vineri, 13 iulie 2012

Ultima zbatere a hidrei

M-am delimitat până acum de nebunia suspendării deoarece am fost efectiv uimit de desfășurarea de forțe, de amploarea unei propagande toxice puse în mișcare de forțele disperate ale unui nebun. În mod normal ar fi trebuit să încep cu un îndemn de tipul „dementule, oprește-te!”, dar nu o voi face. De ce? Simplu, pentru că acum sunt de partea lui.

Fac parte dintre cei care nu vor ca băsescu să pice la referendum. Motivul e unul simplu. Acest individ a reușit să contamineze întreaga țară cu virusul său puturos, a reușit să-și multiplice comportamentele deviante la toate nivelele. România nu mai există, e doar o baltă stătută și puturoasă. Contaminată fiind, țara nu e capabilă de revenire decât atunci când va dezvolta anticorpi la fiecare nivel, atunci când va elimina dictatorul demagog printr-o mișcare abruptă a întregii societăți. 

Dacă va pica la referendum, probabil băsescu va ieși din politică, dar mare parte din elementele corupte și imbecile din spatele său vor rămâne sub onorabila mască a opoziției sau al statutului de funcționari independenți. Să nu uităm că timp de opt ani băsescu a luptat susținut împotriva statului fără a avea pe nimeni care să i se împotrivească. Și-a numit oameni peste tot, a umplut țara de cozi de topor inepte care-l servesc cu slugărnicie. Dacă suntenți tentați să nu-mi dați dreptate și să considerați că respectivele cozi de topor, odată eliberate de sub presiunea băsistă, vor funcționa vă spun că vă aflați în eroare. Abia atunci, scăpate de sub control, acele elemente nefaste vor acționa aberant, vor frâna și ne vor împinge într-un haos generalizat.  

Individul acesta a reușit să-și impună modelul peste tot, a infectat societatea. Plecarea sa nu rezolvă mare lucru deoarece răul a fost deja făcut. E ca și cum, într-un organism cuprins de metastază se extirpă doar tumoarea inițială, fără a se da atenție celorlalte. Nu rezolvă nimic. Dacă în domeniul medical metastaza echivalează cu moartea, în termeni sociali ea poate echivala cu înnoirea

Din punctul meu de vedere, societatea se află într-un stadiu latent de excitare. Referendumul a deschis o supapă și a calmat puțin situația, la fel cum în iarnă manifestațiile au calmat spiritele. Posibila revenire a lui băsescu la frâie va avea ca principal efect creșterea accelerată a gradului de iritabilitate și, probabil, în câteva luni am putea asista la o lichidare violentă a regimului său, la o hecatombă grandioasă care va sacrifica toate elementele puturoase ale societății. O curățenie mult mai profundă decât cea care ar rezulta din actualul referendum. De-aceea sunt pentru revenirea lui băsescu, eventual în urma unui scrutin nevalidat. Cu toate că îmi place să îl văd ieșit la cerșit cu copilul în brațe(probabil altă idee genială a grasului slinos), să îl văd agățându-se disperat de fustele vacii nemțești, să îl văd umilindu-se și disperat să facă orice pentru a nu da piept cu realitatea, cu toate acestea parcă mi-ar plăcea mai mult să-l văd revenit și dat jos de presiunea populară, de o mișcare pornită de jos în sus, capabilă să-l spulbere atât pe el cât și întreaga sa camarilă nefastă(lucru, de altfel, imposibil de realizat la nivel politic). 

Trăim ultima zbatere a hidrei. Dacă va fi omorâtă acum vom avea mult timp de lucru cu puii ei pitiți prin toate cotloanele casei. Dacă nu va fi omorâtă, aceiași pui se vor hrăni la vedere din seva noastră până când disperarea ne va obliga să-i sacrificăm violent și să facem o curățenie temeinică. Desigur, ar mai rămâne deschisă problema hidrelor din subsoluri, dar, cel puțin la suprafață, lucrurile ar arăta mai bine. Indiferent de ce se va petrece, hidrele vizibile trebuie cumva să dispară. Locul lor nu e aici, ci în tenebre, acolo unde echilibrul e stabil, unde există anticorpi și reguli care le țin sub control.

