joi, 4 februarie 2010

O lume in deriva


De multe ori îmi vine să mă întreb încotro se îndreaptă civilizaţia, cât vor mai funcţiona iluziile actuale şi care vor fi fundaţiile pe care se vor ridica noile lumi. Într-adevăr, sunt întrebări mari, atât de mari încât cred că aş putea fi acuzat cu uşurinţă de răspândire de idei bombastice. Motivul pentru care m-am hotărât să scriu acest articol ţine atât de o amintire ceva mai veche, declanşată de o discuţie de anul acesta de la Davos.

Se întâmpla acum câţiva ani când, în drumul spre Xativa(sper să nu mă înşel), am fost oprit de o coloană gălăgioasă de tractoare şi animale. Era un grup de fermieri care protestau împotriva lipsei de reacţie a autorităţilor locale la problemele generate de încălzirea globală. Mai precis, lipsa apei şi imposibilitatea găsirii unei soluţii la această problemă i-au scos pe fermieri la protest. Din câte am înţeles, într-o campanie electorală un politician a promis demararea unui program de desalinizare a apei mării; probabil individul a fost ales, dar soluţia sa minune în mod sigur nu a fost pusă în aplicare. 

Mi-am amintit acest episod în momentul în care am auzit vorbindu-se la Davos despre problema apei, mai precis despre noua criză a apei dulci. Poate că pentru unii ca noi, înconjuraţi de o mulţime de surse de apă, problema poate părea falsă. Evident nu e, iar datele pe care vi le voi enumera în continuare vă vor face să priviţi acest subiect cu alţi ochi. 

Aproximativ 97.5% din apa existentă pe Terra este apă sărată. Apa dulce reprezintă numai 2.5%, iar mare parte din ea nu poate fi utilizată deoarece se află "stocată" la cei doi poli, sub formă de gheaţă. Goldman Sachs estimează că cererea de apă se dublează la fiecare douăzeci de ani, pe fondul creşterii populaţiei. Deja lipsa apei este resimţită acut de unele ţări emergente precum China şi India. În China apa reprezintă o dublă problemă: dacă unele zone sunt afectate de inundaţii, anumite aglomerări urbane suferă puternic din cauza lipsei apei. În India agricultorii folosesc pentru irigaţii apa din pânza freatică. Conform unor calcule ale Băncii Mondiale, din cauza acestui comportament, India va rămâne fără marea majoritate a surselor de apă până în anul 2050. O perspectivă destul de sumbră, care ar trebui să-i pună pe gânduri pe cei care au în mână frâiele "celei mai mari democraţii".

Dacă este să ne luăm după dinamica actuală, se pare că în viitorul apropiat cererea din ce în ce mai mare de apă din partea industriei şi a populaţiei va afecta agricultura. Sună destul de sumbru, nu-i aşa? Este de-a dreptul hilar că vorbim despre o posibilă criză a unei resurse care practic nu se consumă. Cu toate acestea, viitorul apropiat se pare că ne va rezerva probleme serioase!

Soluţii există şi ţin de ceea ce va deveni leitmotivul perioadei următoare: optimizarea. Veniţi dinspre o lume a consumului cu orice preţ, va trebui să ne adaptăm unui alt mod de viaţă. Economisirea va deveni nu o obişnuinţă ci o necesitate. Iar aici nu este vorba numai de apă, ci de totalitatea resurselor.

P.S. Timpul nu-mi permite acum să atac acum un alt element interesant, anume ecuaţia apă-energie pe care o voi prezenta într-un articol viitor.

39 de comentarii:

  1. Dan, solutia la problemele actuale si viitoare este o mai buna intelegere a lumii in care traim. Asa cum unii viseaza sa tranzactioneze aerul si in curand apa, altii cauta cu febrilitate adevarul:

    http://www.youtube.com/watch?v=n1qGOUIRac0

    http://www.youtube.com/watch?v=YEpZFEIDHdc

    Sunt documentare de cea mai buna calitate. Merita din plin sa le aloci doua ore din viata ta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ne e un motiv de panica.

    Optimizarea se vas produce natural: cu cat apa dulce va fi mai rara cu atat va creste pretul si implicit oamenii isi vor optimiza consumul, vor fi mai grijulii cu sursele existente si curatenia lor, etc.

