joi, 4 august 2011

Unde suntem?


Pentru întrebarea din titlu puteți primi o groază de răspunsuri, fiecare dintre ele ținând, mai degrabă, de percepția personală a interlocutorului. Pentru a evita o intrare pe teritoriul nisipurilor mișcătoare vă propun să revenim la datele de bază, date care nu pot fi manipulate și care ne pot ajuta să ne formăm o imagine obiectivă.

Voi începe cu Baltic Dry Index deoarece este unul dintre indicatorii preferați de mine. Fără prea multe comentarii, putem spune că se observă cu ochiul liber cum valoarea acestuia se duce către minimele atinse în 2009. Valorile atinse de indicator nu dau prea multe șanse evoluțiilor economice viitoare.


Întrucât nu de puține ori am fost criticat pentru insistența mea în ceea ce privește BDI, vă  voi prezenta mai jos un alt indicator puțin cunoscut la noi, dar deosebit de relevant. Este vorba de OECD CLI(Composite Leading Indicators), un indicator care, până acum, a anticipat deosebit de bine crizele pe care le-am parcurs. După cum puteți observa din graficul de mai jos, ultimele valori înregistrate sugerează intrarea pe o pantă descendentă.


Coroborând cele două informații cred că ne putem face o imagine clară despre nivelul la care suntem. Concluziile vă las să le trageți singuri.

5 comentarii:

  1. dane, interesant articol, dar nu mai devreme de 2-3 zile, cand cu ridicarea plafonului datoriei sua, parca spuneai ca vine un nou val de crestere pe burse, nu? pai, nu te contrazici cam repede? sau valul asta va fi total independent de economia reala? dupa cum au inceput corectiile n-as zice...

    RăspundețiȘtergere
  2. nu-s suficiente informatiile pentru a ajunge la o concluzie

    RăspundețiȘtergere
  3. cristian dogaru: Nu ma contrazic deloc. Tind sa cred ca scaderile de acum sunt pur si simplu impulsive. Mizez pe faptul ca anul viitor este unul electoral, iar optimismul specific acestor perioade poate impulsiona cotatiile. Personal, tind sa merg pe un scenariu pe care l-am expus aici. Divergenta dintre economia reala si cotatii nu e ceva neobisnuit. De obicei asa apar marile crize.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dan cred ca vrea sa spuna ca sarpele isi leapada pielea, ca bursa e impartita in doua: jumatate care dispare, jumatate care abia se naste.

    Prin foc.

    RăspundețiȘtergere
  5. De ce in doua?

    Pentru ca sabia lui Damocles imparte lucrurile in alb si negru, loveste fix in mijlocul pacatelor adunate de generatii intregi ("pacate" pe care Dan la ignora cu desavarsire).

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)