luni, 18 ianuarie 2010

A doua consideratie inoportuna


În urma unor comentarii referitoare la curs, cred că este foarte util să înţelegem ce se întâmplă cu adevărat pe piaţă. Avem la ora actuală previziuni pe curs care acoperă întreg spectrul de interese. În timp ce băncile locale fac presiune pentru aprecierea leului(prin previziunile mai mult decât optimiste), anumite bănci externe văd lucrurile în sens contrar. Aşa se face că previziunile publicate acoperă tot spectrul cuprins între 3.9 şi 4.6.

Realităţile de pe teren nu sunt deloc confortabile. BNR a înscris dobânda de intervenţie pe un trend accelerat-descendent din dorinţa de a impulsiona creditarea(aceleaşi lucruri le-au făcut şi economiile mari, însă banii refuză să intre în creditare), investiţiile străine s-au prăbuşit, iar economia locală este în continuare nefuncţională. Sunt doar câteva argumente care sugerează că deprecierea monedei naţionale este nu numai posibilă, ci necesară.

Tabăra adversă vine cu argumente penibile. În primul rând se reactivează "teza speculatorilor" care trimit în disperare bani de la Londra. Aceasta este preluată cu frenezie de fluxurile locale de informaţii, dar nu se explică motivele acestui comportament straniu. Nu văd niciun investitor atât de nebun încât să arunce banii pe o piaţă junk fără un motiv anume(carry trade? să fim serioşi!). Un alt argument penibil ţine de aşa-numitul "context regional", cu toate că economiile din zonă prezintă diferenţe majore, care nu justifică un comportament similar. De asemenea, se vorbeşte despre îmbunătăţirea contextului economic în ţările dezvoltate şi revenirea apetitului pentru risc al investitorilor, ceea ce este corect. Într-adevăr, în economiile dezvoltate există o oarecare exuberanţă a unor investitori care consideră că "The Great Recession" se apropie cu paşi repezi de sfârşit, aceasta împingându-i spre căutarea rapidă de oportunităţi chiar şi pe pieţele exotice. În cazul în care un asemenea comportament s-ar materializa pentru România ar trebui să simţim acest lucru nu numai prin misterioasele fluxuri ci prin dezgheţarea unor domenii economice. Până acum nu s-a simţit nimic.

În concluzie cred că ne aflăm din nou(a câta oară?) în mijlocul unei intoxicări majore, motiv pentru care consider că actuala traiectorie a cursului este imprimată numai şi numai de către oficialii români prin intermediul BNR, într-o manieră cât se poate de arbitrară. Singurii beneficiarii acestei politici sunt băncile şi politicienii de la putere. Restul este reprezentat de cei care vor suporta în viitor costurile acestei noi exuberanţe consumiste. De altfel, acesta este și scenariul pe care pariază artizanii din spatele mișcării actuale: impulsionarea consumului similar perioadei 2000-2007, chiar dacă mișcarea este echivalentă cu creșterea datoriilor. Întrucât politic se dorește creștere economică, facem creștere economică. Ne costă mult? Nicio problemă, orice exces costă pe lumea asta!

Personal fac parte dintre cei care au pariat împotriva leului(a se citi evitarea păstrării lichidităţilor în această monedă) încă de când era la "nivelul 3.3", iar experţii gen Libocor prognozau o continuare a aprecierii monedei naţionale. Pentru moment nu vad niciun motiv să mă întorc la leu. Fundamental stăm prost, iar perspectivele sunt și mai proaste. Argumentul referitor la rezervele valutare nu se susține. Într-adevăr, din comunicatele BNR arată mare, dar diavolul stă în detalii. A văzut cineva un comunicat oficial cu structura rezervelor? Eu unul nu, dar poate că nu sunt atât de bine informat...

27 de comentarii:

  1. interesant articol,absolut de bun simt...ma intereseaza insa parerea ta intr-o "cestiune" conexa: cum vezi traiectoria leului in apropierea adoptarii euro,dincolo de slabiciunile "macro"....ar trebui sa se aprecieze leul,ca sa consumam mai mult doar suntem importatori neti, sau sa se deprecize,pentru a avea active mai "tentante"?....