    Exact cum functioneaza cam orice resursa de pe piata libera: carne, cereale, petrol, gaze, etc. Nici ele nu cauzeaza crash-uri, asa cum nici apa nu va cauza.

    Singurele resurse cu adevarat in pericol sunt cele gratis si "la comun". Aerul, oceanele si marile vin in minte. Tragedy of commons at its worst.

    RăspundețiȘtergere
  3. pai daca 2 miliarde + 1 miliard cred ca pot sa fac "emerge" la nivelul celor 400 de milioane din europa in 50 de ani fara sa plateasca un pret se insala amarnic. Da eu cred sincer ca e politica de stat pretutindeni sa nu te gandesti la consecinte decat pe termen foarte scurt. Conteaza tara si puterea ei de influenta, ca niste copii prosti din evul mediu. Sa gandeasca umanitatea de 6 miliarde asa cum gandea umanitatea de 100 de milioane cred ca e total eronat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Subscriu la spusele "anonimului".
    Este aproape un truism ca modelul consumerist si al maximizarii profitului, este perimat. Multi oameni isi pun intrebarea: care este noul model economic care poate raspunde acestor probleme?
    Ce tehnologii sa adoptam? Ca veni vorba: ideea cu desalinizarea ar fi hilara daca problema nu ar fi atat de grava.
    Cred ca trebuie sa regandite toate aspectele vietii (inclusiv economicul, evident), iar omul trebuie sa se repozitioneze vis-a-vis de ele.
    Mai exact: nu trebuie cautata calea de a distruge mai incet ci cautata calea de a nu mai distruge. Omenirea acum cauta prima cale amintita.
    Pentru a incepe cautarea celei de a 2-a cai, trebuie o schimbare de constiinta la nivelul masei critice de indivizi. Iar asta deja nu mai este o tema economica...;)

    RăspundețiȘtergere
  6. "Nicio problemă! Pieţele vor rezolva problema asta mintenaş!" O nouă oportunitate de profit! Apa va fi noul bulb de lalea!
    Mai discutăm asta după ce sute de milioane de oameni vor năvăli încoace, împinşi de nevoi. Mi se pare mie, sau fanaticii pieţei au devenit deja periculoşi?

    RăspundețiȘtergere
  7. Solutia la problema expusa:

    teatro del aqua - Da, OK. Nu e gratis. Nici aerul nu e gratis cum nici macar o vedere spre parc nu e gratis. Viata e greu.


    ..

    constantin, doar in socialismul tau s-a ajuns ca oamenii sa moara de foame chiar daca aveau productie record de grau. Nici nu mai spun de consumul de aoa de 8-9 ori mai mare pe cap de "vita furajata".


    Asa ca hai, lasa fanteziile cu masele de oameni (in care tu probabil te simti puternic) si incearca sa vezi DE CE abordarea economica e SINGURA care poate oferi un viitor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Si uite asa, produsele cu durate lungi de viata chiar daca putin cam unreliable pt ca depinde de soare sau vand gen panouri solare sau turbine eoliene vor fi de viitor daca ne gandim la durata de viata de 25-30 de ani la produsele de buna calitate din aceasta categorie...
    Cred ca asa cum tancurile petroliere transporta milioane de barili de petrol putem sa vedem la nave trimise sa ia gheatza artica si sa o aduca sub forma de apa... de ce nu, daca e mai ieftin sa desalinizezi apa de mare.... Ar putea sa fie mai ieftin sa cureti apa din canalizarea oraselor mari si sa o refolosesti la irigatii decat sa o arunci.... Economia si principiile economice de alocare a resurselor pot intr-adevar sa permita intreprinzatorilor sa aleaga solutia optima la un moment dat....

    RăspundețiȘtergere
  9. >Da eu cred sincer ca e politica de stat pretutindeni sa nu te gandesti la consecinte decat pe termen foarte scurt.

    Hmmm ... politica "de privat" o fi cumva diferita daca e sa o luam asa ?
    Si acolo consecintele se gindesc asa ... pina la urmatoarea acordare de prime, pina cind se raspunde de la alta companie unde am depus un CV etc. ;)

    >Viata e greu.

