joi, 10 decembrie 2009

Renaşterea otomană


Fără doar şi poate, Turcia este o ţară fascinantă, iar motivele pentru care nu prea am tratat acest subiect aici ţin de tăvălugul evenimentelor generate de criza internaţională. Ceea ce voi face astăzi este trecerea în revistă a datelor unei ţări care, pe termen mediu, are toate şansele să devină un jucător estenţial pe scena politico-economică mondială.

Cu o populaţie de ~75 milioane de locuitori şi un PIB de aproape 1000 mld. de dolari, Turcia este, fără doar şi poate o economie importantă. Aşezată strategic la confluenţa dintre două lumi total diferite, această ţară a demonstrat că poate profita de dualitatea care-i este caracteristică, transformând toate elementele aparent negative în avantaje competiţionale. Pentru a înţelege dualismul turcesc nu trebuie decât să faci o comparaţie între Sirkeci, unul din cartierele tradiţionale ale Istanbulului şi Istiklal Cadessi, aglomerata arteră comercială din acelaşi oraş. În timp ce în Sirkeci găseşti cele două bazaruri cu haosul şi atmosfera fascinantă pur orientală, Istiklal-ul te transpune brusc într-o atmosferă europeană, cu o arhitectură impresionantă şi magazine cochete.

Ceea ce se simte mai mult ca oricând în Turcia actuală este recursul la istorie. Turcii par a-şi redescoperi istoria care, de la Kemal Ataturk încoace, părea dată uitării. Şi aceasta pentru că reforma introdusă de Ataturk a fost menită occidentalizării unei societăţi mult prea tradiţionale pentru necesităţile acelor vremuri. Reforma a reuşit, dar acum turcii, alături de celelalte state care în trecut făceau parte din Imperiu, redescoperă tradiţia otomană. Puţini ştiu că în statele musulmane persistă o dorinţă de refacere a vechiului Imperiu care, pentru mulţi, reprezintă Împărăţia lui Alah(această viziune a persistat timp de mai mult de jumătate de secol şi a fost promovată semi-legal în instituţiile de învăţământ ale statelor în cauză). Atât din punct de vedere religios, cât şi din punct de vedere al mentalităţilor, fostele paşalâcuri otomane îşi redescoperă originile. Iar aceasta se va fructifica, într-un orizont de timp rezonabil, într-o piaţă imensă, ale cărei oportunităţi de business vor fi fabuloase pentru cei care reuşesc să înţeleagă mecanismul discret al funcţionării mentalităţilor orientale. Din păcate şi, în acelaşi timp, din fericire Uniunea Europeană nu a înţeles acest lucru. Şi nici nu are cum să înţeleagă din cauza blocajului cultural care-i face pe unii politicieni occidentali să privească Turcia ca pe o ciudăţenie musulmană insuficient organizată pentru a se putea încadra în rigidele tipare occidentale.

Numai că Turcia este foarte aproape să redevină imperiu, prin redeschiderea către foştii vasali(este o forţare a termenului, dar bănuiesc că veţi înţelege exact la ce mă refer). Primul pas a fost început în octombrie, când graniţa cu Siria a devenit o formalitate pentru locuitorii celor două ţări. Mişcarea, interpretată prost de cancelariile occidentale(ca o apropiere a Turciei de fundamentalismul islamic), a avut ca efect explozia schimburilor comerciale între cele două ţări, cu efect benefic asupra ambelor economii. Irak-ul vă sună periculos? Turcilor nu şi, aceasta face ca pe riscanta piaţă irakiană, oamenii de afaceri de pe malurile Bosforului să fie ca peştele în apă. Este aproape hilar să constaţi cum, în urma unui război care a păpat sute de miliarde de dolari din bugetul SUA, principalii beneficiari ai "deschiderii" Irak-ului sunt turcii, în timp ce firmele americane au fost de mult eliminate de pe acea piaţă.

