marți, 10 iulie 2012

O oportunitate ... apropiata

După ce am poposit prin tenebre e vremea să ne reîntoarcem la suprafață în căutarea unor lucruri mult mai pământești, adică a profitului. În urmă cu ceva timp, un bun prieten mi-a readus în atenție o tehnologie despre care nu se prea vorbește încă(mă rog, la nivelul marelui public), dar care cred că are perspective fabuloase. Ca să nu mai lungim, o să vă spun că este vorba despre NFC.

Pentru cei care au pentru prima dată în fața ochilor alăturarea celor trei litere o să fac o scurtă intronducere. NFC este acronimul de la Near Field Communication, o tehnologie care permite schimbul de date între două device-uri situate la o distanță mică unul față de celălalt. Prin mică se înțeleg câțiva centimetri, destul pentru a garanta confidențialitatea schimbului de date. O primă aplicație a acestei tehnologii este schimbul facil de fișiere între dispozitivele mobile. Astfel devine foarte simplu să transferi fotografii, clipuri, documente, etc. Desigur, dacă ar fi vorba doar de schimb de poze sau alt tip de activitate banală, tehnologia n-ar valora nici cât două cepe degerate. Adevărata sa aplicabilitate este în domeniul plăților și de-aici pot veni bani mulți. 

Dezvoltarea segmentului telefoanelor inteligente va permite, în scurt timp, o nouă revoluție. Cu NFC disponibil pe orice device inteligent, cardul bancar va fi mutat în telefon. De ce? Pentru că e mai comod și, în același timp, mai sigur. În loc să stai să cotrobăi prin portofel după card, va fi mult mai simplu ca, la casa de marcat, doar să apropii telefonul de terminalul de plată și tot dialogul specific desfășurării unei tranzacții să se desfășoare pe ecranul device-ului tău. Simplu, rapid și comod. Această nouă paradigmă va face ca o bună parte din infrastructură să fie schimbată, va revoluționa modul în care banca interacționează cu clienții și va deschide oportunități noi în domeniul plăților.

Sunt ferm convins că ceea ce am spus până acum nu reprezintă o noutate pentru mulți dintre cei care citesc articolul(spun aceasta prin prisma faptului că mulți dintre cititorii blogului au un background serios în IT). Tehnologia a apărut cu ceva timp în urmă și este ultra cunoscută în mediul specializat(IT și financiar-bancar). Atunci unde e oportunitatea? Ei bine, de-asta am scris articolul, deoarece o tehnologie devine interesantă nu când apare, nu când o mână de experți au cunoștință despre ea și experimentează, ci atunci când e pe cale să explodeze în rândul publicului larg. Iar NFC probabil va exploda începând de anul viitor și aici avem de-a face cu o mulțime de oportunități. Și când spun că va exploda trebuie înțeles că plățile prin intermediul acestei tehnologii vor cunoaște o creștere fantastică. 

Ok, am căzut de acord că suntem în fața unei revoluții(mă rog, mai degrabă evoluții). Acum e timpul să vedem dacă și când putem profita. Pentru a vedea acest lucru e necesar să vedem care sunt jucătorii și, stând de partea lor, să începem să culegem roadele alături de ei. Vom începe cumva din centru, de la cei care dețin miezul business-ului, adică la giganții cardurilor. Mastercard și VISA vor rămâne în continuare jucătorii de primă mână în domeniu, iar tranzacțiile procesate prin intermediul lor probabil vor crește. Cu toate că sunt investiții bune, niciuna dintre cele două companii nu cred că va profita major în urma schimbării paradimei. Practic, o parte din tranzacțiile care se făceau cu cardul clasic se vor face prin intermediul telefonului. În ceea ce privește băncile și comercianții lucrurile sunt, de asemenea neclare deoarece vor trebui să investească bani pentru upgrade-ul tehnologic. Așa ajungem la producători, adică cei care vor beneficia din plin de noua paradigmă. În primul rând sunt tentat să mă uit la jucătorii mari precum VeriFone Systems(PAY), cei care vor avea de lucru în upgrade-ul infrastructurii. Nu trebuie însă să facem judecăți pripite. Piața se va schimba și va face loc și altor jucători necunoscuți acum. Când spun asta mă gândesc la startup-uri gen Square(squareup.com) care oferă soluții simple, inovative și care pot înota cu ușurință printre rechini. Prinși în păienjenișul informațiilor trebuie să ne uităm și la producătorii din partea cealaltă a baricadei. Aici lucrurile sunt destul de încurcate deoarece vorbim de o piață imensă. Cu siguranță campionii Apple, Samsung, Motorola s.a.m.d. vor fi cei care-și vor împărți piața în continuare, dar nu cred că vor avea mare profit din tehnologia de plată. Mai degrabă de pe urma lor vor profita startup-uri gen Square care vor oferi soluții simple de plată bazate pe hardware-ul relativ ieftin al producătorilor de device-uri.