    RăspundețiȘtergere
  2. Dan, aş fi extrem de interesat de punctul tău de vedere în două mari probleme. Prima priveşte slăbiciunile structurale ale economiei româneşti: care sunt, cum le-ai ierarhiza. A doua priveşte relansarea creşterii economice. Care ar fi mecanismele, care ar fi motoarele?
    Sigur, e important ce se întâmplă cu leul. Dar tocmai ne-ai spus că între leu şi economie nu se prea vede acum o legătură de tip cauză-efect.
    În acest context, în care, criză sau nu, nimic nu se schimbă în structura aparatului productiv, ce şanse avem să adoptăm euro, mai mult, cât de înţelept ar fi să facem acest lucru?

    RăspundețiȘtergere
  3. Dan

    "Nu văd niciun investitor atât de nebun încât să arunce banii pe o piaţă junk fără un motiv anume(carry trade? să fim serioşi!)"

    Crede-ma, lucrez in piata, in momentul asta asta se intampla.

    Asa cum bine ai remarcat, vine un val de optimism dinspre vest, se considera ca recesiunea s-a terminat (e vreo asemanare cu headline-urile ziarelor din state din 1930?....) si investitorii straini au redescoperit carry-ul pe emergente!

    Iar cat priveste nebunia acestora, nu inteleg ce ti se pare deplasat, in 2006-2007 strainii vindeau EUR la greu la nivele de 3.3-3.5 si BNR-ul cumpara, dupa spusele lui Isarescu circa 10 mld...atunci nu erau nebuni?!?!?!?

    Vorbesti de parca ar exista investitori rationali, e depasita de mult teoria asta cu investitorul-consumatorul rational...

    RăspundețiȘtergere
  4. Din contra, sunt foarte rationali, in contextul dat (constrangerea pretului banilor in mod arbitrar de catre state).

    Dolarii ieftini, lei cu dobanda mare. Imprumuti dolari, plasezi in active in lei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da anonimule, sunt foarte rationali, cum erau si inainte de criza, cumparau CDO-uri si emrgente si ce nu cumparau si intrau in carry tradeuri pe RON, pana cand a disparut bid-ul si au ramas cu ele in brate....halal rationalitate, dar deh...vorbim si noi, probabil ca tu ai intrat in piata in 2009 si nu prea stii ce a fost inainte...

    RăspundețiȘtergere
  6. Un motiv pentru care leul creste sau cel putin se mentine si pe care nu l-ai subliniat prea bine in analiza ta, motivul din care niste euro de la Londra vin in Romania, este nivelul dobanzii bancare la depozite corelat cu stabilitatea cursului RON-EUR din ultimul an, curs mentinut fortat sau nu de catre BNR [as zice ca nu chiar asa de fortat, din moment ce acum scade]. E suficient sa faci un pariu de tipul: BNR o sa tina cursul, e o decizie politica pana la urma, acum vin si banii de la FMI, deci BNR o sa aiba cu ce. Daca accepti cele de mai sus este absolut normal sa iti faci depozit in lei schimband euro, la care dobanda e modica, si sa stai cu ochiul pe curs. Problema se va puen in momentul repatrierii acestor fonduri in urma unui fenomen gen Lehman. Atunci cursul o sa creasca brusc, ceva peste 4,6 probabil, pentru ca BNR nu va mai avea nici un ineteres sa isi vanda valuta la pretul de 4.3 doar ca sa mentina cursul. De fapt acum BNR cumpara valuta dupa ce a vandut-o cu 4.3. Si o sa o vanda din nou la 4.6 ca sa o cumpere peste un an la 4.3 [daca se intampla Lehman 2]. Si ne mai intrebam de unde bani pentru BNR ca sa plateasca amarata aia de dobanda la FMI! Pai o sa aiba bani ca sa mai plateasca si ceva la buget, ca impozit pe profit!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Zexe

    E extrem de interesant ce spui ... si nu am nici un motiv sa nu cred ca nu e adevarat - dar dezvaluie un comportament de-a dreptul halucinant ... :(

    RăspundețiȘtergere
  8. Un semn de sustenabilitate actualului trend de apreciere al leului il constituie concomitenta intre respectiva apreciere si scaderea dobanzii de interventie BNR.
    In acelasi timp, dobanda pe care min. fin accepta sa o plateasca pentru prima oara in ultimele 18 luni e formata dintr-o singura cifra. Si totusi, leul se apreciaza.