Sunt unul dintre cei care cred cu tărie că oportunităţile viitorului stau pe aceste pieţe considerate acum periferice. Pentru a profita de ele ai nevoie însă de ceva mai mult decât spiritul întreprinzător. Trebuie să faci un efort pentru a înţelege bine mentalităţile acestor zone, istoria şi comportamentul. Mulţi sunt speriaţi de islamismul propovăduit de Recept Erdogan, de graba cu care Turcia pare a renunţa la democraţie. Personal cred că sunt idei menite a semnaliza foştilor vasali că revendicarea unei istorii comune nu este un lucru tocmai rău. Iar aceasta, pentru cei care ştiu să profite, este vestea cea bună. Statele Orientului Mijlociu văd în Turcia poarta de acces către Europa. Cei care vor înţelege că şi viziunea inversă funcţionează, vor putea profita din plin. De ce spun asta e simplu. În Turcia ai parte de un mediu investiţional prietenos şi reguli oarecum clare(e foarte importantă înţelegerea acestui "oarecum"). Legăturile Turciei cu UE pot fi considerate o garanţie a investiţiilor din această ţară. Iar de-aici, pe măsură ce pieţele cu celelalte state din Orient se vor deschide, oportunităţile sunt infinite.

26 de comentarii:

  1. Turcia are un PIB de 915 miliarde dolari ...deci nu de 1 miliard cum gresit ai scris.

    RăspundețiȘtergere
  2. O excursie in Turcia acum vreo 10 ani m-a lecuit pentru totdeauna de vreun interes direct spre aceste zari.
    Grobianismul, primitvismul, mizeria statuta de sute de ani, femeile acoperite incarcate in remorci de tractor si duse la munca cimpului de cite un barbat, farmacistul care nu-ti raspunde la intrebari pentru ca esti femeie, vinzatorul care ia bani de la barbat si-ti pune in brate pepenele de 15Kg, magarul care rage sub fereastra hotelului mediocru si, pete toate, urletul permanent al muezinului...
    Nu, multumesc. Pasta-ti-va Turcia pentru domniile voastre.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim: Corect! Era vorba de o suta de miliarde. Eram cam obosit cand am scris. Cum dracu' sa aiba PIB-ul mai mic de 100 de ori decat Romania! :-))
    Multumesc pt. sesizare!

    Geomarz: Am trecut si eu acum aproape 20 de ani prin aceeasi experienta. Intre timp mi-am mai schimbat opiniile. Mai ales de cand au inceput sa-mi vina bani de-acolo.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai incearca cu PIB-ul ala... mai bea o cafea... :)

    Articolul e simpatic, iar in final limbajul ma face sa zambesc: "oportunitătile viitorului", "piete periferice", "garanţie a investiţiilor".

    RăspundețiȘtergere
  5. George Friedman prezice in cartea sa The Next 100 years ca Turcia, impreuna cu Poloni, Japonia si atentie Mexic vor fi puterile urmatorilor 100 de ani si vor ameninta pozitia Statelor Unite. Argumentele lui vis a vis de Turcia sunt economia si pozitia geo stategica. De asemenea si demografia turciei va juca un rol important, din cite stiu (nu am date exacte) Turcia are o populatie relativ tinara comparativ cu media SUA sau a Europei de Vest.

    Ar fi interesant de vazut care sunt schimburile comerciale ale Romaniei cu Turcia si de asemenea care va fi pozitia EU fata de Turcia in urmatorii 10 ani.

    RăspundețiȘtergere
  6. Geo, cazi in greseala lui Dan: care 100 de ani ? care economie ? US e deja cu un picior in groapa si in momentul actual nu stim nici macar ce sistem financiar o sa mai avem peste 3 ani... :-)

    RăspundețiȘtergere
  7. Geo: Turcia sigur va conta, mai ales daca le va iesi miscarea cu deschiderea pietelor. Asta e si cauza pentru care cred ca Dubaiul nu va fi niciodata centrul financiar al lumii arabe. Istanbulul pare mult mai aproape, chiar daca nu s-a apucat sa construiasca zgarie-norii.

    RăspundețiȘtergere
  8. Dane, hai intai sa corectam pentru a doua oara greseala legata de PIB-ul Turciei.

