marți, 23 februarie 2010

Focul mocnit


Actuala criză este singura în care o mare parte a participanţilor la  jocul economic a fost anticipativă. Pe baza experienţelor anterioare, deciziile unei anumite perioade a recesiunii au fost luate, de fiecare dată, ceva mai devreme. Aceasta pentru că toată lumea a pariat pe un anumit pattern al recesiunii. Astfel am avut bănci care au preferat să restructureze la infinit credite imobiliare în speranţa revenirii pieţei, fonduri de investiţii care au pariat prost pe anumite active sau investitori individuali care s-au aruncat pur şi simplu cu capul în perete. 

În urmă cu mai mult de un an mi-a reţinut atenţia un reportaj de la CNN în care era prezentat triumfalist un contrarian investor. Omul îşi scosese economiile la bătaie pentru a cumpăra locuinţe în cartierele rezidenţiale părăsite, convins fiind că timing-ul recesiunii e de partea sa. Având în vedere amplitudinea căderii imobilelor americane, cred că nu exagerez dacă afirm că, la ora actuală, individul probabil e în faliment, iar unicul său moment de glorie a fost atunci când CNN-ul i-a dedicat un reportaj. Acesta este numai un exemplu mărunt din imensa listă a deciziilor "contrare" luate în speranța unor profituri sigure și substanțiale. Având însă în vedere modul de acțiune a unei părți substanțiale a actorilor din piață, nu știu cât de contrare au fost unele decizii de investiție.

Ultima măsură anticipativă este recenta majorare a dobânzii pe termen scurt operată de FED. Aceeași experiență a recesiunilor trecute le-a dictat celor de la FED că este momentul să anticipeze evoluția economiei și să prevină cumva apariția unei noi bule speculative cauzată de cantitatea imensă de bani ieftini de pe piață. Sincer, nu știu dacă măsura a fost una înțeleaptă, mai ales că această creștere de dobândă a reaprins teama de inflație. Efectul a fost unul neașteptat: în America de Nord au crescut prețurile imobiliarelor. Desigur, poate fi vorba de o reacție instinctuală, dar este clar că avem de-a face cu dezvoltări haotice și surprinzătoare. În timp ce băncile americane sunt încolțite de problemele imobilelor comerciale, pe piața rezidențială(care este departe de a-și fi spus ultimul cuvânt în actuala criză) se înregistrează creșteri de prețuri. 

Este din ce în ce în ce mai evident că suntem într-un moment în care lucrurile nu se mai comportă ca înainte, iar deciziile oficiale conduc, de fiecare dată, la efecte neașteptate. De obicei, în asemenea momente de abulie apar crizele majore, dar cine mai poate paria pe o logică similară cu cea din trecut?

11 comentarii:

  1. Bine ai revenit din scurta vacanta. De multe ori mi-am pus intrebarea daca asa zisele profetii despre "sfarsitl lumii" nu se materializeaza acum sub ochii nostri prin disparitia "patternurilor" existente in mediul financiar. De fapt cred ca adevarata problema si singurul fara sanse de supravietuire (conform logicii acceptate pana in prezent) este in realitate numai domeniul reglementarilor de natura financiara. Ma intreaba suficienti cunoscuti cum vad evolutia viitoare pe termen scurt si nu le pot "prezice" decat (-); dar de multe ori ma intreb pana unde poate admite "natura" (-)? O zi buna la toata lumea

    RăspundețiȘtergere
  2. Ştiu c-o să-mi iau porţia de înjurături, dar nu pot să nu remarc un lucru, evident, de altminteri: jocurile pe pieţe erau relativ simple, doar că globalizarea a făcut practic inutile vechile modele economice(econometrice?). Lucrurile s-au complicat atât de mult încât decizia poate fi luată şi dând cu banul, că rezultatele ar fi cam tot la fel cu acelea obţinute cu algoritmi sofisticaţi, pe calculatoare imense.
    Cred că singura cale de normalizare ar fi reducerea complexităţii şi separarea diverselor domenii, mai ales pe pieţele financiare, care ascund cele mai multe pericole în jungla diverselor produse "exotice".
    Sigur, reglementarea poate fi o soluţie, dacă am mai şti ce să reglementăm şi cum să reglementăm. Nu suntem în situaţia asta...