    RăspundețiȘtergere
  9. alde euroncap (si nu doar ei) sunt pe val si atrag sume mari cu care ce fac? cumpara lei, ia randamente de min 7-8% ceea ce la ei nici nu viseaza.

    de ce abia acum se simte si in leu? pentru ca bula pe aur s-a spart deja. ce ma sperie e ca astia sunt atat de disperati cat sa arunce in ro atatia bani cat sa cada cursu. cu adevarat sunt vremuri haotice.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mia,

    Asa functioneaza pietele financiare de cand s-au inventat ele, dupa principiul boom and bust. Nu fac decat sa reflecte o anumita stare de spirit a oamenilor, greed and fear e modelul dupa care se joaca, calea de mijloc nu prea exista. Realitatea nu are nicio legatura cu perceptia si cu modelele investitorului-consumatorului rational.

    Uita-te si tu, investitorii se comporta acum ca si cand nu ar fi existat niciodata martie 2009 cand lumea a fost in pragul colpasului (uita-te la nivelul CDS-urilor). Iar autoritatile ce fac? Seamana semintele pentru urmatorul ciclu bubble and bust...Iti vine sa crezi ca in momentul de fata americanii incearca sa rezolve o criza creata de indatorarea excesiva si nesustenabila a consumatorului prin ispitirea acestuia sa se indatoreze si sa consume si MAI MULT?!?! :)

    e haotic si halucinant intr-adevar.

    RăspundețiȘtergere
  11. cristian dogaru: Cred ca BNR vrea un leu tare. Exista insa o mare problema: economia noastra si probabilitatea unui double dip recession. Daca vom asista la o reluare a crizei, putem spune ca au facut un pariu prost deoarece vom ramane cam in fundu' gol.

    Constantin Gheorghe: Cred ca ar trebui sa dedic o caruta de articole acestor probleme. Ca o idee generala, cred ca marile probleme ale economiei romanesti sunt: absenta know how-ului, dezvoltarea absolut haotica, lipsa de viziune, sprijinul inexistent s.a.m.d. Cresterea economica poate veni din orice. Spre exemplu, ai de dat afara de la stat 100 000 de oameni. De-aici poate veni cresterea. Cum? Simplu: da-le ceva de facut, invata-i sa acceseze fonduri, da drumu' la garantii guvernamentale pentru creditarea startup-urilor. E greu? Nu cred. Probabil ar rezulta un procent de reusita de 10-15%, dar asta deja e mai mult decat nimic... Din pacate nu va putea fi pusa in aplicare din cauza ca nu avem o strategie clara de dezvoltare. Exista domenii strategice? Nu! Intre Romania si buticarul de la coltul strazii nu e nicio diferenta. Ala vinde vodca fara acte, Romania face reforma la TV!
    In ceea ce priveste trecerea la euro, deja s-a intrat in linie dreapta. Daca vom ajunge acolo ramane sa vedem. Numai ca asta nu e totul. Daca treci la euro si sfarsesti ca Grecia n-ai facut nicio branza!
    Zexe: Stiu ca fac in disperare miscarea asta in China(extrem de irational in conditiile de fata, dar cel putin e o piata mare cu o coerenta puternica la nivel economico-politic). In Romania, la cat de mica e piata, cred ca avem de-a face cu pseudo-intrari. Poate mai vorbim peste ceva vreme.

    RăspundețiȘtergere
  12. Mie mi se pare ca, prin cresterea de moment a leului, bnr/guvernul incearca sa convinga populatia sa-si tina banii in lei, ca sa poata manipula economiile populatiei prin cresterea masei monetare. E doar o parere :)
    Ceea ce mi se pare ciudat este ca, desi leul a crescut, dobanzile interbancare sunt ff mici (3-4%). Ma asteptam sa creasca, din moment ce toti strainii arunca cu euro in piata, deci cumpara lei. Imi scapa ceva ? Sau BNR doar a inceput sa printeze bani in prostie ?

    RăspundețiȘtergere
  13. Dan,

    Referitor la marile probleme ale economiei romanesti, eu as pune pe primul loc lipsa de vointa politica si lipsa acuta de management de calitate la nivelul factorilor de decizie - mai putin la BNR unde oamenii sunt profesionisti si stiu ce au de facut.