    Mai ales pentru unii ca tine. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Sigur, se poate imagina si o societate (de stanga) care sa introduca legi de conservare, taxe pe utilizare si in general sa ridice "constiinta morala" a cetatenilor pana la un nivel la care le pasa de fiecare gura de apa bauta si fiecare plaman de aer inspirat.

    Insa voi care scenariu l-ati mai vazut pana acum implementat cu succes?

    RăspundețiȘtergere
  11. >Insa voi care scenariu l-ati mai vazut pana acum implementat cu succes?

    Eforturile sunt, in mod clar, inspre cel de-al doilea. :)
    Si nu as zice - din ce m-am plimbat prin tari din Europa care aplica astfel de "masuri de stinga" - ca nu ar avea si ceva succese. ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. Eh, atunci in ambele cazuri - problema rezolvata!

    Iar cei ce prefera sa lase piata sa optimizeze resursele pentru ca fiecare sa utilizeze pe masura muncii si a rezultatelor - ar trebui sa emigreze intr-o tara cu o orientare corespunzatoare.

    Cei ce prefera ca GUVERNUL sa stabileasca pretul si eventual cat si cum au dreptul sa consume - sunt sigur ca se simteau foarte caldut cam acum... 20 de ani si cateva luni. Dar acum cred ca intaziati la o greva, ceva!

    RăspundețiȘtergere
  13. >Iar cei ce prefera sa lase piata sa optimizeze resursele pentru ca fiecare sa utilizeze pe masura muncii si a rezultatelor - ar trebui sa emigreze intr-o tara cu o orientare corespunzatoare

    Cred ca e cam greu de gasit totusi o asemenea tara, unde piata sa regleze libera pretul la apa ( daca nu cumva taman in India se intimpla asa ceva ) - cita vreme reglementari ale statului la astfel de resurse sunt in vigoare in cam toate statele dezirabile/potentiale tinte de emigrat ... :)

    Reglementarile respective neavind - fireste - nimic de-a face cu

    >cat si cum au dreptul sa consume{...}

    ca acum "20 de ani", dar impingerea la extrem ( alaturi de neluarea in consideratie a realitatii ) e una din metodele favorite de "pseudo-argumentatie" ... ;)

    RăspundețiȘtergere
  14. Da, te rog baneaza-i pe socialistii care au inceput sa apara pe aici. Incep sa cred ca e o strategie gandita sa intoxice orice dialog.

    ..

    Si ca sa nu crezi ca glumesc cu regenerabilele mele, uite un link despre situatia apei in India, subiectul fiind important pentru ce fac acum chiar daca e doar tangential.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ia să vedem: trăieşti cu mai puţin de un dolar pe zi, undeva unde şi-a înţărcat dracul copiii. Ca tine sunt câteva mii sau câteva zeci de mii. Investiţia în aducţiuni nu interesează piaţa, că investitorul vede fix...mă rog, de la consumatori(vezi situaţia din satele româneşti, în care zac îngropate câteva zeci de milioane de euro, sub formă de reţele de distribuţie a apei, pentru că ţăranii nu pot plăti, că n-au de unde, iar furnizorul de apă nu dă pe vărăsie). Ce soluţie ai? Păi, îţi iei tălpăşiţa de acolo, dacă poţi, dacă nu, aştepţi să crapi. Lucru care se întâmplă inclusiv în minunata noastră ţară. Şi, dacă te uiţi pe nişte hărţi, vezi că milioanele alea de migranţi puşi pe drumuri de lipsa apei sunt o realitate, care se apropie de noi. Oricum, la o scară mică migraţia asta se petrece şi la noi. Iar dacă ai fi locuit la Braşov, ai fi înţeles ce înseamnă să nu ai de unde aduce apa în oraş, chiar cu bani. Sau câte investiţii se pierd din lipsa unei aprovizionări stabile cu apă, etc, etc.
    Deci, piaţa. Aşa să fie...
    Şi apropo de banarea "socialiştilor": parcă democraţia şi liberalismul aveau ca valori pluralismul opiniilor, libertatea de exprimare şi toleranţa. Astea nu se poartă la dreapta?