30 de comentarii:

  1. Aveti indiscutabil dreptate. Dar este o exagerare dusa spre minciuna sa spunem ca actiunile socialistilor din ultimele zile, si mai ales ale celor care nu la umbra acestui copac au crescut, (Ponta nu s-a format sub Basescu, nici Antonescu nu acolo s-a format), ar fi datorate tot influentei lui Basescu.

    Nu e o critica, doar o observatie pe care v-o comunic, in cazul in care va intereseaza comentariile, adica dialogul.

    Considerati ca socialistii sunt influentati tot de catre Basescu? Si daca da, in ce mod?

    Mai mult, spuneti despre ascunderea sub fusta nemteasca si alte asemenea - din felul in care prezentati lucrurile, eu deduc ca dvs. considerati ca Basescu este Principele machiavelic, iar restul sefilor de state, parlamente si guverne sunt niste pioni manipulabili, fara vointa proprie, cam prostovani asa.

    Oare nu ii dati prea mult credit? Nu sunt nici ceilalti niste genii, desigur, dar chiar asa ii prosteste si-i are la degetul mic pe toti acest personaj? Mi se pare, din nou, o exagerare.

    Ma delimitez de la a-l apara in vreun fel, de aceea am si spus ca aveti dreptate in caracterizarea pe care o faceti. Insa modul in care cineva ia ceva spune multe despre cum se va purta ulterior (cum iei o femeie, cum iei puterea, cum iti pui in farfurie, chiar si cum iti iei ceea ce ti se cuvine), iar zilele acestea mai importanta ar fi o opinie pe aceasta tema decat pe vechea marota care este Basescu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Chestia cu socialistii e refren pedelist specific lui boc. Socialisti=PSD=Stanga Liberali=PNL=Centru-Dreapta.
      2. De unde rezulta ca basescu ar fi Principele? In politica internationale are probleme in a-si justifica rolul de pion.

      Ștergere
  2. Iar ai revenit la refrenul cu Basescu. Nu mai era nevoie de inca un articol ca sa ne dam seama care-i parerea ta despre el.

    Spui in articol ca VOM face,VOM drege, NE va fi mai usor ....despre cine vorbesti de fapt. Cine sa puna in practica ceva bun pentru Romania. Astia care sunt puii altor hidre?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa ca mai bine ramanem cu basescu, nu? Hai pa!

      Ștergere
    2. nu neaparat, dar ma gamdesc si ca am putea sa le luam pe rand, ca sa nu alergam dupa doi iepuri. deci, intai astia, ghinionul dvs daca va plac :)

      Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. logic e sa rupi buruienile, chiar daca nu ai cultivat nimic inca. cum naiba sa semeni intre buruieni. si raul, mare, mic, cum o fi el, chiar trebuie starpit. PE RAND. ordinea poate fi si aleatorie

      Ștergere
  4. 1. in afara de ceea ce banuiesc a fi un ad hominem ("refren pedelist" implica faptul ca eu as canta refrene, adica as comenta nu din dorinta de dialog, ci pentru ca îngân la comanda niste vorbe, ergo nu am caracter, ceea ce e nu doar un ad hominem ci si, prin definitie, irelevant pt. dialog), comentariul dvs. nu aduce nimic nou, deci nu am ce raspunde. Pt. a clarificaŞ ii consider pe USL socialisti fiindca se situeaza sub aripa ideologica a lui Iliescu, nu prin opozitie cu PDL.

    2. am folosit expresia metaforic, in sens larg - ideea ramane: desi citesc stiri si declaratii din mai multe tari care acuza modul de actiune al USL-ului, dvs. vorbiti de "amploarea unei propagande toxice", expresie din care se intelege ca ati considera ca ceea ce apare pe fluxurile de stiri sunt nu parerile celor in cauza, ci propaganda comandata de un nebun (asta implica lipsa de verticalitate a celor ce dau decalaratii adverse actiunilor USL din ultimele luni, si mai implica faptul ca sunt teribil de influentabili, neavand pareri proprii, ci luand ce li se da pe linie propagandistica).