    Apoi hai sa intelegem ca lumea nu se termina si nu incepe odata cu economia sau cu banii. Astea sunt simple barfe low-level cu care ne mai pierdem vremea in lipsa de alte subiecte de discutie. In loc de politica sau fotbal, dar cam tot pe acolo... :-)

    RăspundețiȘtergere
  9. cu un schitzat de zambet as zice ca Turcia nici nu se va apuca sa construiasca zgarie norii ca au multe cutremure dar e clar ca spiritul combativ al Turciei e prezent (vezi semifinala campionatului european de fotbal de anu trecut)

    RăspundețiȘtergere
  10. ,,cred cu tărie că oportunităţile viitorului stau pe aceste pieţe considerate acum periferice"
    Pai....asta-i doctrina Ceausescu !
    Cred ca va trebui sa revedem temele si studiile facute in perioada Ceausescu(cea mai prolifica din istoria Romaniei in materie de politica externa. Se pare ca inevitabil vom reveni la ratzionamentele acestuia !

    RăspundețiȘtergere
  11. f: fotbalul e doar un joc iar spiritul combativ de acolo nu are nimic a face cu dezvoltarea economica (vrei s-ti mai dau exemple?...brazilia, serbia etc).

    Geo: In primul rand nu dau doi bani pe ce spun tot felul de prezicatori. In al doilea rand, imi vine geu ca tarile mentionate ar putea deveni sper puteri fara sa aiba asigurata pozitia de lider in tehnologie....

    RăspundețiȘtergere
  12. PIB nu de 100 de miliarde USD, ci de 1028 miliarde in 2008, Romania are mai mult de 100 mld USD PIB. Referitor la interesul turcesc in Irak, el trebuie vazut dintr-o alta perspectiva, cea de a tine sub control nordul Irakului, populat preponderent de kurzi, o autonomie largita a acestei zone in cadrul Irakului putand antrena minoritatea kurda din Turcia, Siria si Iran spre revendicari teritoriale. De aceea influenta turca in N Irakului se traduce si prin cateva raiduri militare. Dar de cea mai mare importanta mi se pare influenta turca spre Marea Caspica, prin intermediul Azerbaijanului, unde ar putea intra in coliziune cu cea rusa (Armenia). Nagorno-Karabah vi se pare cunoscut?

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte interesanta teoria ta. Turcia poate sa devina nu numai o poarta de acces a companiilor din Orientul Apropiat spre Europa, dar si o poarta a companiilor europene catre aceasta zona. Iar turcii mizeaza pe orient, fiindca in Europa nu mai au loc, cel putin in regiunea est-europeana au luat habsburgii tot, de data asta au fost cu multi pasi inainte otomanilor, daca tot e sa vorbim in termeni istorici. Si bineinteles muscalii, dar ei nu mai au forta de pe vremuri. Mai sunt si diferentele de religie, care ii fac pe protestantii europeni reticenti la relatiile cu Turcia, desi, cel putin in relatiile cu poporul roman, turcii s-au dovedit mai rezonabili. Sa nu uitam ca in Ardeal, regii si grofii maghiari nu permiteau biserici ortodoxe, interdictie pe care sultanii nu au aplicat-o in celelalte doua provincii istorice. Istoria de la scoala ne-a invatat ca turcii sunt vinovati pentru saracirea taranimii, cand de fapt boierii neaosi erau cei care storceau de pe tarani cu mult peste birul anual cerut de poarta. Chiar si acum ne gandim la turci ca la niste oameni indisciplinati si ne imaginam orasele lor pline de mizerie, comparativ cu cele europene, insa cine viziteaza Istanbulul dupa ce a vizitat Napoli ramane socat. Prejudecati...

    RăspundețiȘtergere
  14. poate 900 de miliarde. cel puțin așa zice cia world factbook