    RăspundețiȘtergere
  16. B si CG - am pe cineva in familie care lucreaza la compania apa din Brasov

    Apa din canalizari nu "se arunca" ci chiar e curatata si se intoarce in circuitul natural. S-au facut investitii serioase in ultima vreme.

    Circula un banc, cu un pahar aflat pe marginea bazinului final de filtrare. Se spune ca apa e asa curata ca poate fi bauta. Cei din companie nu beau, dar vizitatorii pot incerca... :-)

    Din cate stiu la Brasov chiar nu sunt probleme cu apa, nici dpdv surse nici dpdv calitate. Cu toate acestea, poti oricand face o plimbare la unul din multele izvoare din jurul orasului, pentru a lua apa netratata.

    Practic de ceva vreme "sportul" asta, e un bun prilej de plimbare si aerisire.

    RăspundețiȘtergere
  17. Charity-ul e un principiu optional, nu obligatoriu. Aici (teoretic) e proprietate privata, nu e nimic "de stat". JP Morgan a donat aproape toata averea (aprox 100 de miliarde azi) nu pentru ca l-a obligat cineva, ci pentru ca asa a vrut el.


    Greu la deal.


    ..


    In rest n-ai decat sa bati campii cu investitiile de stat in infrastructura ca pe blogul lui Bogdan Glavan. Solutia (*mea) e aceeasi: o MITRALIERA.

    Daca ti-e sete, sau foame (sau poate o vrei si pe nevasta'mea - ca de obicei asa se intampla cu socialisti ca "voi") N-AI DECAT SA INCERCI! :D

    RăspundețiȘtergere
  18. Gheorge: cand ziceam de "caritate" m-am referit la "libertatea de exprimare" pe care vad ca o fluturi pe aici ca fiind de dreapta. Da, e libertate de exprimare pe proprietatea ta. Aici stabileste "altcineva" regulile, nu tu. Nu ai cum sa-i impui asta si n-are rost nici sa te smiorcai daca sterge ceva.

    Iar ca fapt divers, "libertate absoluta" nu ai nici pe strada, pentru ca daca iesi in "fundul gol" si te vad niste copii, uite cum e posibil sa-i marchezi pe viata cu principiile tale GRESITE, e suficient sa-ti citeasca de cateva ori aberatiile si uite cum repetam experientele LENINISTE si MARXISTE de acum 100 de ani. Stiu ca tu asta vrei, insa vezi belea, unii sunt de alta parere.

    ..

    Din punctul meu de vedere as prefera sa vad socialisti umpluti de sange (comentarii sterse) decat niste argumente logice ascunse sub tone de maculatura (trimise la comanda).

    RăspundețiȘtergere
  19. Flavian, problema Braşovului a fost critică în perioada când avea industrie. Şi nu de apele uzate şi de calitatea lor e vorba. Acum, că au scăpat de industrie, s-o fi rezolvat. Dar nu pentru multă vreme. Sursele de alimentare lipsesc sau se află la foarte mare distanţă. Din câte înţeleg în Poiană sunt mari probleme, şi vor limita dezvoltarea. Nici Bucureştii nu stau mai bine. Iar dacă presiunea urbanizării va creşte, nu văd bine oraşul. Dar mă rog, le rezolvă piaţa. Apropo, franţuzii au investit cât ziceau că investesc, sau au uns unde trebuie şi s-a pus batista pe ţambal?

    RăspundețiȘtergere
  20. In Poiana s-a construit in draci cu si fara cap, mi se pare normal ca reteaua e supra-solicitata. Dar e problema de transport acolo, nu de surse.

    Orasul scade oricum ca numar de populatie, iar rationalizare ca in alte zone n-am mai avut de la raposatul incoace.

    In zona de munte sunt inca destule izvoare neexploatate, iar in rest sunt puturi de adancime si panza freatica e ok. Chiar nu cred ca apa va fi vreo problema in orasele de munte.

