marți, 7 decembrie 2010

Consideratii personale despre WikiLeaks

Ocupat fiind cu o tranzacţie minoră, dar interesantă(poate vă voi povesti despre ea), nu am mai avut timp de blog săptămâna trecută. Aşa am programat documentarele WSJ cu al căror conţinut nu sunt în totalitate de acord, dar care transmit destul de bine starea de spirit a economiilor europene. Evident, aşa cum mi se-ntâmplă în ultima perioadă, de fiecare dată când sunt plecat au loc evenimente explozive. Dacă data trecută a explodat Irlanda, acum a explodat WikiLeaks. Cu toate că lucrurile par a se fi sfârşit, asistăm de-abia la începutul mai multor fenomene interesante. Dar să le luăm pe rând.

În primul rând trebuie menţionat că biografia de-a dreptul ciudată a lui Julian Assange îl poate situa în orice tabără. Este destul de greu de crezut că un simplu om poate umbla cu buzunarele doldora cu sute de giga  de documente clasificate. Să nu uităm că în urmă cu câţiva zeci de ani, un individ la fel de rebel se lupta în Afganistan de pe poziţii de egalitate cu ruşii. Individul se numea Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden sau, mai pe scurt, Osama bin Laden şi avea în spate un ditamai unchi Sam care-i asigura la discreţie armament, logistică s.a.m.d. Din această cauză este deosebit de greu pentru un individ ca Assange să pretindă că a apărut precum Afrodita din spuma valurilor.

La fel de adevărat este că societatea actuală, aşa cum arată ea acum, poate explica apariţia lui Assange. Corupţia generalizată, relativizarea principiilor şi lipsa perspectivei sunt fenomene care creează fracturi destul de mari în sistem. Astfel, evaporarea de documente secrete nu mai este un fenomen incredibil, ci chiar unul normal. Peste tot sunt oameni nemulţumiţi de cum arată sistemele în care lucrează, sătui de imbecilitate, corupţie şi ticăloşie. În aceste condiţii, toţi acei oameni pot deveni "agenţi ai lui Assange", iar fenomenul WikiLeaks poate avea o justificare normală.

Dincolo însă de aceste presupoziţii, trebuie să remarcăm câteva lucruri incredibile. În primul rând modalitatea oligofrenică de reacţie a oficialilor de peste Ocean. Vi se pare normal ca o piţipoancă gen Palin să  mai aibă viaţă politică după ce a declarat că Assange ar trebui vânat? Sau ce să mai spun despre nulitatea de consilier al premierului canadian care a declarat, nici mai mult nici mai puţin, că l-ar asasina pe fondatorul WikiLeaks. Mai mult, este de-a dreptul penibilă angajarea SUA în atacuri asupra serverelor Wikileaks. Personal cred că această acţiune, ilegală aproape oriunde pe planetă, a înscris SUA pe lista ţărilor cu deviaţii serioase de la democraţie. Nu-mi dau seama ce justificare mai pot avea acuzaţiile de hacking venite din partea unor site-uri americane, atâta vreme cât statul din care fac parte a decis să utilizeze aceeaşi metodă pentru îngenuncherea unui adversar. De asemenea, reacţia Amazon şi a EveryDNS decredibilizează total serviciile de hosting(şi cele asociate domeniului) din acea parte a planetei. Punând cap la cap toate aceste informaţii, putem spune, fără a greşi prea mult, că reacţia americană este cea a unui imperiu aflat la sfârşitul drumului.

La fel de aberantă a fost şi reacţia investitorilor. Când Assange a anunţat că va publica fişierele unei bănci americane, cotaţiile Bank of America au căzut(se crede că era vorba de cei 5 GB de documente BofA de care se amintise într-un interviu anterior). Când WikiLeaks a devenit inaccesibil, cotaţiile BofA au crescut, lucru total aberant. Dacă ştii că într-un cotlon de lume există chestiuni compromiţătoare despre o firmă, nu ştiu dacă e înţelept să mai investeşti sau să păstrezi în titlurile respective. Şi, ca să dau o chestie în premieră, vă voi spune că vom avea parte de o surpriză mult mai mare la începutul anului viitor când se va constata că banca de care vorbea Assange nu este BofA. Cam aşa mi-a şoptit o păsărică pe care o consider credibilă.