    Cat priveste pseudo-intrarile, eu nu am spus ca ele ar fi de durata sau sustenabile, cu atat mai mult cu cat vorbim de hot money si nu FDI (cu toate ca putem avea surprize placute si aici). Doar incercam sa spun ca actiunile investitorilor de cele mai multe ori nu au neaparat legatura cu rationalitatea...

    RăspundețiȘtergere
  14. bogdan glavan spune ca aprecierea leului se datoreaza carry trade:
    http://www.logec.ro/2010/01/15/vesti-proaste-pentru-economie-vesti-bune-pentru-speculanti/

    RăspundețiȘtergere
  15. OK, OK, ce spui ar fi corect daca aprecierea leului s-ar datora vanzarii de euro de catre BNR, adica diminuarii rezervei valutare, ceea ce nu este corect. Deci, leul se apreciaza din motive de piata.
    Sunt de acord ca situatia e temporara, dar temporar poate insemna destul de mult. Si boom-ul economic a fost tot temporar, dar a durat 4-5 ani, timp in care leul s-a apreciat.

    RăspundețiȘtergere
  16. Dan, venim la o problemă de fond: planificarea. Statul român, din motive absolut cretine, îşi refuză o funcţie: aceea de planificator strategic. Pe care, cel puţin în Occidentul european, o practică toate statele. Exemplu: Renault vrea să mute viitorul Clio 4 la turci. Problemă: Sarkozy le bate obrazul şi-i obligă să păstreze un număr de locuri de muncă în Franţa, la modelul ăsta. Populism? Poate. Dar nu în totalitate: este vorba de calitatea forţei de muncă. Anumite profesii nu cresc în copac. Este vorba de taxe şi impozite, este vorba de calitatea vieţii în zona afectată de şomajul care ar rezulta ca urmare a mutării producţiei.
    Noi pierdem investiţii şi locuri de muncă într-o veselie. Mai mult, ne bucurăm de asta. Mama lor de muncitori români! Să vadă şi ei ce înseamnă capitalismul!
    Dacă îmi aduc eu bine aminte, politica FED nu se referă doar la aspectele monetare, ci şi la cele care privesc ocuparea forţei de muncă. Pomeneşte cineva din BNR despre asta? Din Guvern? E ridicol să spui că dând afară 100.000 de oameni, o faci pentru că eşti preocupat de crearea de noi locuri de muncă! Responsabilii politici şi guvernamentali au fost luaţi de Flacăra Violetă şi nu mai sunt zdraveni la cap?

    RăspundețiȘtergere
  17. Andrei zice bine - momentan BCE arunca euro in piata la dobanzi mici si o parte s-au "revarsat" si pe la noi... ;-)

    E suficient un Lehman II si toata aprecierea ultimelor saptamani va fi stearsa cu buretele instantaneu, ducand RON-ul spre 4.6 sau mai sus.

    Dan - Daca vom asista la o reluare a crizei

    Nu e "daca" e de fapt "cand" mai corect... :-)

    Vad ca tuturor va scapa "ceva". Actiunile irationale ale lumii financiare care se comporta ca si cum "nu ar mai conta ziua de maine". Hehe, de obicei explicatia cea mai simpla e si cea mai corecta.. ;-)

    RăspundețiȘtergere
  18. Zexe:Sunt extrem de multe puncte slabe ale economiei romanesti. Vointa politica intr-adevar e zero; asta din cauza prostiei crancene a celor care guverneaza sau au guvernat(pentru cei cu simpatii politice e vorba de absolut tot spectrul :-)). In afara acesteia, mai e o alta "vointa", ceva mai oculta, careia ii convine de minune situatia actuala. Nu vorbesc despre conspiratii mondiale, ci despre un sistem imbecil care s-a obisnuit sa supervizeze orice miscare din economie. Ghici ciuperca ce-i!
    Bogdan Glavan: Asta poti sa o spui cand stii structura rezervei. Atata timp cat comunicatul despre rezerva cuprinde numai un total, iar intr-un cont sunt comunicate doar intrarile imi permit sa am rezerve... Cand e vorba de hot money stiu numai ca nu stii niciodata cine se afla la celalalt capat al firului.
    In ceea ce priveste perioada de apreciere, sunt total de acord cu tine. Nu am sustinut o anume perioada, am spus numai ca o sa ne coste! Nu stiu de ce m-as simti mult mai in siguranta cu o economie exportatoare si cu rezerve valutare babane(ca in bancul ala "decat sarac si bolnav, mai bine bogat si sanatos").
    Constantin Gheorghe: Pai cand am spus despre strategie si domenii strategice exact la asta ma refeream. Evident ca rolul statului e acela de a creea mediul propice dezvoltarii, dar politicienii nostri nu au timp de asemenea prostii intrucat trebuie sa-si rezolve mai intai spagutele. Din pacate, asa se intampla de cand s-a inventat tara asta! :-))