Iată cum, din aproape în aproape, suntem direcționați la baza lanțului trofic, adică la producătorii de chip-uri, cei care vor profita din plin de situație. Campionul absolut al NFC se numește NXP Semiconductor(NXPI). Fiind în relații apropiate cu Google, livrează chip-uri, în principal, marilor producători de telefoane cu Android. Este urmat de Inside Secure(INSD) care livrează chip-uri NFC către Intel, Nokia și Research in Motion. Ultimele două sunt cam în moarte clinică, dar în cazul unei ipotetice resuscitări a Nokia, putem vedea mișcări interesante de preț ale producătorului francez. Personal mizez pe colaborarea lor cu Intel deoarece lansarea Windows 8 ar putea crește vânzările  hardware-ului și tehnologiilor „Wintel”. De asemenea, este interesantă de urmărit evoluția altor doi producători care se intersectează cu tehnologia NFC, dar care nu sunt dependenți de ea. Primul ar fi Qualcomm(QCOM), iar cel de-al doilea, un preferat de-al meu, adică bătrânul Texas Instruments(TXN). În ceea ce-i privește pe cei de la Texas Instruments, mizez pe o apreciere cu cel puțin 20% a titlurilor în următoarele 12 luni(sper să nu fiu considerat exaltat).

Acestea fiind spuse, cred că v-am dat o pistă destul de interesantă de studiu. Faceți-vă calculele și profitați de oportunități! Nu în ultimul rând, țin să spun că, pe măsură ce lucrurile se înrăutățesc, singura direcție viabilă de investiție pare economia reală, prin aceasta înțelegând producătorii și ofertanții de servicii imediat necesare. Indiferent de ceea ce se va întâmpla în domeniul financiar(și cu siguranță se va întâmpla), cât timp va exista cerere și ofertă va exista și noțiunea de plată. Din acest punct de vedere, infrastructurile gigantice ale marilor companii de carduri par a avea viitorul asigurat. Nu e o certitudine, e doar o presupunere. Dar despre predicții de acest tip probabil vom vorbi altă dată.

5 comentarii:

  1. Să facem un calcul: cât timp va trece până la masificarea tehnologiei? Asta înseamnă investiţii uriaşe la nivel global, dacă vrei să poţi plăti cu "portmoneul" electronic, pentru că nu trebuie să fie musai un telefon. E vorba şi de soft, şi de hard, şi de reţele de transmisii de date. Teoretic, asta poate genera ceva mişcare pe pieţe. Întrebarea mea este: răspunde cu adevărat unei nevoi a consumatorului? Moare el de nerăbdare să plătească în magazin cu telefonul în loc de card? Cu ce costuri? Este dispus să şi le asume?
    Mai avem până obţinem răspunsuri.Până atunci rămâne fascinaţia tehnodependenţilor pentru astfel de tehnologii. Îmi aduc aminte entuziasmul unora când au apărut radio-etichetele. Acum se folosesc drept sisteme anti-furt...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pt "retele de transmisii date" folosesti tot GSM numai ca faci transmisia criptat...

      Ștergere
    2. Investitiile nu sunt chiar atat de mari, iar tehnologia e functionala si testata deplin. Ca o idee se si bucura de un oarecare succes in ... Turcia(piata preferata de testare a cardagiilor) si a inceput sa intre hotarat pe numeroase alte piete. In ceea ce priveste softul el cam exista. Spre exemplu Google Wallet. Mai sunt o gramada de alte alternative si mii de alte chestii in lucru. Pentru consumator nu necesita nicio investitie si, in plus, ofera o securitate mai mare a tranzactiilor si o evidenta mai clara a platilor.

      Ștergere
  2. NXP Semiconductor are date fundamentale dezastruoase. Pe langa o scadere a vanzarilor de cca 100 milioane si un P/E negativ mai are si datorii de peste 3,8 miliarde. Doar valoare contabila pe actiune e cat de cat ok.
    Qualcomm insa e beton pentru o investitie pe termen lung. Datele sale fundamentale o recomanda pentru o investitie pe termen lung. De vreo 10 ani incoace a avut cresteri la toti indicatorii fundamentali iar pretul actiunii in momentul de fata e mult sub valoarea intrinseca.

    RăspundețiȘtergere
  3. Legat de Windows Phone 8 de la Microsoft: "The new application development technologies will support the new Windows Phone 8 hardware capabilities, such as multi-core chips, new screen resolutions, SD card support and near-field communication (NFC). The new Windows Phone 8 devices will be powered by Qualcomm’s Snapdragon S4 Plus mobile processor (8960)."

    Sursa: http://forums.create.msdn.com/forums/t/106054.aspx

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)