    RăspundețiȘtergere
  15. Eh, un miliard, o suta de miliarde sau un trilion sunt totuna. Ce inseamna cateva zerouri intre prieteni... :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Turcia are totusi de rezolvat si problema suprematiei din lumea islamica - fata de Iran si grupul arab - pentru ca asta le consuma momentan o mare parte din energie ... amuzant e pe undeva ei mizeaza aici tocmai pe imaginea unei doze de modernizare combinata cu mentinerea unei doze de traditie islamista ... :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Naiv articol. Nu tine cont de problemele reale ale Turciei, care sunt si motivul real pt care EU nu vrea sa includa Turcia (si nu faptul ca aia de la EU sunt..prosti..nu inteleg..cum sugereaza articolul). Turcia a reusit destul de greu sa tina departe sharia si extremismul islamic, dar riscul de a recadea in extremism e foarte mare, vezi ultimele alegeri de exemplu. Are probleme serioase cu Kurzii.. mai ales cu un Irak slab. Daca religiosii ajung la putere o sa asistam la o izolare economica a Turciei din partea WE si US, iar colaborarea sporita cu alte tari sarace nu o sa ridice nivelul de trai in Turcia, ci doar or sa mai creeze cativa foarte bogati, pentru ca institutiile sunt si vor fi slabe (coruptie etc). Uita-te la cazul Iranului, care are foarte multi bani si care si inainte de disputa nucleara tot avea probleme sociale mari, pentru ca banii nu circula cum trebuie ci merg doar la cativa. Mai multi bani pt Turcia.. nu inseamna o Turcie mai dezvoltata. Un imperiu nu inseamna lipsa de granite, cum sugereaza articolul- imperiul e dat de centrul care coordoneaza si care nu se schimba cu granita. oricum, in orice tara poti face afaceri daca cunosti bine mediul, dar pe termen lung nu investiti in Turcia.

    RăspundețiȘtergere
  18. All: Mea culpa. Sunt tare obosit.... Asa e, ~1000 mld. E clar ca am o zi proasta :-)))

    RăspundețiȘtergere
  19. Anonim: Intr-adevar, ai foarte mare dreptate cu o mica exceptie: in timp ce eu vorbesc din experienta, tu vorbesti din sloganuri. Poti fi fericit! E ca tine

    RăspundețiȘtergere
  20. am auzit ca niste fete romance nurlii sunt la baza motorasului turc, e adevarat? :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Dragilor,
    Articolul este excelent, deoarece, cu toate ca nu a atins, adevaratele miracole ale Turciei, a pus in valoare, puterea acestui popor, la prima vedere rudimentar si vulgar sa ajunga un "promotor economic" al zonei, sau a intersectiei intre doua continente.
    Pe de alta parte, unele comentarii sunt copilaresti si tendentioase impotriva Turciei, deoarece acestia "indoctrinati" de "beneficiile occidentului", au din pacate "aparatori la ochi" si nu vad decat "nimicurile" implantate in ei din "povestile nemuritoare" ale avantajului capitalismului (daca exista sau daca a existat vre-o data).
    Articolul a uitat niste lucruri esentiale:
    -dupa razboiul mondial, Germania fiind in criza totala de barbati, a "importat" dupa unii cateva milioane de barbati turci. Acestia si-au facut datoria avand destui de multi copii. Acestia sau reintors in Turcia unde au adus cultura tehnica germana;
    -au avut o gramada de mari finantisti, care au pus bazele turismului de "masa", ceea ce le-a adus finante importante, informatii si deschiderea necesara;
    -au o armata imensa foarte bine instruita si foarte bine dotata, iar aceasta este "coroana reginei" Turciei;
    -UE-ul nu este nici cat "negru sub unghia turcilor" din punct de vedere organizatoric si ma refer la partea militara, asa ca UE-ul ar trebui sa se gandeasca de doua ori pana a SE INTEGRA in cultura si organizarea turceasca.
    Asa ca, dragi comentatori "carcotasi" pune-ti in balanta adevarul si nu adevarul prin "urechi de magar"!?

    RăspundețiȘtergere
  22. pe hotnews te-au copiat gresit; au pus 100 miliarde in loc de 1000

    RăspundețiȘtergere
  23. Diferenţa este că mie nu-mi vin şi nu există nici o şansă să-mi vină bani de acolo. Aşa că rămîn numai cu impresia artistică.
    Şi acum la revedere, începe "Furtună la palat" !!!

    RăspundețiȘtergere
  24. am inteles si ca ei nu au fost loviti de criza. foarte interesant ce au reusit sa faca, chiar daca uneori cu ajutorul vecinilor de la vest.

    RăspundețiȘtergere
  25. Problema mare la turci este coruptia si economia la negru. Pe de alta parte este de stiut ca populatia Turciei era de 8 milioane de locuitori in 1918. Ca sa ajunga la 75 de milioane in conditiile in care au mai dat si la germani, au avut o politica importanta de sprijinire a familiei (avantaje semnificative in momentul in care se nastea al 6-lea copil).

    Asta duce la crestere economica dar nu neaparat la o crestere majora a nivelului de trai, oricum sunt o tara care va continua sa se dezvolte.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)