    RăspundețiȘtergere
  21. @RaduBT
    Acum cateva zile aveam o interventie in care spuneam ca nu fermitatea este cea care iti lipseste; acum vad ca deja numita fermitate tinde spre radicalism.
    Articolul 19 al Declaraţia Universală a Drepturilor Omului spune că “Orice persoană are dreptul la libertatea de opinie şi de exprimare; acest drept include libertatea de a avea opinii fără amestecul cuiva şi de a căuta, primi şi difuza informaţii şi idei prin orice mijloace media, indiferent de frontiere.” Declaratia e semnata de toate tarile liberale inclusiv de catre patria lui Morgan.
    Aceeasi declaratie vorbeste si despre ură exprimată public – exprimare care promovează ura sau violenţa împotriva altor persoane sau grupuri din societate.
    Toate bune.

    RăspundețiȘtergere
  22. @Flavian
    Apa poate fi o problema chiar si in orasele de munte. Surprinzator?
    Sunt programator dar sunt educat si crescut in munte, la stana la bunicul meu. La 5 ani mergeam cu el calare prin muntii Siriului. Muntele face parte din mine; este nu un sport ci un mod de viata, a 2-a mea natura. Sunt locuri in munte pe care le cunosc mai bine decat propria mea casa.
    Bubele muntelui se inmultesc in ultima vreme si grav este ca fara interventia vizibila a omului. Iar una dintre bube este apa. Sunt parauri al caror debit scade constant in ultimii 10 ani. Alte rauri de munte prind matasea broastei. Exemplele la care ma refer sunt din zona Siriu-Tabla Butii-Zaganu, locurile pe care le observ constant de 25 de ani.
    Nu cred ca are rost sa discutam aici cauzele probabile ale acestui fenomen, am vrut doar sa spun ca solutiile nu sunt atat de simple cum par la prima vedere.
    Problema necesita realmente o abordare absolut noua.

    RăspundețiȘtergere
  23. Eram sigur ca un socialist ca tine nu intelege notiunea de PROPRIETATE.


    Fii atent: in padure la tine (siberia) n-ai decat sa mergi in fundul gol cat vrei. Nu incurci pe nimeni.

    In "oras" insa, pe strada, conventia e sa porti totusi haine.

    Aici nu esti pe strada, esti pe o proprietate privata. Dan alege regulile, nu tu. Acum are de ales: ori tu, ori eu - e simplu. Intelegi?

    Cat despre instigare la violenta si alte prostii cu care ai tu capul plin, uite ca iarasi esti pe campii: eu zic de DREPTUL LA AUTOAPARARE in fata unor imbecili care cred ca daca India moare de sete uite ca asta ii legitima sa invadeze PROPRIETATEA MEA. Ca sa nu moara de foame/sete/femei etc..

    Iar nu te duce capul sa vezi ca ce zic eu e TOCMAI un DREPT NATURAL (adica ala la propria viata - pe care tu probabil propovaduiesti ca trebuie sacrificata pentru binele comun/ "sa le dam si lor maica, sa aiba si ei" etc).

    Violenta aia de care vad ca iti tataie fundul nu e deloc AGRESIUNEA de care vad ca sunteti voi in stare ci din contra, E LEGITIMA APARARE, cu mitraliera, tanc, portavioane sau ce mai vrei tu (parca ti-am mai zis o data de ce - un intelectual nu are cum sa fie de stanga - insa vad ca te faci ca ploua).

    Stiu ca ai vrea ca "riposta sa NU fie disproportionata" insa uite belea - "voi" sunteti mai multi. Cu un pistol ar fi ineficient.

    :)

    RăspundețiȘtergere
  24. "La vremea cea din urma, pamanturile nu-si vor mai da roada lor, padurile vor fi taiate, iazurile vor fi secate, oamenii vor vinde mosiile fara de rusine, uitand ca stramosii lor le-au pastrat cu sabia." - Sf. Mitropolit Varlaam

    RăspundețiȘtergere
  25. Calamati-va si va mai incrancenati atat. Radu, cred ca toata lumea a pastrat mai mult sau mai putin un dialog civilizat fara injurii sau atacuri la pesoana.
    Acum despre incalzirea globala si problema apei la munte uite, era un documentar cu ghetarul din Himlaia care alimenta Gangele, faimosul fluviu care inseamna inima celei mai mare democratii. Ghetarul montan care o alimneteaza s-a micsorat si s-a mutat cu 15 de km in amonte. Faptul e usor masurabil pentru ca statia de beton construita pentru observarea ghetarului, acum vreo 20 de ani, este 'acum' cu 10-15 km in avalul fluviului...
    Eu personal astept cu interes acea ecuatie apa-energie. Probabil ca o sa fie ca o completare la acel pot excelent despre EROEI....