    Ori daca acest nebun are puterea sa comande asa o propaganda, cu siguranta se aseamana cu profilul Principelui, in sens negativ, de manipulator-sef. Eu nu cred ca toata Europa e in acest moment manipulata de structurile propagandistice ale lui Basescu, dvs. pareti a crede asta - acesta era subiectul.

    am sa reformulez intrebarea importanta in contextul articolului dvs.:

    Considerati ca cei din USL sunt influentati negativ tot de catre Basescu? Si daca da, in ce mod?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mi se pare ciudat cat de repede se sesizeaza UE chiar acu, dar nu i-am vazut miscand in front cand numara anastase ca in caragiale. daca ala e statul de drept, mai bine o dictatura onesta

      Ștergere
    2. Daca ai un colhoz de prosti numa' buni de spalat babele UE la cur, sub controlul total al securistilor proveniti de la coada vacii, de o cruzime si prostie... crancene, de ce sa schimbi... slugoii perfecti?

      Din cate tin minte, grecii au fost prostiti a n-spea oara sa opteze pentru slugoii... creditorilor lor. De ce ar fi diferit in Romania?

      Desi stiu foarte bine ca serviciile secrete au ramas complet nereformate si au ajuns sa conduca total Romania de cand a iesit jigodia, "'telectualii" carora le curge-n șuvoaie din gură ne vorbesc despre... iliescu.

      Bă, jite :) în 2034 o veți alege pe puradeaua lu' EBA pe discurs antimineriade... de cretini ce sunteti.

      Ștergere
    3. Tu esti un "semidox" consumator de contributors unde o gramada de muritori de foame sau de slugoi ai sistemului te prostesc pentru binele lor... imediat.

      Cand "semidocșii" ca tine se vor mai rări sau dacă le pică_canalia... vor linge alte cururi sau vor muri de foame.

      Oricum, jigodia nu stă în "semidocși", tot maneliștii, spărgătorii de semințe și băutorii de bere ie baza. Nu trebuie decât să te uiți pe structura electoratului.

      Alternativa ar fi să-ți tai capu'. Irosești calorii.

      Ștergere
  5. Sustineti ca toti politicienii sunt formati de Basescu? Sa intelegem ca pana la Basescu ati trait in strainatate si sunteti decuplat de realitatile romanesti?

    RăspundețiȘtergere
  6. > Anne G: excelente argumente
    > Dan: Really? Hidra? Intoxicarea societatii? Care societate? A pungii cu 1 L de ulei, 1 kg de zahar, a urnelor mobile, a OTV-ului, a votarii dupa spectacolul mediatic Realitatea, Antena, OTV, B1TV? Ai crezut vreodata ca in Romania se voteaza dupa vreo convingere care sa se formeze/sa dureze mai mult de 6 luni? Apreciez articolele tale si mai ales argumentele tale si ale cititorilor tai, dar cand vad pe cineva cu un comportament zelos, ma blochez: cred in subiectivism daca nu include si ridicarea tonului, injurii sau alte manifestari care rup dialogul. Pasiunea din discutiile politice mi se pare infantila. Sangele rece si rafinamentul discutiei cred ca ar trebui sa caracterizeze discutiile despre politica. Asta mi se pare valabil chiar si intr-o circoteca de-a noastra, manelista, romaneasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mergi la vot si voteaza NU. Iti va fi muuul mai bine, doar vor pleca ticalosii si va veni eliberatorul basescu!