Ceea ce m-a făcut să fiu rezervat în privinţa fenomenului(şi e bine să fim rezervaţi ) este imensa mediatizare de care s-a bucurat până acum. Pare incredibil cum toate posturile de ştiri s-au îngheuit să prezinte subiectul. Şi asta, indiferent de faptul că postul se numeşte CNN, France24, BBC s.a.m.d. În general, o asemenea mediatizare este specifică unor fenomene fabricate.

În final nu-mi rămâne decât să remarc un câştigător clar al întregului fenomen descris, câştigător care se numeşte Twitter. De ce spun asta? Din cauză că, în criza DNS-ului, singurul canal de comunicare al WikiLeaks s-a numit Twitter. Nu-mi dau seama de ce numele Facebook nu a apărut in toate evenimentele, având în vedere că Wikileaks a transmis informaţii privind statusul sau pe ambele retele. Ca mediatizare, Twitter a fost un câştigător categoric.  Deocamdată e singurul. Dacă vor fi mai mulţi, sau, mai bine spus, cei mulţi, rămâne să constatăm mai târziu.

Update: (ora 13.05)Assange a fost arestat. Vom avea mult mai repede confirmarea în ceea ce priveşte autenticitatea fenomenului.

11 comentarii:

  1. Dane, prostimea confunda interesele cetatenilor cu cele nationale, care foarte des nu coincid, ba uneori sunt total contrare si ti-o spun ca persoana care a lucrat ceva ani pentru Departamentul de Stat american si cunosc cat de cat cum arata bucataria diplomatica din interior...

    Assange, in acceptiunea mediatica dementa, nu-i un Johannes Gutenberg digital, da o maimuţă cu o grenadă...

    Tare simpatic se explică aici :

    After the first slight frisson of pleasure at the discomfiture of powerful people and those in authority has worn off, a pleasure akin to that of seeing a pompously dignified man slip on a banana skin, the real significance of the greatest disclosure of official documents in the history of the world—without, that is, the military downfall of a great capital city—becomes apparent. It is not, of course, that revelations of secrets are always unwelcome or ethically unjustified. It is not a new insight that power is likely to be abused and can only be held in check by a countervailing power, often that of public exposure. But WikiLeaks goes far beyond the need to expose wrongdoing, or supposed wrongdoing: it is unwittingly doing the work of totalitarianism.

    The idea behind WikiLeaks is that life should be an open book, that everything that is said and done should be immediately revealed to everybody, that there should be no secret agreements, deeds, or conversations. In the fanatically puritanical view of WikiLeaks, no one and no organization should have anything to hide. It is scarcely worth arguing against such a childish view of life...

    RăspundețiȘtergere
  2. "The idea behind WikiLeaks is that life should be an open book, that everything that is said and done should be immediately revealed to everybody... "

    Nimic mai fals. Ăla răstălmăceşte rău scopul Wikileaks ca să-i iasă lui pasienţa de panseu. Cine vrea "open life" se duce pe Feizbuc, dar aici e vorba de actul guvernării, care e plătit din bani publici inclusiv atunci când ambasadorul trage un vânt. Câtă vreme telegramele cuprind consideraţiile entităţii oficiale A trimise către entitatea oficială B, ambele trăind din bani publici şi folosind mijloace de comunicare plătite din bani publici, sunt private nu pentru că aşa ar trebui să fie, ci pentru că până acum nu se putea altfel.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, Lucian, foarte reusita comparatia unei retele de socializare cu un intranet militar...

    RăspundețiȘtergere
  4. SUA pe lista ţărilor cu deviaţii serioase de la democraţie ? Reacţia americană este cea a unui imperiu aflat la sfârşitul drumului ? Iar ne miram ca apa-i uda... ? Si mai conteaza daca-i BofA, JPM sau GS ? Daca-i bal, apoi bal sa fie... ;)

    Multi inca se intreaba: este pe bune ? Informatiile par reale, dar scurgerea este intentionata ? Assange este manipulat de serviciile secrete sau informatiile sunt obtinute fara interventia acestora ? Ce interes ar avea americanii sau israelul sau chinezii sau altii care se presupun ca ar sta in spatele miscarii ?