    RăspundețiȘtergere
  3. Probabil investitorii care nu au access la date macro nemasluite cum are fed-ul probabil se gandesc ca acesta ridica rata dobanzii datorita inflatiei iar inflatia implica refugierea in bunuri tangibile iar casele fac parte din aceasta categorie. E cam greu sa stochezi petrol fara depozit sau grane fara un hambar... sigur, casele cer intretinere si impozit dar in fine...
    Sigur, in conditiile bulei din ultima vreme e posibil ca pretul la case sa mai scada sau sa se opreasca din cadere in conditiile unei inflatii galopante!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pune te rog sursa cu cresterea preturilor la case.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Constantin

    "Lucrurile s-au complicat atât de mult încât decizia poate fi luată şi dând cu banul, că rezultatele ar fi cam tot la fel cu acelea obţinute cu algoritmi sofisticaţi, pe calculatoare imense."

    Lucrurile sunt foarte complicate nu datorita globalizarii, ci pentru ca, acolo sus cineva da cu banul, atat la figurat (rata dobanzii), dar mai ales la propriu (de la tiparnita) :)

    RăspundețiȘtergere
  6. de acord cu ultimul anonim, care e sursa pentru cresterea pretului la case?
    si indiferent de sursa, nu-i prea devreme sa fie trasa concluzia, cand au ridicat fed-ul dobanda?

    RăspundețiȘtergere
  7. Case Shiller Price Drops Slow in Q4

    Probabil se refera la reactiile cretinoide de pe... real estate ishares, ca altfel nu cred ca urmareste cineva anunturile din New York Times. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Exasperat: E bine sa pornesti de la presupozitia ca, asa cum intotdeauna e loc pentru mai bine, intotdeauna e loc si pentru mai rau. Celor care nu ma cred le pot da cateva exemple africane incredibile...
    B: Acces la date macro nemasluite are toata lumea. Trebuie numai sa ai putina rabdare si sa astepti corectiile/rectificarile de dupa publicare.
    Aristotel Costel: Ai intuit aproape corect una din surse.Cealalta este un prieten cocotat pe o pozitie destul de confortabila intr-o binecunoscuta fantana de genii financiare. Acesta imi spunea ca noul trend indus se pare ca va fi reprezentat de cresterea preturilor la rezidentiale(pe fondul fricii de baubaul inflatie). De-aici cred ca se pot deduce destul de usor care sunt interesele vizate... Ceea ce nu-mi dau seama pentru moment este numarul de fraieri care o vor incasa din nou.

    RăspundețiȘtergere
  9. eu cred ca acum, în comparatie cu cele petrecute mai demult,avem de a face cu factori de decizie comportamentalisti.
    Acestia studiaza anticipativ comportamentul unor mase de consumatori sau segmente de populatie si iau masuri în functie de reactia lor anticipata pentru a imprima un nou trend, în folosul cui trebuie bine'nteles.

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru cei care sunt nelamuriti cu ceea ce se intampla in materie( balansari-debalansari,"dezvoltari haotice si surprizatoare"), de imobiliare in America le dau o mana de ajutor;

    http://www.politicalgateway.com/news/read/173347

    Eu cred ca omul asta vorbeste destul de clar , ca sa nu mai vorbim de faptul ca "vede" lucrurile cu mult inainte de a se petrece.Si nu cred ca are vreun glob de cristal.

    ps. va recomand sa cititi si restul articolelor;
    ca si nota personala...lucrurile se petrec ca la carte doar cu putin delay, probabil datorita sumelor imense de bani aruncate anul trecut in piete;

    RăspundețiȘtergere
  11. Cornel - omul zice ceva de aur la 200 USD si petrol la 20 USD pentru vara lui 2009...

    Cu toata "deflatia" aurul a atins 1200. Si cu toata reducerea transporturilor si un BDI in picaj, petrolul a ramas aproape de 80 USD.

    Stiu ca mai avem nitzel de tras cu deflatia. Dar si cand vor incepe oamenii sa se lamureasca cum e cu FIAT money sa te tii apreciere la aur, mancare sau combustibili.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)