      Ștergere
  7. Dane, sunt surprins ca stergi comentariile care nu-ti sunt pe plac insa tolerezi comentarii injurioase si tendentioase, gen cele ale lui AristotelCostel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In general comentariile basiste le sterg deoarece sunt tampite. Mai sunt si cateva exceptii care scapa furcilor caudine din cauza ca sunt atat de aberante incat starnesc rasul. Asa ca alea raman!
      Ce zici, e corecta explicatia? Imi permiti sa decid ce comentarii apar pe blogul meu sau trebuie sa cer aprobare? :-)

      Ștergere
  8. Ai perfectă dreptate. O explozie a mămăligii ar fi de dorit. Şi după festivalul ipocriziei europene din ultimele zile, coana Iuropa merită o mămăligă fierbinte în faţă. Sigur, vor fi nişte costuri. Dar asta e! Nimic nu e gratis pe lumea asta. Poate de data asta o să plecăm pe un drum mai bun...

    RăspundețiȘtergere
  9. Propun să se adauge la art. 10 Legea 3/2000 următorul text:
    ”În cazul în care referendumul pentru demiterea Președintelui nu întrunește participarea a 50% din alegători, decizia privind Președintele suspendat va aparține cancelarului Germaniei indiferent de rezultatul referendumului eșuat”.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu e corect. Trebuie reformulat putin:
      In loc de: "În cazul în care referendumul pentru demiterea Președintelui nu întrunește participarea a 50% din alegători" punem "Indiferent de rezultatul referendumului"
      si, in acest mod simplu, articolul va arata asa:
      "Indiferent de rezultatul referendumului decizia privind Președintele suspendat va aparține cancelarului Germaniei"

      Parca arata mai bine!

      Ștergere
  10. Nu pot sa nu observ cum am ajuns sa ne certam sustinand pasional 2 gasti de penali.
    Niall Ferguson spune ca Occidentul decade pt. ca nu mai crede in propriile valori, exact cele care l-au facut puternic si prosper. Vad ca noi in Romania nu credem decat in eternizarea penalilor la putere. Cata irosire...

    RăspundețiȘtergere
  11. in sfasit un articol fara spume. poate iti mai trec si tie
    http://www.catavencii.ro/Romania-ndash-istoria-unei-democratii-cu-circuit-inchis_0_4902.html

    RăspundețiȘtergere
  12. Dan, lasand la o parte sentimentele inflamate pro si contra, spune-mi te rog ce te face sa crezi ca o vom duce mai bine cu USL la guvernarea tarii? A demonstrat Ponta sau Crin abilitati de management, o sa fie economia mai libera, ai anumit indicii ca ne va fi mai bine si nu tot slugoii europei o sa fim?
    Romania ca tara e ca un creditac care a inghitit chifteaua, acum vrea sau nu vrea trebuie sa plateasca 'creditul' inapoi cu varf si indeasat... crezi ca poate sa gaseasca o metoda sub USL sau orice alt XSL sa se fofileze?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta e ca si cum ai spune, "oricum toti sunt de cacat, hai sa-l lasam pe basescu sa fure numai el, ca asa e democratic". Lasa-l mai intai pe basescu sa se duca la oase, sa dea cu subsemnatul pe la parchet ca doar are vreo patru dosare penale blocate si vedem dupa cum e mai bine. Mai intai sa plece el si dupa discutam despre abilitati.

      Ștergere
    2. @B

      Mare parte din datorie va fi platita de BNR. Romanii nu vor plati 1 leu dobanda. A spus Ionut Popescu_care e de dreapta.

      In afara de asta, se presupunea ca guvernul trebuie sa lase economia sa functioneze.

      Tot asa au facut si guvernele papagalului 1 boc si papagalului 2 ungureanu. Au marit taxele si impozitele si au taiat salariile si pensiile.

      Practic, in loc sa-i lase pe oameni sa tina in viata ramurile economice de care au cu adevarat nevoie, guvernele 1,2...5 de dreapta au preferat sa investeasca toti banii luati cu japca cu spiritul antreprenorial al unor comunisti cretini, infect de prosti.

      Si asa au pus pavele si borduri in toata Romania... si au facut partii, patinoare si stadioane in zone izolate... nefrecventabile nici dupa ce devin accesibile.

      Acum, tot ce au de facut comunistii Ponta si Antonescu este sa lase aceste investitii sa produca bani pentru noi toti.