    Cred ca pana la urma e mai putin relevant, atata vreme cat in presa incep sa apara tot mai multe date care prezinta lucrurile din spatele culiselor si ajuta sa se faca un pic mai multa lumina. Incurajandu-i poate si pe altii sa faca miscari asemanatoare. Asteptam bineinteles si informatiile promise despre banci. Sau poate o parola a fisierului "secret" pe care Assange ameninta ca il va da publicului intreg, cu tot cu nume si date confidentiale daca sicanarile la adresa lui vor continua.

    Ieri Wikileaks Insurance avea vreo 2000 in seed pe TPB. Iar daca e adevarat si ceea ce zice Wilcock in ultimul articol despre pachetelul minune trimis presedintilor de catre chinezi, incepe sa devina tot mai interesant.

    RăspundețiȘtergere
  5. "Since 2007 we have been deliberately placing some of our servers in jurisdictions that we suspected suffered a free speech deficit inorder to separate rhetoric from reality. Amazon was one of these cases."
    http://www.guardian.co.uk/world/blog/2010/dec/03/julian-assange-wikileaks

    RăspundețiȘtergere
  6. L-au saltat, sa vedem ce urmeaza. Poate un "accidente", sau o "sinucidere". Naaa... americanii sunt prea eleganti pentru de'astea :)

    http://www.time.com/time/world/article/0,8599,2035575,00.html

    Oricum cutia Pandorei a fost deschisa. Daca il doboara pe Asange, sau pe WikiLeaks, altii se vor ridica in locul lui, pentru ca acum toata lumea stie ca se poate.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa nu uitam nici de fisierul-surpriza... ;)

    Asteptam parola in cel mai rau caz, sunt 2000 in seed pe TPB la WikiLeaks Insurance.

    RăspundețiȘtergere
  8. A vazut cineva vreo informatie adevarata pe WikiLeaks in afara de vrajelile alea cu Putin ca are fata de criminal si ca Sarkozy alearga dupa iepuri. Ceva concret, "hard evidence" cum zic unii. Eu nu prea cred. Au selectat frumos cablurile si au dat ceva pentru tabloide. Seamana a stenogramele de la noi, adica vrajeala. Numai bune pentru influentat burse, politicieni etc.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Anonim

    A fost acum cateva luni filmul cu elicopterul, cel in care soldatii faceau "punctaj record" la civili iraquieni. Documentele de acum sunt intr-adevar, mai mult mondene decat relevante din punct de vedere strategic. Lovitura de imagine conteaza.

    RăspundețiȘtergere
  10. E halucinant cand vad oameni care pot scrie dar totusi inca se mai sperie de baubaul rosu. Parca s-ar fi teleportat din Sualezia anilor 60 direct la noi. :)

    Incepe sa prinda sens promovarea WikiLeaks ca sursa credibila, s-au facut mici sacrificii de imagine dar acum tunurile par intoarse la 180 de grade: WikiLeaks: Spectaculoasa creştere economică a Chinei este o minciună "făcută din pix". Deci da...

    RăspundețiȘtergere
  11. @Larry Livingstone,
    Nu mi-e clar daca citatul pus de tine inseamna ca esti de acord cu el (cu ce se spune in citat) sau dimpotriva.
    Oricum link-ul de mai jos arata ca Assange nu crede ca orice informatie secreta trebuie facuta publica (e.g. medical record).
    @Anonim,
    In acelasi link de mai jos, Assange povesteste despre un caz in care informatiile publicate au influentat rezultatul alegerilor din Kenya. Sau legile din Islanda privind libertatea de expresie.
    Acum, eu nu imi dau seama la ce te astepti. Sa difuzeze filmulete cu Obama care negociaza cu omuletii verzi cedarea planetei Pamant?

    http://www.contributors.ro/reactie-rapida/assange-anarhist-in-fata-justitiei/

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)