsit de cuviinţă să-şi popularizeze la televiziune retragerea fondurilor din bănci. Ştirea a fost preluată de ziarul Liberatatea şi, urmare a acestui articol, spiritele au început să se încingă. Este evident că retragerile masive vin şi pe fondul unui zvon insistent privind problemele unei bănci, zvon care dacă se confirmă va afecta destul de mult piaţa bancară. Oricum, dincolo de maniera discutabilă de comportament a lui Tăriceanu, putem spune că aceste fenomene erau previzibile. În ceea ce priveşte cursul de schimb, probabil că Banca Naţională a făcut din nou o mare greşeală ieşind cu euro pe piaţă. A reuşit să evite trecerea acestuia peste 4 lei cheltuind inutil o cantitate însemnată de euro. Presiunea este foarte mare, iar spargerea nivelului psihologic de 4 lei se va produce cu toată îndărătnicia lui Isărescu. Probabil ar trebui să atragem atenţia Băncii Naţionale că vremea jocurilor infantile pe curs a trecut şi că rezerva de doar 24 mld. de EUR este una insignifiantă. BNR ar trebui să stea pregătită să intervină numai natunci când lucrurile o iau realmente razna, nu la orice toană a guvernatorului. Oricum în maxim o săptămână cursul se va duce peste 4 lei, iar banii pe care BNR i-a aruncat ieri la bătaie sunt pierduţi.

Suntem în faţa primei reacţii isterice a pieţelor. Urmează să mai vedem încă multe şi, cu ajutorul bravilor noştri politicieni, le vom simţi mult mai accentuat decât restul lumii. Ceea ce trebuie să conştientizăm este că nu poţi sta sub umbreluţă în faţa uraganului. Ori te protejezi, ori alergi în direcţia lui. Orice altă acţiune nu este decât inconştienţă. Asta cred că ar trebui să înveţe atât bravii noştri politicieni cât şi factorii de decizie.

2 comentarii:

  1. si din ce motive ar sari cursul automat peste 4 ron intr-o saptamana? toate bancile centrale au redus dobanda , noi o avem la fel, ca urmare leul se apreciaza momentan.

    nu s-au consemnat retrageri masive de bani din banci dupa prostia lui tariceanu si a tuturor cititorilor de libertatea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ultima postare a domnului Mish e foarte aproape de ce se intampla la noi, cea despre Latin America.

    http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2008/10/latin-american-banks-attempt-to-save.html

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)