miercuri, 8 octombrie 2008

Sfidarea salariului

Aflaţi pe final de mandat, aleşii se întrec în oferirea de pomeni electorale. Dacă până acum în campania electorală doar se promiteau pomeni, iată că această perioadă ne aduce o premieră: pomenile chiar se dau!

Aşa cum estimam, legea privind salariul profesorilor a deschis cutia pandorei. Absolut toţi sindicaliştii agită apele, fac greve de avertisment şi-şi isterizează membrii cu perspectiva unor creşteri ale venitului de cel puţin 50%. Este clar că ne aflăm în pragul unui haos care ne va conduce către fenomene aberante.

Tehnic, mărirea salariului profesorilor nu este posibilă. Practic, dacă se va produce, va conduce inevitabil către o avalanşă de majorări salariale, urmată de o perioadă de pseudo-bunăstare în care vor fi înregistrate vârfuri ale consumului, creşteri ale preţurilor şi amplificarea dezechilibrelor macro. Factura pe care o vom plăti va consta într-o devalorizare severă a cursului, adică a stabilizării acestuia în palierul 6.5-7 Lei/EUR. Un asemenea cutremur poate destabiliza întreg sistemul financiar şi, cel mai rău, va produce o polarizare accentuată a societăţii. Din nou pensionarii se vor confrunta cu probleme grave, iar salariaţii vor cunoaşte o scădere radicală a puterii de cumpărare. Mai grav este că toate aceste fenomene se vor resimţi în anul 2009, an în care economia românească va fi lovită de efectele crizei mondiale. O asemenea perspectivă creează premisele intrării într-un ciclu aberant de devalorizări ale monedei urmate de creşteri salariale. Iar în această ecuaţie, inflaţia poate ajunge la valori de peste 20%, de neconceput azi!

Sunt curios dacă este cineva în această ţară care-şi doreşte o asemenea perspectivă. Probabil că nu, dar nimeni nu se gândeşte la consecinţe, iar asta ne poate costa enorm.

2 comentarii:

  1. 6.5-7 lei / euro. Un pic cam apocaliptic scenariul nu crezi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Veti vedea 8 lei/ euro in 2009...daca nu va puneti streangul de gat pana atunci

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)