    RăspundețiȘtergere
  19. >Nu vorbesc despre conspiratii mondiale, ci despre un sistem imbecil care s-a obisnuit sa supervizeze orice miscare din economie. Ghici ciuperca ce-i!

    Cred ca e mai grav decit descri tu aici ... si anume de efectul pervers al "reformarii" unor anumite structuri - care am facut epurarea necesara in rindul lor de "dogmatici" si astfel au ajuns sa reprezinte punctele de vedere "pragmatice" care pleaca de la premisa ca nu mai are sens sa rupi coastele disidentilor prin beciuri imunde cind, cu mici exceptii, ii poti cumpara la o adica ... ;)

    Si ce e mai ciudat e ca respectivii o fac ( si ) fiind fermi convinsi ca astfel apara interesele mai largi ...

    Din pacate putem doar mentiona ca nu e nici pe departe vorba de un caz singular al Romaniei - desi asta nu stiu cit si pe cine incalzeste cu ceva.

    RăspundețiȘtergere
  20. Mia,

    ai dreptate, nu e cazul singular al Romaniei, e valabil pentru orice stat de pe pamantul asta la un anume moment de dezvoltare socio-economica. (ganditi-va doar la coruptia din USA de la inceputul acestui secol, plus ca acolo mit ase numeste lobby).

    oameni buni, reveniti-va, democratia este o utopie, cine imparte parte isi face, pana la urma, ca e comunism, ca e capitalism, tot se imparte societatea in baroni si "sclavi".

    RăspundețiȘtergere
  21. Doar o intrebare de la un nepriceput: cum ar arata prima parte a unui atac speculativ pe leu?

    RăspundețiȘtergere
  22. >ai dreptate, nu e cazul singular al Romaniei, e valabil pentru orice stat de pe pamantul asta la un anume moment de dezvoltare socio-economica.

    Nu, nu - nu cred ca vorbim "pe aceeasi lungime de unda". Fenomenul la care ma refer - despre care marturisesc din capul locului ca nu am ... nu dovezi ( ca aia e in principiu imposibil ) ci macar asa ... o presimtire 100% definita - e relativ recent, de citeva decenii maxim, pentru ca abia de atunci serviciile secrete au primit si astfel de "misiuni". ;)

    RăspundețiȘtergere
  23. > Mia

    Hahhahaha

    servicii secrete au existat dintotdeauna, doar ca nu le zicea servicii secrete acum o mie de ani.

    RăspundețiȘtergere
  24. E clar că serviciile secrete există de milenii ( chiar se pune problema ca ar fi cea mai veche meserie şi nu ... ailaltă ) - dar "dimensiunea economică" a lor eu unul zic că e o treabă ( relativ ) recentă.

    În fine - o părere pur personală, nu are sens să o lungim aiurea.

    RăspundețiȘtergere
  25. Toate-s vechi si noua toate.

    RăspundețiȘtergere
  26. "...
    Nu vorbesc despre conspiratii mondiale, ci despre un sistem imbecil care s-a obisnuit sa supervizeze orice miscare din economie. Ghici ciuperca ce-i!
    "
    Imi pare rau, dar tinand cont si de comentariile care au urmat (Mia, Zexe) chiar imi este neclar despre ce sistem e vorba.
    Serviciile secrete? In Romania? Nu imi fac senzatie ca au vreo treaba cu politicile economice.
    Deci?...

    RăspundețiȘtergere
  27. >Serviciile secrete? In Romania? Nu imi fac senzatie ca au vreo treaba cu politicile economice.

    Nu neaparat cu politicile economice cit mai degraba cu crearea asa ... a unui fel de "fond de acumulare" cvasi-ocult ( pentru ca sunt destul de convins ca nu apare in bugetele anuale ale respectivelor institutii ). ;)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)