luni, 19 octombrie 2009

Sezonul caderilor

După anunţul profiturilor fulminante realizate de meseriaşii de la Goldman, piaţa americană a fost liniştită de postarea pierderii de peste 1 miliard de dolari a Bank of America. Dincolo de imaginea sinistră pe care aceste rezultate o aruncă asupra întregului sistem bancar, suntem puşi în situaţia de a înţelege, în sfârşit, că lucrurile nu stau atât de roz precum ar vrea unii să fie. În ceea ce priveşte rezultatele publicate de Bank of America, un bun prieten(destul de bine conectat la realităţile americane) îmi spunea că situaţia este de-a dreptul scandaloasă întrucât se pare că avem de-a face cu o situaţie cosmetizată, iar amploarea dezastrului ar fi mult mai mare. În cazul în care prietenul meu are dreptate, s-ar putea să asistăm la un nou episod Lehman sau la ceva mult mai grav.

Sincer, mă număr printre cei care nu cred că SUA mai poate suporta un faliment bancar de mari dimensiuni. Numărul falimentelor bancare americane a ajuns la 99, odată cu intrarea San Joaquin Bank of Bakersfield în "Hall of Fame", iar  FDIC este deja slăbit. Un faliment al unei instituţii bancare mari, de talia BofA sau Citi nu ar face altceva decât să arunce în aer întreaga economie americană. Opinia publică este sensibilă la orice înseamnă ajutor şi aceasta mă face să cred că nu se va mai pronunţa cuvântul ajutor, preferându-se o nouă cosmetizare de complezenţă pentru evitarea unui faliment. Nu de alta, dar faliment înseamnă ajutor pentru FDIC, iar acesta nu mai poate fi acordat. Marea întrebare care se pune acum este cât va mai putea fi cosmetizată realitatea.

Sesizând acest lucru, executivii marilor grupuri bancare fac presiuni pentru amânarea intrării în vigoare a FASB 166 şi 167, standarde care ar trebui să se aplice începând cu 1 ianuarie 2010 şi care conduc la necesităţi mai mari de capital pentru toate instituţiile financiare americane. Cum capital nu prea există, singura soluţie este blocarea celor două hotărâri întrucât, în caz contrar, toată lumea ar putea fi pusă în faţa adevărului gol goluţ care, în mod sigur, nu place nimănui.

Situaţia americană nu este singulară. La fel de fragile sunt şi suratele europene. Dacă mai ţineţi minte, în urmă cu mai bine de o lună, vă vorbeam despre problemele sistemului bancar spaniol. Cu toate că poate părea un fenomen marginal, care nu are mari şanse de contagiune, problema spaniolă riscă să devină explozivă, iar autorităţile europene ar trebui să urmărească ceva mai atent situaţia. La începuturile crizei, băncile iberice au fost considerate protejate deoarece Banca Centrală a Spaniei le interzisese deţinerea de active exotice. În acest fel, primul val al crizei aproape că a lăsat indiferentă Spania. Numai că, neavând acces pe "rentabila" piaţă americană, instituţiile financiare spaniole şi-au construit propria criză. Dezvoltări imobiliare haotice, investiţii abracadabrante, creditare ultrarelaxată. Dacă privim numai la creditele acordate imigranţilor cu statut incert şi avem material destul pentru o criză. Lucrurile însă au fost mult amplificate de falsa cerere a străinilor şi de credinţa că preţurile vor continua exponenţial. Aceasta a alimentat o bulă imensă care a explodat în curtea băncilor, iar acum stă cosmetizată în scriptele contabile. Conform Moody's, la ora actuală pierderile înregistrate de băncile spaniole sunt de ~110 mld EUR, iar în cazul unui scenariu de stress acestea s-ar putea dubla.


Similar stau lucrurile şi în Anglia, unde băncile aproape că nu mai pot fi ajutate, în Germania, unde eficienţa ajutoarelor masive este de-a dreptul incertă sau în Austria care este mama bulei speculative din Est şi ale cărei bănci par că gâfâie din ce în ce mai tare. Evident, problemele nu se opresc aici deoarece fenomenele enumerate se regăsesc sub o formă sau alta în Rusia, Japonia, China sau în Orientul Mijlociu. Practic, peste tot în lume, sistemul bancar dă semne de sufocare sub presiunea propriilor probleme.


La mai bine de un an de la căderea Lehman, ne aflăm într-o situaţie similară. Problemele nerezolvate atunci sunt acum de câteva ori mai mari, iar finanţele statelor lumii sunt de-a dreptul sleite. Ce ne aşteaptă e greu de imaginat. Probabil se vor găsi noi minciuni pentru acoperirea realităţii, propulsându-ne către o nouă falsă realitate. Sau, ceva mai puţin probabil, va începe sezonul căderilor, lăsându-ne să admirăm un peisaj de-a dreptul apocaliptic.

13 comentarii:

  1. e adevarat , situatia nu e asa de roza , dar totusi nici chiar asa de tragica , nu crezi ca exagerezi ? ceea ce se incearca acum dincolo de aparente este o reducere treptata a pierderilor si inechilibrelor din economie si finante , iar cresterea pe bursa poate asigura acest lucru foarte bine atata timp cat acolo vin nu numai banii injectati de guverne ci si bani reali de la investitori. Pe de alta parte unele din rezultatele financiare din america au fost ok , exceptand goldman ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Here is the Goldman, Sachs & Co. revenue break down for the past 3 months:

    * Financial Advisory-M/A: $325 million.
    * Equity Underwriting: $363 million.
    * Debt Underwriting: $211 million.
    * Trading-Principal Investments: $10 billion.