      Ai sa vezi ca nu va trece mult timp pana cand comunistii se vor strange in Piata Universitatii sa pretinda parte din profitul pe care-l genereaza aceste investitii. Fiecare dintre ei va primi o zama lunga si calaie cat sa-l tina pana a doua zi.

      Si nu vor uita nicicand ca fost odata aparatul securist de manipulare in mass-media... plin ochi de 'telectuali cretini si infect de prosti, da' cel putin fara un dram de caracter.

      Ștergere
  13. Dan, nu sunt de acord cu teoria sacrificiului violent al hidrei, un fel de purificare cu bing-bang...Din doua motive.

    Primul ar fi ca sacrificiul violent din 1989 ne-a creat imagine de vampiri in mentalul lumii... da' sarificiul violent nu a curatat nimic.

    Al doilea motiv ar fi acela ca un vot sec ca al islandezilor ar da o lectie de o mie de ori mai infricosatoare infractorilor care ne explica astazi cum au construit si pus in opera, la noi, ca sa fim in randul lumii "civilizate", piata conectata la bugetul de stat, capitalismul fara feedback - fara falimente.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vot sec similar celui din Islanda? E o idee, insa nu avem un partid autentic/sanatos anti-sistem (sa nu ne iluzionam cu PPDD sau alte jucarii).

      Ștergere
  14. 1) Vai dar cat m-am saturat de pedelacii care o tot fredoneaza cu "pai ce, USL e mai bun?!?" sau "Basescu a vrut, dar nu l-au lasat consilierii la PMB, parlamentarii la putere, etc". Stiu ca mare parte sunt postaci platiti, dar oare exista si persoane reale, cu IQ supra unitar (din moment ce-s capabile sa scrie) care inca il mai sustin pe nemernicul asta care a distrus tara in ultimii 8 ani? Bai, 8, opt, o-p-t, nu 2-3 luni, nu un an. Basca 4 la PMB, ceva vreme si pe la Transporturi (sub Roman, Stolojan, Ciorbea, Vasile si Isarescu).

    2) Socant cat de repede sar de cur europenii si evreul american in apararea baselului, nu ca i-ar controla cum glumesc pedelacii pe aici, ci ca ei il controleaza. E evident ca toate latraturile regulate la rusnaci nu sunt nemotivate, asa ca daca am afla peste cateva decenii ca e afiliat C I A n-ar trebui sa ne mire deloc. Ca nimic nu urca scara puterii fara acceptul de afara e deja evident, totusi ai crede ca 8 ani le-a fost suficienta marioneta asta locala. Si totusi, mai au planuri cu el...

    3) Poti sa-i lasi la fiert mult si bine pe romani, n-o sa explodeze nici o mamaliga, ce a fost in iarna a fost "permis", orchestrat. Baietii cu ochi albastrii se uitau in alta parte tocmai pentru ca li se prefigurau niste taieri de sporuri, de pensionari anticipate, etc. Javra ordinara de politisti a fost facut prima data. De ce nu explodeaza? Pentru ca Romania e distrusa total din punct de vedere civil, zero patriotism, e intr-un continuu "razboi civil psihologic" declansat si mentinut cu ajutorul mass mediei. Mass medie care din pacate e in totalitate controlata de afara sau de autoritatile pe care ar trebui sa le critice. Asa ca orice tentativa ar avea loc, va fi din nou prezentata ca "huligani", "suporteri", "golani", "care au blocat circulatia in centrul capitalei" si astfel orice sansa de inchegare a mamaligii e nula. Deci picarea sarpelui chior de mare acum ne-ar scuti de inca 2 ani de distrugere controlata a tarii. Doi. Eu prefer sa scap de nemernic acum decat sa sper ca poate explodeaza vreo mamaliga, desi n-a explodat nici macar un ou in ultimii 20 de ani aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Adamclisi,
      Avem nevoie vitala de Europa si de Occident, in general. Imi este imposibil sa-l regret pe Ceasca, asa cum nu regret anii '90 cu cenusiul, lipsa de speranta, mizeria, umilinta cu vizele, dorinta disperata de a ajunge in mirajul occidental. Este imposibil sa mai compari Romania anilor 2000 cu Romania anilor '90. Cine nu o vede, uita prea repede. Schimbarile au inceput in momentul in care Occidentul ne-a bagat in seama si a deschis punti catre Romania.
      Problema este ca nici Occidentul nu e roz, si pe mlastina politico-securistoida de aici, a inflorit un principiu total inechitabil in relatia cu Vestul, prin care Romania este mulsa salbatic iar profitul impartit intre clasa politica si corporatiile vestice. Frimiturile au ajuns la pulime, dar fie si numai cu astea schimbarea e uriasa. Iar durerea cea mai mare rasare cand iti dai seama ce s-ar fi putut face in tara asta daca profitul ar fi fost impartit echitabil si directionat cu luciditate acolo unde este nevoie.
      Si inchizand cercul: avem nevoie de o critica constructiva a relatiei cu Occidentul; este extram de periculos pentru Romania curentul anti-occidental.