    RăspundețiȘtergere
  26. Rapoartele despre disparitia ghetarilor din H s-au dovedit a fi false:

    http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/article6991177.ece

    Incalzirea globala e complet discreditata de cand cu emailurile ce dovedesc falsificarea datelor.

    Peakoil astaeptam prin 2005. In 2007 ma plictisisem, iar acum e o gluma trista:

    http://peakoildebunked.blogspot.com/2009/09/423-mike-ruppert-prophet.html

    Se pare ca a anunta sfarsitul lumii e sport international nu doar national.

    RăspundețiȘtergere
  27. Este un subiect excelent. Trebuie sa economisim si sa fim mai educati. Ma intreb dac a este permis ca toata lumea sa fie la fel de educata. Parerea mea este ca nu, intrucat avem nevoie de cineva care sa produca in permanent. Clasele vor exista, la fel ca si politicienii care vor promite eradicarea lor. Da, apa este vitala. T. Boone Pickens investeste in apa. Mai sunt cateva companii din Europa care detin expertiza atat in desalinizare cat si in extragerea din panza freatica. Pana acum se pare ca energia consumata pentru desalinizare este considerabila.

    RăspundețiȘtergere
  28. @nok,
    problema incalzirii globale, cred ca este reala.
    2 argumente:
    - documentarele NG cu poze din satelit luate in ultimii 10 ani deasupra calotei polului nord. calota scade continuu. dubiile planeaza in alta zona: in ce masura activitatea omului determina incalzirea globala?
    - am amintit mai sus despre observatiile mele asupra raurilor de munte. am spus ca pe ele, recent (ultimii 6-7 ani) a inceput sa apara matasea broastei. alt semn ingrijorator: inisiparea pasunilor montane de joasa altitudine.
    Cat priveste sfarsitul lumii, sunt de acord cu tine: e un sport pasionant. :)

    @RaduBT,
    Sa facem un studiu comparat.
    1) declaratia drepturilor omului:
    A) libertatea de opinie -> "...acest drept include libertatea de a avea opinii fără amestecul cuiva şi de a căuta, primi şi difuza informaţii şi idei prin orice mijloace media, indiferent de frontiere"
    B) ura exprimata public -> "exprimare care promovează ura sau violenţa împotriva altor persoane sau grupuri din societate."
    2) RaduBT -> "...te rog baneaza-i pe socialistii...", "Solutia (*mea) e aceeasi: o MITRALIERA", "Da, e libertate de exprimare pe proprietatea ta. Aici stabileste "altcineva" regulile, nu tu." "Din punctul meu de vedere as prefera sa vad socialisti umpluti de sange "

    NOTA: a nu se confunda "dreptul la libera opinie" cu "dreptul la proprietate" (te rog reciteste-ti posturile si clarifica-ti aceste notiuni). niciunul dintre cei pe care-i numesti socialisti nu ti-a atacat proprietatea, si nici macar pe tine personal; atata doar, au avut opinii contrare tie si le-au argumentat. si btw, nu sunt socialist si stiu f. bine ce inseamna proprietatea. dinspre tata ma trag din familie de chiaburi, iar comunistii au gospodarit cu mare grija averea bunicilor. iar dinspre mama, s-au facut ani grei de puscarie in lagare de exterminare.

    As mai avea si altele de spus dar ma intind prea mult. Totusi o concluzie as vrea sa trag. In opinia mea, ceea ce nu se intelege este faptul ca nicio ideologie fie ea de stanga sau de dreapta nu rezolva problemele omenirii. Cu exceptiile de rigoare, cei care se erijeaza in aparatori ai liberalismului, socialismului sau mai stiu eu ce curent ideologic, nu sunt decat niste oameni lacomi si cu oarece abilitati (a nu se confunda cu inteligenta) care profita de spaimele, ignoranta si pasiunile populimii.