    Notice that 10 billion is much bigger than two or three hundred million made from the traditional Wall Street businesses.

    That $10 billion is evidence of their magic trick. For we the taxpayer gave Goldman Sachs the following:

    1. $10 Billion in TARP
    2. $11 Billion from the Fed
    3. $30 Billion from the FDIC
    4. $13 Billion from AIG


    For a grand total of almost $70 Billion (Goldman along with every other bank and AIG would have been defunct without this money).

    Goldman Sachs' Black Magic

    @primu' anonim

    Dincolo de aparenţe se încearcă, la fel ca-n Coreea de Nord, hipnotizarea proştilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Neatza, sunt putin offtopic dar vad ca incepe sa se umfle o noua bula pe pta. Romaneasca respectiv "AURUL".
    De vreo 2 saptamanii vad articole de genul asta in presa.
    Poate abordezi si acest subiect Dane inainte sa inceapa isteria?

    RăspundețiȘtergere
  4. Sincer nu vad unde e criza in Romania, in Bucuresti in special: sambata si duminca magazinele duduie, soselele sunt aglomerate ca pe saptamana. Masinile returnate companiilor de leasing au preturi nesimtite in continuare, mii de apartamente sunt pastrate goale de dezvoltatori, serviciile oferite de orice firma privata execrabile, asa ca se pare ca totul merge bine. Unde e totusi criza? Sa nu-mi spuneti ca la niste amarati de 1.000.000 de soemri - pentru ca ei nu exista pentru economie. Unde e criza??? Bancile o duc foarte bine, fac profituri, se deschid magazine noi de fitze, unde e criza?

    RăspundețiȘtergere
  5. pt. anonim:
    criza sta la cotitura.taxiurile au scazut preturile la inceputul anului.
    circulatia in pipera anul acesta nu a avut nici macar o singura zid e ambuteiaje; cine circula pe acolo stie ce vreau sa spun.
    recent mi-am cumparat o usa de pe valea cascadelor. imi spunea vanzatoarea ca le-au scazut vanzarile cu 2/3. si ca standurile se inchid incontinuu; adevaru' este ca batea vantul prin hala aia.
    in vara mi-am bagat apa si canal cu 4500E (50 metrii). veti spune: pret mare. anul trecut, cu recomandari, pile si negocieri, mi se cereau preturi aproape duble (unii cereau chiar 30k) si chiar si asa te rugai de ei. acum m-au batut la cap sa facem lucrarea si calitatea este ireprosabila. au facut tot ce le-am cerut.
    turismul a vazut anul acesta primul sezon de vara in care fraierii nu au mai muscat asa de tare. sunt curios ce o sa se intample cu pachetele de revelion unde preventiv s-au anuntat niste reduceri. eu personal il fac acasa.
    exemple se mai pot gasi, fara probleme.
    cat priveste magazinele pline...cand in cora, real sau crrefour va incepe sa bata vantul, se cheama ca ne apropiem de fundul gropii. daca lumea nu mai cumpara mancare si detergent, atunci o sa fie nasol de tot.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dane, dar de ce "apocaliptic" ? Pentru cine e de fapt apocaliptic ?

    De ce nu "mirific" ? Cei care nu traiesc din specula si s-au saturat de jaful la nivel inalt al bancilor/guvernelor abia asteapta inceperea sezonului la falimente... :)

    Cei care inca mai incearca sa aplice regulile vechi unei lumi "economice" total noi vor avea muulte surprize pe viitor. Cum poti sa vorbesti de pretul la aur in dolari cand dolarii vor inceta sa mai aibe vreo valoare ? Ati uitat socotelile alea din liceu cu limita cand $ tinde la zero din x/$ rezulta... infinit ? :)

    RăspundețiȘtergere
  8. cum care criza?

    la mine la munca, in ultimele 2 luni -35-50% vanzari.
    hornbach, obi, metro, selgros, grand arena, city mall (toate din Berceni), liberty mall - semi-goale, magazine de fitze pe victoriei inchise, depozitul ala de vis-a-vis de radox mai are putin si se inchide, valea cascadelor pustie, dedeman-ul de vis-a-vis semi-gol, selgros-ul de vis-a-vis - pustiu, parcarea de la bsc - maxim pe sfert plina, dezvoltatorii care ori nu mai incearca ori nu-si mai permit sa se prezinte la targuri, etc, etc, etc.

    si deocamdata ne tine fmi-ul in brate, cand or spune astia "gata!".....

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu mi-as face griji pentru banci. Ma refer la cele sustzinute de guvern, care imprumuta bani la 0%. Ceilalti lenderi vor da faliment (vezi CIT).

    Pt cine-a zis ca aurul e bubble. In termeni reali, aurul e 50% below all time high. Dar de data asta o crestere mult mai mare este in cartzi.

    That being said, aurul s-a scumpit destul de mult in ultima vreme, poate argintul ar fi o investitzie mai buna.

    RăspundețiȘtergere
  10. Primul si al doilea anonim care nu vede criza de atata optimism este probabil optimistul de serviciu cris

    RăspundețiȘtergere
  11. Mobutu, se zice naiv nu optimist... :)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)