      Ștergere
    2. Fals, e un mit, avem nevoie de Occident precum pestele de bicicleta. Da, Occidentul poate fi o piata buna de desfacere, un partener bun de afaceri, dar in realitate noi suntem piata lor de desfacere si furnizorul lor de materii prime, noi slujim acum la companiile de stat occidentale care ne-au "privatizat" companiile noastre de stat (Gaz de France, E.On Ruhrgas, OMV, Veolia, etc). Romania a ajuns plantatia lor de sclavi. Critica constructiva? Ma faci sa rad, de la incapabilii aia care sunt doar mai buni in a-si ascunde coruptia? Cred ca si rusii ne-ar sfatui si critica mai bine decat evreul american sau curva germana.

      Cu ce ne-am ales in urma a 22 de ani de obladuire occidentala? Cu o tara distrusa. Si eu sper in explozia unei mamaligi, ar fi singura sansa de a opri cancerul asta ce ne-a paralizat tara, doar ca eu sunt mai realist si stiu ca sansele tind spre zero. "Revolutii" (adica lovituri de stat de succes) au loc doar cand exista o opozitie reala nemultumita de puterea actuala, opozitie ce orchestreaza o lovitura de stat mascata in revolutie. Toate au fost asa, nici o revolutie n-a fost lipsita de sprijin si initiativa politica. Problema grava in ziua de azi e ca puterea si opozitia isi trag seva din aceasi tumoare comuna, FSN-ul, ala care in '89 a avut grija sa-l ucida pe presedinte si sa-i alunge pe toti cei care mai stiau cu ce se mananca economia si industria in tara asta, pentru a le falimenta si "privatiza" pe nimic. Si atata timp cat puterea si opozitia se joaca de-a referendumul dand plebei paine si circ drept supapa de eliberare a presiunii, masinaria diabolica poate functiona multe decenii de acum incolo. Mai ales sub "obladuirea" si controlul atent al occidentalilor, deveniti deja experti in controlul maselor prin circul regulat la fiecare 4 ani numit "democratie".

      Fuck Occident, vreau ca profitul din apa aia care s-a scumpit cu 3.713.336% din 90 incoace sa se duca la bugetul de stat si de acolo sa se faca gradinite si scoli, nu sa ajunga la francezi. Vreau ca din profiturile alea gigantice din benzina sa se duca tot la bugetul de stat sa se faca autostrazi, nu s-a ajunga la statul austriac. Vreau ca din profitul ala nesimtit din gaze sa se faca spitale, nu sa ajunga la statul francez si cel german. Ca bem aceasi apa ca acum 22 de ani, folosim aceasi benzina ca acum 22 de ani si ne incalzim cu aceleasi gaze ca acum 22 de ani. Occidentalii au venit, au luat pe nimic, au investit pe hartie si intr-un an au scos profit de cateva ori mai mult decat au dat la cumparare. Si acum ne critica constructiv. Fuck Occident!