    RăspundețiȘtergere
  29. Consumismul exacerbat, va duce in mod indubitabil la crize succesive. Resurse din ce in ce mai greu de obtinut, evident mai scumpe. Dar sa nu maiamintesc de probleme care deja le stim cu totii, dar le dorim sa fie intr-un viitor cat mai indepartat. ei bine dorinta noastra a tuturor trebuie sa fie sustinuta si de ideii si fapte care sa convearga spre o mai buna gestionare a acestora.
    Nu unii consuma resurse fara sa le pese de efectele ulterioare , si sa arunce tone de alimente zilnic, iar altii sa nu stie cum arata o felie de paine.

    RăspundețiȘtergere
  30. Gelu, discutia e lunga. E vina mea ca indivizi gen MIA, CG, plus inca doi au ajuns pe aici. (sau pe blogul lui bogdan glavan). Baietii au inceput sa caute adanc dupa ce si-au luat-o extrem de urat pe softpedia, unde eu am avut nerusinarea de a le demonstra (pe topicul lor) ca un intelectual autentic nu are cum sa fie de stanga deloc, ci doar de dreapta.

    Ca urmare a inceput intoxicarea peste tot. Poate mai vb - acum abia am ajuns la hotel. 12 grade in sicilia :)

    RăspundețiȘtergere
  31. RaduBT presupun ca ce spui tu legeta de intelectualitate e doar o parere si o sustii ca atare nu e si un tel in viata?
    Sa spui ca intelectulitatea autentica e de doar de dreapta inseamna ca ai o saiba lipsa, un folder corupt pe hardul tau din cap.
    Nu mi-o lua in nume de rau nu sunt nici de stanga nici de dreapta, am vazut ce poate si una si alta, ajung ambele in pragul neputintei datorita lacomiei celor ce le promoveaza si le conduc . Discutia e lunga .........prin urmare iti pot demonta foarte simplu mitul capitalismului, si al socialismului. Nu imi este greu de loc, dar tu fiind fan una dintre ele logic pe tipologia fanului urasti restul.

    RăspundețiȘtergere
  32. Radu al meu e ultimul anonim , in mine arunca cu pietre daca simti nevoia.

    RăspundețiȘtergere
  33. Porkozaurus, uite aici

    Imi mentin ideea ca ABSOLUT toti indivizii de stanga (sau care au tangenta de stanga) sunt pur si simplu handicapati.

    1+1=2 intodeauna, nu e 3 nu e 2,5.

    Intoxicatia (premeditata si "expresie a neputintei" :P) cu "nici una nu e buna - asa ca hai sa lasam - ce'o fi o fi" e cam tot in zona aia.

    RăspundețiȘtergere
  34. RaduBT
    Ma vad nevoit nu sa te conving ca nu are rost tu ai o idee fixa a ta si asta e cu ea ai sa si mori.
    Daca tu nu vrei sa vezi ineficienta celor doua doctrine una socialista si una capitalista( scuze doar cea capitalista , ca pe cea socialista o percepi, la ce nivel nu stiu dar o spui asa ca ma multumesc ca macar aici suntem de acord) , e o problema strict a ta. Poate ca te-a marcat socialismul de tip ceausist, poate capitalismul asta de tip imperialist ti-a dat aripi. Dar uiti un lucru, in timp ce unora le-au dat aripi multora le-a frant, poate m-am exprimat mai metaforic , dar sperc ca nu ai doar cunostinte economice , si nu pricepi sensul la ce am spus mai sus. Si nu ca le-ar fi rupt doar celor cu idei de stanga ca asta nu ar fi fost o mare pierdere, au fost victime colaterale fara legatura cu sistemul, s-au trezit intr-unul fortati sa se adapteze mult prea repede.Si crede-ma ca m-am exprimat destul de elegant la adresa capitalismului, o pot face si virulent dar nu esti tu de vina sa dau cu piatra in tine doar fiindca esti adeptul lui.

    Ce am vrut sa spun e doar o mica parte din adevarata fata a capitalismului la care tu te inchini.