      Ștergere
    3. Tot ce spui tu aici despicand firul in patru am spus si eu intr-o fraza. Din pacate nu vrei sa vezi imaginea globala si te blochezi in aceste detalii; reale dar insuficiente, astfel ca ajungi la concluzii eronate.
      Mai mult, nu ai inteles ce am spus legat de critica constructiva; este vorba de noi si de felul in care noi trebuie sa criticam constructiv relatia cu Occidentul, iar nu de felul in care Occidentul ne critica pe noi, constructiv sau nu.
      Acum legat de ceea ce spui tu...
      Explozia mamaligii nu va avea loc. Nu exista motive. Romanii o duc mai bine decat oricand in istoria lor. Te rog priveste istoric si obiectiv, iar nu la nivelul asteparilor individuale (realiste sau nu) si numeste o perioada in care romanii au dus-o mai bine decat in ultimii 10 ani. Ultima explozie reala a mamaligii a avut loc in 1907. Pana cand nu vom avea o situatie in care realmente sa se moara de foame si de frig, iar elita tarii sa umble in limuzine, mamaliga nu va exploda. Nu e cazul nici pe departe. Daca dorim schimbari rapide in bine, nu trebuie mizat pe
      reactii viscerale ci pe schimbarea mentalitatilor. Voi detalia mai jos.
      Spui despre FSN. Corect. Ei sunt securistii si activistii de esalon 2. Ei sunt cei care au organizat economia cum au organizat-o si au setat aceste relatii inechitabile despre care vorbesti.
      De ce pe la alde sloveni sau croati, merge treaba altfel? Occidentul lipseste din acele tari, foste comuniste? E chiar mai prezent decat in Romania, dar acolo oamenii care au tratat relatia cu Occidentul, au facut-o in alt mod.
      Deschiderea Europei catre Romania in anii 2000 este o sansa uriasa pt. Romania, este al 2 -lea val de modernizare la tarii, dupa cel din a 2-a jum. a sec. XIX. Atunci a fost ca urmare a contactului elitelor tinere cu Occidentul, contacte desfasurate pana in revolutiile de la 48. Apoi, in scurt timp a inceput curentul: "dati-ne domn strain". Au presat, au insistat, iar Carol I a venit la tron si a modernizat Romania. Nu fara sacrificii. Tara a avut mari probleme financiare rezultate din efortul de modernizarea a infrastructurii si a armatei. Plus tragedia de la 1907 cand au pus mitralierele pe cei care gemeau de foame. Dar s-a mers inainte. Procesul a durat mult, pana cand in 1919, Romania s-a trezit dintr-o data o mare putere regionala si un stat european autentic. Aproape 3 generatii a durat epurarea regimului fanariot si a apucaturilor pe care un imperiu corupt, cel otoman, le-a lasat in Romania. Acum avem de curatat apucaturile altui imperiu corupt, cel sovietic. Fanariotii de atunci sunt securistii de azi. Djuvara a dat si el un termen: 3 generatii; atat dureaza epurarea unor mentalitati corupte. Citindu-i cartile si lucrarile, ii dau dreptate. Incearca sa vezi imaginea globala si vei vedea ca mergem spre bine de cand relatiile cu Occidentul au fost restabilite.
      Iar daca vrei detalii, iata si unele bune. 3 milioane si mai bine de oameni au un trai relativ decent muncind in Occident. In Romania inca un milion de oameni muncesc in zona privata reala intelegand cum se produce plus valoarea reala bazata pe perfomanta si competente. Din acestia probabil 100 de mii sunt in zona corporate si sunt profesionisti de top judecand dupa profitabilitatea net superiorara a unui angajat roman fata de omologul din vest. Adauga la asta si micii antreprenori din zona gri. Familiile acestor oameni beneficiaza direct din tot acest proces de schimbare a mentalitatilor, esential pt. schimbarea profunda a societatii. La asta adauga penetrarea internetului, care in decurs de maxim o generatie va lua locul televiziunilor manipulatoare ca prima sursa de informatie. Sute de mii de concedii in Europa pt. a intelege civilizatia la ea acasa. Omul se intoarce si spune ca vrea si al el in tara asa ceva.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)