    RăspundețiȘtergere
  35. RaduBT. Pentru mine sondajele sunt egal cu zero, uneori zero barat chiar. Scuza sondajului este marja de eroare, care niciodata nu este una reala. Indiferent de domeniul in care activeaza un sondaj scopul clar este de manipulare a maselor, si sa iti aduc si un argument psihologic, oamenii sunt atrasi in principiu de extreme, de aici necesitatea unui sondaj de a le ghida spre ce extrema sa isi indrepte atentia. Ma rog e mai lung subiectul legat de sondaje, nu am timp sa ti-l detailez aici pe tot.
    Dar daca tu esti unu ce are ca si crez in viata SONDAJUL, ai o problema.

    Cum spuneai 1+1 fac intodeauna 2, ca mai zic unii 3 sau 11 nu te mai uita in gura lor.

    RăspundețiȘtergere
  36. Porkozaurus, daca ai fi citit link-ul dat de mine mai sus poate ti-ai fi dat seama ca inteleg pana si socialismul mai bine decat indivizi gen Gheorghe, red pelikan samd.

    Poate nu realizezi insa abia abordari de genul "hai sa traim toti fericiti", sa nu moara nimeni (dar sa dati cate putin, sa ajunga la fiecare), tocmai idei socialiste de acest gen au lasat in urma SUTE de milioane de victime.



    ..

    Daca ai avea in tine putin sange de luptator ti-ai da seama ca asta e singura ta sansa de a evolua - mai ales cand viitorul este sumbru.

    Uneori o padure batrana ARDE iar asta poate fi cel mai bun lucru posibil din punct de vedere evolutiv. Tu probabil ai vrea ca toti sa fie fericiti pana la adanci batraneti, sa nu arda nimeni.

    Well, ghinion. Exact asta e si criza de acum, motivul pentru care "Socialismul" dispare natural.

    RăspundețiȘtergere
  37. >Imi mentin ideea ca ABSOLUT toti indivizii de stanga (sau care au tangenta de stanga) sunt pur si simplu handicapati.


    Pentru o înţelegere mai bună a problemei ( şi a dimensiunii ... niţeluş patologice de-a dreptul :( ) : inclusiv "monetariştii" gen Friedman sunt tot nişte socialişti "mascaţi" ... ;)

    RăspundețiȘtergere
  38. Se pare ca neintelegerea este oarecum reciproca.
    Eu am vrut sa iti spun si asta e ma repet ca popa la biserica,hibele celor doua moduri de gandire. Nu socialismul este vinovat de impotenta actualului capitalism sau , sau reciproc. De vina sunt oamenii care au fortat, nota atat in ce priveste un sistem sau altul.
    Am citit ce era pe link-ul respectiv nu pierd ocazia de a mai afla de cate ceva.
    Avem nevoie de un nou mod de abordare bazat pe ratiune si nu pe consumism indiferent de consecinte, lucru care s-a intamplat si se intampla si astzai, indiferent daca era stanga sau dreapta la putere.
    Si daca pleci de la premiza ca poti crea surse alternative si nedaunatoare mediului de viata, poti pune astfel si bazele unui nou mod de gandire implicit un nou SISTEM.
    Cei ce gandesc , ca capitalismul sau socialismul mai sunt solutii, nu fac decat sa prelungeasca boala.
    Nu mai imi arunca in fata idei socialiste, ce au fost bune doar pe hartie, iar in practica au rezistat cam cat sta o cioara in par. Dar nici cu idei imperialiste, spre noi culmi ale cosumismului si progresului cu orice chip.

    Dezavuez din start aceste 2 moduri de gandire pe alocuri complementare.

    RăspundețiȘtergere
  39. Porko, nu sunt deloc complementare, sau poate merge spus ca una e "adevarata" si restul (oricare alta) sunt "false".

    "1+1=2" e singura adevarata, nu se completeaza cu 1+1=3 sau 2.5

    Pentru niste "umanisti" ca voi stiu ca e greu de acceptat insa asta e.

    Incercati sa nu mai acceptati compromisuri de genul asta si poate o sa vedeti unde e greseala voastra. Intoxicatii in genul lui MIA (cu Friedman, care era facut de Hayek socialist de ii sareau fulgii - la univ chicago, in particular) trebuie sa inceteze. Au trecut prea multi ani si au murit prea multi ca voi sa intelegeti acest lucru.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)